Hoe vang je een karper, Hoe vang je een grote karper


Publicatie datum:

In Nederland wemelt het van de grote karpers, lees hier hoe je die vangen kunt.

Gesponsorde koppelingen

Er zijn totaal 8 verschillende soorten karpers dit zijn de wilde of boerenkarper, de schubkarper, de edel- of spiegelkarper, de rijenkarper, de leder- of naaktkarper, de volschub spiegelkarper, de goudkarper en de de Koi of Nishikigoi. In Nederland wordt in het wild alleen de wilde of boerenkarper en de schubkarper aangetroffen. Het verschil tussen de de wilde of boerenkarper en de schubkarper is aan de buitenkant nauwelijks vast te stellen. De enige manier om het verschil echt vast te stellen is door middel van een DNA test. Het DNA profiel van de boerenkarper blijkt namelijk als enige af te wijken van alle andere karpersoorten.

Hoe vang je een karper

Leefgebied wilde of boerenkarper en schubkarper:

Over het algemeen wordt aangenomen dat de wilde of boerenkarper en de schubkarper overal in Nederland in de zoete binnenwateren kan worden aangetroffen. In theorie is het zeker mogelijk dat de wilde of boerenkarper en de schubkarper in heel Nederland in de zoete binnenwateren kunnen worden aangetroffen. In de praktijk is het voorkomen van de wilde of boerenkarper, door middel van een aantal DNA tests, echter alleen met zekerheid vastgesteld in de Anna Paulownapolder. Verder gaat men er van uit dat de wilde of boerenkarper ook nog voorkomt in Friesland en in de Zaanstreek. Dit is echter nog nooit met behulp van een DNA test bewezen. De schubkarper daarentegen komt overal in Nederland voor. Dit komt doordat de diverse viswaterbeheerders in Nederland de schubkarper in het verleden hebben uitgezet ten behoeve van de sportvisserij.

Hoe vang je een karper

Uiterlijk wilde of boerenkarper en schubkarper:

Zoals aangegeven zijn de wilde of boerenkarper en de schubkarper qua uiterlijk vrijwel identiek aan elkaar. Zowel de wilde of boerenkarper als de schubkarper kunnen tot 120 cm lang worden. Ze zijn allebei goed herkenbaar aan de vier zogenaamde baarddraden bij hun bek. De bovenste baarddraden zijn het kortst en zitten aan weerszijden op de bovenlip. De onderste baarddraden zijn het langst en bevinden zich aan weerskanten in de mondhoeken. Ook de rugvin met de zeer sterke eerste vinstralen is een zeer kenmerkend iets van de wilde of boerenkarper en de schubkarper. De rugvin heeft zo’n 20 tot 28 vinstralen en de anaalvin heeft zo’n 8 tot 9 vinstralen. De wilde of boerenkarper en de schubkarper hebben allebei tussen de 33 en de 40 schubbenrijen langs de zijlijn. De wilde of boerenkarper en de schubkarper kunnen allebei zo’n 30 tot 40 jaar oud worden.

Hoe vang je een karper

Hoe vang je een grote karper:
Het vangen van een grote karper wordt door de meeste sportvissers voorgespiegeld als een heel moeilijk iets waar een intensieve, uitgebreide en gedegen voorbereiding aan vooraf gaat. Zo zou je eerst de plaats waar je een grote karper vermoed moeten verkennen, uitgebreid observeren en daar precieze notities van maken. Dit zou nodig zijn om de vaste zwemroute van de grote karper vast te stellen. Als je de vaste zwemroute van de grote karper hebt vastgesteld moet je vervolgens, door een aantal dagen achter elkaar ’s nachts te voederen, een vaste voerplek maken met geheime mengsels van voederstoffen met de juiste flavours (geurstoffen) om hem te lokken.

