Paris Saint-Germain Football Club


Publicatie datum:

Franse club

Gesponsorde koppelingen

Verhaal van de Franse topclub, Paris Saint-Germain. De geschiedenis van de club, de prijzen die ze de afgelopen jaren hebben gewonnen en informatie over de meest geweldige voetballers die deze club heeft gehad.

 De historie

Stade Saint-Germain wordt opgericht op 21 juni 1904 en begint in de Division 11. In 1970 bereikt de club de Tweede Divisie. Een fusie met Paris Football Club komt ter sprake, om geboorte te geven aan de nieuwe voetbalclub Paris Saint-Germain. De fusie wordt op 10 juni 1970 getekend met Pierre-Etienne Guyot als president.

 

Het eerste seizoen van de nieuwe club eindigt met het kampioenschap in de Division 2 en een promotie naar Divisie 1. Nadat de gemeente van Parijs besluit om geen subsidie te verlenen aan een club van een 'buitenwijk', wordt de club in tweeën gesplitst. Paris FC blijft in de D1 en de amateurs van Paris SG worden in D3 geplaatst. Het huwelijk van PFC zal 2 jaar hebben geduurd.

 

De amateur club besluit om zijn naam PSGFC te behouden en promoveert de twee opeenvolgende jaren waardoor het in 1974 terugkeert naar de D1. Op dat zelfde moment degradeert Paris FC naar de tweede divisie. Vanaf 1974 zal PSG in de Eerste Divisie blijven tot vandaag. In januari 1978 besluit Daniel Hechter zijn plaats af te staan aan Francois Borelli na een schandaal met de ticketverkoop in de Parc de Princes, het thuisverblijf van PSG. Met Borelli als president wint PSG zijn eerste twee bekers in 1982 en 1983 en zijn eerste kampioenschap in 1986.

 

In 1991 begint het Canal + tijdperk. Canal + investeert in PSG en Michel Denisot wordt waarnemend president van PSG. Gedurende het tijdperk Canal + behaalt PSG vijf Franse bekers, in 1993, 1995, 1998, 2004 en 2006 en twee nationale bekers in 1995 en 1998. Ook wordt het kampioen in 1994. Internationaal wordt er ook heel wat gewonnen. In 1996 wordt de Europese beker voor de winnaars van beker gewonnen, de voorloper van de UEFA cup. Ook wordt er in 2001 de Intertoto beker gewonnen.

 

In 2006 besluit Canal + haar aandelen te verkopen aan verschillende investeringsfondsen waaronder Colony Capital een Amerikaans investeringsfonds een Franse, Butler Capital Partners en een Amerikaanse bank Morgan Stanley. Alain Cayzac wordt vanaf 20 juni 2006 de nieuwe president. De twee daaropvolgende seizoenen zullen de moeilijkste worden in de geschiedenis van PSG, zowel sportief als niet-sportief met treurige incidenten rond de wedstrijd PSG - Happel Tel Aviv met de dood van een Franse supporter.
De eerste prijs die behaald wordt onder Colony Capital zal de beker van de Franse Ligue zijn op 29 maart 2008.

Historische persoonlijkheden van de club

PSG heeft door de jaren heen veel belangrijke spelers aan zich verbonden. Sommigen opgegroeid in de club, anderen gekocht.

Capitein van het Franse nationale elftal, verkast de verdediger Jean Djorkaef naar PSG in juni 1970. Hij is capitein van het elftal gedurende 2 seizoenen voor de scheiding van de club in mei 1972.

Onder het beleid van Daniel Hechter (1974-1978) wordt de Algerijnse internationaal Mustapha Daleb aangetrokken voor het bedrag van 1,36 miljoen Franse francs, een record in die tijd. Met 85 doelpunten gedurende 1974 tot 1984, beste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de club in de divisie, is "moumous" samen met de Franse internationaal Jean-Pierre Dogliani en de Congolese aanvaller Francois M'Pele een ware genot om naar te kijken. In 1977 verbindt Carlos Bianchi zich aan de club. Hij zal twee seizoenen bij de club blijven waarin hij 71 doelpunten scoort. In het seizoen 1977 - 78 scoort hij 37 doelpunten in 38 wedstrijden.

