Wielrennen op een Tacx Rollerbank


Publicatie datum:

De Tacx rollerbank wordt de door grootste wielrenners gebruikt voor een belangrijke tijdrit. Is het voor particulier gebruik handig om zo’n Tacx aan te schaffen? En wat kan je er dan mee? Welke overwegingen moet men maken en wat zijn de voor- en nadelen van de rollerbank?

Gesponsorde koppelingen

Tijdens een grote wielerrond, zoals Giro, Tour en Vuelta, zie je de wielrenners voor een lange tijdrit warm rijden op een rollerbank. Tegenwoordig rijdt iedereen op een Tacx, marktleider onder de rollerbanken. Dit hebben zij bereikt door de verhouding tussen prijs en kwaliteit, die geleverd wordt. Alle grote renners maken gebruik van de Tacx: Contador, Schleck, Menchov, Geesink, Sastre, Armstrong, etc. Nu is het niet zo dat de prijs voor zo'n rollerbank onbetaalbaar is, het hangt er alleen van af welke type je wilt. Een zeer geavanceerd type is vele malen duurder dan een eenvoudige rollerbank. Voor een professional is het onmisbaar, maar in welke zin is het handig en bruikbaar voor de particulier?

Veel sporters wisselen tijdens de overgang van de zomer naar de winter hun wielrenfiets in voor de moutainbike. Maar er is altijd een select groepje dat blijft wielrennen. Persoonlijk vind ik het in de winter te koud om met de wielrenfiets te rijden en stap daarom over op de moutainbike. Het voordeel van de moutainbike is, is dat het de bedoeling is dat je vies wordt e.d. Maar om met de wielrenfiets in de regen te rijden, is geen pretje. De Tacx rollerbank biedt dat een perfecte uitkomst om toch wekelijks je kilometers te fietsen. Het is alleen wel heel anders rijden dan op de weg, omdat je nu stil staat.

Het systeem van de Tacx zit briljant in elkaar en er leert ook andere dingen dan allemaal maar fietsen. Doordat je wielrenfiets gewoon los op de Tacx staat en je eigenlijk gewoon over drie rollen fietst, zal er ook aan het evenwicht gesleuteld worden. De rollen zijn breed genoeg om ontspannen te fietsen zodat je er niet af valt. Toch is het mij nog niet gelukt om (een lange tijd) met één arm te fietsen of zelfs zonder handen. Daarnaast is fietsen op de rollerbank intensiever dan gewoon op de weg, omdat de weerstand kleiner is. Dus het betekent niet dat als je buiten een rondje van 70km rijdt, dat je dat ook ‘even' op de Tacx doet. Meestal duurt de training op de Tacx een uurtje en dan heb je het ook wel gehad. Het hangt er dan vanaf hoe hard je rijdt, en dus hoe groot de afgelegde afstand is. Beschouw het niet zo dat hoe meer je gefietst heb, hoe beter. Je kunt ook net zo goed op je souplesse trainen, want op de rollerbank is dat makkelijker dan op de weg.

De Tacx heeft geen speciaal onderhoud nodig. Dit is een groot voordeel van het apparaat, in tegenstelling tot vele andere trainingsmethoden. Het neemt een kleine ruimte in beslag (een fietslengte) en kan gemakkelijk worden opgeborgen. De Tacx is ideaal voor als men te weinig tijd heeft voor een lange ronde en toch even wilt wielrennen. Daarnaast kan het handig zijn voor mensen die na het werk in de avonduren nog even de kilometertjes willen maken en dan met name in de winter als het vroeg donker is. Bent u geïnteresseerd in de Tacx en wilt u nadere informatie? Dan kunt u altijd even op internet surfen voor aanbiedingen e.d.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie sport

De theorie van Janda

Het principe van Janda legt uit welke spieren we moeten verkorten en welke verlengen om een goede lichaamshouding te bekomen en blessures te voorkomen.

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

Bachata; de nieuwe dansstijl

Een van oorsprong Amerikaans-Latijnse muziekstijl

Hardlopen als therapie

Steeds meer mensen ervaren de therapeutische werking van hardlopen.

Rugby

Rugby is een leuke cantact sport voor grote, kleine, dikke, dunne, dames en heren.

Fitness tips

Fitness is leuker als je je focust op wat je wilt bereiken en welke apparaten je daarvoor kunt gebruiken. Met tegenzin op de loopband lopen, helpt niet.

Full Body Training

Hoe krijg ik een strak lichaam?

Capoeira

Capoeira is een Afrikaans-Braziliaanse vecht- en danssport.

Roeien

Artikel over roeien.

Hoe vang je die ene grote karper?

Het vangen van die grote karper gebeurt niet zonder een goede voorbereiding. Hier zijn alvast enkele raadgevingen die je op weg kunnen helpen.

Honkbal

De basisregels van honkbal.

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een van de meest populaire sportevenementen in de winterperiode van ons land.

Parachutespringen

Parachutespringen, de basis, waar en op wat voor manier?

Wel of geen Londen voor Miranda Boonstra

hoe 8 seconde de gemoederen binnen noc en de knau flink bezig houden

Lionel Messi

Lionel Messi, FC Barcelona, Maradona, Pele, Cruijff, Cristiano Ronaldo, Zidane

De Elfstedentocht

De historie van de Elfstedentocht in een notendop.

Wie is Kaka

dit is een stukje tekst over Kaka

Wat is Tifosi en waar komt Tifosi vandaan?

Tifosi is een bekend merk sport-zonnebril maar waar komt het woord Tifosi vandaan?

Viktor Onopko, Russich record-international

De carriére van Viktor Onopko, verdediger van Rusland.

'Tist', Poul Nielsen

Amateurvoetballer die 52 keer scoorde in 38 interlands voor Denemarken.

Worden we als Nederland ooit nog wereldkampioen voetballen?

Wat moet er verbeteren in het met name jeugdvoetbal om wereldkampioen te worden

Werkstuk over tennis

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van het hedendaagse Tennis.

Paintball: De keuze van je marker

Criteria voor de keuze van mijn marker

play-offs van de Jupiler league

De play-offs van de jupiler pro league staan weer in het verschiet? Hoe zit het nu eigenlijk met deze play-offs?