Waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?


Publicatie datum:

Op de olympische spelen in Sotsji won Nederland nagenoeg alles met schaatsen, hoe komt dit en waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Gesponsorde koppelingen

driedubbel medaille

De Nederlandse schaatsers waren in Sotsji heer en meester bij het schaatsen. Ze behaalden 8 keer goud, 7 keer zilver en 9 keer brons. De meest opvallende winnaars waren hierbij, Carien Kleibeuker en Bob de Jong. Waarom zijn Nederlanders, tot op hoge leeftijd, zo goed in schaatsen?

Gesponsorde koppelingen

Schaats evolutie:
Een van de verklaringen voor de extreem goede schaatsprestaties van de Nederlanders zou kunnen zijn dat deze, net als bijvoorbeeld bij de Afrikaanse marathonlopers, zijn oorsprong heeft in een  genetische selectie die gedurende de evolutie heeft plaatsgevonden omdat goede schaatsers gemiddeld betere overlevingskansen hebben of zich bovengemiddeld voortplanten. Dit blijkt echter in Nederland niet de oorzaak te zijn van de topprestaties van onze schaatsers. De oorzaak blijkt bij de Nederlandse schaatsers heel ergens anders te liggen.

Glissers

Ontstaan van het schaatsen:
Uit archeologische vondsten is gebleken dat de allereerste prehistorische “schaatsers”  zo’n 3000 jaar voor Christus zijn ontstaan. Deze allereerste schaatsers  woonden in Zwitserland, Rusland, Scandinavië, Groot-Britanië, Nederland en Duitsland. Deze prehistorische “schaatsers”  bewogen zich echter nog niet voort op echte schaatsen maar op gladgeslepen dierlijke botten. Het waren dus eigenlijk “glissers”in plaats van schaatsers. De echte schaats met het metalen glijijzer werd pas rond 1000 jaar na Christus uitgevonden in Vlaanderen en Holland. (Het toenmalige Nederland dus).

Koen-Verweij

Ontstaan van het professionele schaatsen:
Zo rond 1800 werden in Friesland en Groningen al de eerste kortebaanwedstrijden georganiseerd waar veel geld was te verdienen. Hier ligt dus de hoofdreden voor het huidige Nederlandse succes. Doordat er geld viel te verdienen zijn we in Nederland toen al begonnen met het door ontwikkelen van de schaatsen en de trainingsmethodes. Deze voorsprong hebben we sindsdien altijd weten te behouden, ook nu nog komen de meest geavanceerde schaatsen (en tegenwoordig ook schaatspakken) uit Nederland. Bovendien worden de Nederlandse trainingsmethodes tegenwoordig op universitair niveau bestudeerd en door gespecialiseerde bewegingswetenschappers geoptimaliseerd.

Hi tech schaatser

Het bewijs voor deze theorie:
Uit de door de vijfendertigjarige Carien Kleibeuker en de zevenendertigjarige Bob de Jong behaalde zilveren medailles blijkt dat de extreem goede resultaten van de Nederlandse schaatsers absoluut niet door de fysieke kwaliteiten van de schaatsers worden veroorzaakt. Iedere getalenteerde jongere schaatser zou namelijk met dezelfde materialen en trainingsmethodes absoluut van hen beiden winnen.

Pien Keulstra NK Afstanden

Waarom Nederland het beste schaatsland blijft:
Ik durf te voorspellen dat Nederland ook de komende jaren het beste schaatsland blijft zolang we voldoen aan twee voorwaarden. Er moet een reële kans zijn voor jonge Nederlandse schaatssporters om een goed inkomen te behalen met schaatsen en we moeten blijven innoveren en verbeterde materialen en technieken goed geheim houden.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

De bijzondere band tussen Speedo en de zwemwereld

Het merk Speedo en de zwemwereld zijn niet meer los van elkaar te zien

Bowlen als sport.

Bowlen niet alleen als uitje, maar ook als sport!

Paintball: Masker/ Goggles

Keuze van een masker

Hoe vang je die ene grote karper?

Het vangen van die grote karper gebeurt niet zonder een goede voorbereiding. Hier zijn alvast enkele raadgevingen die je op weg kunnen helpen.

Beginnen met duiken

Begin vandaag nog met je Padi duik cursus. Hoe, wat, waar en waarom over duiken.