Voor de beginnende bodybuilder


Publicatie datum:

Handige gids voor de beginnende bodybuilder met een kort overzicht van de belangrijkste aspecten van het bodybuilden.

Gesponsorde koppelingen

Bodybuilding, in volgend artikel heb ik een samenvatting gemaakt van de belangrijkste aspecten van het bodybuilden specifiek gericht op de beginnende bodybuilder.

Stel je wilt iets gaan veranderen aan je conditie en/of lichaamsbouw dan ga ik proberen in dit artikel je wat verder te helpen.

INHOUD

1. Inleiding

2. Bodybuilding, conditietraining of vetverlies

3. Het bodybuilden zelf

4. Voeding

5. Supplementen

6. AAS

 

1. Inleiding

Eerst en vooral is het heel belangrijk altijd te onthouden dat er geen snelste manier om het perfecte lichaam te krijgen bestaat, vergeet dus al die artikels in magazines en boekjes in de winkels die vaak grote beloftes doen zoals een sixpack in slecht 4 weken, of een geweldig gespierd lichaam als je hun stappen volgt,enz... Neen! resultaten komen er niet vanzelf wil je je lichaam veranderen of je conditie verbeteren dan gaat die tijd en moeite kosten dit komt er niet zomaar vanzelf, voor sommige mensen gaat dit moeilijker zijn dan anderen maar uiteindelijk kan iedereen aan spiermassa winnen, een grote dosis doorzettingsvermogen is hierbij van het grootste belang! Wil je je serieus informeren kijk je beter in artikels zoals deze of op bodybuildingfora waar andere bodybuilders hun ervaringen delen en je vragen kunt stellen aan professionals.

2. Bodybuilding, conditietraining of vetverlies

Tussen deze 3 zit er nog een groot verschil.

Met bodybuilding bedoelt men letterlijk het bouwen aan zijn/haar lichaam met gaat zoveel mogelijk spier(massa) willen bijkomen en het doel van bodybuilding is ook het aankomen zwaarder worden door het winnen van meer spieren en zo ook logischerwijs sterker en krachtiger te worden. Op echte bodybuildingwedstrijden wordt dan ook gekeurd op de estetische waarde van de bodybuilder zijn lichaam(hoe mooi deze eruit ziet) en niet op sterk hij is of op hoeveel gewicht hij kan heffen.

Condititraining daarentegen is creeëren van meer uithoudingsvermogen dit gebeurt meestal door het uitvoeren van cardio-oefeningen(dit zijn oefeningen gericht op het creeëren van meer uithouding) bijvoorbeeld: lopen, fietsen, zwemmen, maar ook oefeningen in de fitnesszaal die bedoeld zijn voor massatraining kan je zeer vaak doen met een lager gewicht en zo zal je ook meer op conditie trainen. Bij conditietraining ga je 1 bepaalde spier speifiek belasten en die spier is je hart, je hart is 1 van, al dan niet de belangrijkste spier in je lichaam. Je gaat je hart belasten net zoals een bodybuilder zijn andere spieren belast om zo je hart in volume te laten toenemen en hierdoor ga je een betere conditie krijgen. Je hart zorgt voor de zuurstoftoevoer in je hele lichaam wanneer deze sterker is gaat het zuurstof rapper door je lichaam kunnen stromen en in geval van inspanningen gaan je spieren meer kunnen verbranden en dus meer energie kunnen produceren.

Vetverlies kan je in grote mate vergelijken met conditietraining maar hierbij ga je dan wel moeten opletten dat je je hartslag niet te hoog laat oplopen anders ben je meer aan conditietraining aan het doen dan aan vetverbranding. gezonde vetpercentages zijn:

voor vrouwen 20 t/m39 jaar 21% t/m 33%, vrouwen 40 t/m 59 jaar 23%t/m 34%, vrouwen 60 t/m 79 jaar oud 24% t/m 36%.

voor mannen 20 t/m 39 jaar 8% t/m 20%, mannen 40 t/m 59 jaar 11% t/m 22%, voor mannen 60 t/m 79 jaar 13% t/m 25%

 

