De Nijmeegse Wandelvierdaagse - het begin.


Publicatie datum:

In dit artikel leg ik uit hoe de Nijmeegse Wandelvierdaagse is ontstaan en waarom deze wandeltocht voor zoveel mensen zo speciaal is.

Gesponsorde koppelingen

Sinds 1909 worden de Internationale Vierdaagse Afstandmarsen Nijmegen georganiseerd. Hoe kan het dat deze van origine militaire mars is uitgegroeid tot een waar feest in Nijmegen waarbij iedereen vanuit het hele land naar Nijmegen komt om deze feesten mee te maken?

Het begin.

In september 1909 werd de eerste militaire mars in Nijmegen georganiseerd. Er deden iets meer dan 300 mensen mee, waarvan tien burgers en de rest militairen. Omdat dit in de eerste jaren voornamelijk een militaire mars bleef ging de mars rond de eerste en tweede wereldoorlog een aantal keren niet door. In de eerste jaren was Nijmegen alleen maar een eindpunt van de mars. Pas vanaf 1925 startten en eindigden de mars in Nijmegen. De mensen konden kiezen uit 35, 45 of 55 kilometer. In de jaren daarna bleven er meer en meer deelnemers bijkomen. Dit resulteerde in 1998 tot de deelname van de miljoenste deelnemer. Een zwart jaar in de geschiedenis van de vierdaagse is het jaar 2006. Hierbij liepen de temperaturen zo hoog op dat er aan het eind van de eerste wandeldag twee mensen mede door de hitte overleden. De organisatie kon hierna niets anders meer dan deze versie te cancelen.

De huidige tijd.

Tegenwoordig is de vierdaagse een wandeltocht die georganiseerd wordt door Stichting de Vierdaagse. Ze worden hierbij ondersteund door de Koninklijke Landmacht en vele vrijwilligers.
De maximaal 45.000 deelnemers slapen voor de meerderheid in en rond Nijmegen. In eerste instantie sliepen alle militairen op kazernes en scholen in en rond Nijmegen, maar dit werd al snel te vol. Daarom is er het militaire kamp Heumensoord ontstaan. Dit tentenkamp word elk jaar opgebouwd in de gemeente Heumen. Hier slapen de militaire deelnemers. Alle burgers vinden slaapplaatsen in hotels, campings, maar vooral bij gastgezinnen in en rond Nijmegen.

Kamp heumensoord

De toekomst.

Het aantal deelnemers zal niet meer kunnen groeien. Dan zal de route en organisatie teveel belast worden. Elk jaar trekken de Nijmeegse Vierdaagse en de Nijmeegse Zomerfeesten al rond de miljoen mensen naar de stad. Maar de 100ste vierdaagse is in zicht. In 2016, 107 jaar na de eerste, zal deze plaats gaan vinden. Een bijzonder moment waarop veel mensen wachten. De Nijmeegse Zomerfeesten zullen dat jaar nog groter aangepakt gaan worden en de verwachting is dat de aantallen bezoekers nog groter zullen worden dan dat ze nu al zijn. Een feest om naar uit te kijken!


Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie sport

Supplementen

Uitleg over de supplementen die gebruikt worden bij bodybuilding

Sportsponsoring

Korte uitleg over sportsponsoring

Belang Sport voor kinderen

Belang sporten voor de sociale ontwikkeling voor kinderen

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

vechtsporten, een sportief alternatief.

tegenwoordig kun je uit honderden sporten kiezen als je gaat sporten. Vechtsporten kunnen een goed alternatief zijn voor de traditionele sporten.

Een cadeau voor de voetballiefhebber

Is je vriend of man voetballiefhebber? Als zijn verjaardag of de kerst er weer aankomt wordt het tijd om weer een leuk voetbal cadeau voor hem uit te zoeken.

Barefoot running, is rennen op blote voeten echt beter ?

Is “barefoot” hardlopen -alsof je op blote voeten rent- beter voor je lichaam dan met moderne hardloopschoenen ? de meningen zijn verdeeld.

Bachata; de nieuwe dansstijl

Een van oorsprong Amerikaans-Latijnse muziekstijl

Hockey, de basis van het spel

In dit artikel wordt de basis van het hockeyspel besproken

Wie is Kaka

dit is een stukje tekst over Kaka

Sport biedt meer dan opwinding

Wat sport ons allemaal biedt.

Worden we als Nederland ooit nog wereldkampioen voetballen?

Wat moet er verbeteren in het met name jeugdvoetbal om wereldkampioen te worden

Snel in Shape met de Ab Doer Twist

Met de ab doer twist kun je je lichaam in je eigen huis sterker maken. Het is een gemakkelijk, snel en effectief apparaat.

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

Fair play geliefd?

Fair play geliefd of liever niet?

Vitaminen en mineralen gebruikt bij het bodybuilden

Een korte samenvatting van de meest voorkomende vitaminen die gebruikt worden bij het bodybyuilden

Bondscoach zijn

Blij dat ik geen bondscoach ben want wanneer doe je het goed?

Paintball: Masker/ Goggles

Keuze van een masker

Capoeira

Capoeira is een Afrikaans-Braziliaanse vecht- en danssport.

Cricket voor dummies

De absolute basis principes van cricket worden in woord en beeld voorgesteld.

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

Blade runner: Oscar Pistorius

Haalt blade runner voordeel uit zijn protheses

Korfbal: De spelregels

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

De twinkeling in de ogen van Peter

De twinkeling in de ogen van Peter. Ajax - Manchester City door de ogen van een 12-jarige.

Hoe krijg je een 6-pack

Hierin beschrijf ik hoe je snel een 6-pack kunt krijgen.