Corruptie Fifa leidt tot frustratie!


Publicatie datum:

Hoe de corruptie binnen de fifa tot frustratie leidt bij de voetballiefhebber

Gesponsorde koppelingen

Hoe de corruptie binnen de fifa tot frustratie leidt bij de voetballiefhebber

Wie associeert de FIFA tegenwoordig nog in de eerste plaats met voetbal? Ik in ieder geval niet. Noem het tendentieus, maar de FIFA heeft in mijn ogen afgedaan en is verworden tot een zielig zooitje apathisch en bovenal corrupte oude mannen. Mannen die al zo vaak van corruptie zijn beschuldigd dat de beschuldiging op zichzelf tegenwoordig al helemaal geen indruk meer op hen maakt. Door hun stemrecht hebben de 24 leden van het uitvoerend orgaan van de Fifa hebben een belangrijke functie. Dat bleek wel tijden de toewijzingen van de WK van 2018 en 2022.

Het Fifa comité bestaat uit vele gelauwerde voetbalnamen. Neem het jongste Fifa-lid ooit, de Jordaanse prins Hoessein (35), begin januari 2011 ingehuldigd. Hoessein volgt de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon op, die na zestien jaar wilde (lees: moest) stoppen.

Ali Bin al Hoessein is de zoon van de overleden Jordaanse koning Hoessein en maakte furore in de spits bij FC Oliedollars waar hij in één seizoen tegen betaling 70 keer het doeltrof. Door de aanstelling van dit heuse voetbalicoon groeit de invloed van landen uit het Midden-Oosten binnen de FIFA, landen die al jaren het mooiste voetbal in de wereld verzorgen, dat wel! Althans, als we de Fifa op haar daden beoordelen

Het is duidelijk wat hier gaande is. Daar hoef je geen Plato voor te heten. De Fédération Internationale de Football Association is zelfs te schaamteloos om haar best te doen bedrog en zwendel te verdoezelen. Het Zuid-Koreaanse lid kreeg in 2002 zijn zin met het WK in het prachtige voetballand Zuid-Korea, maar mag nu ophoepelen. De invloed binnen de Fifa wordt nu verlegd naar het Midden-Oosten. Deze benoeming, maar ook het WK in Qatar maakt duidelijk dat er maar een weg naar invloed is binnen de fifa, en dat is geld.

Kijk vooral BBC’s Panorama uitzending over de corruptie binnen de Fifa tijdens de WK-bids van de afgelopen tijd.

link naar uitzending: http://www.bbc.co.uk/programmes/b00wfl8t

Bij de Fifa lijkt niemand verantwoording te hoeven afleggen. Corruptie krijgt hierdoor de vrije loop. Sepp Blatter, de huidige president is zelf herhaaldelijk beschuldigd van corruptie, maar loopt nog altijd fluitend door Zürich. Leden van wie bewezen is dat ze hun stem bij de toewijzing van WK’s te koop aanboden werden niet geroyeerd, maar geschorst. Dit leidde tot verontwaardigde reacties, overigens vooral bij de Fifaleden zelf. In de ogen van de beklaagden was hun groot onrecht aangedaan en ook meneer Blatter leek vooral de onthulling te wreken in plaats van zijn twee corrupte collega’s.

Zo gaat dat daar in Zurich waar de Fifa zetelt. Én, zo zal dat blijven gaan als er niet iets veranderd. Ikzelf sta nu nog steeds met verbazing te kijken over de ingetogen reacties na de controversiële WK toewijzingen aan Rusland en Qatar. Even ter herhaling: een WK in Rusland en daarna in Qatar! Rusland is van de twee misschien nog het minst opzienbarend; in Rusland bestaat in ieder geval nog een soort van voetbaltraditie. En eht Russische voetbal is dankzij de vele oliedollars in Rusland op een aardig niveau gebracht door de twee landplebejers puur sang: Guus Hiddink en natuurlijk Dick Advocaat, oftwel ‘de kleine Generaal’, of ‘de kleine KGB agent’ zoals hij in Moskou wordt genoemd. Maar jar, Rusland dus. Het is dat Poetin zich er zo nadrukkelijk mee bemoeid heeft anders had ik misschien wel even gedacht dat het terecht zou zijn dat dit land in 2018 een WK mag organiseren.

Maar dan Qatar… What the fuck? Toen ik het hoorde moest ik lachen, het kon toch niet waar zijn. Diezelfde nacht had ik een droom. Ik mocht Sepp Blatter interviewen. Mijn eerste vraag luidde:“Meneer Blatter, noem eens één speler uit dat land?” Want die vraag had een oplettende journalist de beste man natuurlijk moeten stellen. “Noem één speler uit Qatar meneer Blatter. Oh, u weet er geen? Nee, ik ook niet lulhannes! Maar waarom gaan ‘we’ er dan een WK organiseren? Ach, om nieuwe voetbalmarkten aan te boren, is het heus? Ohw.. geld speelt geen rol? Natuurlijk niet…En het weer dan? Heeft u daar al aan gedacht? 50 graden in de zomer… Och gelukkig, de stadions worden van airconditioning voorzien. Is dat wel milieuvriendelijk, of niet? Ach ja, de stadions worden later aan derde wereld landen verkocht, wat vriendelijk zeg, daar zullen ze blij mee zijn. Tot slot meneer Blatter nog één vraagje: is uw organisatie de Fifa of de VN? Staat voetbal niet voorop? Oh toch wel.. Nou dan toch nog één vraag: noem eens één speler uit het nationale elftal van Qatar… Oh die ken ik niet”

Rusland en Qatar. Give me a break! Hoe kan dit in godsnaam gebeurd zijn? Vanuit Engeland, maar ook vanuit de rest van de wereld had ik inmiddels wel hoopgevende berichten verwacht over hoe dit kon en kan gebeuren. Maar ik hoor helemaal niets. Op een heel klein scheetje hier en daar na. Wat is er gebeurd? Is iedereen dan zó bang voor de Fifa dat we dit gewoon ongestoord aan ons voorbij alten gaan? Waarom durft er niemand initiatief te nemen. Desnoods onze eigen, laffe Nederlandse voetbalbond. Nu ‘mooi-boy’ Henk Kessler eindelijk is opgehoepeld is het toch tijd voor verandering?

Ieder land lijkt het vergeten te zijn. Toch is de Fifa opgericht op 21 mei 1904 door de nationale voetbalbonden van Frankrijk, België, Denemarken, Nederland, Spanje, Zweden en Zwitserland. Ik ontken niet dat de fifa natuurlijk groter is dan die landen, maar ik wil er mee aangeven dat de nationale voetbalbonden in feite de macht moeten hebben.

Laat verontwaardigde landen in de wereld nu eens een vuist maken tegen de fifa. Hoeveel lol zou ik er in hebben als de Britse Bond de FA opeens tegen de fifa zegt: “Sir Blatter, excuse me. About that upcoming World Cup in Brasil. Sorry were not competing, unless there will be some changes from now on...” Dat kan toch? Waarom niet? En dat Nederlandse bond volgt met hetzelfde bericht. Dan maak je toch een geweldig signaal? En tja, in het ergste geval doe je een WK’tje niet mee, maar Spanje wint toch wel in 2014.

Mijn vraag is waarom iedere bond tot nu toe toch meespeeld met de Fifa? Waarom durft niemand iets aan die corrupte boeven te doen? Zijn er geen integere mensen meer in de voetballerij? Of zijn de nationale bonden zelf als zodanig verstikt in de corrupte praktijken van de Fifa dat een koersverandering ook voor hun nadelige gevolgen heeft? Ik vraag het me vaak af. Er is echter één ding dat ik zeker weet: de Fifa is in haar huidige vorm een zodanig verrotte organisatie dat haar voortbestaan een belediging zou zijn aan de sport voetbal. Er moet iets gebeuren!

Aut viam inveniam aut faciam

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Full Body Training

Hoe krijg ik een strak lichaam?

De voetbalverslaggeving in Nederland

een visie over de voetbalverslaggeving in nederland

Basketbal

basketbal, historie, regels, nationaal en internationaal

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Corruptie Fifa leidt tot frustratie!

Hoe de corruptie binnen de fifa tot frustratie leidt bij de voetballiefhebber

De Nijmeegse Wandelvierdaagse - het begin.

In dit artikel leg ik uit hoe de Nijmeegse Wandelvierdaagse is ontstaan en waarom deze wandeltocht voor zoveel mensen zo speciaal is.

Wat zijn de duurste voetbaltransfers ooit??

In deze artikel word vertelt wat de 5 duurste voetbaltransfers ooit zijn ik zou zeggen check it.

Messi klaar voor start nieuw seizoen

Lionel Messi is klaar voor het nieuw seizoen in de Primera Division.

Ontstaan van het tafeltennis

Het ontstaan en de evolutie van tafeltennis.

Beginnen met duiken

Begin vandaag nog met je Padi duik cursus. Hoe, wat, waar en waarom over duiken.

Wat is de avontuurlijkste vorm van wintersport?

Skiën, langlaufen, snowboarden, ijsklimmen, wat is de avontuurlijkste vorm van wintersport?

Wat is de oudste voetbalclub ter wereld?

Dit artikel gaat over welke club zich de oudste voetbalclub ter wereld mag noemen.

Wat is Tifosi en waar komt Tifosi vandaan?

Tifosi is een bekend merk sport-zonnebril maar waar komt het woord Tifosi vandaan?

Bondscoach zijn

Blij dat ik geen bondscoach ben want wanneer doe je het goed?

Plezier voor twee met stijldansen

Stijldansen is plezier voor twee. Wat is stijldansen?

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

Interview met Luc Wouters

Een interview met Luc Wouters (Burgemeester van Lummen en Scheidsrechter in de Jupiler Pro League)

Volleybal

Wat is Volleybal, welke regels zijn er?

Hoe krijg je een 6-pack

Hierin beschrijf ik hoe je snel een 6-pack kunt krijgen.

Het juiste onthakingsgereedschap

Hoe kan ik veilig een snoek onthaken?

Bewegingen aanleren met actief leren

De theorie en de practijk van het actief leren. Hoe pak je dat het beste aan?

Geen fluwelen maar betonnen revolutie

Johan Cruijff staat op het punt om de macht over te nemen binnen AJAX. Artikel over woensdag 30-03-2011. Dag van de waarheid.

De bijzondere band tussen Speedo en de zwemwereld

Het merk Speedo en de zwemwereld zijn niet meer los van elkaar te zien

De Roparun

Wat is de Roparun? Informatie over de wedstrijd en goede doelen die door Stichting de Roparun gesteund worden.