De geschiedenis van het voetbal

Publicatie datum:

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld, maar hoe is deze sport ontstaan?

Gesponsorde koppelingen

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld! Overal ter wereld wordt er gevoetbald, en voor sommigen is het haast een religie geworden! Wist je dat er zelfs een kerk is vernoemd naar Diego Maradona?

Maar wie heeft nu eigenlijk het voetbal uitgevonden? En wanneer werd de eerste wedstrijd gespeeld? Dit artikel beantwoordt al je vragen over de meest beoefende sport ter wereld!

Het is moeilijk vast te stellen wie nu precies het voetbal heeft uitgevonden. Het voetbal zoals we het vandaag de dag kennen is ontstaan in Engeland, maar andere culturen speelden al veel eerder sporten die erg veel van voetbal weg hadden.

 

Voetbal in de oudheid

In China bijvoorbeeld is een document gevonden uit ongeveer 200 voor Christus. Dit document beschrijft een spel wat wel erg veel op voetbal lijkt. Onderdeel van het spel was dat je een leren bal door een klein gat van een zijden doek moest schieten. Dit zijden doek was opgehangen tussen 2 palen. Geen makkelijk spel dus!

Het waren echter niet alleen de Aziaten die zich met "voetbal" bezig hielden! De Aztecen in Centraal Amerika vermaakten zich met sport die bestond uit een combinatie tussen voetbal, basketbal en volleybal. Twee teams speelden in een soort van kelder onder de grond, waarin op verschillende plekken manden zonder bodem hingen. Om te scoren moest je de bal door de mand schieten! Ook de Grieken en de Romeinen speelden soortgelijke sporten, of ze namen deze over uit Aziё.

 

Voetbal in de middeleeuwen

Bij voetbalwedstrijden in de middeleeuwen waren meestal 2 dorpen betrokken. Elk team kon zoveel spelers opstellen als het wilde, zolang ze maar uit hetzelfde dorp kwamen.Beide teams moesten de bal richting specifieke herkenningspunten schoppen, en natuurlijk hun eigen "doel" verdedigen. Alles was geoorloofd; het ging er nogal gewelddadig aan toe. Dit had tot gevolg dat in Engeland het voetbal officieel werd verboden in 1314.

Ondanks dit verbod groeide het voetbal in populariteit, en het duurde dan ook niet lang voordat de sport werd geintroduceerd op jongensscholen. Het idee was om de jongens fit en gezond te houden. De sport werd nu beter georganiseerd: er kwamen officiele teams, posities, scheidsrechters en trainers.

Aangezien voetbal op de jongensscholen het erg goed deed, groeide in de 19e eeuw het idee om een toernooi te organiseren. Er werden geregeld wedstrijden georganiseerd tussen verschillende scholen. Dit gaf soms problemen, omdat niet elke school dezelfde regels hanteerden. In 1863 werd in Engeland de "Football Association" opgericht. Het was haar taak om officiele regels op te stellen, zodat het voor iedereen duidelijk was hoe er gespeeld diende te worden. Deze regels zijn in de loop der tijd enigzins aangepast. Rode/gele kaarten en buitenspel zijn bijvoorbeeld pas later ingevoerd.

 

Voetbal in de afgelopen twee eeuwen tot nu

Slechts drie decennia later speelden niet alleen Engelse teams, maar ook teams van over de hele wereld volgens deze regels! Aan het begin van de 20e begonnen de eerste landen hun nationale teams te vormen, en nationale competities werden over de hele wereld opgezet. In de dertiger jaren waren al veel Europese en Amerikaanse landen lid van de officiele internationale voetbalorganisatie, FIFA.

Ondanks de romantische verhalen uit de middeleeuwen (en ver daarvoor), kunnen we toch wel stellen dat we nu de hoogtijdagen van het voetbal aan het beleven zijn. Voetbal is nu echt een internationale sport.Wereldwijd genieten 3 biljoen mensen van deze sport; op het veld , in het stadion of achter de tv!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 24
Leden aangebracht: 0

comments powered by Disqus

Meer uit de categorie sport

De elfstedentocht 2012

Komt er een elfstedentocht?

Geen fluwelen maar betonnen revolutie

Johan Cruijff staat op het punt om de macht over te nemen binnen AJAX. Artikel over woensdag 30-03-2011. Dag van de waarheid.

Hockey, de basis van het spel

In dit artikel wordt de basis van het hockeyspel besproken

De geschiedenis van de formule 1 sport!

Wat is de geschiedenis van de formule 1 wagen?

Hoe het voetbal is veranderd

Hoe het voetbal is veranderd

Blade runner: Oscar Pistorius

Haalt blade runner voordeel uit zijn protheses

Nordic Walking

Nordic Walking, lopen met stokken.

Wat eet ik na een training?

Als je de juiste voedingsstoffen eet, helpt het je ook om vet te verliezen.

De vooroordelen over vrouwenvoetbal.

Interview met Amber van der Heijde over vrouwenvoetbal

Sport biedt meer dan opwinding

Wat sport ons allemaal biedt.

Krav Maga - De Israelische zelfverdedigingssport

Krav Maga uitleg wat de sport inhoud

Messi klaar voor start nieuw seizoen

Lionel Messi is klaar voor het nieuw seizoen in de Primera Division.

Bodybuilding training en voeding

tips voor beginnende bodybuilders

Pastor, Taribo West

Succesvolle Nigeriaanse clubhopper, die vooral bekendheid verwierf door zijn excentrieke haarstijl.

Hoe je je schaatsen goed kunt slijpen.

Hier kun je leren hoe je je eigen schaatsen kan slijpen!

Viktor Onopko, Russich record-international

De carriére van Viktor Onopko, verdediger van Rusland.

Wat is Tifosi en waar komt Tifosi vandaan?

Tifosi is een bekend merk sport-zonnebril maar waar komt het woord Tifosi vandaan?

Onze Eredivisie

Eredivise, Ajax, FC Twente, PSV, AZ, Feyenoord, SC Heerenveen, Excelsior, De graafschap, Nederland, Talent

Wie is Kaka

dit is een stukje tekst over Kaka

Roeien

Artikel over roeien.

De avond4daagse

De avondvierdaagse is een sportieve oerhollandse traditie. Maar hoe is dit groots georganiseerde wandelevenement nu eigenlijk ontstaan?

Sportvoeding

Wat is sportvoeding juist en waaruit bestaat deze zoal?

Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een van de meest populaire sportevenementen in de winterperiode van ons land.

Fair play geliefd?

Fair play geliefd of liever niet?

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)