De voetbalverslaggeving in Nederland


Publicatie datum:

een visie over de voetbalverslaggeving in nederland

Gesponsorde koppelingen

Wie het voetbal op de voet volgt weet dat we in Nederland veel voetbalverslaggevers hebben. Namen als Evert ten Napel, Eddy Poelmann, Bas Ticheler, Emile Schelvis en Kees Jansma zullen u daarom ook niet onbekend in de oren klinken. Zij verslaan immers wekelijks (top)wedstrijden uit de verschillende competities uit binnen- en buitenland.

Maar in hoeverre zijn ze echt goed in hun vak en verslaan ze op een deskundige manier de wedstrijden? Bij de NOS zitten voor mij de beste verslaggevers. Mensen met een hart voor het voetbal en kennis van zaken. Al jaren hebben zij de rechten voor de Champions League en dat is zeer terecht. Zij kennen het profiel van elke speler, zijn vorige clubs, zijn achtergrond en de reden waarom hij laatst in het nieuws is geweest. Dat siert de NOS.

Bij Sport1 hebben ze ook deskundige mensen rondlopen. Mensen als Kees Jansma en Emile Schelvis zijn geen groentjes in het vak. Met name Emile Schelvis is een verslaggever die met passie verslag doet van de wedstrijden uit de Italiaanse Serie A. Maar Sport1 heeft ook mindere verslaggevers die erg overdrijven. Om een voorbeeld te noemen: Sierd de Vos doet verslag van de wedstrijden uit de Spaanse Primera Division, voornamelijk Real Madrid of Barcelona. De Vos vindt het dan nodig om bij een doelpunt het typisch Zuid-Amerikaanse ‘Gol! Gol! Gol!' ten gehore laten brengen. Iets wat in de cultuur van de Nederlandse voetbalverslaggeving absoluut niet past. Nederlanders zijn nuchter en een degelijk en deskundig voetbalverslag past daar beter bij.

Dit in tegenstelling tot de voetbalverslagen in Zuid-Amerika. Daar wordt met passie en heel veel enthousiasme een wedstrijd verslagen. Vaak zijn de commentatoren niet objectief, maar zijn ze specifiek voor één club. Dit leidt tot hele gekke toestanden op de tribune waar deze mensen zitten. Bij een doelpunt springen ze op en zijn ze voor even geen verslaggever meer, maar een toeschouwer. De commentator van een andere televisiestation zit ernaast te balen van de tegentreffer. Een mooi gezicht, maar in Nederland vrijwel ondenkbaar.

Iets wat in het buitenland vaak ondenkbaar is is aanhoudende kritiek op het nationale elftal terwijl de resultaten fantastisch zijn. Helaas is dit in Nederland bijna een standaardfeit. De nationale ploeg speelt een oefenwedstrijd tegen Japan. Zij zijn al geplaatst voor het WK volgend jaar en deze oefenwedstrijd zorgt voor een onderbreking van de nationale competities. De jongens van Van Marwijk zitten dan niet bepaald te wachten op een oefenpot om 14.00 uur in de middag en dat blijkt ook in de wedstrijd. Toch wordt deze wedstrijd redelijk eenvoudig met 3-0 gewonnen. Maar de Nederlandse voetbaljournalistiek zou de Nederlandse voetbaljournalistiek niet zijn als Oranje op de televisie en in de kranten niet volledig zou zijn afgekraakt. Men sprak van ongeïnspireerd voetbal wat een zwart randje kreeg door twee afschuwelijke overtredingen van de heren Snijder en De Jong.

In een land als Italië zou alleen die 3-0 tellen. Hoe de overwinning tot stand is gekomen zou niks uitmaken, de winst is er. Misschien is het een idee voor de verslaggevers in ons koude kikkerlandje om het Nederlands elftal voortaan positiever te beoordelen. Een kwalificatierace afsluiten met de maximale score is Spanje of Italië namelijk nog nooit gelukt.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Belang Sport voor kinderen

Belang sporten voor de sociale ontwikkeling voor kinderen

Clenbuterol gebruik

Contador word geschorst voor 1 jaar, voor een minimale hoeveelheid clenbuterol in zijn lichaam. Dit artikel zet de dopingregels over clenbuterol uiteen en bekijkt eerdere gevallen. Is een schorsing hier op zijn plaats?

Viktor Onopko, Russich record-international

De carriére van Viktor Onopko, verdediger van Rusland.

Racing Mechelen

Waar een wil is, is een weg

Mineralen bij het sporten

Opsomming van de belangrijkste minderalen bij het sporten

Basketbal

basketbal, historie, regels, nationaal en internationaal

Nederlandse voetbal competitie

Nederlandse jeugdspelers krijgen weer kansen

Ontstaan van het tafeltennis

Het ontstaan en de evolutie van tafeltennis.

Ruxandra Dragomir

Roemeens tennisspeelster die vooral furore maakte in het WTA circuit

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

Start to run, beginnen met hardlopen met je persoonlijke coach!

Lees hier hoe je binnen 20 weken 10 km kan hardlopen!

Sportverslaving: Als sporten ongezond wordt

Dwangmatig/verslavend sporten.

Wat is Tifosi en waar komt Tifosi vandaan?

Tifosi is een bekend merk sport-zonnebril maar waar komt het woord Tifosi vandaan?

De Olympische Spelen spreekbeurt, De Olympische Spelen werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Olympische Spelen.

Blade runner: Oscar Pistorius

Haalt blade runner voordeel uit zijn protheses

Pentjak Silat, een oosterse vechtkunst

Pentjak Silat, oosterse vechtkunst waarbij geestelijke ontwikkeling, ontspanning, snelheid en soepelheid en kracht centraal staan. Pentjak Silat wordt ook wel Pencak Silat genoemd.

Cricket voor dummies

De absolute basis principes van cricket worden in woord en beeld voorgesteld.

Wat zijn de duurste voetbaltransfers ooit??

In deze artikel word vertelt wat de 5 duurste voetbaltransfers ooit zijn ik zou zeggen check it.

play-offs van de Jupiler league

De play-offs van de jupiler pro league staan weer in het verschiet? Hoe zit het nu eigenlijk met deze play-offs?

Waar moet men op letten bij werphengels?

Hiermee geef ik enkele tips bij het kiezen van de juiste werphengel.

badminton

badminton word gezien als een saaie luie sport, en toch is het de snelste sport ter wereld, hier wat uitleg over de spelregels

Wat is de avontuurlijkste vorm van wintersport?

Skiën, langlaufen, snowboarden, ijsklimmen, wat is de avontuurlijkste vorm van wintersport?

Wel of geen Londen voor Miranda Boonstra

hoe 8 seconde de gemoederen binnen noc en de knau flink bezig houden

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)

Kies nu je onbekende sport

Een artikel over onbekende sporten voor mensen die eens wat anders willen