Corruptie Fifa leidt tot frustratie!


Publicatie datum:

Hoe de corruptie binnen de fifa tot frustratie leidt bij de voetballiefhebber

Gesponsorde koppelingen

Hoe de corruptie binnen de fifa tot frustratie leidt bij de voetballiefhebber

Wie associeert de FIFA tegenwoordig nog in de eerste plaats met voetbal? Ik in ieder geval niet. Noem het tendentieus, maar de FIFA heeft in mijn ogen afgedaan en is verworden tot een zielig zooitje apathisch en bovenal corrupte oude mannen. Mannen die al zo vaak van corruptie zijn beschuldigd dat de beschuldiging op zichzelf tegenwoordig al helemaal geen indruk meer op hen maakt. Door hun stemrecht hebben de 24 leden van het uitvoerend orgaan van de Fifa hebben een belangrijke functie. Dat bleek wel tijden de toewijzingen van de WK van 2018 en 2022.

Het Fifa comité bestaat uit vele gelauwerde voetbalnamen. Neem het jongste Fifa-lid ooit, de Jordaanse prins Hoessein (35), begin januari 2011 ingehuldigd. Hoessein volgt de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon op, die na zestien jaar wilde (lees: moest) stoppen.

Ali Bin al Hoessein is de zoon van de overleden Jordaanse koning Hoessein en maakte furore in de spits bij FC Oliedollars waar hij in één seizoen tegen betaling 70 keer het doeltrof. Door de aanstelling van dit heuse voetbalicoon groeit de invloed van landen uit het Midden-Oosten binnen de FIFA, landen die al jaren het mooiste voetbal in de wereld verzorgen, dat wel! Althans, als we de Fifa op haar daden beoordelen

Het is duidelijk wat hier gaande is. Daar hoef je geen Plato voor te heten. De Fédération Internationale de Football Association is zelfs te schaamteloos om haar best te doen bedrog en zwendel te verdoezelen. Het Zuid-Koreaanse lid kreeg in 2002 zijn zin met het WK in het prachtige voetballand Zuid-Korea, maar mag nu ophoepelen. De invloed binnen de Fifa wordt nu verlegd naar het Midden-Oosten. Deze benoeming, maar ook het WK in Qatar maakt duidelijk dat er maar een weg naar invloed is binnen de fifa, en dat is geld.

Kijk vooral BBC’s Panorama uitzending over de corruptie binnen de Fifa tijdens de WK-bids van de afgelopen tijd.

link naar uitzending: http://www.bbc.co.uk/programmes/b00wfl8t

Bij de Fifa lijkt niemand verantwoording te hoeven afleggen. Corruptie krijgt hierdoor de vrije loop. Sepp Blatter, de huidige president is zelf herhaaldelijk beschuldigd van corruptie, maar loopt nog altijd fluitend door Zürich. Leden van wie bewezen is dat ze hun stem bij de toewijzing van WK’s te koop aanboden werden niet geroyeerd, maar geschorst. Dit leidde tot verontwaardigde reacties, overigens vooral bij de Fifaleden zelf. In de ogen van de beklaagden was hun groot onrecht aangedaan en ook meneer Blatter leek vooral de onthulling te wreken in plaats van zijn twee corrupte collega’s.

Zo gaat dat daar in Zurich waar de Fifa zetelt. Én, zo zal dat blijven gaan als er niet iets veranderd. Ikzelf sta nu nog steeds met verbazing te kijken over de ingetogen reacties na de controversiële WK toewijzingen aan Rusland en Qatar. Even ter herhaling: een WK in Rusland en daarna in Qatar! Rusland is van de twee misschien nog het minst opzienbarend; in Rusland bestaat in ieder geval nog een soort van voetbaltraditie. En eht Russische voetbal is dankzij de vele oliedollars in Rusland op een aardig niveau gebracht door de twee landplebejers puur sang: Guus Hiddink en natuurlijk Dick Advocaat, oftwel ‘de kleine Generaal’, of ‘de kleine KGB agent’ zoals hij in Moskou wordt genoemd. Maar jar, Rusland dus. Het is dat Poetin zich er zo nadrukkelijk mee bemoeid heeft anders had ik misschien wel even gedacht dat het terecht zou zijn dat dit land in 2018 een WK mag organiseren.

Maar dan Qatar… What the fuck? Toen ik het hoorde moest ik lachen, het kon toch niet waar zijn. Diezelfde nacht had ik een droom. Ik mocht Sepp Blatter interviewen. Mijn eerste vraag luidde:“Meneer Blatter, noem eens één speler uit dat land?” Want die vraag had een oplettende journalist de beste man natuurlijk moeten stellen. “Noem één speler uit Qatar meneer Blatter. Oh, u weet er geen? Nee, ik ook niet lulhannes! Maar waarom gaan ‘we’ er dan een WK organiseren? Ach, om nieuwe voetbalmarkten aan te boren, is het heus? Ohw.. geld speelt geen rol? Natuurlijk niet…En het weer dan? Heeft u daar al aan gedacht? 50 graden in de zomer… Och gelukkig, de stadions worden van airconditioning voorzien. Is dat wel milieuvriendelijk, of niet? Ach ja, de stadions worden later aan derde wereld landen verkocht, wat vriendelijk zeg, daar zullen ze blij mee zijn. Tot slot meneer Blatter nog één vraagje: is uw organisatie de Fifa of de VN? Staat voetbal niet voorop? Oh toch wel.. Nou dan toch nog één vraag: noem eens één speler uit het nationale elftal van Qatar… Oh die ken ik niet”

Rusland en Qatar. Give me a break! Hoe kan dit in godsnaam gebeurd zijn? Vanuit Engeland, maar ook vanuit de rest van de wereld had ik inmiddels wel hoopgevende berichten verwacht over hoe dit kon en kan gebeuren. Maar ik hoor helemaal niets. Op een heel klein scheetje hier en daar na. Wat is er gebeurd? Is iedereen dan zó bang voor de Fifa dat we dit gewoon ongestoord aan ons voorbij alten gaan? Waarom durft er niemand initiatief te nemen. Desnoods onze eigen, laffe Nederlandse voetbalbond. Nu ‘mooi-boy’ Henk Kessler eindelijk is opgehoepeld is het toch tijd voor verandering?