Hoe vang je een karper

Visserslatijn:
Als je het bovenstaande leest is het dus heel moeilijk om een grote karper te vangen. Ik heb deze uitgebreide beschrijving, van hoe je een karper moet vangen, gehoord van een sportvisser die ik aan de overkant van de brede sloot achter mijn huis heb gesproken. Ik had hem daar namelijk een paar nachten achter elkaar heen en weer zien scharrelen en ik was de derde nacht, met mijn roeibootje, naar hem toe gevaren. Ik vroeg hem belangstellend wat hij hier iedere nacht toch kwam doen en toen vertelde hij mij dat hele relaas. Op de verjaardag van mijn zoon zag ik de man al vanaf ’s ochtends 6 uur gespannen naar zijn hengel zitten kijken zonder ook maar iets te vangen. Wat schetst mijn verbazing daarom als wij ’s middags, op de verjaardag van mijn zoon, voor de lol, bij ons achter met al zijn vriendjes op karpers ga vissen. Ze kregen van mij allemaal een bamboestok met een vislijn met aan de haak een korst brood. Door gewoon met dit drijvende brood te vissen vingen ze de ene na de andere grote karper. Ik had moeite om ze met mijn grote schepnet bij te houden, zo snel ving het ene na het andere jochie een grote karper. Nadat we in een uur tijd 36 karpers hadden gevangen hadden de jochies het wel bekeken en gingen ze een spannende video kijken. Ik zag de sportvisser aan de overkant bij iedere karper die wij boven haalden steeds verbouwereerder naar ons kijken. Denkend aan het hele lokvoeder relaas van die echte sportvisser dacht ik bij mezelf, wie verteld hier nou eigenlijk visserslatijn??

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

De vooroordelen over vrouwenvoetbal.

Interview met Amber van der Heijde over vrouwenvoetbal

Racing Mechelen

Waar een wil is, is een weg

Wat is de oudste voetbalclub ter wereld?

Dit artikel gaat over welke club zich de oudste voetbalclub ter wereld mag noemen.

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord, wordt dit wel of niet gewaardeerd?

Bondscoach van Marwijk weg?

Na het debacle van afgelopen week is de kritiek op Van Marwijk groot.

Een cadeau voor de voetballiefhebber

Is je vriend of man voetballiefhebber? Als zijn verjaardag of de kerst er weer aankomt wordt het tijd om weer een leuk voetbal cadeau voor hem uit te zoeken.

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

Corruptie Fifa leidt tot frustratie!

Hoe de corruptie binnen de fifa tot frustratie leidt bij de voetballiefhebber

Il Grande Torino

Het Dream Team van de jaren '40, door een noodlottig ongeval kwam een memorabel tijdperk tot een vervroegd einde.

Vlaggendrager Dorian van Rijsselberge

Bodypump

Een totale body workout voor alle spiergroepen

Hoe je je schaatsen goed kunt slijpen.

Hier kun je leren hoe je je eigen schaatsen kan slijpen!

Hardlopen

Hardlopen om aan je gezondheid, conditie en snelheid te werken.

AS Roma

De club, de historie en de fans

Longboarden

De onbekende variant van het skateboarden

Wie hoort er in de spits bij Oranje?

dit artikeltje gaat over wie er in de spits hoort bij het Nederlands elftal

Kim Clijsters

De carrière van de grootste tennister uit de lage landen

De Rode Duivels zullen ook het WK in Brazilie niet halen

Waarom de Rode Duivels ook het wereldkampioenschap in Brazilie 2014 niet halen.

Interview met Luc Wouters

Een interview met Luc Wouters (Burgemeester van Lummen en Scheidsrechter in de Jupiler Pro League)

Werkstuk over tennis

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van het hedendaagse Tennis.

Pentjak Silat, een oosterse vechtkunst

Pentjak Silat, oosterse vechtkunst waarbij geestelijke ontwikkeling, ontspanning, snelheid en soepelheid en kracht centraal staan. Pentjak Silat wordt ook wel Pencak Silat genoemd.

Kies nu je onbekende sport

Een artikel over onbekende sporten voor mensen die eens wat anders willen

Magic Senna

De rechtervoet van God. Het verhaal van een wereldkampioen.