Capoeira


Publicatie datum:

Capoeira is een Afrikaans-Braziliaanse vecht- en danssport.

Gesponsorde koppelingen

Capoeira is in principe een combinatie van een vechtsport en een danssport, maar het beste verwoord is Capoeira een spel. Dit wordt gespeeld door 2 mensen die in een menselijke kring staan, waarvan het hart bestaat uit en rij mensen die muziekinstrumenten bespelen. De muziek is een onmisbaar deel van deze sport, deels door de ritmische bewegingen, maar ook voor het groepsgevoel en het 'warm maken' van de capoeirista's (iemand die de sport beoefend). Het doel is om je tegenstander uit zijn of haar balans te halen door tactische bewegingen en een geweldig reactievermogen. Uiteindelijk is er geen werkelijke winnaar of verliezer, maar er is wel snel duidelijk wie de bewegingen beter beheerst, de regels beter kent, beter zijn balans kan houden, enzovoorts. Je zou in principe kunnen zeggen dar alleen een 'onuitgesproken' winnaar is.

Waar de naam Capoeira vandaan komt

Hier zijn verschillende theroieën over. Bij de eerste theorie is de naam afgeleid van een jongeman die een oude inheemse danswedstrijd had gewonnen en hierna werd gezien als 'Capoeirista'.

Een andere theorie isdat de naam komt van de associatie met kooien waarin kippen naar de markt werden gebracht.Er wordtvermoedt dat mensen op de markt bijeen kwamen en daar het spel speelden en hetom die redenzo zijn gaan noemen.

De 3e en laatste theorie is een combinatie van woorden uit 2 verschillende taalfamilies,het Portugese 'capão', wat haan betekent, en het Guaranese wordt gerelatterd aan hout, het bos en de bladeren. Het woord zou dan ontstaan zijn vanuit het schuilen voor de meesters in het bos, waar de sport dan ook beoefend werd.

 

Waar Capoeira vandaan komt

De ontwikkeling van Capoeirais zeer waarschijnlijk ontstaan in de tijd van de slavernij. De slaven 'camoufleerden' als het ware hun gevechtstraining door middel van dans, om zo de slavendrijver te misleiden. De werkelijke oorsprong ligt in Angola en Mozambique, welke in die tijd allabei Portugese koloniën waren. Ongeveer 38% van alle slaven zijn naar Brazilië gebracht, een afgrijselijk aantalvan 4 miljoen mensen.

In deze tijd werd in Brazilië het beoefenen van Capoeira verboden, samen met veel andere Afro-Braziliaanse gewoontes en gebruiken. Aan het begin van de 19e eeuw werd de sport grotendeelsbeoefend door de mensen die afkomstig waren uit West-Centraal-Afrika. Dit weten we door documenten van Braziliaanse gevangenissen.Maar liefst 91% van de gevangenen die de sport beoefenden waren slaven, en 8% waren vrijgelaten slaven.

Nadat de slavernij was afgeschaft kregen de capoeirista's die vastzaten hun vrijheid terug in ruil voor een baan in het leger. Ook kregen sommigen van hen een baan als bodyguardbij belangrijke politici. Ook waren er politici die capoeirista's inhuurden om hun rivalen te bedreigen.De sport werd helemaalgeaccepteerd nadat 2 mannen vochten in het jaar 1909. Het ging tussen de wereldkampioen Jiujitsu (Sado Miako) tegen capoeirista Círiaco Fransisco da Silva. Tijdens het gevecht werd de wereldkampioen. Dit gaf de doorslag om de onderdrukking van culturele expressie, inclusief Capoeira, op te geven.

 

Wat Capoeira is

Capoeira is sowieso een stedelijke sport, en geen plattelandse sport. Dit is zeer waarschijnlijk omdat het ook om de aandachten nieuwsgierigheid van de mensen gaat. En dat heb je venzalfsprekend meer in een stedelijke omgeving, waar meer mensen zijn.

