Clenbuterol gebruik


Publicatie datum:

Contador word geschorst voor 1 jaar, voor een minimale hoeveelheid clenbuterol in zijn lichaam. Dit artikel zet de dopingregels over clenbuterol uiteen en bekijkt eerdere gevallen. Is een schorsing hier op zijn plaats?

Gesponsorde koppelingen

25 januari 2011 komt de uitspraak van een lang proces. Alberto Contador, meervoudig winnaar van de Tour du France word schuldig bevonden aan dopinggebruik. Tijdens de Tour van 2010 is hij positief getest op het gebruik van clenbuterol. Volgens Contador is dit afkomstig uit een stukje vlees wat hij heeft gegeten om een overwinning te vieren. Lijkt een onzinnige bewering, maar is nog verassend plausibel. Het komt vaker voor dat stukken vlees besmet zijn met clenbuterol omdat het gebruikt word bij dieren met astma en als ontstekingsremmer.

Vergelijking

Alberto Contador is niet de eerste die ooit gepakt is op clenbuterol gebruik. Gek genoeg is er niet echt een duidelijke lijn te trekken in de eerdere gevallen. Soms werd de sporter vrijgesproken, andere keren veroordeeld. Allesandro Colo is in oktober 2010 veroordeeld voor een schorsing van een jaar, omdat hij positief testte in de ronde van Mexico. Ook hij gooide het op een besmet stukje vlees, wat niet zo gek is, aangezien 18 % van het vlees in Mexico word behandeld met clenbuterol. Ook Colo kreeg een schorsing van 1 jaar. Echter, top tafeltennisser Dimitrij Ovtcharov werd in september 2010 ook gepakt op het middel, toen hij bewees dat een vervuild stukje vlees de boosdoener was werd hij wel weer vrijgesproken.

Contador zelf is veroordeeld voor een schorsing van 1 jaar, opvallend aangezien 2 jaar standaard is bij dopinggebruik. De dopingautoriteiten zijn er kennelijk niet zeker genoeg van om hem twee jaar te schorsen. Een schorsing van 1 jaar is een beetje “de gulden middenweg,” maar ja, in het vraagstuk wel of geen doping is dat toch niet mogelijk?

Werking

Wat doet clenbuterol eigenlijk? Het wordt vooral bij paarden gebruikt die astma hebben, het is dus een letterlijk paardenmiddel! Het verwijdt de luchtwegen en maakt slijm soepeler, zodat het makkelijk kan worden afgevoerd. Ideaal dus tegen de astma. Daarnaast blijkt clenbuterol bij dieren ook een anabole werking te hebben. Dat zorgt dus voor een betere spieropbouw en dat is wel handig om een mooi stukje vlees op de barbecue te krijgen en ook voor een wielrenner zou dit niet verkeerd zijn. Alleen, het is nog nooit bewezen dat het bij mensen ook zo werkt. Sterker nog, het is soms wel gevonden dat clenbuterol gebruik een katabole werking heeft (en dus spieren afbreekt). En dat wil je als wielrenner dus juist weer niet.

Daarnaast heeft clenbuterol ook een vetverbrandende werking. Nu klopt het dat het voor een wielrenner wel handig is om zo min mogelijk kilo’s bij zich te dragen. Echter, voor Contador is dat geen reden om in de Tour te gebruiken. Als je in de tour nog niet op gewicht bent, dan ben je daar echt iets te laat mee, bovendien is Contador bepaald niet de dikste en zou het met alle dopingcontroles idioot zijn om voor die reden clenbuterol te gaan gebruiken.

Dan is er nog maar één werking die aan clenbuterol word toegeschreven die wellicht erg nuttig is voor een wielrenner. Het zou het gebruik van EPO maskeren. Echter deze werking is nog niet bewezen en het zou wel erg risicovol zijn om om deze speculatieve werking te testen in de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Bovendien, zou je met een minimale hoeveelheid clenbuterol voltallig EPO gebruik kunnen maskeren? Dat lijkt me erg sterk.

50 picogram

Want de hoeveelheid clenbuterol die in Contador’s bloed is gevonden is echt minimaal weinig. Het is 50 picogram, dat is dus 0,00000000005 gram! Kan je het je voorstellen? Er zijn wereldwijd überhaupt maar 3 laboratoria die zo’n minimale hoeveelheid kunnen ontdekken. Contador heeft hier dus gewoon pech dat hij ’s werelds beste wielrenner is en dat zijn bloed dus de hele wereld over gaat, op zoek naar zo’n onzinnige hoeveelheid. Want iedere expert is het er over eens, een hoeveelheid zo klein heeft sportief gezien absoluut geen enkel nut. Volgens biochemicus Douwe de Boer, doping expert en onderdeel van Contador’s verdediging kan zo’n minimale hoeveelheid enkel wijzen op vervuiling.

Het gekke is, voor clenbuterol stelt de dopingautoriteit geen ondergrens. Elke molecuul clenbuterol in het bloed van een sporter kan hem al een schorsing opleveren. Gek eigenlijk, we weten allemaal dat je met 0,5 promille alcohol in je bloed pas strafbaar bent als je de weg op gaat. Alcohol, net als vele andere stoffen kan in kleine mate in je lichaam voorkomen. Het zou dan ook belachelijk zijn als je om natuurlijke alcohol in je lichaam de cel in word gegooid. Clenbuterol zit normaal gesproken niet in je lichaam, maar zonder dat je het weet kan je het dus wel binnen krijgen, bijvoorbeeld in een biefstukje. Het is dan ook onzin dat hiervoor geen ondergrens is gesteld.

WADA

Wetenschappelijk gezien zou Contador geen enkele hulp hebben gekregen aan zijn 50 picogram clenbuterol en zou een schorsing dus nooit geoorloofd zijn. De WADA (Word Anti Doping Agency) trekt zich daar echter niets van aan en houdt zich aan regels die in de jaren 90 gesteld zijn. Toen was er nog weinig over clenbuterol bekend en werd het vooral door bodybuilders veel gebruikt. Oude regels dus, die nu achterhaald zijn maar nog wel sporters de das om doen. Bovendien redeneert de WADA, je bent zelf verantwoordelijk voor wat er in je lichaam zit. Als je weet dat clenbuterol strafbaar is, moet je geen risicos lopen en dat vlees mijden. Eigen schuld dikke bult.

Contador heeft aangegeven het niet bij zijn éénjarige schorsing te laten zitten en in beroep te gaan. Ook heeft hij gezegd dat een schorsing wel eens het einde van zijn wielerloopbaan kan betekenen. Het zou niet alleen zonde zijn, maar ook een grote schande als door de bureaucratie bij de dopingautoriteiten de grootste wielrenner van het moment uit de wielerwereld zou verdwijnen.

Het hoger beroep moeten we dan nog maar afwachten, word vervolgd…

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Korfbal: De spelregels

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

De mooiste surfstranden, de mooiste surf babes

Waar vindt je de mooiste surfstranden en de mooiste surf babes?

Hoe vang je een karper, Hoe vang je een grote karper

In Nederland wemelt het van de grote karpers, lees hier hoe je die vangen kunt.

Bowlen als sport.

Bowlen niet alleen als uitje, maar ook als sport!

Fitness tips

Fitness is leuker als je je focust op wat je wilt bereiken en welke apparaten je daarvoor kunt gebruiken. Met tegenzin op de loopband lopen, helpt niet.

Hardloopschoenen kopen

dingen die je niet mag vergeten!

Paris Saint-Germain Football Club

Franse club

Sport biedt meer dan opwinding

Wat sport ons allemaal biedt.

Hoe krijg je een 6-pack

Hierin beschrijf ik hoe je snel een 6-pack kunt krijgen.

Roeien

Artikel over roeien.

Afvallen. Hoe en wat te doen.

Informeren hoe afvallen in zijn werk gaat.

Waar moet men op letten bij werphengels?

Hiermee geef ik enkele tips bij het kiezen van de juiste werphengel.

Voetbal op de Waddeneilanden

Dit artikel gaat over het voetbal op de Waddeneilanden.

Hoe het voetbal is veranderd

Hoe het voetbal is veranderd

Wel of geen Londen voor Miranda Boonstra

hoe 8 seconde de gemoederen binnen noc en de knau flink bezig houden

De geschiedenis van het voetbal

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld, maar hoe is deze sport ontstaan?

Thuis trainen een goed alternatief voor de sportschool?

thuis trainen lijkt een ideale oplossing maar wat zijn nu de voordelen en wat zijn de valkuilen.

De bijzondere band tussen Speedo en de zwemwereld

Het merk Speedo en de zwemwereld zijn niet meer los van elkaar te zien

Waarom 'harder' lopen?

Een aantal goede redenen om te beginnen met hardlopen!

Waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Op de olympische spelen in Sotsji won Nederland nagenoeg alles met schaatsen, hoe komt dit en waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Kim Clijsters

De carrière van de grootste tennister uit de lage landen

De voetbalverslaggeving in Nederland

een visie over de voetbalverslaggeving in nederland

Het verkrijgen van Six-Pack

Waarom wil je Six-Pack verkrijgen? Hoe verkrijg je Six-Pack?

Hoe vang je die ene grote karper?

Het vangen van die grote karper gebeurt niet zonder een goede voorbereiding. Hier zijn alvast enkele raadgevingen die je op weg kunnen helpen.

Lionel Messi

Lionel Messi, FC Barcelona, Maradona, Pele, Cruijff, Cristiano Ronaldo, Zidane