Capoeira


Publicatie datum:

Capoeira is een Afrikaans-Braziliaanse vecht- en danssport.

Gesponsorde koppelingen

Capoeira is in principe een combinatie van een vechtsport en een danssport, maar het beste verwoord is Capoeira een spel. Dit wordt gespeeld door 2 mensen die in een menselijke kring staan, waarvan het hart bestaat uit en rij mensen die muziekinstrumenten bespelen. De muziek is een onmisbaar deel van deze sport, deels door de ritmische bewegingen, maar ook voor het groepsgevoel en het 'warm maken' van de capoeirista's (iemand die de sport beoefend). Het doel is om je tegenstander uit zijn of haar balans te halen door tactische bewegingen en een geweldig reactievermogen. Uiteindelijk is er geen werkelijke winnaar of verliezer, maar er is wel snel duidelijk wie de bewegingen beter beheerst, de regels beter kent, beter zijn balans kan houden, enzovoorts. Je zou in principe kunnen zeggen dar alleen een 'onuitgesproken' winnaar is.

Waar de naam Capoeira vandaan komt

Hier zijn verschillende theroieën over. Bij de eerste theorie is de naam afgeleid van een jongeman die een oude inheemse danswedstrijd had gewonnen en hierna werd gezien als 'Capoeirista'.

Een andere theorie isdat de naam komt van de associatie met kooien waarin kippen naar de markt werden gebracht.Er wordtvermoedt dat mensen op de markt bijeen kwamen en daar het spel speelden en hetom die redenzo zijn gaan noemen.

De 3e en laatste theorie is een combinatie van woorden uit 2 verschillende taalfamilies,het Portugese 'capão', wat haan betekent, en het Guaranese wordt gerelatterd aan hout, het bos en de bladeren. Het woord zou dan ontstaan zijn vanuit het schuilen voor de meesters in het bos, waar de sport dan ook beoefend werd.

 

Waar Capoeira vandaan komt

De ontwikkeling van Capoeirais zeer waarschijnlijk ontstaan in de tijd van de slavernij. De slaven 'camoufleerden' als het ware hun gevechtstraining door middel van dans, om zo de slavendrijver te misleiden. De werkelijke oorsprong ligt in Angola en Mozambique, welke in die tijd allabei Portugese koloniën waren. Ongeveer 38% van alle slaven zijn naar Brazilië gebracht, een afgrijselijk aantalvan 4 miljoen mensen.

In deze tijd werd in Brazilië het beoefenen van Capoeira verboden, samen met veel andere Afro-Braziliaanse gewoontes en gebruiken. Aan het begin van de 19e eeuw werd de sport grotendeelsbeoefend door de mensen die afkomstig waren uit West-Centraal-Afrika. Dit weten we door documenten van Braziliaanse gevangenissen.Maar liefst 91% van de gevangenen die de sport beoefenden waren slaven, en 8% waren vrijgelaten slaven.

Nadat de slavernij was afgeschaft kregen de capoeirista's die vastzaten hun vrijheid terug in ruil voor een baan in het leger. Ook kregen sommigen van hen een baan als bodyguardbij belangrijke politici. Ook waren er politici die capoeirista's inhuurden om hun rivalen te bedreigen.De sport werd helemaalgeaccepteerd nadat 2 mannen vochten in het jaar 1909. Het ging tussen de wereldkampioen Jiujitsu (Sado Miako) tegen capoeirista Círiaco Fransisco da Silva. Tijdens het gevecht werd de wereldkampioen. Dit gaf de doorslag om de onderdrukking van culturele expressie, inclusief Capoeira, op te geven.

 

Wat Capoeira is

Capoeira is sowieso een stedelijke sport, en geen plattelandse sport. Dit is zeer waarschijnlijk omdat het ook om de aandachten nieuwsgierigheid van de mensen gaat. En dat heb je venzalfsprekend meer in een stedelijke omgeving, waar meer mensen zijn.

 Dit is echt een sport die je met twee mensen doet. Natuurlijk doet de hele groep die de kring om de 'spelers' ook mee, maar op een bepaald moment zijn 2 mensen echt aan het spelen. Als er iemand in de kring is en je wilt tegen die persoon spelen, kan je gewoon de kring inlopen en voor de andere speler te gaan staan en doorspelen. Het gevoel van het spel wordt versterkt dooe de muziek die door een rij personen in de kring bespeeld worden, en de rest van de groep die vrolijk de muziek meezingt.

