Bondscoach van Marwijk weg?


Publicatie datum:

Na het debacle van afgelopen week is de kritiek op Van Marwijk groot.

Gesponsorde koppelingen

fredira heeft op 28 mei een opstelling gemaakt in zijn artikel ''Bondscoach zijn''. Nu Nederland is uitgeschakeld komt iedereen met redenen hoe dit mogelijk was. Van Marwijk is wel eindverantwoordelijk, maar de ''dure'' jongens hebben het af laten weten.

TOPSPELERS.

Ik hoor de analysten en journalisten allemaal zwetsen over onze ''topspelers'': Sneijder, Van der Vaart, Van Persie, Robben en Afellay. En ze zouden allemaal opgesteld moeten staan want dat zijn winnaars. Alleen Van der Gijp had vooraf de nodige opmerkingen over de conditie van een aantal spelers. Een topspeler is niet altijd in topconditie, en kan ook niet altijd met iedereen even goed spelen. Ik had al aangegeven op 28 mei dat ik vrijwel nooit een wedstrijd heb gezien waar Van der Vaart en Sneijder samen goed speelden. Net zo min als Van Persie en Huntelaar samen. Als je dus een voorhoede maakt van Robben, Afellay, Van Persie en Huntelaar, met Sneijder of Van der Vaart erbij, heb je wel individueel goede spelers, maar samen zijn ze niks. Robben en Van Persie gaan sowieso voor eigen kans, en Van der Vaart wil zich ook bewijzen. Ik heb Sneijder deze 3 wedstrijden geen 5 goede passes zien geven waar een spits wat mee kan. Van Persie evenmin. Wel heb ik hem kansen zien missen. Toen Van Persie en Huntelaar samen er in stonden hebben ze geen bal gehad. Per definitie is een spits afhankelijk van goede aanvoer. Dus daarom had het anders gemoeten.

BEGIN BIJ VERDEDIGING.

De achterhoede was niet goed in kwaliteit en in vorm. Van der Wiel denkt wel dat hij klaar is voor groter werk, maar hij heeft niks goed gedaan. Heijtinga was zwak. Vlaar en Mathijssen ging wel en Willems deed als ''snotjongen'' zijn best maar was niet sterk. Ik zou daarom wel met Van Bommel blijven spelen, maar naast hem Strootman en Sneijder. Strootman is fysiek sterk, Van Bommel ook, en  ze kunnen allebei achter helpen. Strootman is veel beter dan De Jong want die kan alleen maar achteruit spelen. Zo had de achterhoede meer steun gehad zodat die niet naar voren hoefden want Van Bommel en Strootman kunnen ook naar voren denken en spelen.

MIDDENVELD.

Daar staan dus Van Bommel, Strootman, en Sneijder. Met name Sneijder komt toch al veel ballen halen, die is dus niet altijd voorin. Zo heeft het middenveld kracht en fantasie en kunnen ze steun geven aan de achterhoede en de voorhoede. Ook gaan de fysiek sterke mannen niet zo maar opzij gezet worden en er zitten er 2 bij met loopvermogen. Op die manier is de ''traagheid'' van Van Bommel minder belangrijk want zijn sterkte wordt benut. En hij heeft mannen bij zich staan die iets met de bal kunnen, wat met De Jong niet het geval is.

VOORHOEDE.

Mijn voorhoede zou dan zijn links Robben, dan moet die voorzetten en minder voor eigen kans gaan, spits Huntelaar, en rechts Narsing, die al het hele seizoen bewezen heeft spitsen blindelings te kunnen vinden. Zou Robben niet goed zijn dan kan Kuijt er in, Bij Narsing kan Afellay er in. Zou de spits om welke reden dan ook falen, dan kan of Van Persie of Luuk de Jong daar staan. Zou Sneijder problemen hebben met conditie, dan kan daar Van der Vaart.

In deze opsteling heb ik dus maximaal 3 toppers opgesteld. Zitten er dus 3 op de bank. Maar ik geef ook een paar jongens de kans als Strootman en Narsing en Huntelaar om zich te bewijzen, hetgeen voor de bankzitters een motivatie moet zijn bij hun eventueel invallen. Ik heb zo een ''team'' staan.