3. Het bodybuilden zelf

 Het belangrijkste dat je moet weten is dat bodybuilden bestaat uit 3 factoren: *zware en intensieve training, *Goed en voldoende eten, *Genoeg slaap en rust. (waarbij ik persoonlijk het goed en voldoende eten het belangrijkste vind)

Om te beginnen het trainen zelf, natuurlijk belangrijk, hierdoor ga je spieren bij kweken. Wat je in de fitnesszaal doet is schade aanbrengen aan je spieren dus onthoud dat je dit ook niet te overdreven doet je lichaam moet ook terug kunnen herstellen na de schade die je hebt aangebracht. Als je hierin gaat overdrijven kan het zijn dat je lichaam niet kan volgen met het spierherstel en je dus aan spierafbraak i.p.v. opbouw gaat doen.

Vervolgens goed en voldoende eten, dit is ZEER belangrijk voor bodybuilders je moet echt zeer veel eten, onthou het volgende wanneer je geen grondstoffen(voedingsstoffen) hebt heb je ook niks om om te kunnen zetten in spieren en ga je dus ook niets bijkomen. Ook moet je weten dat ongeveer slechts 30% van het voedsel dat je opneemt effectief opgenomen en gebruikt wordt in je lichaam. Voor te bodybuilden zal je dus je voedingsschema moeten aanpassen, je kan nooit genoeg eten. Dit kan je doen door een week lang elk uur iets kleins te eten, ELK UUR maar nooit eten totdat je genoeg hebt op het begin zal je doodgaan van de honger maar je mag niet opgeven. Na deze maand ga je dit veranderen naar 6 keer per dag fatsoenlijk eten en vervolgens tussendoor nog kleinigheden eten. Nogmaals= je kan nooit genoeg eten als bodybuilder.

Als laatste onderdeel dan genoeg slaap en rust. Een bodybuilder heeft minstens 8 uur slaap per dag nodig en dit is MINSTENS. En buiten dit heb je ook veel rust nodig dus niet nog trainen nadat je getraind hebt lijkt me logisch je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, gun je je lichaam niet voldoende rust dan ga je waarschijnlijk zeer slecht aan spieropbouw kunnen doen en vergroot je de kans op letsels en kwetsuren.

 

4. Voeding

Zoals ik al heb gezegd is voeding een van de belangrijkste aspecten van het bodybuilden daarom ga ik hier een beetje dieper op in. Wat je vooral moet onthouden is dat je als bodybuilder zeer veel moet eten en ook dat er slechts 30% van het voedsel dat je opneemt effectief gebruikt wordt. Omdat voeding zo belangrijk is, is het zeer belangrijk dat je genoeg tijd en moeite steekt in het opstellen van een goed voedingsschema wat je hierbij moet onthouden is dat elk voedingsschema persoonlijk is en voor iedereen verschillend.

 Een eenvoudige en redelijk accurate manier om je energieverbruik te berekenen is het toepassen van volgende formule(voor mannen): 66+(gewicht in kilo x 13,7) + (lengte in cm x 5) - (leeftijd in jaren x 6,8)

 Meer ga ik niet zeggen over voeding in dit artikel, je mag gewoon nooit vergeten hoe belangrijk voeding is en het belang van voeding nooit onderschatten. Heb je moeite om voor jezelf een voedingsschema samen te stellen stel ik voor dat je wat rondleest op bodybuildingfora, hierop zitten veel proffesionele bodybuilders die je zeer goed kunnen helpen en begeleiden hierin en het is altijd goed om te leren van mensen met zeer veel ervaring.

 

5. Supplementen

Supplementen zijn zoals de naam zegt bedoelt als "aanvulling", ze kunnen NOOIT ter vervangen komen van je voeding, enkel als aanvulling. Bijna alle supplementen zijn gemaakt om een tekort in een voedingsschema aan te vullen, bijgevolg zijn dit dus ook zeer vaak stoffen die je ook in normale voeding terugvind. Probeer niet om via supplementen de makkelijke weg te zoeken, vooral beginnende bodybuilders laten zich hierdoor vaak meeslepen maar onthoud dat er belangrijkere punten zijn dan supplementen wanneer je al even bezig ben met bodybuilding kan je overwegen je voeding aan te vullen met supplementen, ik zou vooral op het begin supplementen achterwege laten en je vooral focussen op het opbouwen van een goed voedingsschema en dit dan later aanvullen met supplementen. Indien je meer info wilt over supplementen kan je je hiervoor best informeren op de verschillende bodybuilding fora, hierop zitten mensen die een eerlijke en objectieve mening kunnen geven over supplementen vermits zij er geen voordeel uit halen indien je de verkeerde koopt of je geld wegsmijt aan slechte supplementen, ook hebben zij waarschijnlijk zeer veel ervaring met allerlei supplementen en kunnen ze je de juiste info geven en welk effect de supplementen juist hebben.

