Bondscoach van Marwijk weg?


Publicatie datum:

Na het debacle van afgelopen week is de kritiek op Van Marwijk groot.

Gesponsorde koppelingen

fredira heeft op 28 mei een opstelling gemaakt in zijn artikel ''Bondscoach zijn''. Nu Nederland is uitgeschakeld komt iedereen met redenen hoe dit mogelijk was. Van Marwijk is wel eindverantwoordelijk, maar de ''dure'' jongens hebben het af laten weten.

TOPSPELERS.

Ik hoor de analysten en journalisten allemaal zwetsen over onze ''topspelers'': Sneijder, Van der Vaart, Van Persie, Robben en Afellay. En ze zouden allemaal opgesteld moeten staan want dat zijn winnaars. Alleen Van der Gijp had vooraf de nodige opmerkingen over de conditie van een aantal spelers. Een topspeler is niet altijd in topconditie, en kan ook niet altijd met iedereen even goed spelen. Ik had al aangegeven op 28 mei dat ik vrijwel nooit een wedstrijd heb gezien waar Van der Vaart en Sneijder samen goed speelden. Net zo min als Van Persie en Huntelaar samen. Als je dus een voorhoede maakt van Robben, Afellay, Van Persie en Huntelaar, met Sneijder of Van der Vaart erbij, heb je wel individueel goede spelers, maar samen zijn ze niks. Robben en Van Persie gaan sowieso voor eigen kans, en Van der Vaart wil zich ook bewijzen. Ik heb Sneijder deze 3 wedstrijden geen 5 goede passes zien geven waar een spits wat mee kan. Van Persie evenmin. Wel heb ik hem kansen zien missen. Toen Van Persie en Huntelaar samen er in stonden hebben ze geen bal gehad. Per definitie is een spits afhankelijk van goede aanvoer. Dus daarom had het anders gemoeten.

BEGIN BIJ VERDEDIGING.

De achterhoede was niet goed in kwaliteit en in vorm. Van der Wiel denkt wel dat hij klaar is voor groter werk, maar hij heeft niks goed gedaan. Heijtinga was zwak. Vlaar en Mathijssen ging wel en Willems deed als ''snotjongen'' zijn best maar was niet sterk. Ik zou daarom wel met Van Bommel blijven spelen, maar naast hem Strootman en Sneijder. Strootman is fysiek sterk, Van Bommel ook, en  ze kunnen allebei achter helpen. Strootman is veel beter dan De Jong want die kan alleen maar achteruit spelen. Zo had de achterhoede meer steun gehad zodat die niet naar voren hoefden want Van Bommel en Strootman kunnen ook naar voren denken en spelen.

MIDDENVELD.

Daar staan dus Van Bommel, Strootman, en Sneijder. Met name Sneijder komt toch al veel ballen halen, die is dus niet altijd voorin. Zo heeft het middenveld kracht en fantasie en kunnen ze steun geven aan de achterhoede en de voorhoede. Ook gaan de fysiek sterke mannen niet zo maar opzij gezet worden en er zitten er 2 bij met loopvermogen. Op die manier is de ''traagheid'' van Van Bommel minder belangrijk want zijn sterkte wordt benut. En hij heeft mannen bij zich staan die iets met de bal kunnen, wat met De Jong niet het geval is.

VOORHOEDE.

Mijn voorhoede zou dan zijn links Robben, dan moet die voorzetten en minder voor eigen kans gaan, spits Huntelaar, en rechts Narsing, die al het hele seizoen bewezen heeft spitsen blindelings te kunnen vinden. Zou Robben niet goed zijn dan kan Kuijt er in, Bij Narsing kan Afellay er in. Zou de spits om welke reden dan ook falen, dan kan of Van Persie of Luuk de Jong daar staan. Zou Sneijder problemen hebben met conditie, dan kan daar Van der Vaart.

In deze opsteling heb ik dus maximaal 3 toppers opgesteld. Zitten er dus 3 op de bank. Maar ik geef ook een paar jongens de kans als Strootman en Narsing en Huntelaar om zich te bewijzen, hetgeen voor de bankzitters een motivatie moet zijn bij hun eventueel invallen. Ik heb zo een ''team'' staan.

