De voetbalverslaggeving in Nederland


Publicatie datum:

een visie over de voetbalverslaggeving in nederland

Gesponsorde koppelingen

Wie het voetbal op de voet volgt weet dat we in Nederland veel voetbalverslaggevers hebben. Namen als Evert ten Napel, Eddy Poelmann, Bas Ticheler, Emile Schelvis en Kees Jansma zullen u daarom ook niet onbekend in de oren klinken. Zij verslaan immers wekelijks (top)wedstrijden uit de verschillende competities uit binnen- en buitenland.

Maar in hoeverre zijn ze echt goed in hun vak en verslaan ze op een deskundige manier de wedstrijden? Bij de NOS zitten voor mij de beste verslaggevers. Mensen met een hart voor het voetbal en kennis van zaken. Al jaren hebben zij de rechten voor de Champions League en dat is zeer terecht. Zij kennen het profiel van elke speler, zijn vorige clubs, zijn achtergrond en de reden waarom hij laatst in het nieuws is geweest. Dat siert de NOS.

Bij Sport1 hebben ze ook deskundige mensen rondlopen. Mensen als Kees Jansma en Emile Schelvis zijn geen groentjes in het vak. Met name Emile Schelvis is een verslaggever die met passie verslag doet van de wedstrijden uit de Italiaanse Serie A. Maar Sport1 heeft ook mindere verslaggevers die erg overdrijven. Om een voorbeeld te noemen: Sierd de Vos doet verslag van de wedstrijden uit de Spaanse Primera Division, voornamelijk Real Madrid of Barcelona. De Vos vindt het dan nodig om bij een doelpunt het typisch Zuid-Amerikaanse ‘Gol! Gol! Gol!' ten gehore laten brengen. Iets wat in de cultuur van de Nederlandse voetbalverslaggeving absoluut niet past. Nederlanders zijn nuchter en een degelijk en deskundig voetbalverslag past daar beter bij.

Dit in tegenstelling tot de voetbalverslagen in Zuid-Amerika. Daar wordt met passie en heel veel enthousiasme een wedstrijd verslagen. Vaak zijn de commentatoren niet objectief, maar zijn ze specifiek voor één club. Dit leidt tot hele gekke toestanden op de tribune waar deze mensen zitten. Bij een doelpunt springen ze op en zijn ze voor even geen verslaggever meer, maar een toeschouwer. De commentator van een andere televisiestation zit ernaast te balen van de tegentreffer. Een mooi gezicht, maar in Nederland vrijwel ondenkbaar.

Iets wat in het buitenland vaak ondenkbaar is is aanhoudende kritiek op het nationale elftal terwijl de resultaten fantastisch zijn. Helaas is dit in Nederland bijna een standaardfeit. De nationale ploeg speelt een oefenwedstrijd tegen Japan. Zij zijn al geplaatst voor het WK volgend jaar en deze oefenwedstrijd zorgt voor een onderbreking van de nationale competities. De jongens van Van Marwijk zitten dan niet bepaald te wachten op een oefenpot om 14.00 uur in de middag en dat blijkt ook in de wedstrijd. Toch wordt deze wedstrijd redelijk eenvoudig met 3-0 gewonnen. Maar de Nederlandse voetbaljournalistiek zou de Nederlandse voetbaljournalistiek niet zijn als Oranje op de televisie en in de kranten niet volledig zou zijn afgekraakt. Men sprak van ongeïnspireerd voetbal wat een zwart randje kreeg door twee afschuwelijke overtredingen van de heren Snijder en De Jong.

In een land als Italië zou alleen die 3-0 tellen. Hoe de overwinning tot stand is gekomen zou niks uitmaken, de winst is er. Misschien is het een idee voor de verslaggevers in ons koude kikkerlandje om het Nederlands elftal voortaan positiever te beoordelen. Een kwalificatierace afsluiten met de maximale score is Spanje of Italië namelijk nog nooit gelukt.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Basketbal

basketbal, historie, regels, nationaal en internationaal

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!

Tscha Bum, Aziatisch voetballer van de 20e eeuw

Cha Bum-Kun, in 1999 door de IFFHS werd hij verkozen tot Aziatisch voetballer van de 20e eeuw.

Start to run, beginnen met hardlopen met je persoonlijke coach!

Lees hier hoe je binnen 20 weken 10 km kan hardlopen!

Fitness tips

Fitness is leuker als je je focust op wat je wilt bereiken en welke apparaten je daarvoor kunt gebruiken. Met tegenzin op de loopband lopen, helpt niet.

Dopinggebruik in de topsport moet niet gelegaliseerd worden

Er wordt tegenwoordig steeds vaker doping gebruikt in de topsport, maar dit verpest de sport en daarom moet doping niet gelegaliseerd worden.

Bridge: sterke klaver biedsystemen

Precisie is een zeer succesvol biedsysteem

Supplementen

Uitleg over de supplementen die gebruikt worden bij bodybuilding

De geschiedenis van de formule 1 sport!

Wat is de geschiedenis van de formule 1 wagen?

Onze Eredivisie

Eredivise, Ajax, FC Twente, PSV, AZ, Feyenoord, SC Heerenveen, Excelsior, De graafschap, Nederland, Talent

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Cricket voor dummies

De absolute basis principes van cricket worden in woord en beeld voorgesteld.

Il Grande Torino

Het Dream Team van de jaren '40, door een noodlottig ongeval kwam een memorabel tijdperk tot een vervroegd einde.

De kunst van het aanslaan.

Hoe een vis aanslaan?

Ruxandra Dragomir

Roemeens tennisspeelster die vooral furore maakte in het WTA circuit

De vooroordelen over vrouwenvoetbal.

Interview met Amber van der Heijde over vrouwenvoetbal

Snel in Shape met de Ab Doer Twist

Met de ab doer twist kun je je lichaam in je eigen huis sterker maken. Het is een gemakkelijk, snel en effectief apparaat.

Full Body Training

Hoe krijg ik een strak lichaam?

Olympische Spelen

waarom de olympische spelen goed zijn voor Nederland

Paintball: Masker/ Goggles

Keuze van een masker

Wat zijn de duurste voetbaltransfers ooit??

In deze artikel word vertelt wat de 5 duurste voetbaltransfers ooit zijn ik zou zeggen check it.

Keert Gerard Kemkers terug als schaatscoach?

Gerard Kemkers, misschien wel de meest succesvolle schaatscoach ooit, stopte in 2014 om bij FC Groningen aan de slag te gaan. Of keert hij terug als schaatscoach?

Werkstuk over tennis

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van het hedendaagse Tennis.

Barcelona - Chelsea

'De verdediging is de beste aanval'

Hoe zal de rematch tussen Yushin Okami en Anderson Silva verlopen?

Een analyse over hoe de rematch tussen Okami en A.Silva zal verlopen.