6. AAS

Over Anabolen en steroïden ga ik niet veel zeggen, het enige wat ik hierover kwijt wil is dat deze stoffen illegaal zijn en ze effectief dodelijk kunnen zijn.

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Tour de france

Het geheim van de gele trui.

Roeien

Artikel over roeien.

Positief Coachen

Positief coachen beschrijft hoe je kinderen (als sporter of kind) positief kunt aanmoedigen en belonen en daarmee u en uw kind beter kunt steunen.

Hoe je je schaatsen goed kunt slijpen.

Hier kun je leren hoe je je eigen schaatsen kan slijpen!

Cricket voor dummies

De absolute basis principes van cricket worden in woord en beeld voorgesteld.

Hoe het voetbal is veranderd

Hoe het voetbal is veranderd

Hodgson opgelucht? Overname Liverpool nog lang niet zeker!

Bij overname van de voetbalclub Liverpool FC, is NESV bij machte de huidige trainer te ontslaan. Deze overname lijkt echter nog verre van zeker te zijn.

Officials bij zwemwedstrijden

Bij zwemwedstrijden lopen altijd veel mensen rond het bad. Heb je je wel eens afgevraagd welke functie zij hebben?

De Roparun

Wat is de Roparun? Informatie over de wedstrijd en goede doelen die door Stichting de Roparun gesteund worden.

Il Grande Torino

Het Dream Team van de jaren '40, door een noodlottig ongeval kwam een memorabel tijdperk tot een vervroegd einde.

Messi klaar voor start nieuw seizoen

Lionel Messi is klaar voor het nieuw seizoen in de Primera Division.

De mooiste surfstranden, de mooiste surf babes

Waar vindt je de mooiste surfstranden en de mooiste surf babes?

De twinkeling in de ogen van Peter

De twinkeling in de ogen van Peter. Ajax - Manchester City door de ogen van een 12-jarige.

Teemu Tainio

Teemu Tainio is een Fin geboren op 27 november 1979 in de Finse stad Tornio. Tainio is een allround middenvelder, hij kan op meerdere posites prima uit de voeten.

Voor de beginnende bodybuilder

Handige gids voor de beginnende bodybuilder met een kort overzicht van de belangrijkste aspecten van het bodybuilden.

Iedereen kan top coach worden met het Barcelona systeem.

Met voetbal win je alleen als team, één speler is nooit bepalend.

Wielrennen op een Tacx Rollerbank

De Tacx rollerbank wordt de door grootste wielrenners gebruikt voor een belangrijke tijdrit. Is het voor particulier gebruik handig om zo’n Tacx aan te schaffen? En wat kan je er dan mee? Welke overwegingen moet men maken en wat zijn de voor- en nadelen van de rollerbank?

Kwartfinale Chelsea Liverpool lijkt al beslist

1-3 Liverpool Chelsea lijkt het een gesloten zaak.

Dopinggebruik in de topsport moet niet gelegaliseerd worden

Er wordt tegenwoordig steeds vaker doping gebruikt in de topsport, maar dit verpest de sport en daarom moet doping niet gelegaliseerd worden.

Pastor, Taribo West

Succesvolle Nigeriaanse clubhopper, die vooral bekendheid verwierf door zijn excentrieke haarstijl.

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

Kim Clijsters

De carrière van de grootste tennister uit de lage landen

Geen fluwelen maar betonnen revolutie

Johan Cruijff staat op het punt om de macht over te nemen binnen AJAX. Artikel over woensdag 30-03-2011. Dag van de waarheid.

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië

Onze Eredivisie

Eredivise, Ajax, FC Twente, PSV, AZ, Feyenoord, SC Heerenveen, Excelsior, De graafschap, Nederland, Talent