Onder het presidentschap van Borelli zijn Domique Baratelli, Luis Fernandez, Dominique Bathenay, Nabatingue Toko, Domenique Rocheteau, Ivica Surjak, Safet Susic, Joel Bats en Gabriel Calderon de principale hoofdrolspelers. Ze zijn allemaal belangrijke kaders in hun nationale selectie.

Met het tijdperk Canal + breekt een nieuw hoofdstuk aan ook qua spelers. Door de status en het geld dat ter beschikking komt signeren veel voetballers van eerste klasse voor de club. Zowel nationaal als internationale spelers zoals de Franse internationals Laurent Fournier, David Ginola en Paul le Guen en de Braziliaanse internationals Ricardo en Valdo. Allen komen in 1991 bij elkaar waar de andere Franse internationals Daniel Bravo en Antoine Kombouare al aanwezig zijn. Joel Bats begint het eerste jaar als doelman van het elftal maar zal het tweede jaar vervangen worden door Bernard Lama, die ook doelman zal worden voor het Franse nationale elftal. Lama maakt deel uit van een gros aantal voetballers die dat jaar nieuw zullen zijn. De Franse internationals Alain Roche en Francois Guerin maar ook de Liberiaanse internationaal George Weah. Rai, capitein van het Braziliaanse nationaal elftal komt aan in 1993. Zij zullen samen het belangrijkste deel vormen van het elftal van 1998 samen met de internationaal Youri Djorkaef, de Braziliaan Leonardo en de Italiaan Diego Simeone.

Onder het presidentschap van Michel Denisot zullen veel onbekenden komen maar altijd met enkele beroemde spelers zoals de Nigeriaanse internationaal Jay-jay Okocha (1998 - 2002), de Argentijnse international Gabriel Heinze en Juan pablo Sorin in 2003 - 2004, Ronaldhino tussen 2001 en 2003 en Portugese topscorer Pedro Miguel Pauleta van 2003 tot 2008 die de beste doelpuntenmaker van de geschiedenis van PSG wordt in 2007.

 

Geschiedenis van de kleuren van PSG

Stade Saint Germain zal in het begin van de jaren 70 voornamelijk in het wit spelen maar na de fusie met Paris FC zullen de kleuren veranderen in het wit met de rode en blauwe kleuren van PFC. Het eerste tenue van de club zal rood zijn van boven met een wit broekje en blauwe sokken. De kleuren blauw en wit zullen ook te zien zijn op de kraag en op de mouwen. Samen met de sponsor, le Coq Sportif zal het tenue gedurende jaren intact blijven.

In 1973, wanneer Daniel Hechter president wordt, die van oorsprong kleermaker was voert hij een drastische verandering ten opzichte van het tenue dat tot vandaag herkenbaar zal blijven. Hij ontwerpt het shirt dat een belangrijk symbool zal zijn voor de club. De club zal hem als eerste gaan gebruiken halverwege de jaren 70 in de Tweede Divisie en door de jaren heen zal het shirt niet heel veel veranderen. Daniel Hechter had de kleuren behouden maar een verticale band geplaatst op het bovenhemd in de rode kleur. Francis Borelli was de eerste die probeerde het hemd te veranderen. Hij ontwierp een hemd in het wit met een dunne verticale streep in de kleuren blauw en rood. Voornamelijk gebruikt als tweede shirt zal dat het eerste worden en de blauwe zal als tweede worden gebruikt. Het wit zal uiteindelijk worden achtergelaten in de Canal + tijdperk met een hemd die voornamelijk blauw en rood zal zijn en een verticale streep die zich vermenigvuldigt aan de zijkanten. Niet geliefd door de supporters zal het hemd verruild worden voor een replica van Daniel Hechter. Na heel veel veranderingen zal het shirt terugkeren naar zijn oorspronkelijk kleuren met een dunne verticale streep, blauwe broeken en blauwe sokken.

Nadat le Coq Sportif als sponsor begon zal Addidas de stok overnemen in 1975, al snel vervangen door Le Coq Sportif. In 1997 zal voor een seizoen Pony sponsor worden gevolgd door Le Coq Sportif en Adidas. In 1989 wordt Nike de nieuwe sponsor tot op heden.