Capoeira ziet eruit als een combinatie van vele acrobatische bewegingen, zoals vanuit de handstand met twee benen gemaakte, hoog schoppende bewegingen. Een goed voorbeeld voor diegenen die vroeger een Playstation One hadden, is het karakter Eddie, wie een capoeirista is.

Het mooie aan Capoeira is dat hoelang je de sport ook beoefend, je altijd iets nieuws kan leren. En als je de basisstap onder de knie hebt, vloeien er honderden verschillende bewegingen uit voort. Niet vanzelf natuurlijk, je moet er wel iets voor doen!

 

Tot slot wil ik graag even meegeven dat er genoeg plaatsen zijn in Nederland waar je deze sport kunt beoefenen, en het is zeker een aanrader, het is goed voor je balans, uithoudingsvermogen, lenigheid, conditie, zelfverzekerdheid en ga zo maar door!

Stefan Lammerts van Bueren


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie sport

De mooiste surfstranden, de mooiste surf babes

Waar vindt je de mooiste surfstranden en de mooiste surf babes?

Nederlandse voetbal competitie

Nederlandse jeugdspelers krijgen weer kansen

Parachutespringen

Parachutespringen, de basis, waar en op wat voor manier?

Worden we als Nederland ooit nog wereldkampioen voetballen?

Wat moet er verbeteren in het met name jeugdvoetbal om wereldkampioen te worden

play-offs van de Jupiler league

De play-offs van de jupiler pro league staan weer in het verschiet? Hoe zit het nu eigenlijk met deze play-offs?

Voor de beginnende bodybuilder

Handige gids voor de beginnende bodybuilder met een kort overzicht van de belangrijkste aspecten van het bodybuilden.

levende legende Lionel Messi

FC Barcelona's levende legende Messi.

De geschiedenis van de formule 1 sport!

Wat is de geschiedenis van de formule 1 wagen?

Hoe vang je een karper, Hoe vang je een grote karper

In Nederland wemelt het van de grote karpers, lees hier hoe je die vangen kunt.

Een cadeau voor de voetballiefhebber

Is je vriend of man voetballiefhebber? Als zijn verjaardag of de kerst er weer aankomt wordt het tijd om weer een leuk voetbal cadeau voor hem uit te zoeken.

Bodypump

Een totale body workout voor alle spiergroepen

Wel of geen Londen voor Miranda Boonstra

hoe 8 seconde de gemoederen binnen noc en de knau flink bezig houden

Is Financial Fair Play de toekomst van voetbal?

Gaan clubs zoals Barcelona en Chelsea echt de regerende hand van de UEFA voelen?

Johan Derken over zijn turbulente carriere

De Voetbal loopbaan van Johan Derksen

De Elfstedentocht

De historie van de Elfstedentocht in een notendop.

Ek voetbal en de scheidsrechters

Op grote voetbalevenementen worden de scheidsrechters tot op het bot getest

Waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Op de olympische spelen in Sotsji won Nederland nagenoeg alles met schaatsen, hoe komt dit en waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Wielrennen op een Tacx Rollerbank

De Tacx rollerbank wordt de door grootste wielrenners gebruikt voor een belangrijke tijdrit. Is het voor particulier gebruik handig om zo’n Tacx aan te schaffen? En wat kan je er dan mee? Welke overwegingen moet men maken en wat zijn de voor- en nadelen van de rollerbank?

Hatha Yoga is sport, maar veel meer dan dat!

Hatha-yoga maakt niet alleen het lichaam soepel en sterk, maar brengt vooral evenwicht tussen lichaam en geest.�

Hardlopen

Hardlopen om aan je gezondheid, conditie en snelheid te werken.

Rugby

Rugby is een leuke cantact sport voor grote, kleine, dikke, dunne, dames en heren.

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)

Paris Saint-Germain Football Club

Franse club

Il Grande Torino

Het Dream Team van de jaren '40, door een noodlottig ongeval kwam een memorabel tijdperk tot een vervroegd einde.

Hardlooptips voor beginners

Goede voornemens? Lees hier hoe ook jij kunt beginnen met hardlopen én hoe je het volhoudt!