ITF Taekwon-do


Publicatie datum:

Wat is taekwon-do en wat heeft het te bieden.

Gesponsorde koppelingen

Op zoek naar een sport of gewoon geïnteresseerd in taekwon-do. Dit artikel verteld een klein beetje over wat taekwon-do is en wat er allemaal gedaan word.

Gesponsorde koppelingen

Wat is het?

Taekwon-do is een zelfverdedigingssport/kunst dat afkomstig is uit Korea. Er wordt wel eens beweerd dat taekwon-do al 2000 jaar oud is. De historische benadering wordt dan wel veelal terug gevoerd tot aan de jaartelling maar eigenlijk kreeg deze gevechtskunst pas in 1955 de naam "Taekwon-do".

De betekenis van Taekwon-do

Tae - Betekend letterlijk "voet" deze staat voor alle beentechnieken. Zowel aanvallend als verdedigend. Hiernaast staat Tae ook voor staan, lopen, springen en breken.

Kwon - Betekend letterlijk "vuist" deze staat voor alle handtechnieken en armtechnieken, zowel aanvallen als verdedigend, inclusief het vast grijpen en werpen.

Do - Betekend letterlijk "weg, methode of principe" Verder is dit moeilijk te beschrijven, omdat het ook een bepaalde geestelijke houding aangeeft die geworteld is in het traditionele Oost-Azie.

Taekwon-do onderdelen

Tuls

Naast de beoefening van de basistechnieken kent Taekwon-do 24 Tuls, deze worden ook wel stijlfiguren genoemd. Een Tul is een aaneenschakeling van een bepaald aantal aanvals-en/of verdedigingstechnieken, deze worden uitgevoerd met behulp van een denkbeeldige tegenstander

Sparring

De uitvoering van technieken dient niet alleen tegen een denkbeeldige tegenstander of tegen stootkussens te worden getraind, maar ook tegen een partner. In eerste instantie kan er gestart worden met de beoefening  van stapsparring. Hierdoor wordt een overgang gecreëerd tussen de beoefening van de fundamentele oefeningen (de basisoefeningen) en het (half) vrije gevecht. ITF Taekwon-do hanteert het semi-contact sparring.

Breektesten

Breektesten worden binnen het Taekwon-do veelal gebruikt om de kracht en affectiviteit van de verschillende technieken te kunnen testen of te kunnen demonstreren. Breektesten geven een inzicht in de eigen veelal onderschatte mogelijkheden. Ook stimuleert de uitvoering van breektesten het doorzettingsvermogen, zelfdiscipline en zelfvertrouwen.

Zelfverdediging (Hosinsul)

Het onderdeel zelfverdediging is onder te verdelen in bevrijdingen, controle technieken, werptechnieken en onwapeningstechnieken. Door het demonstreren van zelfverdediginstechnieken krijgt de toeschouwer direct een beeld van het nut van de vele aanvals-en verdedigingstechnieken die het Taekwon-do rijk is.

Graduatie systeem

taekwondo kent 10 gup graden en 9 dan graden. (ik maak even stappen van 2, de oneven aantallen zijn is een slip van de onderstaande kleur band bijv. 9e Gup = witte band met Gele slip)

 

  • 10e Gup = witte band = Aanvanger = B-klasse
  • 8e Gup = Gele band = Beginner = B-klasse
  • 6e Gup = Groene band = Beginner = B-klasse
  • 4e Gup = Blauwe band = Gevorderde = A-klasse
  • 2e Gup = Rode band = Gevorderde = A-klasse
  • 1e dan = Zwarte band = Gevorderde = A-klasse
  • 2e dan en hoger = Zwarte band = Gevorderde = AA-klasse

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Capoeira

Capoeira is een Afrikaans-Braziliaanse vecht- en danssport.

badminton

badminton word gezien als een saaie luie sport, en toch is het de snelste sport ter wereld, hier wat uitleg over de spelregels

Sportschoenen: De vaktermen

over de vaktermen die te maken hebben met sportschoenen

De geschiedenis van de formule 1 sport!

Wat is de geschiedenis van de formule 1 wagen?

Hoe vang je die ene grote karper?

Het vangen van die grote karper gebeurt niet zonder een goede voorbereiding. Hier zijn alvast enkele raadgevingen die je op weg kunnen helpen.