De Olympische Spelen spreekbeurt, De Olympische Spelen werkstuk


Publicatie datum:

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Olympische Spelen.

Gesponsorde koppelingen

De Olympische spelen zijn genoemd naar de stad Olympia waar één van de 4 Panhelleense Spelen* vanaf om en nabij 600 jaar voor Christus om de 4 jaar werden. De allereerste Olympische spelen werden gehouden ter ere van de nieuwe koning van wat voorheen het koninkrijk Pisa was. Deze nieuwe koning was koning Pelops die het koninkrijk Pisa had gewonnen door zijn voorganger koning Oinomaos tijdens een paarden wedren te verslaan. Dit had hij bereikt door de wagen van koning Oinomaos te laten saboteren.

werkstuk Olympische Spelen

Hierdoor won hij, in tegenstelling tot de 12 minder fortuinlijke uitdagers die hem voorgingen en die allemaal tijdens de wedren door koning Oinomaos gedood werden. Aan deze vroegere Olympische spelen mochten alleen Griekse mannen meedoen. Het doel van deze vroegere Olympische spelen was om deze Griekse jonge mannen hun lichamelijke kwaliteiten te laten tonen en om de relatie tussen de verschillende Griekse stadsstaten te bevorderen. Op het hoogtepunt van de oorspronkelijke Olympische spelen bevonden zich in Olympia een graat aantal gebouwen ten behoeve van de Olympische spelen. Het grootste stadion bood toen al plaats aan 40.000 toeschouwers. Vanaf 776 werden alle namen van de Olympische kampioenen opgeschreven, het jaar 776 gold daarom als het officiële begin van de oorspronkelijke Olympische spelen (de Olympiaden) en was vanaf toen ook het officiële begin van de Griekse jaartelling.

http://www.foobie.nl/images/thumbs/f4910bbf9451a198cd820774075b0b88.png

*De  Panhelleense Spelen waren openbare feesten voor alle inwoners van de poleis (Griekse stadsstaten) waarbij ook de goden vereerd werden.

werkstuk Olympische Spelen

Ontstaan moderne olympische spelen:
De oorspronkelijke Olympische spelen werden tot het jaar 393 in Griekenland gehouden. Toen de Romeinen in het jaar 393 Griekenland echter hadden veroverd en het christendom de officiële religie werd werden de oorspronkelijke Olympische spelen door de Romeinse keizer Theodosius verboden omdat hij ze beschouwde als een heidens feest omdat naast het sporten ook de Griekse goden werden geëerd. 1500 jaar na het verbieden van de oorspronkelijke Olympische spelen werden er her en der onafhankelijk van elkaar in verschillende landen in Europa weer initiatieven gestart om de Olympische spelen weer nieuw leven in te blazen. Na een aantal losse initiatieven in de daarop volgende eeuwen was het uiteindelijk Pierre de Coubertin die de grootschalige herrijzenis van de Olympische spelen bewerkstelligde. Pierre de Coubertin werkte de ideeën van Evangelis Zappas en William Penny Brookes, die respectievelijk in 1850 en 1866 al kleinschalige Olympische spelen hadden georganiseerd in respectievelijk Much Wenlock (Shropshire, Engeland) en in Athene, uit en besprak zijn plannen tijdens het eerste Olympisch Congres van het Internationaal Olympisch Comité op 23 juni 1894 in Parijs. Op dit Olympisch Congres werd op basis van deze uitgewerkte plannen besloten tot de invoering van de moderne Olympische Spelen. De eerste moderne Olympische Spelen werden, onder de bezielende leiding van de eerste voorzitter van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) Demetrius Vakelas**, in 1896 gehouden in Athene.

** Demetrius Vakelas, ook bekend als Bikelas was een Griekse zakenman die bevriend was met de minister-president van Griekenland, in die tijd, Charilaos Trikoupis.

werkstuk Olympische Spelen

Doelstellingen olympische spelen:
De doelstelling van het IOC is het wereldwijd promoten van het Olympisme*** en het leiden van de Olympische Beweging. Hieronder valt het behouden van ethiek, het bevorderen en aanmoedigen van sportdeelname en -ontwikkeling, het zorgen voor een reguliere Olympische cyclus en het beschermen van de Olympische Beweging.

