Bachata; de nieuwe dansstijl


Publicatie datum:

Een van oorsprong Amerikaans-Latijnse muziekstijl

Gesponsorde koppelingen

Bachata is een van oorsprong Amerikaans-Latijnse muziekstijl die, naast Salsa merengue en Reggeaton, steeds populairder wordt in Europa en dus ook Nederland. Steeds vaker hoor je deze muziek in discotheken, clubs en noem maar op! Wie weet wordt het dé nieuwe danssensatie van Nederland.

Bachata is ontstaan rond de jaren '60 in de Dominicaanse Republiek. De muziek is doorgaans een romantische stijl. Aanvankelijk was deze muziek alleen voor de armere bevolking van de Dominicaanse Republiek. Later werd het steeds meer getolereerd en geadoreerd door de rijkere bevolking. Tot op de dag van vandaag verspreidt de stijl zich nog op allerlei andere plaatsen en in Nederland begint het steeds populairder te worden.

Bachata wordt meestal gespeeld door een band met minstens 3 gitaren. Dit kan wel variëren tot 6 (verschillende) gitaren. Verder worden er ook maracas, bongo's, en de jüira gebruikt. De onderwerpen waarover gezongen wordt, variëren sterk. Zo heb je bijvoorbeeld bachatas die gaan over problemen met alcohol of drugs en prostitutie, maar ook bachatas die gaan over liefde. De bekendste bachatagroep is Aventura (Kings of bachata). Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog een aantal andere populaire bachata artiesten zoals: Anthony Santos, Frank Reyes, Monchi y Alexandra, Xtreme en Zacarias Ferreira.

Bij deze muziekstijl hoort ook een dans. De basis van deze dans is; twee stapjes naar rechts met een tik en daarna twee stapjes naar links met een tik. Hoe dit wordt uitgevoerd en welke tussenpasjes er nog zijn, is verschillend per land omdat elk land zijn eigen stijl van bachata kent. Zo heb je bijvoorbeeld de Dominicaanse stijl. Deze stijl vereist een groot improvisatievermogen. Bij deze stijl gaat het namelijk vooral om voetenwerk en wordt er  niet alleen op het "basisritme" gedanst, maar juist vooral  op het ritme van de gitaren en de zang. Een bekend paar dat de Dominicaanse bachata stijl vertegenwoordigt is Troy & Jorjet. Naast de Dominicaanse stijl heb je ook nog de Antilliaanse stijl. Hierbij gaat het niet vooral om voetenwerk maar juist om de beweging van de heupen en het lichaam. Tegelijkertijd met de tik (op de derde tel) worden de heupen van de vrouw vaak overdreven omhooggezwiept. Weer een andere stijl is de dansschool stijl. Deze stijl is over het algemeen de makkelijkste stijl omdat dit geen improvisatievermogen en dergelijke vereist. Meestal wordt er alleen gedanst op het basisritme en worden er veel draaien gebruikt.

Er zijn veel verschillende manieren om bachata te leren dansen. Je kan ermee opgegroeid zijn, maar je kan het ook leren in een van de dansscholen of in een van de clubs tijdens het uitgaan. Het is ook nog mogelijk om het jezelf aan te leren door middel van instructieve DVD's of door het kijken naar andere filmpjes van bijvoorbeeld youtube!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Wielrennen op een Tacx Rollerbank

De Tacx rollerbank wordt de door grootste wielrenners gebruikt voor een belangrijke tijdrit. Is het voor particulier gebruik handig om zo’n Tacx aan te schaffen? En wat kan je er dan mee? Welke overwegingen moet men maken en wat zijn de voor- en nadelen van de rollerbank?

Paaldansen of pole-fitness

De stripclubs ontstegen!

Start to run, beginnen met hardlopen met je persoonlijke coach!

Lees hier hoe je binnen 20 weken 10 km kan hardlopen!

Krav Maga - De Israelische zelfverdedigingssport

Krav Maga uitleg wat de sport inhoud

Korfbal: De spelregels

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

De bijzondere band tussen Speedo en de zwemwereld

Het merk Speedo en de zwemwereld zijn niet meer los van elkaar te zien

Sporten op de Olympische Winterspelen.

Welke disciplines worden er allemaal beoefend op de Olympische Winterspelen?

vechtsporten, een sportief alternatief.

tegenwoordig kun je uit honderden sporten kiezen als je gaat sporten. Vechtsporten kunnen een goed alternatief zijn voor de traditionele sporten.

Magic Senna

De rechtervoet van God. Het verhaal van een wereldkampioen.

Full Body Training

Hoe krijg ik een strak lichaam?

Fair play geliefd?

Fair play geliefd of liever niet?

Is Financial Fair Play de toekomst van voetbal?

Gaan clubs zoals Barcelona en Chelsea echt de regerende hand van de UEFA voelen?

Leer golfen

Golf is een sport welke voor iedereen beschikbaar.

Zo worden wij Europees Kampioen

Voetbal, Europees kampioenschap, EK 2012, Nederlands Elftal, Oranje, Polen, Oekraine, Nederland, Spanje, Duitsland.

Waarom zijn topsporters (en dat ze veel geld kunnen verdienen) zo belangrijk?

In iedere zichzelf respecterende talkshow komen vaak topsporters aan het woord, waarom is het verhaal van topsporters zo belangrijk?

De Elfstedentocht

De historie van de Elfstedentocht in een notendop.

Basketbal

basketbal, historie, regels, nationaal en internationaal

De elfstedentocht 2012

Komt er een elfstedentocht?

De geschiedenis van het voetbal

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld, maar hoe is deze sport ontstaan?

Hardloopschoenen kopen

dingen die je niet mag vergeten!

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië

Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een van de meest populaire sportevenementen in de winterperiode van ons land.

De twinkeling in de ogen van Peter

De twinkeling in de ogen van Peter. Ajax - Manchester City door de ogen van een 12-jarige.

Yvonne Hak: De nieuwe Ellen van Lange?

Yvonne hak is de nieuwe Elen van Lange, of niet? Met haar ongelooflijke prestatie met het behalen van zilver in barcelona.

Gratis eredivisie voetbal kijken op de televisiezender Fox

Op verzoek van velen komt de televisiezender Fox gratis in de plaats van 13th Street.