Werkstuk over tennis


Publicatie datum:

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van het hedendaagse Tennis.

Gesponsorde koppelingen

Uit archeologische vondsten blijkt dat de oude Egytenaren, de oude Romeinen, de oude Grieken en de oude Azteken ook al een vorm van tennis speelden. Bij al deze oude beschavingen werd de tennisbal echter met de hand geslagen. Hieruit ontwikkelde zich in de middeleeuwen het kaatsspel. Aan het einde van de achttiende-eeuw werd deze vorm van Tennis in Frankrijk ook heel populair. De sport heette toen in Frankrijk nog “Jeu de Paume” wat “spel met de palm” betekend. Met “de palm” werd hierbij de palm van de hand bedoeld.

Tennis

Sneeuwschoen

Op een gegeven moment bedacht een slimme Fransman dat je de bal ook met een zogenaamde sneeuwschoen (een met leren riemen bespannen houten ovale hoepel die je onder je schoenen kan binden zodat je niet wegzakt in de sneeuw) weg kan slaan. Hierdoor ontstond in Frankrijk, zo rond 1873, het Tennis dat, zoals het huidige Tennis, met een racket op een rechthoekig veld gespeeld werd. De naam van de populaire sport Tennis is daardoor ook afkomstig uit Frankrijk. Het woord Tennis komt van het franse woord “tenez”. Tenez is Frans voor “houdt de bal”.  Uit deze Franse vorm van Tennis ontstonden later “Real Tennis”en “Lawn Tennis”.

Reaal tennis

Real tennis:
Real Tennis betekend letterlijk “Koninklijk Tennis”. Real tennis wordt binnen gespeeld op een baan van 30 bij 10 meter. Real Tennis wordt gespeeld met kleine rackets en een harde leren bal die veel van een hockeybal wegheeft. Bij het Real Tennis wordt er met een net gespeeld dat in een boog hangt. De puntentelling is gelijk aan het Lawn Tennis maar bij Real Tennis mag je, net als bij squash, ook via de muren spelen. Om Real Tennis te kunnen spelen heb je een speciale overdekte baan nodig daarom is Real Tennis lang niet zo populair geworden als het Lawn Tennis dat gewoon buiten op een grasveld kan worden gespeeld.

Lawn tennis

Lawn tennis:
Lawn Tennis betekend letterlijk “Gazon tennis”. Lawn Tennis is aan het einde van de 19de eeuw in het Engelse Birmingham ontstaan. Lawn Tennis is een gecombineerde afgeleide van het Franse Tennis en en het Real Tennis. De regels van het Law Tennis werden in 1877 vastgelegd. In dat jaar werd ook het eerste tennistoernooi ter wereld gespeeld op Wimbledon. De snelle verspreiding van het Lawn Tennis werd mede veroorzaakt door de Engelse majoor W.C. Wingfield. W.C. Wingfield bedacht een complete Tennis uitrusting bestaande uit een net met palen, rackets en strikt voorgeschreven witte kleding. Hij kreeg octrooi op een kist met deze complete Tennis uitrusting. Doordat men alleen deze handige kist hoefde aan te schaffen kon iedereen die een gazon had opeens Tennis spelen. Omdat er in Engeland heel veel landeigenaren waren die op hun landgoed een goed onderhouden gazon hadden waarop ze Croquet speelden verspreide het Lawn Tennis zich in Engeland heel snel. De ontwikkeling van het Tennis werd vervolgens nog bespoedigt door de uitvinding van de grasmaaier en de rubber Tennisbal.

Europees tennis

Tennis in europa:
Het Lawn Tennis werd al gauw heel populair bij de Engelse elite. Doordat de reislustige Engelse elite de handige tennis koffer van W.C. Wingfield overal makkelijk mee naar toe konden nemen op reis verspreide het Lawn Tennis zich snel over Europa. Ook in de verre landen, India en Australië, die bij het Britse rijk hoorden introduceerden de Engelsen zo het Lawn Tennis. Hierdoor kreeg het Lawn Tennis Wereldwijde bekendheid.

Tennister

Tennis in nederland:
Het Lawn Tennis werd rond 1875 waarschijnlijk door Engelse diplomaten in Den Haag geïntroduceerd. Van hieruit verspreide het zich verder over Nederland. De eerste Nederlandse Lawn Tennisclub werd in 1885 opgericht in Haarlem. De eerste Nederlandse Lawn Tennisclub heet de Haarlemse Lawntennisclub. De Haarlemse Lawntennisclub bestaat nog steeds zie http://www.haarlemscheltc.nl/.

Tenniskist

Spelregels van het lawn tennis:
De spelregels van het Lawn Tennis zijn in de afgelopen nauwelijks veranderd. De huidige spelregels kun je vinden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Tennis#Spelregels .

Rolstoeltennis

Rolstoel tennis: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rolstoeltennis
In 1976 begon Brad Parks, omdat hij door een ongeluk verlamd was geraakt, voor het eerst met rolstoeltennis. In 1977 organiseerde Brad Parks samen met zijn therapeut Jeff Minnenaker het eerste rolstoeltennistoernooi. Door dit eerste rolstoeltennistoernooi werd het eerste rolstoeltennis over de hele wereld opgepikt. Sinds 1992 is eerste rolstoeltennis zelfs een officiële olympische sport. De spelregels van het rolstoeltennis zijn vrijwel hetzelfde als van gewoon Tennis. Het enige verschil is dat de bal bij rolstoeltennis twee keer stuiteren mag.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Zumba, de nieuwe fitnesstrend.

Zumba is dè nieuwe trend op het gebied van fitness, maar waarom?

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Dopinggebruik in de topsport moet niet gelegaliseerd worden

Er wordt tegenwoordig steeds vaker doping gebruikt in de topsport, maar dit verpest de sport en daarom moet doping niet gelegaliseerd worden.

Wat zijn de duurste voetbaltransfers ooit??

In deze artikel word vertelt wat de 5 duurste voetbaltransfers ooit zijn ik zou zeggen check it.

Hoe zal de rematch tussen Yushin Okami en Anderson Silva verlopen?

Een analyse over hoe de rematch tussen Okami en A.Silva zal verlopen.

Hodgson opgelucht? Overname Liverpool nog lang niet zeker!

Bij overname van de voetbalclub Liverpool FC, is NESV bij machte de huidige trainer te ontslaan. Deze overname lijkt echter nog verre van zeker te zijn.

De voetbalverslaggeving in Nederland

een visie over de voetbalverslaggeving in nederland

bewegingen aanleren passief of actief?

Wat is beter, actief of passief aanleren van bewegingen?

Capoeira

Capoeira is een Afrikaans-Braziliaanse vecht- en danssport.

Yvonne Hak: De nieuwe Ellen van Lange?

Yvonne hak is de nieuwe Elen van Lange, of niet? Met haar ongelooflijke prestatie met het behalen van zilver in barcelona.

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

Tips bij de aanschaf van loopschoenen

Waar moet u op letten wanneer u nieuwe loopschoenen gaat kopen?

Waarom zijn topsporters (en dat ze veel geld kunnen verdienen) zo belangrijk?

In iedere zichzelf respecterende talkshow komen vaak topsporters aan het woord, waarom is het verhaal van topsporters zo belangrijk?

Vlaggendrager Dorian van Rijsselberge

Waarom 'harder' lopen?

Een aantal goede redenen om te beginnen met hardlopen!

Start to run, beginnen met hardlopen met je persoonlijke coach!

Lees hier hoe je binnen 20 weken 10 km kan hardlopen!

Ferrari in de Formule 1

Ferrari is Formule 1, en Formule 1 is Ferrari. Als enige team is de Italiaanse renstal vanaf de start van het wereldkampioenschap Formule 1 in 1950, alle seizoenen van de partij geweest. “Ferrari is het enige team dat we echt zouden missen als ze zouden stoppen’’ zei Bernie Ecclestone de grote baas van de Formule

De Rode Duivels zullen ook het WK in Brazilie niet halen

Waarom de Rode Duivels ook het wereldkampioenschap in Brazilie 2014 niet halen.

Gratis eredivisie voetbal kijken op de televisiezender Fox

Op verzoek van velen komt de televisiezender Fox gratis in de plaats van 13th Street.

Hardlopen als therapie

Steeds meer mensen ervaren de therapeutische werking van hardlopen.

Plezier voor twee met stijldansen

Stijldansen is plezier voor twee. Wat is stijldansen?

Barcelona - Chelsea

'De verdediging is de beste aanval'

Keert Gerard Kemkers terug als schaatscoach?

Gerard Kemkers, misschien wel de meest succesvolle schaatscoach ooit, stopte in 2014 om bij FC Groningen aan de slag te gaan. Of keert hij terug als schaatscoach?

zelfverdediging hoe werkt het?

de maatschappij wordt steeds harder. Maar hoe ga je hier mee om?

Beginnen met duiken

Begin vandaag nog met je Padi duik cursus. Hoe, wat, waar en waarom over duiken.