De avond4daagse


Publicatie datum:

De avondvierdaagse is een sportieve oerhollandse traditie. Maar hoe is dit groots georganiseerde wandelevenement nu eigenlijk ontstaan?

Gesponsorde koppelingen

De eerste officiële avondvierdaagse werd gehouden in het jaar 1940, maar is ontsprongen uit de vooroorlogse wandelmarsen. In 1909 werd de term 'vierdaagse' voor het eerst gebruikt, doordat de KNBLO (Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding) in die tijd wandelmarsen organiseerde . In de Tweede Wereldoorlog werden deze wandelmarsen echter verboden door de Duitse bezetters, omdat ze werden beschouwd als het samenscholen tegen de Duitsers. Men besloot daarop de naam te veranderen in 'Avond4daagse', maar ook dit verbood de bezetter al snel. Na enkele jaren geen wandelmarsen meer te hebben georganiseerd, begon dit na de Tweede Wereldoorlog weer helemaal populair te worden. Waar de avondvierdaagse of wandelmars vroeger voornamelijk door volwassenen werd gelopen, is het na de Tweede Wereldoorlog opgepakt als een evenement dat voornamelijk gericht is op scholen. Bijna elke plaats in Nederland heeft wel een avondvierdaagse en daarmee is het echt traditie geworden.

Wat is er zo leuk aan de avondvierdaagse?

Het leukste aan de avondvierdaagse is het sfeertje van de wandeltocht. Iedereen is goed gemutst, er wordt ontzettend veel gekwebbeld en natuurlijk mag een lekker snoepje ook niet ontbreken. Het meelopen is daarnaast erg sportief, het stimuleert kinderen om te bewegen en hier ontdekken ze ook dat bewegen hartstikke leuk kan zijn! Onderweg krijg je meestal een bekertje ranja aangeboden en soms zelfs een appel, zodat je er weer even tegenaan kunt. Sommige avondvierdaagsen zijn zelfs grote evenementen geworden. Denk hierbij aan de Nijmeegse Vierdaagse. Duizenden mensen stromen hier jaarlijks op af en niet alleen uit Nederland! Hier lopen ook altijd militairen mee, die 40km lopen met een bepakking van 10kg op hun rug, of 50km zonder bepakking. Hoewel de Nijmeegse Vierdaagse groots is opgezet met afstanden van 30, 40 en 50km, zijn de meeste gewone avondvierdaagsen 5, 10 en 15 km lang. Hierdoor is er voor iedereen wel een geschikte afstand.

Deelname

Iedereen mag meedoen aan de avondvierdaagse, mits je ouder bent dan 6 jaar. Voor jongere kinderen is de tocht te zwaar, omdat de kortste afstand 5km is. Om vermoeidheidsproblemen te voorkomen is daarom besloten om de minimale leeftijd van 6 jaar te hanteren. Aan de 10km mag je meedoen als je in groep 5 zit. Hoewel de meeste deelnemers bestaan uit basisschoolkinderen die massaal met hun juffen of meesters meelopen, doen er ook veel andere groepen mee. Denk hierbij aan de Scouting, sportclubs of mensen met een beperking. Ook bejaarden in een rolstoel doen regelmatig mee, waarbij ze geduwd worden door een begeleider. Zo kunnen ook zij genieten van de prachtige wandeltochten door de natuur en de plaats van het startpunt. Natuurlijk zijn er ook veel individuele lopers die meedoen, zoals vrienden of familieleden. Misschien zul je je afvragen of het niet gevaarlijk is als jan en allemaal op de weg loopt en af en toe moet oversteken. Wees gerust, dit is allemaal erg goed geregeld door de organisatie. Je krijgt vooraf een routekaart mee en op de gevaarlijke punten staan netjes klaar-overs op de weg. Deze laten je veilig oversteken. Tegenwoordig is het zo dat een gezonde deelname wordt gestimuleerd. Er werd namelijk opgemerkt dat veel kinderen ladingen snoep wegeten tijdens een tocht en dit past niet binnen het kader van een gezonde prestatie. Er wordt ouders dus aangeraden om hun kind niet teveel snoep mee te geven. Laat het gezond blijven!

De beloning

Medaille avondvierdaagseAllereerst kun je natuurlijk reuze trots zijn wanneer je de avondvierdaagse uit hebt gelopen. Het is een hele sportieve prestatie en voor sommige mensen zal het een overwinning zijn. Wanneer je inschrijfgeld betaalt, kun je echter ook een medaille krijgen. Deze ontvang je op de laatste dag, voordat je het defilé gaat lopen. Op de medaille staat voor de hoeveelste keer je hebt gelopen en daarom is het leuk om elk jaar mee te lopen en te kijken hoe ver je kan komen. Om te vieren dat vele wandelaars het eindpunt hebben gehaald, wordt de laatste wandeltocht afgesloten met een defilé. Op een centraal verzamelpunt verzamelen de wandelaars zich, waarna het laatste gedeelte van de tocht gezamenlijk wordt gelopen. Deze laatste avond is groots opgezet: voor de stoet wandelaars uit loopt meestal de plaatselijke muziekverening te toeten en blazen. Met veel lawaai gaat de stoet de desbetreffende plaats door en vele vrienden en familieleden staan langs de kant om de wandelaars aan te moedigen en te feliciteren. Hierbij worden vaak bloemen, cadeautjes en snoep gegeven en iedereen glundert van oor tot oor. Oók de oudere deelnemers, gelóóf me!! De scholen lopen zelfs met hun eigen vlaggen mee, zodat het ook voor ouders makkelijker is om hun eigen kind te vinden tussen al die wandelaars. Als uiteindelijk de eindbestemming is bereikt, gaat iedereen weer naar huis en wordt de medaille nog even trots aan de familie getoond: dit jaar hebben we het maar mooi weer gered!

Wil jij ook het plezierige sfeertje beleven van de avond4daagse? Kijk dan snel waar en wanneer er in jouw nabije omgeving een avondvierdaagse wordt gehouden en geef je op! De kosten zijn laag en het plezier en de voldoening enorm. Succes met wandelen!

Wandelen

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 36
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie sport

Bodypump

Een totale body workout voor alle spiergroepen

Afvallen. Hoe en wat te doen.

Informeren hoe afvallen in zijn werk gaat.

Sportverslaving: Als sporten ongezond wordt

Dwangmatig/verslavend sporten.

Krav Maga - De Israelische zelfverdedigingssport

Krav Maga uitleg wat de sport inhoud

Pentjak Silat, een oosterse vechtkunst

Pentjak Silat, oosterse vechtkunst waarbij geestelijke ontwikkeling, ontspanning, snelheid en soepelheid en kracht centraal staan. Pentjak Silat wordt ook wel Pencak Silat genoemd.

Messi klaar voor start nieuw seizoen

Lionel Messi is klaar voor het nieuw seizoen in de Primera Division.

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Full Body Training

Hoe krijg ik een strak lichaam?

Geschiedenis van atletiek

Het ontstaan van één van de oudste sporten in de wereld: Atletiek.

Bondscoach zijn

Blij dat ik geen bondscoach ben want wanneer doe je het goed?

Tour de france

Het geheim van de gele trui.

Waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Op de olympische spelen in Sotsji won Nederland nagenoeg alles met schaatsen, hoe komt dit en waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Vitaminen en mineralen gebruikt bij het bodybuilden

Een korte samenvatting van de meest voorkomende vitaminen die gebruikt worden bij het bodybyuilden

Tscha Bum, Aziatisch voetballer van de 20e eeuw

Cha Bum-Kun, in 1999 door de IFFHS werd hij verkozen tot Aziatisch voetballer van de 20e eeuw.

Ruxandra Dragomir

Roemeens tennisspeelster die vooral furore maakte in het WTA circuit

De avond4daagse

De avondvierdaagse is een sportieve oerhollandse traditie. Maar hoe is dit groots georganiseerde wandelevenement nu eigenlijk ontstaan?

Iedereen kan top coach worden met het Barcelona systeem.

Met voetbal win je alleen als team, één speler is nooit bepalend.

De elfstedentocht 2012

Komt er een elfstedentocht?

Start to run, beginnen met hardlopen met je persoonlijke coach!

Lees hier hoe je binnen 20 weken 10 km kan hardlopen!

Teemu Tainio

Teemu Tainio is een Fin geboren op 27 november 1979 in de Finse stad Tornio. Tainio is een allround middenvelder, hij kan op meerdere posites prima uit de voeten.

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)

Hockey, de basis van het spel

In dit artikel wordt de basis van het hockeyspel besproken

Voetbal werkstuk, Voetbal spreekbeurt

Het ontstaan en de ontwikkeling van het moderne Voetbal.

Nordic Walking

Nordic Walking, lopen met stokken.

Werkstuk over tennis

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van het hedendaagse Tennis.