Cricket voor dummies


Publicatie datum:

De absolute basis principes van cricket worden in woord en beeld voorgesteld.

Gesponsorde koppelingen

Cricket is in de basis een simpel spel, maar de finesses van de sport lijken voor de leek vaak afschrikwekkend complex. Wil u meer weten over de beginselen van cricket, dan bent u hier op de goeie plek.

Inleiding

Een cricket wedstrijd wordt gespeeld tussen twee teams van elf spelers. Er zijn veschillende wedstrijd types die vooral bepalend zijn hoe lang één wedstrijd duurt. De meest populaire vorm is de éen-dags match van twee innings, waar team A de eerste inning mag batten en team B mag bowlen.  De tweede inning worden de rollen omgedraaid. De winnaar is het team dat na de tweede inning de meeste runs heeft.

Gehanteerde principes

Het weer

Een cricket wedstrijd wordt tijdelijk of definitief gestopt wanneer het begint te regenen. Ook als het voor een wedstrijd dusdanig geregend heeft dat het veld en de pitch te nat zijn zal een wedstrijd niet gestart worden. De pitch is de strook waar de bal gebowld wordt en de batsmen rennen. Het type spel is dusdanig dat spelers bij regen te veel risico's lopen op blessures.

Sportiviteit

Cricket is een echte "gentlemen's" sport. Sportiviteit staat dan ook hoog in het vaandel. Beslissingen van een scheidsrechter worden zonder meer geaccepteerd en een goede aktie wordt ook door de tegenstanders beloond met een applausje. De supporters hoeven eveneens niet in aparte vakken geplaatst worden om rivaliteit of geweld in toom te houden. De toeschouwers kijkt met elkaar naar de wedstrijd en maken er vaak ook samen een feestje van.

Basis spelregels

Innings

Zoals reeds eerder vermeld, in de meest populaire vorm de ééndags wedstrijd, bestaat een wedstrijd uit twee innings. Iedere inning duurt een vooraf bepaald aantal overs. Dat zijn er meestal 20 of 50.

Overs

Iedere over mag een bowler van team B de bal naar de wicket gooien (bowlen) in een poging de stumps te laten vallen. De wicket is de drie paaltjes die je achter de batsman ziet staan. De stumps zijn de kleine houtjes die op die wicket liggen. Na zes keer geldig gebowled te hebben, is de over voorbij en moet een andere bowler van team B de volgende over doen. Een bowler mag dus geen twee of meer opeenvolgende overs gooien.

Wickets scoren

Wanneer de stumps vallen, scoort het bowlende team B een wicket. Als er 10 wickets zijn gevallen, en dus 10 batsman uit zijn, nog voor alle toegelaten overs van de inning gespeeld zijn, dan is de inning sowieso voorbij en kan team A geen runs meer scoren.

Runs scoren

Zodra de batsman van team A de bal heeft kunnen wegslaan op zo'n manier dat de wicket-keeper of de fielders van team B de bal niet snel kunnen pakken, dan kan hij samen met de tweede batsman die aan de overkant van de pitch staat, naar de andere kant van de pitch lopen, en terug indien mogelijk, Elke keer dat zij één keer van de ene naar de andere kant gelopen hebben is één run. Team B zal proberen het aantal runs dat team A kan maken te beperken door zo snel mogelijk de bal te pakken en naar één van de twee wickets te gooien Als team B alsnog met de bal de stumps van één van de wickets kan laten vallen, vooraleer de rennende batsman die wicket heeft kunnen bereiken, dan is de batsman uit en scoort team B alsnog een wicket.

Slaat de batsman de bal uit het veld zonder dat die de grond raakt, dan scoort team A in één keer 6 runs. Slaat hij de bal zodanig dat die wel eerst de grond raakt vooraleer de bal het veld uitrolt, dan scoort team A in één keer 4 runs. In beide gevallen hoeven de beide batsmen niet te lopen om de runs te scoren.

Het bijgaande filmpje is weliswaar in het Engels, maar zal op een visuele manier het bovenstaande nog wat verhelderen. Ook komen de termen die hierboven niet toegelicht zijn op een duidelijke manier aan bod.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Het didactisch cyclisch model

Didactische organisatie van een trainingsles

De voetbalverslaggeving in Nederland

een visie over de voetbalverslaggeving in nederland

Krav Maga - De Israelische zelfverdedigingssport

Krav Maga uitleg wat de sport inhoud

Bodypump

Een totale body workout voor alle spiergroepen

Onze Eredivisie

Eredivise, Ajax, FC Twente, PSV, AZ, Feyenoord, SC Heerenveen, Excelsior, De graafschap, Nederland, Talent

WTA-toernooi van Rosmalen

Het enige WTA-tornooi van Nederland, doch een vaste waarde binnen het tenniscircuit

Hardlopen als therapie

Steeds meer mensen ervaren de therapeutische werking van hardlopen.

Teemu Tainio

Teemu Tainio is een Fin geboren op 27 november 1979 in de Finse stad Tornio. Tainio is een allround middenvelder, hij kan op meerdere posites prima uit de voeten.

Nordic Walking

Nordic Walking, lopen met stokken.

Sportschoenen: De vaktermen

over de vaktermen die te maken hebben met sportschoenen

De geschiedenis van het voetbal

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld, maar hoe is deze sport ontstaan?

Worden we als Nederland ooit nog wereldkampioen voetballen?

Wat moet er verbeteren in het met name jeugdvoetbal om wereldkampioen te worden

Sportsponsoring

Korte uitleg over sportsponsoring

Wat eet ik na een training?

Als je de juiste voedingsstoffen eet, helpt het je ook om vet te verliezen.

Johan Derken over zijn turbulente carriere

De Voetbal loopbaan van Johan Derksen

Snel in Shape met de Ab Doer Twist

Met de ab doer twist kun je je lichaam in je eigen huis sterker maken. Het is een gemakkelijk, snel en effectief apparaat.

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)

De vooroordelen over vrouwenvoetbal.

Interview met Amber van der Heijde over vrouwenvoetbal

Ferrari in de Formule 1

Ferrari is Formule 1, en Formule 1 is Ferrari. Als enige team is de Italiaanse renstal vanaf de start van het wereldkampioenschap Formule 1 in 1950, alle seizoenen van de partij geweest. “Ferrari is het enige team dat we echt zouden missen als ze zouden stoppen’’ zei Bernie Ecclestone de grote baas van de Formule

Iedereen kan top coach worden met het Barcelona systeem.

Met voetbal win je alleen als team, één speler is nooit bepalend.

Bewegingen aanleren met actief leren

De theorie en de practijk van het actief leren. Hoe pak je dat het beste aan?

Barcelona - Chelsea

'De verdediging is de beste aanval'

ITF Taekwon-do

Wat is taekwon-do en wat heeft het te bieden.

Hardlopen

Hardlopen om aan je gezondheid, conditie en snelheid te werken.

Officials bij zwemwedstrijden

Bij zwemwedstrijden lopen altijd veel mensen rond het bad. Heb je je wel eens afgevraagd welke functie zij hebben?