De avond4daagse


Publicatie datum:

De avondvierdaagse is een sportieve oerhollandse traditie. Maar hoe is dit groots georganiseerde wandelevenement nu eigenlijk ontstaan?

Gesponsorde koppelingen

De eerste officiële avondvierdaagse werd gehouden in het jaar 1940, maar is ontsprongen uit de vooroorlogse wandelmarsen. In 1909 werd de term 'vierdaagse' voor het eerst gebruikt, doordat de KNBLO (Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding) in die tijd wandelmarsen organiseerde . In de Tweede Wereldoorlog werden deze wandelmarsen echter verboden door de Duitse bezetters, omdat ze werden beschouwd als het samenscholen tegen de Duitsers. Men besloot daarop de naam te veranderen in 'Avond4daagse', maar ook dit verbood de bezetter al snel. Na enkele jaren geen wandelmarsen meer te hebben georganiseerd, begon dit na de Tweede Wereldoorlog weer helemaal populair te worden. Waar de avondvierdaagse of wandelmars vroeger voornamelijk door volwassenen werd gelopen, is het na de Tweede Wereldoorlog opgepakt als een evenement dat voornamelijk gericht is op scholen. Bijna elke plaats in Nederland heeft wel een avondvierdaagse en daarmee is het echt traditie geworden.

Wat is er zo leuk aan de avondvierdaagse?

Het leukste aan de avondvierdaagse is het sfeertje van de wandeltocht. Iedereen is goed gemutst, er wordt ontzettend veel gekwebbeld en natuurlijk mag een lekker snoepje ook niet ontbreken. Het meelopen is daarnaast erg sportief, het stimuleert kinderen om te bewegen en hier ontdekken ze ook dat bewegen hartstikke leuk kan zijn! Onderweg krijg je meestal een bekertje ranja aangeboden en soms zelfs een appel, zodat je er weer even tegenaan kunt. Sommige avondvierdaagsen zijn zelfs grote evenementen geworden. Denk hierbij aan de Nijmeegse Vierdaagse. Duizenden mensen stromen hier jaarlijks op af en niet alleen uit Nederland! Hier lopen ook altijd militairen mee, die 40km lopen met een bepakking van 10kg op hun rug, of 50km zonder bepakking. Hoewel de Nijmeegse Vierdaagse groots is opgezet met afstanden van 30, 40 en 50km, zijn de meeste gewone avondvierdaagsen 5, 10 en 15 km lang. Hierdoor is er voor iedereen wel een geschikte afstand.

Deelname

Iedereen mag meedoen aan de avondvierdaagse, mits je ouder bent dan 6 jaar. Voor jongere kinderen is de tocht te zwaar, omdat de kortste afstand 5km is. Om vermoeidheidsproblemen te voorkomen is daarom besloten om de minimale leeftijd van 6 jaar te hanteren. Aan de 10km mag je meedoen als je in groep 5 zit. Hoewel de meeste deelnemers bestaan uit basisschoolkinderen die massaal met hun juffen of meesters meelopen, doen er ook veel andere groepen mee. Denk hierbij aan de Scouting, sportclubs of mensen met een beperking. Ook bejaarden in een rolstoel doen regelmatig mee, waarbij ze geduwd worden door een begeleider. Zo kunnen ook zij genieten van de prachtige wandeltochten door de natuur en de plaats van het startpunt. Natuurlijk zijn er ook veel individuele lopers die meedoen, zoals vrienden of familieleden. Misschien zul je je afvragen of het niet gevaarlijk is als jan en allemaal op de weg loopt en af en toe moet oversteken. Wees gerust, dit is allemaal erg goed geregeld door de organisatie. Je krijgt vooraf een routekaart mee en op de gevaarlijke punten staan netjes klaar-overs op de weg. Deze laten je veilig oversteken. Tegenwoordig is het zo dat een gezonde deelname wordt gestimuleerd. Er werd namelijk opgemerkt dat veel kinderen ladingen snoep wegeten tijdens een tocht en dit past niet binnen het kader van een gezonde prestatie. Er wordt ouders dus aangeraden om hun kind niet teveel snoep mee te geven. Laat het gezond blijven!