 

Het Stadion

Het oorspronkelijke stadion, le Parc de Princes is vanaf 1974 het stadion van PSG. Het stadion zal vanaf 10 november 1974 in gebruik worden genomen met een wedstrijd tegen Red Star aan het einde van de competitiein de Tweede Divisie voordat het overstapt naar de Eerste Divisie. Het Parc des Princes wordt samen met Paris FC in 78-79, Matra Racing en het nationale elftal van rugby gebruikt tot 1998. Met de opening van het Stade de France wordt er gesuggereerd dat PSG daar zijn intrek zal nemen. Uiteindelijk besluit de club in het Parc des Princes te blijven. Met Colony Capital als nieuwe eigenaar wordt er gesproken over een nieuw stadion. Of dat uiteindelijk het geval zijn zal de toekomst leren.

 

Officiele site: www.psg.fr

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Barefoot running, is rennen op blote voeten echt beter ?

Is “barefoot” hardlopen -alsof je op blote voeten rent- beter voor je lichaam dan met moderne hardloopschoenen ? de meningen zijn verdeeld.

Kickboksen

De herkomst en basisprincipes van het Kickboksen

Gestopt met roken door fitness !

In dit artikeltje vertel ik je hoe ik ben gestopt met roken en hoe je dit zelf makkelijk kunt verwezenlijken.

Hoe wordt je een wereldberoemde voetballer?

Lees hier hoe een gewone Nederlandse jongen bij toeval een wereldberoemde voetballer wordt.

Ontstaan van het tafeltennis

Het ontstaan en de evolutie van tafeltennis.

Waar moet men op letten bij werphengels?

Hiermee geef ik enkele tips bij het kiezen van de juiste werphengel.

Kwartfinale Chelsea Liverpool lijkt al beslist

1-3 Liverpool Chelsea lijkt het een gesloten zaak.

Zo worden wij Europees Kampioen

Voetbal, Europees kampioenschap, EK 2012, Nederlands Elftal, Oranje, Polen, Oekraine, Nederland, Spanje, Duitsland.

Is Financial Fair Play de toekomst van voetbal?

Gaan clubs zoals Barcelona en Chelsea echt de regerende hand van de UEFA voelen?

play-offs van de Jupiler league

De play-offs van de jupiler pro league staan weer in het verschiet? Hoe zit het nu eigenlijk met deze play-offs?

Zoli, Magische Magyaar in de 21ste eeuw

De glansrijke carriëre van een Hongaar die afrekende met drugs, drank en slechte vrienden.

bewegingen aanleren passief of actief?

Wat is beter, actief of passief aanleren van bewegingen?

Johan Derken over zijn turbulente carriere

De Voetbal loopbaan van Johan Derksen

Positief Coachen

Positief coachen beschrijft hoe je kinderen (als sporter of kind) positief kunt aanmoedigen en belonen en daarmee u en uw kind beter kunt steunen.

Gratis eredivisie voetbal kijken op de televisiezender Fox

Op verzoek van velen komt de televisiezender Fox gratis in de plaats van 13th Street.

De elfstedentocht 2012

Komt er een elfstedentocht?

Hardlooptips voor beginners

Goede voornemens? Lees hier hoe ook jij kunt beginnen met hardlopen én hoe je het volhoudt!

Thuis trainen een goed alternatief voor de sportschool?

thuis trainen lijkt een ideale oplossing maar wat zijn nu de voordelen en wat zijn de valkuilen.

Hoe je je schaatsen goed kunt slijpen.

Hier kun je leren hoe je je eigen schaatsen kan slijpen!

ITF Taekwon-do

Wat is taekwon-do en wat heeft het te bieden.

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

Pentjak Silat, een oosterse vechtkunst

Pentjak Silat, oosterse vechtkunst waarbij geestelijke ontwikkeling, ontspanning, snelheid en soepelheid en kracht centraal staan. Pentjak Silat wordt ook wel Pencak Silat genoemd.

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!

Hodgson opgelucht? Overname Liverpool nog lang niet zeker!

Bij overname van de voetbalclub Liverpool FC, is NESV bij machte de huidige trainer te ontslaan. Deze overname lijkt echter nog verre van zeker te zijn.

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa