Werkstuk over tennis


Publicatie datum:

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van het hedendaagse Tennis.

Gesponsorde koppelingen

Uit archeologische vondsten blijkt dat de oude Egytenaren, de oude Romeinen, de oude Grieken en de oude Azteken ook al een vorm van tennis speelden. Bij al deze oude beschavingen werd de tennisbal echter met de hand geslagen. Hieruit ontwikkelde zich in de middeleeuwen het kaatsspel. Aan het einde van de achttiende-eeuw werd deze vorm van Tennis in Frankrijk ook heel populair. De sport heette toen in Frankrijk nog “Jeu de Paume” wat “spel met de palm” betekend. Met “de palm” werd hierbij de palm van de hand bedoeld.

Tennis

Sneeuwschoen

Op een gegeven moment bedacht een slimme Fransman dat je de bal ook met een zogenaamde sneeuwschoen (een met leren riemen bespannen houten ovale hoepel die je onder je schoenen kan binden zodat je niet wegzakt in de sneeuw) weg kan slaan. Hierdoor ontstond in Frankrijk, zo rond 1873, het Tennis dat, zoals het huidige Tennis, met een racket op een rechthoekig veld gespeeld werd. De naam van de populaire sport Tennis is daardoor ook afkomstig uit Frankrijk. Het woord Tennis komt van het franse woord “tenez”. Tenez is Frans voor “houdt de bal”.  Uit deze Franse vorm van Tennis ontstonden later “Real Tennis”en “Lawn Tennis”.

Reaal tennis

Real tennis:
Real Tennis betekend letterlijk “Koninklijk Tennis”. Real tennis wordt binnen gespeeld op een baan van 30 bij 10 meter. Real Tennis wordt gespeeld met kleine rackets en een harde leren bal die veel van een hockeybal wegheeft. Bij het Real Tennis wordt er met een net gespeeld dat in een boog hangt. De puntentelling is gelijk aan het Lawn Tennis maar bij Real Tennis mag je, net als bij squash, ook via de muren spelen. Om Real Tennis te kunnen spelen heb je een speciale overdekte baan nodig daarom is Real Tennis lang niet zo populair geworden als het Lawn Tennis dat gewoon buiten op een grasveld kan worden gespeeld.

Lawn tennis

Lawn tennis:
Lawn Tennis betekend letterlijk “Gazon tennis”. Lawn Tennis is aan het einde van de 19de eeuw in het Engelse Birmingham ontstaan. Lawn Tennis is een gecombineerde afgeleide van het Franse Tennis en en het Real Tennis. De regels van het Law Tennis werden in 1877 vastgelegd. In dat jaar werd ook het eerste tennistoernooi ter wereld gespeeld op Wimbledon. De snelle verspreiding van het Lawn Tennis werd mede veroorzaakt door de Engelse majoor W.C. Wingfield. W.C. Wingfield bedacht een complete Tennis uitrusting bestaande uit een net met palen, rackets en strikt voorgeschreven witte kleding. Hij kreeg octrooi op een kist met deze complete Tennis uitrusting. Doordat men alleen deze handige kist hoefde aan te schaffen kon iedereen die een gazon had opeens Tennis spelen. Omdat er in Engeland heel veel landeigenaren waren die op hun landgoed een goed onderhouden gazon hadden waarop ze Croquet speelden verspreide het Lawn Tennis zich in Engeland heel snel. De ontwikkeling van het Tennis werd vervolgens nog bespoedigt door de uitvinding van de grasmaaier en de rubber Tennisbal.

Europees tennis

Tennis in europa:
Het Lawn Tennis werd al gauw heel populair bij de Engelse elite. Doordat de reislustige Engelse elite de handige tennis koffer van W.C. Wingfield overal makkelijk mee naar toe konden nemen op reis verspreide het Lawn Tennis zich snel over Europa. Ook in de verre landen, India en Australië, die bij het Britse rijk hoorden introduceerden de Engelsen zo het Lawn Tennis. Hierdoor kreeg het Lawn Tennis Wereldwijde bekendheid.

