Capoeira


Publicatie datum:

Capoeira is een Afrikaans-Braziliaanse vecht- en danssport.

Gesponsorde koppelingen

Capoeira is in principe een combinatie van een vechtsport en een danssport, maar het beste verwoord is Capoeira een spel. Dit wordt gespeeld door 2 mensen die in een menselijke kring staan, waarvan het hart bestaat uit en rij mensen die muziekinstrumenten bespelen. De muziek is een onmisbaar deel van deze sport, deels door de ritmische bewegingen, maar ook voor het groepsgevoel en het 'warm maken' van de capoeirista's (iemand die de sport beoefend). Het doel is om je tegenstander uit zijn of haar balans te halen door tactische bewegingen en een geweldig reactievermogen. Uiteindelijk is er geen werkelijke winnaar of verliezer, maar er is wel snel duidelijk wie de bewegingen beter beheerst, de regels beter kent, beter zijn balans kan houden, enzovoorts. Je zou in principe kunnen zeggen dar alleen een 'onuitgesproken' winnaar is.

Waar de naam Capoeira vandaan komt

Hier zijn verschillende theroieën over. Bij de eerste theorie is de naam afgeleid van een jongeman die een oude inheemse danswedstrijd had gewonnen en hierna werd gezien als 'Capoeirista'.

Een andere theorie isdat de naam komt van de associatie met kooien waarin kippen naar de markt werden gebracht.Er wordtvermoedt dat mensen op de markt bijeen kwamen en daar het spel speelden en hetom die redenzo zijn gaan noemen.

De 3e en laatste theorie is een combinatie van woorden uit 2 verschillende taalfamilies,het Portugese 'capão', wat haan betekent, en het Guaranese wordt gerelatterd aan hout, het bos en de bladeren. Het woord zou dan ontstaan zijn vanuit het schuilen voor de meesters in het bos, waar de sport dan ook beoefend werd.

 

Waar Capoeira vandaan komt

De ontwikkeling van Capoeirais zeer waarschijnlijk ontstaan in de tijd van de slavernij. De slaven 'camoufleerden' als het ware hun gevechtstraining door middel van dans, om zo de slavendrijver te misleiden. De werkelijke oorsprong ligt in Angola en Mozambique, welke in die tijd allabei Portugese koloniën waren. Ongeveer 38% van alle slaven zijn naar Brazilië gebracht, een afgrijselijk aantalvan 4 miljoen mensen.

In deze tijd werd in Brazilië het beoefenen van Capoeira verboden, samen met veel andere Afro-Braziliaanse gewoontes en gebruiken. Aan het begin van de 19e eeuw werd de sport grotendeelsbeoefend door de mensen die afkomstig waren uit West-Centraal-Afrika. Dit weten we door documenten van Braziliaanse gevangenissen.Maar liefst 91% van de gevangenen die de sport beoefenden waren slaven, en 8% waren vrijgelaten slaven.

Nadat de slavernij was afgeschaft kregen de capoeirista's die vastzaten hun vrijheid terug in ruil voor een baan in het leger. Ook kregen sommigen van hen een baan als bodyguardbij belangrijke politici. Ook waren er politici die capoeirista's inhuurden om hun rivalen te bedreigen.De sport werd helemaalgeaccepteerd nadat 2 mannen vochten in het jaar 1909. Het ging tussen de wereldkampioen Jiujitsu (Sado Miako) tegen capoeirista Círiaco Fransisco da Silva. Tijdens het gevecht werd de wereldkampioen. Dit gaf de doorslag om de onderdrukking van culturele expressie, inclusief Capoeira, op te geven.

 

Wat Capoeira is

Capoeira is sowieso een stedelijke sport, en geen plattelandse sport. Dit is zeer waarschijnlijk omdat het ook om de aandachten nieuwsgierigheid van de mensen gaat. En dat heb je venzalfsprekend meer in een stedelijke omgeving, waar meer mensen zijn.

