Bodybuilding training en voeding


Publicatie datum:

tips voor beginnende bodybuilders

Gesponsorde koppelingen

Bij het starten met krachttraining of bodybuilding wordt vaak de fout begaan dat men zoveel mogelijk gewicht wil heffen. Hierbij geef ik u tips om op een goeie manier te beginnen met trainen.

Bodybuilding: een levenswijze

Wie erover nadenkt om aan bodybuilding te gaan beginnen moet zich goed realiseren dat deze sport veel disipline en inzet vereist. Men moet tevens zijn eetgewoontes aanpassen en zich strikt aan zijn of haar trainingsschema houden. Men dient bij aanvang reeds over een goede fysiek te beschikken en bereid zijn om inspanningen te doen. Volhouden is de boodschap als men iets wil bereiken.

De eerste weken is het best om eerst gewone fitness oefeningen te doen in de gym , vooral cardio oefeningen zoals lopen op de band, fietsen op fietstrainer, roeien op roeitrainer en zodoende een uithoudingsvermogen op te bouwen. Het heeft geen enkele zin om zomaar met allerlei gewichten te gaan experimenteren zonder kennis te hebben over de manier van trainen met gewichten want op die manier breek je alleen maar je spieren af en loop je kans op verwondingen.

Voeding:

     Het is belangrijk je voeding aan te passen bij deze sport. Aangeraden is om veel koolhydraten in te nemen. Deze zijn in tal van groenten te vinden waaronder de meeste koolsoorten. Verder dient opgepast te worden met vetten. Het beste is weinig varensvlees te eten en veel vis en groenten in vervanging. Let wel: Men moet wel goed blijven eten en niet gaan dieeten. Als aanvulling kan men ook supplementen innemen die meestal genomen worden vlak voor of na de training , al naar gelang het supplement. Voorbeelden hiervan zijn: proteinen, aminozuren enz.... Er is een grote verscheidenheid aan deze produkten te vinden bij verscheidene sportwinkels en kruidenwinkels. Hier geldt ook, experimenteer en zoek uit wat voor jou het beste is.

Rust:

    Heel belangrijk is de nachtrust. Men dient dagelijks 8u aan slaap te hebben .

    Trainen bestaat uit reps en sets, dit is reeksen en aantal bewegingen per reeks. Ook hier zoek je je eigen tempo. Belangrijk is tussen 2 reps de nodige rustpauze te nemen. Normaal gaat men er van uit dat men 1 min rust neemt tussen 2 reps door. Een reeks bestaat meestal uit 3 sets en een set uit 12 bewegingen. Dit is individueel aan te passen. Als je een set van 12 bewegingen uitvoert moet je aan de 8ste beweging reeds verzuurde spieren krijgen ( pijn in de betreffende spieren). Voel je de pijn al eerder dan gebruik je teveel gewicht.

Trainen:

     Gebruik in het begin zeker niet teveel gewicht. Voer de oefeningen exact uit zoals beschreven in de schema's in de fitness centra.

Begin bijvoorbeeld de maandag met biceps, triceps en schouderoefeningen, de dinsdag borstspieren, rugspieren en onderarmen, de woensdag rustdag, de donderdag onderlichaam ( dijen, benen enz..) de vrijdag buikspieren en cardio.

Let op: train nooit 2 dagen na elkaar dezelfde spiergroep omdat deze de nodige rust moeten hebben om te recupereren. Een spier die belast wordt verzuurd, dit wil zeggen dat het spierweefsel afbreekt. Tijdens de rust hersteld de spier zich en bouwt telkens weer iets méér spierweefsel aan.

Tal van trainingsschema en dergelijke zijn terug te vinden op diverse sport en fitness websites maar denk eraan , luister naar je eigen lichaam.

Succes en volharding toegewenst 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Teemu Tainio

Teemu Tainio is een Fin geboren op 27 november 1979 in de Finse stad Tornio. Tainio is een allround middenvelder, hij kan op meerdere posites prima uit de voeten.

Wat is de avontuurlijkste vorm van wintersport?

Skiën, langlaufen, snowboarden, ijsklimmen, wat is de avontuurlijkste vorm van wintersport?

Johan Derken over zijn turbulente carriere

De Voetbal loopbaan van Johan Derksen

Il Grande Torino

Het Dream Team van de jaren '40, door een noodlottig ongeval kwam een memorabel tijdperk tot een vervroegd einde.

Sportsponsoring

Korte uitleg over sportsponsoring

Basketbal

basketbal, historie, regels, nationaal en internationaal

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!

Parachutespringen

Parachutespringen, de basis, waar en op wat voor manier?

Anke Huber

Duitse tennister die 12 WTA tornooien op haar naam wist te schrijven

De voetbalverslaggeving in Nederland

een visie over de voetbalverslaggeving in nederland

De Olympische Spelen spreekbeurt, De Olympische Spelen werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Olympische Spelen.

Viktor Onopko, Russich record-international

De carriére van Viktor Onopko, verdediger van Rusland.

Hardlopen als therapie

Steeds meer mensen ervaren de therapeutische werking van hardlopen.

Racing Mechelen

Waar een wil is, is een weg

Franck Ribery/Scarface raakt slaags met Arjen Robben.

Pastor, Taribo West

Succesvolle Nigeriaanse clubhopper, die vooral bekendheid verwierf door zijn excentrieke haarstijl.

Hoe krijg je een 6-pack

Hierin beschrijf ik hoe je snel een 6-pack kunt krijgen.

Mineralen bij het sporten

Opsomming van de belangrijkste minderalen bij het sporten

De vooroordelen over vrouwenvoetbal.

Interview met Amber van der Heijde over vrouwenvoetbal

vechtsporten, een sportief alternatief.

tegenwoordig kun je uit honderden sporten kiezen als je gaat sporten. Vechtsporten kunnen een goed alternatief zijn voor de traditionele sporten.

De Rode Duivels zullen ook het WK in Brazilie niet halen

Waarom de Rode Duivels ook het wereldkampioenschap in Brazilie 2014 niet halen.

Nordic Walking

Nordic Walking, lopen met stokken.

Ontstaan van het tafeltennis

Het ontstaan en de evolutie van tafeltennis.

Waarom zijn topsporters (en dat ze veel geld kunnen verdienen) zo belangrijk?

In iedere zichzelf respecterende talkshow komen vaak topsporters aan het woord, waarom is het verhaal van topsporters zo belangrijk?

Fair play geliefd?

Fair play geliefd of liever niet?