Cricket voor dummies


Publicatie datum:

De absolute basis principes van cricket worden in woord en beeld voorgesteld.

Gesponsorde koppelingen

Cricket is in de basis een simpel spel, maar de finesses van de sport lijken voor de leek vaak afschrikwekkend complex. Wil u meer weten over de beginselen van cricket, dan bent u hier op de goeie plek.

Inleiding

Een cricket wedstrijd wordt gespeeld tussen twee teams van elf spelers. Er zijn veschillende wedstrijd types die vooral bepalend zijn hoe lang één wedstrijd duurt. De meest populaire vorm is de éen-dags match van twee innings, waar team A de eerste inning mag batten en team B mag bowlen.  De tweede inning worden de rollen omgedraaid. De winnaar is het team dat na de tweede inning de meeste runs heeft.

Gehanteerde principes

Het weer

Een cricket wedstrijd wordt tijdelijk of definitief gestopt wanneer het begint te regenen. Ook als het voor een wedstrijd dusdanig geregend heeft dat het veld en de pitch te nat zijn zal een wedstrijd niet gestart worden. De pitch is de strook waar de bal gebowld wordt en de batsmen rennen. Het type spel is dusdanig dat spelers bij regen te veel risico's lopen op blessures.

Sportiviteit

Cricket is een echte "gentlemen's" sport. Sportiviteit staat dan ook hoog in het vaandel. Beslissingen van een scheidsrechter worden zonder meer geaccepteerd en een goede aktie wordt ook door de tegenstanders beloond met een applausje. De supporters hoeven eveneens niet in aparte vakken geplaatst worden om rivaliteit of geweld in toom te houden. De toeschouwers kijkt met elkaar naar de wedstrijd en maken er vaak ook samen een feestje van.

Basis spelregels

Innings

Zoals reeds eerder vermeld, in de meest populaire vorm de ééndags wedstrijd, bestaat een wedstrijd uit twee innings. Iedere inning duurt een vooraf bepaald aantal overs. Dat zijn er meestal 20 of 50.

Overs

Iedere over mag een bowler van team B de bal naar de wicket gooien (bowlen) in een poging de stumps te laten vallen. De wicket is de drie paaltjes die je achter de batsman ziet staan. De stumps zijn de kleine houtjes die op die wicket liggen. Na zes keer geldig gebowled te hebben, is de over voorbij en moet een andere bowler van team B de volgende over doen. Een bowler mag dus geen twee of meer opeenvolgende overs gooien.

Wickets scoren

Wanneer de stumps vallen, scoort het bowlende team B een wicket. Als er 10 wickets zijn gevallen, en dus 10 batsman uit zijn, nog voor alle toegelaten overs van de inning gespeeld zijn, dan is de inning sowieso voorbij en kan team A geen runs meer scoren.

Runs scoren

Zodra de batsman van team A de bal heeft kunnen wegslaan op zo'n manier dat de wicket-keeper of de fielders van team B de bal niet snel kunnen pakken, dan kan hij samen met de tweede batsman die aan de overkant van de pitch staat, naar de andere kant van de pitch lopen, en terug indien mogelijk, Elke keer dat zij één keer van de ene naar de andere kant gelopen hebben is één run. Team B zal proberen het aantal runs dat team A kan maken te beperken door zo snel mogelijk de bal te pakken en naar één van de twee wickets te gooien Als team B alsnog met de bal de stumps van één van de wickets kan laten vallen, vooraleer de rennende batsman die wicket heeft kunnen bereiken, dan is de batsman uit en scoort team B alsnog een wicket.

Slaat de batsman de bal uit het veld zonder dat die de grond raakt, dan scoort team A in één keer 6 runs. Slaat hij de bal zodanig dat die wel eerst de grond raakt vooraleer de bal het veld uitrolt, dan scoort team A in één keer 4 runs. In beide gevallen hoeven de beide batsmen niet te lopen om de runs te scoren.

Het bijgaande filmpje is weliswaar in het Engels, maar zal op een visuele manier het bovenstaande nog wat verhelderen. Ook komen de termen die hierboven niet toegelicht zijn op een duidelijke manier aan bod.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Afvallen. Hoe en wat te doen.

Informeren hoe afvallen in zijn werk gaat.

Zoli, Magische Magyaar in de 21ste eeuw

De glansrijke carriëre van een Hongaar die afrekende met drugs, drank en slechte vrienden.

De geschiedenis van het voetbal

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld, maar hoe is deze sport ontstaan?

Open Tennisdagen succes dankzij fotograaf.

Tijdens de Open Tennisdagen kun je kennis maken met tennis! Ook bij jou in de buurt!

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord, wordt dit wel of niet gewaardeerd?

Geen fluwelen maar betonnen revolutie

Johan Cruijff staat op het punt om de macht over te nemen binnen AJAX. Artikel over woensdag 30-03-2011. Dag van de waarheid.

Bridge: sterke klaver biedsystemen

Precisie is een zeer succesvol biedsysteem

Hoe vang je die ene grote karper?

Het vangen van die grote karper gebeurt niet zonder een goede voorbereiding. Hier zijn alvast enkele raadgevingen die je op weg kunnen helpen.

Een cadeau voor de voetballiefhebber

Is je vriend of man voetballiefhebber? Als zijn verjaardag of de kerst er weer aankomt wordt het tijd om weer een leuk voetbal cadeau voor hem uit te zoeken.

Ek voetbal en de scheidsrechters

Op grote voetbalevenementen worden de scheidsrechters tot op het bot getest

Teemu Tainio

Teemu Tainio is een Fin geboren op 27 november 1979 in de Finse stad Tornio. Tainio is een allround middenvelder, hij kan op meerdere posites prima uit de voeten.

Dopinggebruik in de topsport moet niet gelegaliseerd worden

Er wordt tegenwoordig steeds vaker doping gebruikt in de topsport, maar dit verpest de sport en daarom moet doping niet gelegaliseerd worden.

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

Positief Coachen

Positief coachen beschrijft hoe je kinderen (als sporter of kind) positief kunt aanmoedigen en belonen en daarmee u en uw kind beter kunt steunen.

Olympische Spelen

waarom de olympische spelen goed zijn voor Nederland

Nederlandse voetbal competitie

Nederlandse jeugdspelers krijgen weer kansen

Supplementen

Uitleg over de supplementen die gebruikt worden bij bodybuilding

De Nijmeegse Wandelvierdaagse - het begin.

In dit artikel leg ik uit hoe de Nijmeegse Wandelvierdaagse is ontstaan en waarom deze wandeltocht voor zoveel mensen zo speciaal is.

ITF Taekwon-do

Wat is taekwon-do en wat heeft het te bieden.

Gratis eredivisie voetbal kijken op de televisiezender Fox

Op verzoek van velen komt de televisiezender Fox gratis in de plaats van 13th Street.

Snel in Shape met de Ab Doer Twist

Met de ab doer twist kun je je lichaam in je eigen huis sterker maken. Het is een gemakkelijk, snel en effectief apparaat.

Paaldansen, pole fitness, paaldanseres

Op deze pagina vindt je uitgebreide informatie over paaldansen, paaldanseressen, pole fitness en paalsport

Sporten op de Olympische Winterspelen.

Welke disciplines worden er allemaal beoefend op de Olympische Winterspelen?

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

'Tist', Poul Nielsen

Amateurvoetballer die 52 keer scoorde in 38 interlands voor Denemarken.