Nu hadden we 4,5 of 6 ''toppers'', een paar ontevreden, een paar niet in vorm dus niemand ging voor elkaar door het vuur. Naar mijn mening is Van Marwijk te veel uitgegaan van de ''klasse'' van de toppers die niet in vorm waren. Ik denk dat er intern vooraf al veel discussie was wie er wel of niet zou spelen en wie het beste met wie. Als coach moet je weten dat zelfs grote teams als Real en AC.MILAN ten onder gaan aan individuele toppers. Ik heb de werklust van Kuijt gemist. Ik ben er van overtuigd dat die zich de pleuris gewerkt had voor het team. En die zou wel mee verdedigen wanneer nodig, en een bal afspelen naar de spits. Van Marwijk had hem altijd als eerste op het bord staan en nu het nodig was is er gekozen voor ''toppers''. Daar is Van Marwijk in de fout gegaan. Ik denk dat toch de publieke opinie een rol gespeeld heeft. Hoe mooi Van Persie ook speelt bij Arsenal, hij zal nooit een spits zijn of worden als Huntelaar. Robben moet doen wat hij goed kan: op snelheid iemand uitspelen maar NIET voor eigen kans gaan. Ik weet zeker dat Van Marwijk van deze les geleerd heeft.  Toppers hebben is fijn, maar een team hebben is beter. Toppers zijn egoisten en spelen niet constant en zullen zich niet opofferen voor een team. Voetbal is een teamsport.

fredira 19 juni 2012


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Hoe vang je die ene grote karper?

Het vangen van die grote karper gebeurt niet zonder een goede voorbereiding. Hier zijn alvast enkele raadgevingen die je op weg kunnen helpen.

Tscha Bum, Aziatisch voetballer van de 20e eeuw

Cha Bum-Kun, in 1999 door de IFFHS werd hij verkozen tot Aziatisch voetballer van de 20e eeuw.

aikido verdediging zonder aanval

aikido, hoe werkt de vechtsport zonder aanval?

Bridge: sterke klaver biedsystemen

Precisie is een zeer succesvol biedsysteem

Wat is de oudste voetbalclub ter wereld?

Dit artikel gaat over welke club zich de oudste voetbalclub ter wereld mag noemen.

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

Kickboksen

De herkomst en basisprincipes van het Kickboksen

Wel of geen Londen voor Miranda Boonstra

hoe 8 seconde de gemoederen binnen noc en de knau flink bezig houden

Een cadeau voor de voetballiefhebber

Is je vriend of man voetballiefhebber? Als zijn verjaardag of de kerst er weer aankomt wordt het tijd om weer een leuk voetbal cadeau voor hem uit te zoeken.

play-offs van de Jupiler league

De play-offs van de jupiler pro league staan weer in het verschiet? Hoe zit het nu eigenlijk met deze play-offs?

Wat is Tifosi en waar komt Tifosi vandaan?

Tifosi is een bekend merk sport-zonnebril maar waar komt het woord Tifosi vandaan?

De kunst van het aanslaan.

Hoe een vis aanslaan?

Officials bij zwemwedstrijden

Bij zwemwedstrijden lopen altijd veel mensen rond het bad. Heb je je wel eens afgevraagd welke functie zij hebben?

Sport biedt meer dan opwinding

Wat sport ons allemaal biedt.

bewegingen aanleren passief of actief?

Wat is beter, actief of passief aanleren van bewegingen?

Paintball: De keuze van je marker

Criteria voor de keuze van mijn marker

Thuis trainen een goed alternatief voor de sportschool?

thuis trainen lijkt een ideale oplossing maar wat zijn nu de voordelen en wat zijn de valkuilen.

Magic Senna

De rechtervoet van God. Het verhaal van een wereldkampioen.

Barcelona - Chelsea

'De verdediging is de beste aanval'

Paris Saint-Germain Football Club

Franse club

De mooiste surfstranden, de mooiste surf babes

Waar vindt je de mooiste surfstranden en de mooiste surf babes?

ITF Taekwon-do

Wat is taekwon-do en wat heeft het te bieden.

Kim Clijsters

De carrière van de grootste tennister uit de lage landen

Bondscoach zijn

Blij dat ik geen bondscoach ben want wanneer doe je het goed?

Paintball: Masker/ Goggles

Keuze van een masker