Sportverslaving: Als sporten ongezond wordt


Publicatie datum:

Dwangmatig/verslavend sporten.

Gesponsorde koppelingen

Je kent het wel een vriendin die altijd belt om een uurtje later af te spreken, omdat ze nog even een rondje wil joggen. Je neef die nooit stil kan zitten en zich helemaal down voelt als hij een dag niet gepresteerd heeft. Of je partner die zelfs op jouw verjaardag zijn voetbaltraining niet kan missen. Het zou zomaar eens kunnen dat deze persoon sportverslaafd is.

Sportverslaving Checklist


* Altijd bezorgd zijn om lichaam en uiterlijk
* Wegblijven van verplichtingen om te kunnen sporten
* Minder tijd aan partner besteden om te kunnen sporten
* Focussen op de prestatie en vergeten dat sport ook leuk kan zijn
* Nooit tevreden zijn met de geleverde prestaties
* Altijd fysiek grenzen willen verleggen
* Ervan overtuigd zijn dat heel veel sporten gezond is

Moeite om de zomerkilootjes kwijt te raken? Je kunt het buiten je werk en het huishouden om, echt niet opbrengen om in perfect shape te komen? Er zijn mensen die precies het tegenovergestelde probleem hebben. Naast verslavingen van deze tijd als de gameverslaving of de shopverslaving constateren hulpverleners de laatste jaren de sportverslaving, in de medische wereld bigorexia.

Ruim vijf miljoen Nederlanders sporten. De meesten één of twee keer per week, maar voor sommigen gaat het verder dan dat. Een sportverslaafde is zoals het woord al zegt overdreven veel bezig met trainen en sportief presteren. Experts noemen dit dwangmatig sporten. Van het aantal sportverslaafden in Nederland zijn geen cijfers bekend. Wel zien instellingen voor mensen met eetstoornissen al jaren een stijgende lijn in het aantal extreme sporters.

Volgens Elly Kaldenberg van de Vereniging van Sportediëtetiek Nederland (VSN) is het niet zo gek dat er geen cijfers bekend zijn. ´Het is moeilijk om op feiten vast te stellen of iemand verslaafd is aan sport. De grens tussen wel of niet verslaafd zijn zit in dit geval niet in de hoeveelheid sporten, maar in de beweegredenen om het te doen. Wanneer je sporten niet langer ziet als leuke vrijetijdsbesteding maar als verplichting, dan moeten de alarmbelletjes gaan rinkelen. Jammer genoeg gebeurt dit meestal niet, want een sportverslaafde zit helemaal in een roes en beseft niet dat hij doorslaat.´

AD Sportwereld gaf onlangs de volgende definitie. ‘Bigorexia is een aandoening waarbij mensen een verstoorde lichaamsbeleving hebben. Het lijkt veel op anorexia nervosa, maar dan omgekeerd. Mensen met anorexia vinden zichzelf te dik, terwijl ze in de realiteit vaak broodmager zijn. Mensen met bigorexia vinden zichzelf te mager, terwijl ze in de realiteit vaak groot en gespierd zijn. ‘

Bodybuilders meer risico?

Mannen lopen een groter risico dan vrouwen om verslaafd te raken aan sport. Waar het schoonheidsideaal voor vrouwen vooral als lang en dun wordt voorgespiegeld, heerst onder mannen het idee dat breed en gespierd aantrekkelijk is. Bovendien heeft het mannelijke testosteron van nature al wat meer prestatiedrang en wij vrouwen geven hier al gauw aan toe. (Inparkeren, kaartlezen, spierballen vergelijken en onderlinge weddenschappen over dates ter illustratie )

Mannen die breed en gespierd willen worden vindt je veelal bij fitness en bodybuilding. Het uitgangspunt bij deze sporten is dat je traint om spiermassa op te bouwen. Er zit soms geen rem meer op het streven naar verder doorgroeien. Het lichaam kan altijd, symmetrischer of groter. Onderzoek toont dan ook aan dat bodybuilders een hogere kans op verslaving hebben, dan mensen in andere takken van sport. Of het nu zo is dat bodybuilders eerder sportverslaafd raken of dat mensen met aanleg voor sportverslaving juist sneller neigen te gaan bodybuilden blijft een vraag. Het eeuwige kip-ei-probleem.