 Dit is echt een sport die je met twee mensen doet. Natuurlijk doet de hele groep die de kring om de 'spelers' ook mee, maar op een bepaald moment zijn 2 mensen echt aan het spelen. Als er iemand in de kring is en je wilt tegen die persoon spelen, kan je gewoon de kring inlopen en voor de andere speler te gaan staan en doorspelen. Het gevoel van het spel wordt versterkt dooe de muziek die door een rij personen in de kring bespeeld worden, en de rest van de groep die vrolijk de muziek meezingt.

Capoeira ziet eruit als een combinatie van vele acrobatische bewegingen, zoals vanuit de handstand met twee benen gemaakte, hoog schoppende bewegingen. Een goed voorbeeld voor diegenen die vroeger een Playstation One hadden, is het karakter Eddie, wie een capoeirista is.

Het mooie aan Capoeira is dat hoelang je de sport ook beoefend, je altijd iets nieuws kan leren. En als je de basisstap onder de knie hebt, vloeien er honderden verschillende bewegingen uit voort. Niet vanzelf natuurlijk, je moet er wel iets voor doen!

 

Tot slot wil ik graag even meegeven dat er genoeg plaatsen zijn in Nederland waar je deze sport kunt beoefenen, en het is zeker een aanrader, het is goed voor je balans, uithoudingsvermogen, lenigheid, conditie, zelfverzekerdheid en ga zo maar door!

Stefan Lammerts van Bueren

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie sport

De geschiedenis van de formule 1 sport!

Wat is de geschiedenis van de formule 1 wagen?

AS Roma

De club, de historie en de fans

Officials bij zwemwedstrijden

Bij zwemwedstrijden lopen altijd veel mensen rond het bad. Heb je je wel eens afgevraagd welke functie zij hebben?

De vooroordelen over vrouwenvoetbal.

Interview met Amber van der Heijde over vrouwenvoetbal

Sport biedt meer dan opwinding

Wat sport ons allemaal biedt.

Pastor, Taribo West

Succesvolle Nigeriaanse clubhopper, die vooral bekendheid verwierf door zijn excentrieke haarstijl.

Bridge: sterke klaver biedsystemen

Precisie is een zeer succesvol biedsysteem

Zumba, de nieuwe fitnesstrend.

Zumba is dè nieuwe trend op het gebied van fitness, maar waarom?

badminton

badminton word gezien als een saaie luie sport, en toch is het de snelste sport ter wereld, hier wat uitleg over de spelregels

Barefoot running, is rennen op blote voeten echt beter ?

Is “barefoot” hardlopen -alsof je op blote voeten rent- beter voor je lichaam dan met moderne hardloopschoenen ? de meningen zijn verdeeld.

Fitness tips

Fitness is leuker als je je focust op wat je wilt bereiken en welke apparaten je daarvoor kunt gebruiken. Met tegenzin op de loopband lopen, helpt niet.

Full Body Training

Hoe krijg ik een strak lichaam?

Voor de beginnende bodybuilder

Handige gids voor de beginnende bodybuilder met een kort overzicht van de belangrijkste aspecten van het bodybuilden.

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

Messi klaar voor start nieuw seizoen

Lionel Messi is klaar voor het nieuw seizoen in de Primera Division.

Korfbal: De spelregels

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

Onze Eredivisie

Eredivise, Ajax, FC Twente, PSV, AZ, Feyenoord, SC Heerenveen, Excelsior, De graafschap, Nederland, Talent

Het didactisch cyclisch model

Didactische organisatie van een trainingsles

Start to run, beginnen met hardlopen met je persoonlijke coach!

Lees hier hoe je binnen 20 weken 10 km kan hardlopen!

Sportschoenen: De vaktermen

over de vaktermen die te maken hebben met sportschoenen

Magic Senna

De rechtervoet van God. Het verhaal van een wereldkampioen.

Hoe wordt je een wereldberoemde voetballer?

Lees hier hoe een gewone Nederlandse jongen bij toeval een wereldberoemde voetballer wordt.

ITF Taekwon-do

Wat is taekwon-do en wat heeft het te bieden.

Pentjak Silat, een oosterse vechtkunst

Pentjak Silat, oosterse vechtkunst waarbij geestelijke ontwikkeling, ontspanning, snelheid en soepelheid en kracht centraal staan. Pentjak Silat wordt ook wel Pencak Silat genoemd.

Nordic Walking

Nordic Walking, lopen met stokken.