Sportverslaving: Als sporten ongezond wordt


Publicatie datum:

Dwangmatig/verslavend sporten.

Gesponsorde koppelingen

Je kent het wel een vriendin die altijd belt om een uurtje later af te spreken, omdat ze nog even een rondje wil joggen. Je neef die nooit stil kan zitten en zich helemaal down voelt als hij een dag niet gepresteerd heeft. Of je partner die zelfs op jouw verjaardag zijn voetbaltraining niet kan missen. Het zou zomaar eens kunnen dat deze persoon sportverslaafd is.

Sportverslaving Checklist


* Altijd bezorgd zijn om lichaam en uiterlijk
* Wegblijven van verplichtingen om te kunnen sporten
* Minder tijd aan partner besteden om te kunnen sporten
* Focussen op de prestatie en vergeten dat sport ook leuk kan zijn
* Nooit tevreden zijn met de geleverde prestaties
* Altijd fysiek grenzen willen verleggen
* Ervan overtuigd zijn dat heel veel sporten gezond is

Moeite om de zomerkilootjes kwijt te raken? Je kunt het buiten je werk en het huishouden om, echt niet opbrengen om in perfect shape te komen? Er zijn mensen die precies het tegenovergestelde probleem hebben. Naast verslavingen van deze tijd als de gameverslaving of de shopverslaving constateren hulpverleners de laatste jaren de sportverslaving, in de medische wereld bigorexia.

Ruim vijf miljoen Nederlanders sporten. De meesten één of twee keer per week, maar voor sommigen gaat het verder dan dat. Een sportverslaafde is zoals het woord al zegt overdreven veel bezig met trainen en sportief presteren. Experts noemen dit dwangmatig sporten. Van het aantal sportverslaafden in Nederland zijn geen cijfers bekend. Wel zien instellingen voor mensen met eetstoornissen al jaren een stijgende lijn in het aantal extreme sporters.

Volgens Elly Kaldenberg van de Vereniging van Sportediëtetiek Nederland (VSN) is het niet zo gek dat er geen cijfers bekend zijn. ´Het is moeilijk om op feiten vast te stellen of iemand verslaafd is aan sport. De grens tussen wel of niet verslaafd zijn zit in dit geval niet in de hoeveelheid sporten, maar in de beweegredenen om het te doen. Wanneer je sporten niet langer ziet als leuke vrijetijdsbesteding maar als verplichting, dan moeten de alarmbelletjes gaan rinkelen. Jammer genoeg gebeurt dit meestal niet, want een sportverslaafde zit helemaal in een roes en beseft niet dat hij doorslaat.´

AD Sportwereld gaf onlangs de volgende definitie. ‘Bigorexia is een aandoening waarbij mensen een verstoorde lichaamsbeleving hebben. Het lijkt veel op anorexia nervosa, maar dan omgekeerd. Mensen met anorexia vinden zichzelf te dik, terwijl ze in de realiteit vaak broodmager zijn. Mensen met bigorexia vinden zichzelf te mager, terwijl ze in de realiteit vaak groot en gespierd zijn. ‘

Bodybuilders meer risico?

Mannen lopen een groter risico dan vrouwen om verslaafd te raken aan sport. Waar het schoonheidsideaal voor vrouwen vooral als lang en dun wordt voorgespiegeld, heerst onder mannen het idee dat breed en gespierd aantrekkelijk is. Bovendien heeft het mannelijke testosteron van nature al wat meer prestatiedrang en wij vrouwen geven hier al gauw aan toe. (Inparkeren, kaartlezen, spierballen vergelijken en onderlinge weddenschappen over dates ter illustratie )

Mannen die breed en gespierd willen worden vindt je veelal bij fitness en bodybuilding. Het uitgangspunt bij deze sporten is dat je traint om spiermassa op te bouwen. Er zit soms geen rem meer op het streven naar verder doorgroeien. Het lichaam kan altijd, symmetrischer of groter. Onderzoek toont dan ook aan dat bodybuilders een hogere kans op verslaving hebben, dan mensen in andere takken van sport. Of het nu zo is dat bodybuilders eerder sportverslaafd raken of dat mensen met aanleg voor sportverslaving juist sneller neigen te gaan bodybuilden blijft een vraag. Het eeuwige kip-ei-probleem.