"Voor de vrouwtjes"
Vaak wordt gedacht dat vrouwen een gespierde man aantrekkelijker vinden. Het kan voor sommige mannen een reden zijn om obsessief aan het ijzer te gaan hangen. Toch blijkt uit onderzoek dat dit verkeerd gedacht is. Er blijkt zo'n 10 kilo aan spieren verschil te zitten tussen wat mannen denken dat vrouwen aantrekkelijk vinden en wat vrouwen daadwerkelijk aantrekkelijk vinden. De meeste vrouwen vinden opgepompte spieren juist afstotend. Dus wanneer je traint, bedenk dan waarom of waarvoor je traint.

Body Mass Index
Om zeker te weten of je nog verantwoord bezig bent is er de BMI (Body Mass Index). Het is een index voor je gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilo's te delen door de lengte in meters ende uitkomstnog een keer te delen door de lengte. Het gemiddelde BMI is 18,5-24,9.

Welke sporten zijn verslavingsgevoelig?
1. Bodybuilden
2. Hardlopen
3. Fitness
4. Fietsen (mountainbiken, wielrennen)
5. Turnen/Ballet

Signaleer het
Hoe kun je zien of één van je dierbaren doorslaat van verstandig bewegen naar dwangmatig sporten? VSN noemt vooral de dwangmatige trekjes die een verslaafde vertoont aandachtspunt. ‘Groeien de bezorgde opmerkingen van vrienden en bekenden over het sportschema en baalt de persoon in kwestie enorm op een dagje zonder sport? Kaart dit dan aan. Een tweede signaal is extreme ijdelheid en bezig zijn met het uiterlijke voorkomen In het ergste geval grijpt zo iemand zelfs naar spierversterkende middelen.'

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Iedereen kan top coach worden met het Barcelona systeem.

Met voetbal win je alleen als team, één speler is nooit bepalend.

Uitslag per dag etappe Tour du France 2012

Per dag etappe de uitslag van de Tour du France 2012.

Johan Derken over zijn turbulente carriere

De Voetbal loopbaan van Johan Derksen

Longboarden

De onbekende variant van het skateboarden

Ontstaan van het tafeltennis

Het ontstaan en de evolutie van tafeltennis.

Open Tennisdagen succes dankzij fotograaf.

Tijdens de Open Tennisdagen kun je kennis maken met tennis! Ook bij jou in de buurt!

Bondscoach van Marwijk weg?

Na het debacle van afgelopen week is de kritiek op Van Marwijk groot.

Bewegingen aanleren met actief leren

De theorie en de practijk van het actief leren. Hoe pak je dat het beste aan?

Lionel Messi

Lionel Messi, FC Barcelona, Maradona, Pele, Cruijff, Cristiano Ronaldo, Zidane

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)

ITF Taekwon-do

Wat is taekwon-do en wat heeft het te bieden.

Keert Gerard Kemkers terug als schaatscoach?

Gerard Kemkers, misschien wel de meest succesvolle schaatscoach ooit, stopte in 2014 om bij FC Groningen aan de slag te gaan. Of keert hij terug als schaatscoach?

Zumba, de nieuwe fitnesstrend.

Zumba is dè nieuwe trend op het gebied van fitness, maar waarom?

Sportsponsoring

Korte uitleg over sportsponsoring

Manchester United FC

manchester united de beste voetbalclub in Engeland

Bridge: sterke klaver biedsystemen

Precisie is een zeer succesvol biedsysteem

Snel in Shape met de Ab Doer Twist

Met de ab doer twist kun je je lichaam in je eigen huis sterker maken. Het is een gemakkelijk, snel en effectief apparaat.

Hoe wordt je een wereldberoemde voetballer?

Lees hier hoe een gewone Nederlandse jongen bij toeval een wereldberoemde voetballer wordt.

Wat is de avontuurlijkste vorm van wintersport?

Skiën, langlaufen, snowboarden, ijsklimmen, wat is de avontuurlijkste vorm van wintersport?

vechtsporten, een sportief alternatief.

tegenwoordig kun je uit honderden sporten kiezen als je gaat sporten. Vechtsporten kunnen een goed alternatief zijn voor de traditionele sporten.

levende legende Lionel Messi

FC Barcelona's levende legende Messi.

Korfbal: De spelregels

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

Honkbal

De basisregels van honkbal.

Nederlandse voetbal competitie

Nederlandse jeugdspelers krijgen weer kansen