Nu hadden we 4,5 of 6 ''toppers'', een paar ontevreden, een paar niet in vorm dus niemand ging voor elkaar door het vuur. Naar mijn mening is Van Marwijk te veel uitgegaan van de ''klasse'' van de toppers die niet in vorm waren. Ik denk dat er intern vooraf al veel discussie was wie er wel of niet zou spelen en wie het beste met wie. Als coach moet je weten dat zelfs grote teams als Real en AC.MILAN ten onder gaan aan individuele toppers. Ik heb de werklust van Kuijt gemist. Ik ben er van overtuigd dat die zich de pleuris gewerkt had voor het team. En die zou wel mee verdedigen wanneer nodig, en een bal afspelen naar de spits. Van Marwijk had hem altijd als eerste op het bord staan en nu het nodig was is er gekozen voor ''toppers''. Daar is Van Marwijk in de fout gegaan. Ik denk dat toch de publieke opinie een rol gespeeld heeft. Hoe mooi Van Persie ook speelt bij Arsenal, hij zal nooit een spits zijn of worden als Huntelaar. Robben moet doen wat hij goed kan: op snelheid iemand uitspelen maar NIET voor eigen kans gaan. Ik weet zeker dat Van Marwijk van deze les geleerd heeft.  Toppers hebben is fijn, maar een team hebben is beter. Toppers zijn egoisten en spelen niet constant en zullen zich niet opofferen voor een team. Voetbal is een teamsport.

fredira 19 juni 2012

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

De voetbalverslaggeving in Nederland

een visie over de voetbalverslaggeving in nederland

Belang Sport voor kinderen

Belang sporten voor de sociale ontwikkeling voor kinderen

Honkbal

De basisregels van honkbal.

Yvonne Hak: De nieuwe Ellen van Lange?

Yvonne hak is de nieuwe Elen van Lange, of niet? Met haar ongelooflijke prestatie met het behalen van zilver in barcelona.

Ruxandra Dragomir

Roemeens tennisspeelster die vooral furore maakte in het WTA circuit

De geschiedenis van de formule 1 sport!

Wat is de geschiedenis van de formule 1 wagen?

Basketbal

basketbal, historie, regels, nationaal en internationaal

Johan Derken over zijn turbulente carriere

De Voetbal loopbaan van Johan Derksen

De mooiste surfstranden, de mooiste surf babes

Waar vindt je de mooiste surfstranden en de mooiste surf babes?

De Rode Duivels zullen ook het WK in Brazilie niet halen

Waarom de Rode Duivels ook het wereldkampioenschap in Brazilie 2014 niet halen.

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Tscha Bum, Aziatisch voetballer van de 20e eeuw

Cha Bum-Kun, in 1999 door de IFFHS werd hij verkozen tot Aziatisch voetballer van de 20e eeuw.

Mineralen bij het sporten

Opsomming van de belangrijkste minderalen bij het sporten

Zo worden wij Europees Kampioen

Voetbal, Europees kampioenschap, EK 2012, Nederlands Elftal, Oranje, Polen, Oekraine, Nederland, Spanje, Duitsland.

Uitslag per dag etappe Tour du France 2012

Per dag etappe de uitslag van de Tour du France 2012.

Geen fluwelen maar betonnen revolutie

Johan Cruijff staat op het punt om de macht over te nemen binnen AJAX. Artikel over woensdag 30-03-2011. Dag van de waarheid.

Cricket voor dummies

De absolute basis principes van cricket worden in woord en beeld voorgesteld.

Zoli, Magische Magyaar in de 21ste eeuw

De glansrijke carriëre van een Hongaar die afrekende met drugs, drank en slechte vrienden.

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

Bodypump

Een totale body workout voor alle spiergroepen

Sportschoenen: De vaktermen

over de vaktermen die te maken hebben met sportschoenen

Waar moet men op letten bij werphengels?

Hiermee geef ik enkele tips bij het kiezen van de juiste werphengel.

badminton

badminton word gezien als een saaie luie sport, en toch is het de snelste sport ter wereld, hier wat uitleg over de spelregels

Sporten op de Olympische Winterspelen.

Welke disciplines worden er allemaal beoefend op de Olympische Winterspelen?