Honkbal spreekbeurt


Publicatie datum:

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Honkbal.

Gesponsorde koppelingen

Voordat het huidige moderne honkbal ontstond waren er al heel veel mensen die, zij het dat iedereen het op zijn eigen manier en met zijn eigen regels speelde, op honkbal gelijkende balsporten beoefenden. In de loop van de late middeleeuwen ontstonden er in Engeland echter diverse volkspellen met namen als 'stob-ball', 'stow-ball', “stoolball” en “rounders”, waarvan de regels in steeds meer plaatsen steeds meer op elkaar begonnen te lijken en waaruit in Engeland geleidelijk aan het baseball, of wel in het Nederlands vertaald het honkbal, is ontstaan. Van deze oude volkspellen leek het “stoolball” het meest op het huidige honkbal en algemeen wordt daarom het “stoolball” als meest waarschijnlijke voorloper van het moderne honkbal beschouwd. “Stoolball” was wel een voorloper van honkbal maar omdat het hoofddoel van “stoolball” het verdedigen van de “stool” (het “honk”) was en niet het door de slagman bereiken van het “honk” is het niet hetzelfde als honkbal.

spreekbeurt honkbal

Regels voor Honkbal (Base Ball): http://nl.wikipedia.org/wiki/Honkbal#Spelregels
De eerste spelregels voor het honkbal zijn in 1845 op schrift gesteld door Alexander Joy Cartwright. In het kort komen de spelregels hierop neer. Het spel wordt gespeeld door twee teams bestaande uit negen spelers, eventueel aangevuld met een aangewezen slagman. Het honkbalspel wordt gespeeld met speciale vanghandschoenen, een knuppel (of bat) en een bal . De knuppels en handschoenen zijn er in heel veel maten, gewichten en modellen. Voor het speelveld gebruikt men honken, een thuisplaat en een werpersplaat gemaakt van hard wit rubber. Elke speler heeft ook een toque ter bescherming van de geslachtsdelen en op bepaalde posities of onder bepaalde omstandigheden worden aanvullende materialen gebruikt. De slagman draagt een helm , speciale slaghandschoentjes  voor een betere grip op het handvat van de knuppel en soms scheenbeschermers en elleboogbeschermers. De achtervanger of catcher gebruikt beenbeschermers, die ook de knieën bedekken, een bodyprotector die het hele bovenlichaam bedekt behalve de armen en de gooischouder, een speciale helm met een gezichtsmasker en een klepje onderaan dat de keel beschermt en meestal draagt de achtervanger vlak onder de knieholtes zogenoemde kneesavers om de knieën tegen slijtage te beschermen.

http://www.foobie.nl/images/thumbs/dfed8e0c5a118cd92238041323191973.png

Sommige achtervangers dragen duimprotheses om te voorkomen dat de duim achterover slaat wanneer de bal in de handschoen komt. De plaatscheidsrechter gebruikt dezelfde set beschermende materialen als de achtervanger maar hij draagt als extra nog bescherming op de armen en beide schouders en speciale schoenen met stalen neuzen. Het ene team dat aan slag is probeert de , door de werper (pitcher) van de tegenpartij zo hard mogelijk naar het thuishonk geworpen, bal zo ver mogelijk het veld over slaat. Zodra de bal geslagen is en zolang de bal niet in handen van een verdediger van de tegenpartij is gekomen, rent de slagman vervolgens om de drie buitenste honken heen om het thuishonk te bereiken. Als de bal eerder bemachtigd is door een verdediger dan de slagman het thuishonk bereikt en de slagman niet door een verdediger met de bal wordt afgetikt mag de slagman op één van de drie uithonken rusten tot de volgende slagman aan slag is. Vervolgens mag hij, als de volgende slagman heeft geslagen, zijn weg om de honken weer vervolgen zolang de bal niet in handen van een verdediger van de tegenpartij is gekomen, om het thuishonk te proberen te bereiken. Ieder keer als een slagman het thuishonk heeft bereikt krijgt zijn team een punt. De aanvallende partij mag net zo lang doorgaan met slaan en punten halen totdat een slagman “uit” is. Een slagman kan op 4 manieren “uit” raken. De eerste manier is als de slagman drie opeenvolgende worpen misslaat. De tweede manier is als de door hem geslagen bal zonder de grond te raken meteen wordt gevangen door de tegenpartij. De derde manier is als één van de mannen die geslagen hebben tijdens het rennen van het ene naar de ander “honk” door een verdediger met de bal wordt aangetikt en de vierde manier is als één van de mannen die geslagen hebben gedwongen, omdat de volgende slagman er aan komt en er maar één aanvaller tegelijk op een “honk mag staan, moet lopen naar het volgende “honk” en een verdediger met de bal eerder op het te bereiken “honk” staat als de gedwongen loper. Als de werper drie keer naast het “thuishonk” werpt ( wijd) en de slagman drie keer niet op de “wijdbal” slaat en als de werper op het lichaam van de slagman werpt, mag de slagman ongehinderd naar het eerste honk lopen.