Tennister

Tennis in nederland:
Het Lawn Tennis werd rond 1875 waarschijnlijk door Engelse diplomaten in Den Haag geïntroduceerd. Van hieruit verspreide het zich verder over Nederland. De eerste Nederlandse Lawn Tennisclub werd in 1885 opgericht in Haarlem. De eerste Nederlandse Lawn Tennisclub heet de Haarlemse Lawntennisclub. De Haarlemse Lawntennisclub bestaat nog steeds zie http://www.haarlemscheltc.nl/.

Tenniskist

Spelregels van het lawn tennis:
De spelregels van het Lawn Tennis zijn in de afgelopen nauwelijks veranderd. De huidige spelregels kun je vinden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Tennis#Spelregels .

Rolstoeltennis

Rolstoel tennis: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rolstoeltennis
In 1976 begon Brad Parks, omdat hij door een ongeluk verlamd was geraakt, voor het eerst met rolstoeltennis. In 1977 organiseerde Brad Parks samen met zijn therapeut Jeff Minnenaker het eerste rolstoeltennistoernooi. Door dit eerste rolstoeltennistoernooi werd het eerste rolstoeltennis over de hele wereld opgepikt. Sinds 1992 is eerste rolstoeltennis zelfs een officiële olympische sport. De spelregels van het rolstoeltennis zijn vrijwel hetzelfde als van gewoon Tennis. Het enige verschil is dat de bal bij rolstoeltennis twee keer stuiteren mag.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Wel of geen Londen voor Miranda Boonstra

hoe 8 seconde de gemoederen binnen noc en de knau flink bezig houden

De avond4daagse

De avondvierdaagse is een sportieve oerhollandse traditie. Maar hoe is dit groots georganiseerde wandelevenement nu eigenlijk ontstaan?

Voor de beginnende bodybuilder

Handige gids voor de beginnende bodybuilder met een kort overzicht van de belangrijkste aspecten van het bodybuilden.

Tour de france

Het geheim van de gele trui.

Ruxandra Dragomir

Roemeens tennisspeelster die vooral furore maakte in het WTA circuit

Honkbal

De basisregels van honkbal.

Olympische Spelen

waarom de olympische spelen goed zijn voor Nederland

Gestopt met roken door fitness !

In dit artikeltje vertel ik je hoe ik ben gestopt met roken en hoe je dit zelf makkelijk kunt verwezenlijken.

De voetbalverslaggeving in Nederland

een visie over de voetbalverslaggeving in nederland

Bewegingen aanleren met actief leren

De theorie en de practijk van het actief leren. Hoe pak je dat het beste aan?

Interview met Luc Wouters

Een interview met Luc Wouters (Burgemeester van Lummen en Scheidsrechter in de Jupiler Pro League)

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Voetbal op de Waddeneilanden

Dit artikel gaat over het voetbal op de Waddeneilanden.

De Elfstedentocht

De historie van de Elfstedentocht in een notendop.

WTA-toernooi van Rosmalen

Het enige WTA-tornooi van Nederland, doch een vaste waarde binnen het tenniscircuit

Kies nu je onbekende sport

Een artikel over onbekende sporten voor mensen die eens wat anders willen

De Olympische Spelen spreekbeurt, De Olympische Spelen werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Olympische Spelen.

De mooiste surfstranden, de mooiste surf babes

Waar vindt je de mooiste surfstranden en de mooiste surf babes?

Sportsponsoring

Korte uitleg over sportsponsoring

Supplementen

Uitleg over de supplementen die gebruikt worden bij bodybuilding

Damesvoetbal

He! je laat je toch niet dollen door een meisje?!

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord, wordt dit wel of niet gewaardeerd?

Barefoot running, is rennen op blote voeten echt beter ?

Is “barefoot” hardlopen -alsof je op blote voeten rent- beter voor je lichaam dan met moderne hardloopschoenen ? de meningen zijn verdeeld.

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)