*** Het Olympisme is een levensfilosofie, die de kwaliteiten van lichaam, wilskracht en geest verheft en met elkaar combineert. Door sport te vermengen met cultuur en educatie, stimuleert het olympisme een manier van leven die gebaseerd is op plezier in inspanning, de educatieve waarde van 'goed voorbeeld doet goed volgen' en respect voor universele ethische principes. Het Olympisme stelt sport in dienst van een evenwichtige ontwikkeling van mensen. Op die manier hoopt het bij te dragen aan een vreedzame wereld, waarin menselijke waardigheid voorop staat.

werkstuk Olympische Spelen

Disciplines olympische zomerspelen:
Op de huidige Olymische zomerspelen wordt gestreden in de volgende disciplines; Atletiek (100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m, 5000 m en 10000 m hardlopen, 100 m, 110 m, en 400 m hordelopen, 3000 m Steeplechase, Hoogspringen, Polsstokhoogspringen Verspringen, Hink-stap-springen, Kogelstoten, Discuswerpen, kogelslingeren, Speerwerpen, Zevenkamp, Tienkamp, 20 kilometer snelwandelen, 50 kilometer snelwandelen en de Marathon), Badminton, Basketbal, Boksen, Boogschieten Gewichtheffen, Gymnastiek (Ritmische gymnastiek, Trampolinespringen en Turnen), Handbal, Hockey, Judo, Kanovaren (Vlakwater sprint, Wildwater en slalom), Moderne vijfkamp, Paardensport, Roeien, Schermen, Schietsport, Tafeltennis, Taekwondo, Tennis, Triatlon, Voetbal, Volleybal (Beachvolleybal en Zaalvolleybal), Wielersport (Baanwielrennen, BMX, Mountainbiken en Wegwielrennen), Worstelen, Zeilen, Zwemsport (Schoonspringen, Synchroonzwemmen, Waterpolo en Zwemmen)

werkstuk Olympische Spelen

Disciplines olympische winterspelen:
Op de huidige Olymische winterspelen wordt gestreden in de volgende disciplines; Biatlon, Bobsleeën, Curling, IJshockey, Rodelen, Schaatsen en Skiën.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Hardlopen als therapie

Steeds meer mensen ervaren de therapeutische werking van hardlopen.

Iedereen kan top coach worden met het Barcelona systeem.

Met voetbal win je alleen als team, één speler is nooit bepalend.

Magic Senna

De rechtervoet van God. Het verhaal van een wereldkampioen.

Yvonne Hak: De nieuwe Ellen van Lange?

Yvonne hak is de nieuwe Elen van Lange, of niet? Met haar ongelooflijke prestatie met het behalen van zilver in barcelona.

De voetbalverslaggeving in Nederland

een visie over de voetbalverslaggeving in nederland

Wielrennen op een Tacx Rollerbank

De Tacx rollerbank wordt de door grootste wielrenners gebruikt voor een belangrijke tijdrit. Is het voor particulier gebruik handig om zo’n Tacx aan te schaffen? En wat kan je er dan mee? Welke overwegingen moet men maken en wat zijn de voor- en nadelen van de rollerbank?

Johan Derken over zijn turbulente carriere

De Voetbal loopbaan van Johan Derksen

Sporten op de Olympische Winterspelen.

Welke disciplines worden er allemaal beoefend op de Olympische Winterspelen?

Waar moet men op letten bij werphengels?

Hiermee geef ik enkele tips bij het kiezen van de juiste werphengel.

play-offs van de Jupiler league

De play-offs van de jupiler pro league staan weer in het verschiet? Hoe zit het nu eigenlijk met deze play-offs?

Roeien

Artikel over roeien.

Wie hoort er in de spits bij Oranje?

dit artikeltje gaat over wie er in de spits hoort bij het Nederlands elftal

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

De Roparun

Wat is de Roparun? Informatie over de wedstrijd en goede doelen die door Stichting de Roparun gesteund worden.

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Onze Eredivisie

Eredivise, Ajax, FC Twente, PSV, AZ, Feyenoord, SC Heerenveen, Excelsior, De graafschap, Nederland, Talent

Open Tennisdagen succes dankzij fotograaf.

Tijdens de Open Tennisdagen kun je kennis maken met tennis! Ook bij jou in de buurt!

WTA-toernooi van Rosmalen

Het enige WTA-tornooi van Nederland, doch een vaste waarde binnen het tenniscircuit

Messi klaar voor start nieuw seizoen

Lionel Messi is klaar voor het nieuw seizoen in de Primera Division.

Kickboksen

De herkomst en basisprincipes van het Kickboksen

Tips bij de aanschaf van loopschoenen

Waar moet u op letten wanneer u nieuwe loopschoenen gaat kopen?

Ontstaan van het tafeltennis

Het ontstaan en de evolutie van tafeltennis.

Olympische Spelen

waarom de olympische spelen goed zijn voor Nederland

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië

Longboarden

De onbekende variant van het skateboarden