De beloning

Medaille avondvierdaagseAllereerst kun je natuurlijk reuze trots zijn wanneer je de avondvierdaagse uit hebt gelopen. Het is een hele sportieve prestatie en voor sommige mensen zal het een overwinning zijn. Wanneer je inschrijfgeld betaalt, kun je echter ook een medaille krijgen. Deze ontvang je op de laatste dag, voordat je het defilé gaat lopen. Op de medaille staat voor de hoeveelste keer je hebt gelopen en daarom is het leuk om elk jaar mee te lopen en te kijken hoe ver je kan komen. Om te vieren dat vele wandelaars het eindpunt hebben gehaald, wordt de laatste wandeltocht afgesloten met een defilé. Op een centraal verzamelpunt verzamelen de wandelaars zich, waarna het laatste gedeelte van de tocht gezamenlijk wordt gelopen. Deze laatste avond is groots opgezet: voor de stoet wandelaars uit loopt meestal de plaatselijke muziekverening te toeten en blazen. Met veel lawaai gaat de stoet de desbetreffende plaats door en vele vrienden en familieleden staan langs de kant om de wandelaars aan te moedigen en te feliciteren. Hierbij worden vaak bloemen, cadeautjes en snoep gegeven en iedereen glundert van oor tot oor. Oók de oudere deelnemers, gelóóf me!! De scholen lopen zelfs met hun eigen vlaggen mee, zodat het ook voor ouders makkelijker is om hun eigen kind te vinden tussen al die wandelaars. Als uiteindelijk de eindbestemming is bereikt, gaat iedereen weer naar huis en wordt de medaille nog even trots aan de familie getoond: dit jaar hebben we het maar mooi weer gered!

Wil jij ook het plezierige sfeertje beleven van de avond4daagse? Kijk dan snel waar en wanneer er in jouw nabije omgeving een avondvierdaagse wordt gehouden en geef je op! De kosten zijn laag en het plezier en de voldoening enorm. Succes met wandelen!

Wandelen


Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie sport

Corruptie Fifa leidt tot frustratie!

Hoe de corruptie binnen de fifa tot frustratie leidt bij de voetballiefhebber

Iedereen kan top coach worden met het Barcelona systeem.

Met voetbal win je alleen als team, één speler is nooit bepalend.

Beginnen met duiken

Begin vandaag nog met je Padi duik cursus. Hoe, wat, waar en waarom over duiken.

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Wat is de oudste voetbalclub ter wereld?

Dit artikel gaat over welke club zich de oudste voetbalclub ter wereld mag noemen.

Wat is Tifosi en waar komt Tifosi vandaan?

Tifosi is een bekend merk sport-zonnebril maar waar komt het woord Tifosi vandaan?

De mooiste surfstranden, de mooiste surf babes

Waar vindt je de mooiste surfstranden en de mooiste surf babes?

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Viktor Onopko, Russich record-international

De carriére van Viktor Onopko, verdediger van Rusland.

Hockey, de basis van het spel

In dit artikel wordt de basis van het hockeyspel besproken

Voetbal op de Waddeneilanden

Dit artikel gaat over het voetbal op de Waddeneilanden.

Dopinggebruik in de topsport moet niet gelegaliseerd worden

Er wordt tegenwoordig steeds vaker doping gebruikt in de topsport, maar dit verpest de sport en daarom moet doping niet gelegaliseerd worden.

Wat eet ik na een training?

Als je de juiste voedingsstoffen eet, helpt het je ook om vet te verliezen.

Hardlopen

Hardlopen om aan je gezondheid, conditie en snelheid te werken.

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!

Hoe het voetbal is veranderd

Hoe het voetbal is veranderd

Sporten op de Olympische Winterspelen.

Welke disciplines worden er allemaal beoefend op de Olympische Winterspelen?

bewegingen aanleren passief of actief?

Wat is beter, actief of passief aanleren van bewegingen?

Bachata; de nieuwe dansstijl

Een van oorsprong Amerikaans-Latijnse muziekstijl

Bodypump

Een totale body workout voor alle spiergroepen

Ek voetbal en de scheidsrechters

Op grote voetbalevenementen worden de scheidsrechters tot op het bot getest

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord, wordt dit wel of niet gewaardeerd?

levende legende Lionel Messi

FC Barcelona's levende legende Messi.

Zoli, Magische Magyaar in de 21ste eeuw

De glansrijke carriëre van een Hongaar die afrekende met drugs, drank en slechte vrienden.

De Olympische Spelen spreekbeurt, De Olympische Spelen werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Olympische Spelen.