Clenbuterol gebruik


Publicatie datum:

Contador word geschorst voor 1 jaar, voor een minimale hoeveelheid clenbuterol in zijn lichaam. Dit artikel zet de dopingregels over clenbuterol uiteen en bekijkt eerdere gevallen. Is een schorsing hier op zijn plaats?

Gesponsorde koppelingen

25 januari 2011 komt de uitspraak van een lang proces. Alberto Contador, meervoudig winnaar van de Tour du France word schuldig bevonden aan dopinggebruik. Tijdens de Tour van 2010 is hij positief getest op het gebruik van clenbuterol. Volgens Contador is dit afkomstig uit een stukje vlees wat hij heeft gegeten om een overwinning te vieren. Lijkt een onzinnige bewering, maar is nog verassend plausibel. Het komt vaker voor dat stukken vlees besmet zijn met clenbuterol omdat het gebruikt word bij dieren met astma en als ontstekingsremmer.

Vergelijking

Alberto Contador is niet de eerste die ooit gepakt is op clenbuterol gebruik. Gek genoeg is er niet echt een duidelijke lijn te trekken in de eerdere gevallen. Soms werd de sporter vrijgesproken, andere keren veroordeeld. Allesandro Colo is in oktober 2010 veroordeeld voor een schorsing van een jaar, omdat hij positief testte in de ronde van Mexico. Ook hij gooide het op een besmet stukje vlees, wat niet zo gek is, aangezien 18 % van het vlees in Mexico word behandeld met clenbuterol. Ook Colo kreeg een schorsing van 1 jaar. Echter, top tafeltennisser Dimitrij Ovtcharov werd in september 2010 ook gepakt op het middel, toen hij bewees dat een vervuild stukje vlees de boosdoener was werd hij wel weer vrijgesproken.

Contador zelf is veroordeeld voor een schorsing van 1 jaar, opvallend aangezien 2 jaar standaard is bij dopinggebruik. De dopingautoriteiten zijn er kennelijk niet zeker genoeg van om hem twee jaar te schorsen. Een schorsing van 1 jaar is een beetje “de gulden middenweg,” maar ja, in het vraagstuk wel of geen doping is dat toch niet mogelijk?

Werking

Wat doet clenbuterol eigenlijk? Het wordt vooral bij paarden gebruikt die astma hebben, het is dus een letterlijk paardenmiddel! Het verwijdt de luchtwegen en maakt slijm soepeler, zodat het makkelijk kan worden afgevoerd. Ideaal dus tegen de astma. Daarnaast blijkt clenbuterol bij dieren ook een anabole werking te hebben. Dat zorgt dus voor een betere spieropbouw en dat is wel handig om een mooi stukje vlees op de barbecue te krijgen en ook voor een wielrenner zou dit niet verkeerd zijn. Alleen, het is nog nooit bewezen dat het bij mensen ook zo werkt. Sterker nog, het is soms wel gevonden dat clenbuterol gebruik een katabole werking heeft (en dus spieren afbreekt). En dat wil je als wielrenner dus juist weer niet.

Daarnaast heeft clenbuterol ook een vetverbrandende werking. Nu klopt het dat het voor een wielrenner wel handig is om zo min mogelijk kilo’s bij zich te dragen. Echter, voor Contador is dat geen reden om in de Tour te gebruiken. Als je in de tour nog niet op gewicht bent, dan ben je daar echt iets te laat mee, bovendien is Contador bepaald niet de dikste en zou het met alle dopingcontroles idioot zijn om voor die reden clenbuterol te gaan gebruiken.

Dan is er nog maar één werking die aan clenbuterol word toegeschreven die wellicht erg nuttig is voor een wielrenner. Het zou het gebruik van EPO maskeren. Echter deze werking is nog niet bewezen en het zou wel erg risicovol zijn om om deze speculatieve werking te testen in de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Bovendien, zou je met een minimale hoeveelheid clenbuterol voltallig EPO gebruik kunnen maskeren? Dat lijkt me erg sterk.

50 picogram

Want de hoeveelheid clenbuterol die in Contador’s bloed is gevonden is echt minimaal weinig. Het is 50 picogram, dat is dus 0,00000000005 gram! Kan je het je voorstellen? Er zijn wereldwijd überhaupt maar 3 laboratoria die zo’n minimale hoeveelheid kunnen ontdekken. Contador heeft hier dus gewoon pech dat hij ’s werelds beste wielrenner is en dat zijn bloed dus de hele wereld over gaat, op zoek naar zo’n onzinnige hoeveelheid. Want iedere expert is het er over eens, een hoeveelheid zo klein heeft sportief gezien absoluut geen enkel nut. Volgens biochemicus Douwe de Boer, doping expert en onderdeel van Contador’s verdediging kan zo’n minimale hoeveelheid enkel wijzen op vervuiling.

Het gekke is, voor clenbuterol stelt de dopingautoriteit geen ondergrens. Elke molecuul clenbuterol in het bloed van een sporter kan hem al een schorsing opleveren. Gek eigenlijk, we weten allemaal dat je met 0,5 promille alcohol in je bloed pas strafbaar bent als je de weg op gaat. Alcohol, net als vele andere stoffen kan in kleine mate in je lichaam voorkomen. Het zou dan ook belachelijk zijn als je om natuurlijke alcohol in je lichaam de cel in word gegooid. Clenbuterol zit normaal gesproken niet in je lichaam, maar zonder dat je het weet kan je het dus wel binnen krijgen, bijvoorbeeld in een biefstukje. Het is dan ook onzin dat hiervoor geen ondergrens is gesteld.

WADA

Wetenschappelijk gezien zou Contador geen enkele hulp hebben gekregen aan zijn 50 picogram clenbuterol en zou een schorsing dus nooit geoorloofd zijn. De WADA (Word Anti Doping Agency) trekt zich daar echter niets van aan en houdt zich aan regels die in de jaren 90 gesteld zijn. Toen was er nog weinig over clenbuterol bekend en werd het vooral door bodybuilders veel gebruikt. Oude regels dus, die nu achterhaald zijn maar nog wel sporters de das om doen. Bovendien redeneert de WADA, je bent zelf verantwoordelijk voor wat er in je lichaam zit. Als je weet dat clenbuterol strafbaar is, moet je geen risicos lopen en dat vlees mijden. Eigen schuld dikke bult.

Contador heeft aangegeven het niet bij zijn éénjarige schorsing te laten zitten en in beroep te gaan. Ook heeft hij gezegd dat een schorsing wel eens het einde van zijn wielerloopbaan kan betekenen. Het zou niet alleen zonde zijn, maar ook een grote schande als door de bureaucratie bij de dopingautoriteiten de grootste wielrenner van het moment uit de wielerwereld zou verdwijnen.

Het hoger beroep moeten we dan nog maar afwachten, word vervolgd…

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Damesvoetbal

He! je laat je toch niet dollen door een meisje?!

Geschiedenis van atletiek

Het ontstaan van één van de oudste sporten in de wereld: Atletiek.

Wat is de oudste voetbalclub ter wereld?

Dit artikel gaat over welke club zich de oudste voetbalclub ter wereld mag noemen.

Start to run, beginnen met hardlopen met je persoonlijke coach!

Lees hier hoe je binnen 20 weken 10 km kan hardlopen!

Paris Saint-Germain Football Club

Franse club

Sporten op de Olympische Winterspelen.

Welke disciplines worden er allemaal beoefend op de Olympische Winterspelen?

Lionel Messi

Lionel Messi, FC Barcelona, Maradona, Pele, Cruijff, Cristiano Ronaldo, Zidane

Vlaggendrager Dorian van Rijsselberge

Wielrennen op een Tacx Rollerbank

De Tacx rollerbank wordt de door grootste wielrenners gebruikt voor een belangrijke tijdrit. Is het voor particulier gebruik handig om zo’n Tacx aan te schaffen? En wat kan je er dan mee? Welke overwegingen moet men maken en wat zijn de voor- en nadelen van de rollerbank?

De Roparun

Wat is de Roparun? Informatie over de wedstrijd en goede doelen die door Stichting de Roparun gesteund worden.

Gestopt met roken door fitness !

In dit artikeltje vertel ik je hoe ik ben gestopt met roken en hoe je dit zelf makkelijk kunt verwezenlijken.

Bondscoach zijn

Blij dat ik geen bondscoach ben want wanneer doe je het goed?

Fair play geliefd?

Fair play geliefd of liever niet?

Honkbal spreekbeurt

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Honkbal.

De Nijmeegse Wandelvierdaagse - het begin.

In dit artikel leg ik uit hoe de Nijmeegse Wandelvierdaagse is ontstaan en waarom deze wandeltocht voor zoveel mensen zo speciaal is.

Bodybuilding training en voeding

tips voor beginnende bodybuilders

Hoe zal de rematch tussen Yushin Okami en Anderson Silva verlopen?

Een analyse over hoe de rematch tussen Okami en A.Silva zal verlopen.

Korfbal: De spelregels

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

Olympische Spelen

waarom de olympische spelen goed zijn voor Nederland

badminton

badminton word gezien als een saaie luie sport, en toch is het de snelste sport ter wereld, hier wat uitleg over de spelregels

Afvallen. Hoe en wat te doen.

Informeren hoe afvallen in zijn werk gaat.

Paintball: Masker/ Goggles

Keuze van een masker

Voetbal werkstuk, Voetbal spreekbeurt

Het ontstaan en de ontwikkeling van het moderne Voetbal.

De geschiedenis van het voetbal

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld, maar hoe is deze sport ontstaan?

Hoe krijg je een 6-pack

Hierin beschrijf ik hoe je snel een 6-pack kunt krijgen.