Ieder land lijkt het vergeten te zijn. Toch is de Fifa opgericht op 21 mei 1904 door de nationale voetbalbonden van Frankrijk, België, Denemarken, Nederland, Spanje, Zweden en Zwitserland. Ik ontken niet dat de fifa natuurlijk groter is dan die landen, maar ik wil er mee aangeven dat de nationale voetbalbonden in feite de macht moeten hebben.

Laat verontwaardigde landen in de wereld nu eens een vuist maken tegen de fifa. Hoeveel lol zou ik er in hebben als de Britse Bond de FA opeens tegen de fifa zegt: “Sir Blatter, excuse me. About that upcoming World Cup in Brasil. Sorry were not competing, unless there will be some changes from now on...” Dat kan toch? Waarom niet? En dat Nederlandse bond volgt met hetzelfde bericht. Dan maak je toch een geweldig signaal? En tja, in het ergste geval doe je een WK’tje niet mee, maar Spanje wint toch wel in 2014.

Mijn vraag is waarom iedere bond tot nu toe toch meespeeld met de Fifa? Waarom durft niemand iets aan die corrupte boeven te doen? Zijn er geen integere mensen meer in de voetballerij? Of zijn de nationale bonden zelf als zodanig verstikt in de corrupte praktijken van de Fifa dat een koersverandering ook voor hun nadelige gevolgen heeft? Ik vraag het me vaak af. Er is echter één ding dat ik zeker weet: de Fifa is in haar huidige vorm een zodanig verrotte organisatie dat haar voortbestaan een belediging zou zijn aan de sport voetbal. Er moet iets gebeuren!

Aut viam inveniam aut faciam


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

Uitslag per dag etappe Tour du France 2012

Per dag etappe de uitslag van de Tour du France 2012.

Rugby

Rugby is een leuke cantact sport voor grote, kleine, dikke, dunne, dames en heren.

Belang Sport voor kinderen

Belang sporten voor de sociale ontwikkeling voor kinderen

Sportverslaving: Als sporten ongezond wordt

Dwangmatig/verslavend sporten.

Plezier voor twee met stijldansen

Stijldansen is plezier voor twee. Wat is stijldansen?

Iedereen kan top coach worden met het Barcelona systeem.

Met voetbal win je alleen als team, één speler is nooit bepalend.

Barcelona - Chelsea

'De verdediging is de beste aanval'

Vitaminen en mineralen gebruikt bij het bodybuilden

Een korte samenvatting van de meest voorkomende vitaminen die gebruikt worden bij het bodybyuilden

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

Waarom zijn topsporters (en dat ze veel geld kunnen verdienen) zo belangrijk?

In iedere zichzelf respecterende talkshow komen vaak topsporters aan het woord, waarom is het verhaal van topsporters zo belangrijk?

Hoe wordt je een wereldberoemde voetballer?

Lees hier hoe een gewone Nederlandse jongen bij toeval een wereldberoemde voetballer wordt.

Snel in Shape met de Ab Doer Twist

Met de ab doer twist kun je je lichaam in je eigen huis sterker maken. Het is een gemakkelijk, snel en effectief apparaat.

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

Ek voetbal en de scheidsrechters

Op grote voetbalevenementen worden de scheidsrechters tot op het bot getest

Barefoot running, is rennen op blote voeten echt beter ?

Is “barefoot” hardlopen -alsof je op blote voeten rent- beter voor je lichaam dan met moderne hardloopschoenen ? de meningen zijn verdeeld.

Beginnen met duiken

Begin vandaag nog met je Padi duik cursus. Hoe, wat, waar en waarom over duiken.

Beach Yoga, Bikram Yoga op het strand.

Naast de traditionele Hatha Yoga en Power Yoga is er nu ook Bikram Yoga op het strand, ook wel Beach Yoga genoemd.

Vlaggendrager Dorian van Rijsselberge

De Roparun

Wat is de Roparun? Informatie over de wedstrijd en goede doelen die door Stichting de Roparun gesteund worden.

Fitness tips

Fitness is leuker als je je focust op wat je wilt bereiken en welke apparaten je daarvoor kunt gebruiken. Met tegenzin op de loopband lopen, helpt niet.

Open Tennisdagen succes dankzij fotograaf.

Tijdens de Open Tennisdagen kun je kennis maken met tennis! Ook bij jou in de buurt!

Racing Mechelen

Waar een wil is, is een weg

Hatha Yoga is sport, maar veel meer dan dat!

Hatha-yoga maakt niet alleen het lichaam soepel en sterk, maar brengt vooral evenwicht tussen lichaam en geest.�

Olympische Spelen

waarom de olympische spelen goed zijn voor Nederland