play-offs van de Jupiler league


Publicatie datum:

De play-offs van de jupiler pro league staan weer in het verschiet? Hoe zit het nu eigenlijk met deze play-offs?

Gesponsorde koppelingen

Overal hoor je voorstanders en tegenstanders van de play-offs. Is dit een goed of een slecht systeem?
Bevorderen ze het niveau van de Belgische competitie of zijn ze mede verantwoordelijk voor het slecht presteren van onze Belgische teams in de Europese competities?

Reeds vanaf de dag dat er voor het eerst over play-offs gesproken werd klonken er zowel enthousiaste als sombere reacties. Laten we eens beginnen met de voordelen van een dergelijk systeem op een rijtje te zetten.
Voor de hand liggend is natuurlijk de reeks topmatchen die ons nog te wachten staan op het einde van het seizoen. Wanneer in vele andere landen de competie reeds beslist is en de kampioen bekend maakt België zich op voor wekenlang de grootste topaffiches die uiteindelijk de Belgische kampioen eenduidig zullen aanduiden. Hoe je het ook draait of keert, nooit tevoren ontmoette ik voetbalfanaat ontmoet die niet uitkeek naar de start van de play-offs. 
Een ander voordeel zijn de gigantische tv-gelden die zulke topmatchen met zich meebrengen. Menig Belg is bereid diep in zijn buidel te tasten om weken lang te kunnen genieten van Belgisch voetbal op het hoogste niveau, week in week uit. Deze tv-gelden creëren natuurlijk extra budget dat kan gebruikt worden om te investeren in het Belgisch voetbal en dit te promoten in het buitenland.

Dit gezegd zijnde wordt het tijd om ook eens stil te staan bij de nadelen van de play-offs.
Wekenlang Belgisch topvoetbal, het is allemaal goed en wel, maar wat met de ploegen die play-off 1 niet halen? Deze zijn verplicht tot wekenlang aanmodderen, doelloze matchen spelen me als enige lichtpuntje een waterkans op Europees voetbal. 8 ploegen die weken strijden om 1 kans, geen ticket, een kans op een ticket voor Europees voetbal waar ze gedoemd zijn het strijdfront vroegtijdig te moeten verlaten.

En wat met het extra budget dat gecreëerd wordt? Dit wordt vooral voor en door de top 6 ploegen gecrëeerd, een top 6 waar over de jaren heen weinig variatie inzit. Maakt dit niet dat vooral de top 6 ploegen uit de competitie beter en rijker worden en de lagere ploegen de kans om ooit een top 6 ploeg te worden ontnomen wordt?

Het misschien wel belangrijkste punt is de rechtvaardigheid in het voetbal. Is het rechtvaardig om een ploeg die heel het seizoen goed gepresteerd heeft te bestraffen door opeens de zwoegend verzamelde punten te halveren? Elke match in de reguliere competitie is nog maar 1.5 punt waard. Waarom zou een identieke match tussen dezelfde 2 tegenstanders een verschillende inzet moeten kennen naargelang ze in november of in mei gespeeld wordt?

Mijn grootste zorg omtrent de play-offs echter is dat de reguliere competitie geminimaliseerd wordt doordat er in feite niets beslist wordt gedurende het seizoen. De inzet van de matchen tijdens de reguliere competitie is te miniem. De enige zorg die heerst is om dat play-off 1 ticket te bemachtigen zodat je mee kan dingen om de titel en dan begint het echte seizoen.
Spoort dit niet aan tot het sparen van de krachten tijdens de reguliere competitie om zo  proberen te pieken tijdens de play-offs?
Wat is een topper club brugge - anderlecht nog waard tijdens de reguliere competitie als deze match maar anderhalf punt kan opleveren?
Zijn die enkele weken topvoetbal het waard als dit betekent dat de overige maanden met nauwelijks inzet gespeeld worden?

Ik laat graag het oordeel aan u!

 

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

De geschiedenis van de formule 1 sport!

Wat is de geschiedenis van de formule 1 wagen?

De kunst van het aanslaan.

Hoe een vis aanslaan?

Corruptie Fifa leidt tot frustratie!

Hoe de corruptie binnen de fifa tot frustratie leidt bij de voetballiefhebber

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

Waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Op de olympische spelen in Sotsji won Nederland nagenoeg alles met schaatsen, hoe komt dit en waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Wielrennen op een Tacx Rollerbank

De Tacx rollerbank wordt de door grootste wielrenners gebruikt voor een belangrijke tijdrit. Is het voor particulier gebruik handig om zo’n Tacx aan te schaffen? En wat kan je er dan mee? Welke overwegingen moet men maken en wat zijn de voor- en nadelen van de rollerbank?

Iedereen kan top coach worden met het Barcelona systeem.

Met voetbal win je alleen als team, één speler is nooit bepalend.

Zumba verovert de wereld

Zumba verovert de wereld!

De Nijmeegse Wandelvierdaagse - het begin.

In dit artikel leg ik uit hoe de Nijmeegse Wandelvierdaagse is ontstaan en waarom deze wandeltocht voor zoveel mensen zo speciaal is.

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

De Olympische Spelen spreekbeurt, De Olympische Spelen werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Olympische Spelen.

Hoe vang je die ene grote karper?

Het vangen van die grote karper gebeurt niet zonder een goede voorbereiding. Hier zijn alvast enkele raadgevingen die je op weg kunnen helpen.

Plezier voor twee met stijldansen

Stijldansen is plezier voor twee. Wat is stijldansen?

Zoli, Magische Magyaar in de 21ste eeuw

De glansrijke carriëre van een Hongaar die afrekende met drugs, drank en slechte vrienden.

Anke Huber

Duitse tennister die 12 WTA tornooien op haar naam wist te schrijven

Worden we als Nederland ooit nog wereldkampioen voetballen?

Wat moet er verbeteren in het met name jeugdvoetbal om wereldkampioen te worden

Bachata; de nieuwe dansstijl

Een van oorsprong Amerikaans-Latijnse muziekstijl

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië

Parachutespringen

Parachutespringen, de basis, waar en op wat voor manier?

Vlaggendrager Dorian van Rijsselberge

Clenbuterol gebruik

Contador word geschorst voor 1 jaar, voor een minimale hoeveelheid clenbuterol in zijn lichaam. Dit artikel zet de dopingregels over clenbuterol uiteen en bekijkt eerdere gevallen. Is een schorsing hier op zijn plaats?

Afvallen. Hoe en wat te doen.

Informeren hoe afvallen in zijn werk gaat.

Waar moet men op letten bij werphengels?

Hiermee geef ik enkele tips bij het kiezen van de juiste werphengel.

'Tist', Poul Nielsen

Amateurvoetballer die 52 keer scoorde in 38 interlands voor Denemarken.

AS Roma

De club, de historie en de fans