"Voor de vrouwtjes"
Vaak wordt gedacht dat vrouwen een gespierde man aantrekkelijker vinden. Het kan voor sommige mannen een reden zijn om obsessief aan het ijzer te gaan hangen. Toch blijkt uit onderzoek dat dit verkeerd gedacht is. Er blijkt zo'n 10 kilo aan spieren verschil te zitten tussen wat mannen denken dat vrouwen aantrekkelijk vinden en wat vrouwen daadwerkelijk aantrekkelijk vinden. De meeste vrouwen vinden opgepompte spieren juist afstotend. Dus wanneer je traint, bedenk dan waarom of waarvoor je traint.

Body Mass Index
Om zeker te weten of je nog verantwoord bezig bent is er de BMI (Body Mass Index). Het is een index voor je gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilo's te delen door de lengte in meters ende uitkomstnog een keer te delen door de lengte. Het gemiddelde BMI is 18,5-24,9.

Welke sporten zijn verslavingsgevoelig?
1. Bodybuilden
2. Hardlopen
3. Fitness
4. Fietsen (mountainbiken, wielrennen)
5. Turnen/Ballet

Signaleer het
Hoe kun je zien of één van je dierbaren doorslaat van verstandig bewegen naar dwangmatig sporten? VSN noemt vooral de dwangmatige trekjes die een verslaafde vertoont aandachtspunt. ‘Groeien de bezorgde opmerkingen van vrienden en bekenden over het sportschema en baalt de persoon in kwestie enorm op een dagje zonder sport? Kaart dit dan aan. Een tweede signaal is extreme ijdelheid en bezig zijn met het uiterlijke voorkomen In het ergste geval grijpt zo iemand zelfs naar spierversterkende middelen.'


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Afvallen. Hoe en wat te doen.

Informeren hoe afvallen in zijn werk gaat.

Tscha Bum, Aziatisch voetballer van de 20e eeuw

Cha Bum-Kun, in 1999 door de IFFHS werd hij verkozen tot Aziatisch voetballer van de 20e eeuw.

Honkbal

De basisregels van honkbal.

Hardloopschoenen kopen

dingen die je niet mag vergeten!

Bondscoach zijn

Blij dat ik geen bondscoach ben want wanneer doe je het goed?

Kies nu je onbekende sport

Een artikel over onbekende sporten voor mensen die eens wat anders willen

Ek voetbal en de scheidsrechters

Op grote voetbalevenementen worden de scheidsrechters tot op het bot getest

Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een van de meest populaire sportevenementen in de winterperiode van ons land.

Franck Ribery/Scarface raakt slaags met Arjen Robben.

Een cadeau voor de voetballiefhebber

Is je vriend of man voetballiefhebber? Als zijn verjaardag of de kerst er weer aankomt wordt het tijd om weer een leuk voetbal cadeau voor hem uit te zoeken.

Roeien

Artikel over roeien.

Net dat meer calorieen verbranden

In dit artikel gaan we tips geven hoe jij ook net dat meer calorieen kunt verbranden en volhouden !

Fitness tips

Fitness is leuker als je je focust op wat je wilt bereiken en welke apparaten je daarvoor kunt gebruiken. Met tegenzin op de loopband lopen, helpt niet.

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

De vooroordelen over vrouwenvoetbal.

Interview met Amber van der Heijde over vrouwenvoetbal

Bondscoach van Marwijk weg?

Na het debacle van afgelopen week is de kritiek op Van Marwijk groot.

Basketbal

basketbal, historie, regels, nationaal en internationaal

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië

Voetbal op de Waddeneilanden

Dit artikel gaat over het voetbal op de Waddeneilanden.

De geschiedenis van het voetbal

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld, maar hoe is deze sport ontstaan?

De mooiste surfstranden, de mooiste surf babes

Waar vindt je de mooiste surfstranden en de mooiste surf babes?

Fair play geliefd?

Fair play geliefd of liever niet?

Damesvoetbal

He! je laat je toch niet dollen door een meisje?!

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Wat eet ik na een training?

Als je de juiste voedingsstoffen eet, helpt het je ook om vet te verliezen.