http://www.foobie.nl/images/thumbs/7a450243eea7005d90da59225f7193d7.pnghttp://www.foobie.nl/images/thumbs/f02c5c1e78b4ca424daa2b18b480aa36.png

Topografische spreiding van honkbal (Base Ball):
Honkbal wordt vooral gespeeld in de Verenigde Staten, Canada, Mexico, de Caribische eilanden en in grote delen van Azië. Wereldwijd is honkbal verreweg de meest beoefende sport en in de Verenigde Staten, waar vele miljoenen mensen het honkbal beoefenen, is het zelfs de belangrijkste buitensport die op grote schaal professioneel wordt beoefend in de American League en de National League. Ieder jaar aan het eind van het seizoen strijden de winnaars van de American League en de National League in de De World Series on de World Series Trophy en de World Series Rings om het gezamenlijke kampioenschap van de Verenigde Staten en Canada. In Europa is honkbal niet zo populair en in Nederland schat men het aantal honkbal beoefenaars maar op zo’n 30.000 mensen en is er geen nationale professionele honkbal competitie.

http://www.foobie.nl/images/thumbs/eb7daf6418826075966b7dd6d590cf24.pngspreekbeurt honkbal

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Waarom zijn topsporters (en dat ze veel geld kunnen verdienen) zo belangrijk?

In iedere zichzelf respecterende talkshow komen vaak topsporters aan het woord, waarom is het verhaal van topsporters zo belangrijk?

Hoe het voetbal is veranderd

Hoe het voetbal is veranderd

Messi klaar voor start nieuw seizoen

Lionel Messi is klaar voor het nieuw seizoen in de Primera Division.

Hoe krijg je een 6-pack

Hierin beschrijf ik hoe je snel een 6-pack kunt krijgen.

Anke Huber

Duitse tennister die 12 WTA tornooien op haar naam wist te schrijven

Kwartfinale Chelsea Liverpool lijkt al beslist

1-3 Liverpool Chelsea lijkt het een gesloten zaak.

Vitaminen en mineralen gebruikt bij het bodybuilden

Een korte samenvatting van de meest voorkomende vitaminen die gebruikt worden bij het bodybyuilden

Welke vorm van Pilates is het beste?

Lees snel meer over de verschillende vormen van pilates die er zijn. Kies voor jezelf de beste uit..

Kim Clijsters

De carrière van de grootste tennister uit de lage landen

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!

Waar moet men op letten bij werphengels?

Hiermee geef ik enkele tips bij het kiezen van de juiste werphengel.

Voetbal op de Waddeneilanden

Dit artikel gaat over het voetbal op de Waddeneilanden.

Waarom 'harder' lopen?

Een aantal goede redenen om te beginnen met hardlopen!

Olympische Spelen

waarom de olympische spelen goed zijn voor Nederland

play-offs van de Jupiler league

De play-offs van de jupiler pro league staan weer in het verschiet? Hoe zit het nu eigenlijk met deze play-offs?

Thuis trainen een goed alternatief voor de sportschool?

thuis trainen lijkt een ideale oplossing maar wat zijn nu de voordelen en wat zijn de valkuilen.

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord, wordt dit wel of niet gewaardeerd?

De avond4daagse

De avondvierdaagse is een sportieve oerhollandse traditie. Maar hoe is dit groots georganiseerde wandelevenement nu eigenlijk ontstaan?

De Rode Duivels zullen ook het WK in Brazilie niet halen

Waarom de Rode Duivels ook het wereldkampioenschap in Brazilie 2014 niet halen.

Pentjak Silat, een oosterse vechtkunst

Pentjak Silat, oosterse vechtkunst waarbij geestelijke ontwikkeling, ontspanning, snelheid en soepelheid en kracht centraal staan. Pentjak Silat wordt ook wel Pencak Silat genoemd.

Franck Ribery/Scarface raakt slaags met Arjen Robben.

Longboarden

De onbekende variant van het skateboarden

Hardloopschoenen kopen

dingen die je niet mag vergeten!

De Nijmeegse Wandelvierdaagse - het begin.

In dit artikel leg ik uit hoe de Nijmeegse Wandelvierdaagse is ontstaan en waarom deze wandeltocht voor zoveel mensen zo speciaal is.

Damesvoetbal

He! je laat je toch niet dollen door een meisje?!