 Dit is echt een sport die je met twee mensen doet. Natuurlijk doet de hele groep die de kring om de 'spelers' ook mee, maar op een bepaald moment zijn 2 mensen echt aan het spelen. Als er iemand in de kring is en je wilt tegen die persoon spelen, kan je gewoon de kring inlopen en voor de andere speler te gaan staan en doorspelen. Het gevoel van het spel wordt versterkt dooe de muziek die door een rij personen in de kring bespeeld worden, en de rest van de groep die vrolijk de muziek meezingt.

Capoeira ziet eruit als een combinatie van vele acrobatische bewegingen, zoals vanuit de handstand met twee benen gemaakte, hoog schoppende bewegingen. Een goed voorbeeld voor diegenen die vroeger een Playstation One hadden, is het karakter Eddie, wie een capoeirista is.

Het mooie aan Capoeira is dat hoelang je de sport ook beoefend, je altijd iets nieuws kan leren. En als je de basisstap onder de knie hebt, vloeien er honderden verschillende bewegingen uit voort. Niet vanzelf natuurlijk, je moet er wel iets voor doen!

 

Tot slot wil ik graag even meegeven dat er genoeg plaatsen zijn in Nederland waar je deze sport kunt beoefenen, en het is zeker een aanrader, het is goed voor je balans, uithoudingsvermogen, lenigheid, conditie, zelfverzekerdheid en ga zo maar door!

Stefan Lammerts van Bueren

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie sport

Rugby

Rugby is een leuke cantact sport voor grote, kleine, dikke, dunne, dames en heren.

Krav Maga - De Israelische zelfverdedigingssport

Krav Maga uitleg wat de sport inhoud

Tips bij de aanschaf van loopschoenen

Waar moet u op letten wanneer u nieuwe loopschoenen gaat kopen?

Kickboksen

De herkomst en basisprincipes van het Kickboksen

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Yvonne Hak: De nieuwe Ellen van Lange?

Yvonne hak is de nieuwe Elen van Lange, of niet? Met haar ongelooflijke prestatie met het behalen van zilver in barcelona.

Hoe het voetbal is veranderd

Hoe het voetbal is veranderd

Waarom zijn topsporters (en dat ze veel geld kunnen verdienen) zo belangrijk?

In iedere zichzelf respecterende talkshow komen vaak topsporters aan het woord, waarom is het verhaal van topsporters zo belangrijk?

vechtsporten, een sportief alternatief.

tegenwoordig kun je uit honderden sporten kiezen als je gaat sporten. Vechtsporten kunnen een goed alternatief zijn voor de traditionele sporten.

Hoe je je schaatsen goed kunt slijpen.

Hier kun je leren hoe je je eigen schaatsen kan slijpen!

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

Mineralen bij het sporten

Opsomming van de belangrijkste minderalen bij het sporten

Basketbal

basketbal, historie, regels, nationaal en internationaal

Hardlopen als therapie

Steeds meer mensen ervaren de therapeutische werking van hardlopen.

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)

Hoe zal de rematch tussen Yushin Okami en Anderson Silva verlopen?

Een analyse over hoe de rematch tussen Okami en A.Silva zal verlopen.

Hardloopschoenen kopen

dingen die je niet mag vergeten!

Tour de france

Het geheim van de gele trui.

Franck Ribery/Scarface raakt slaags met Arjen Robben.

Vitaminen en mineralen gebruikt bij het bodybuilden

Een korte samenvatting van de meest voorkomende vitaminen die gebruikt worden bij het bodybyuilden

Paintball: De keuze van je marker

Criteria voor de keuze van mijn marker

Het verkrijgen van Six-Pack

Waarom wil je Six-Pack verkrijgen? Hoe verkrijg je Six-Pack?

Hardlopen

Hardlopen om aan je gezondheid, conditie en snelheid te werken.

aikido verdediging zonder aanval

aikido, hoe werkt de vechtsport zonder aanval?

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië