Dopinggebruik in de topsport moet niet gelegaliseerd worden


Publicatie datum:

Er wordt tegenwoordig steeds vaker doping gebruikt in de topsport, maar dit verpest de sport en daarom moet doping niet gelegaliseerd worden.

Gesponsorde koppelingen

Atletiek, voetballen, gewichtheffen, bij al deze sporten wordt regelmatig doping gebruikt en ik vind dat dit dus echt niet kan. Doping moet daarom niet gelegaliseerd worden, maar waarom eigelijk niet wat is er dan zo slecht aan en er zitten toch ook voordelen aan?

Je hoort tegenwoordig steeds vaker dat er weer eens een topsporter doping heeft gebruikt tijdens een wedstrijd. Kijk bijvoorbeeld maar naar het wielrennen, de afgelopen jaren is er elke Tour de France wel iemand geweest die beschuldigd werd op het gebruik van doping. Maar ook in vele andere sporten komt doping steeds meer voor. Atletiek, voetballen, gewichtheffen, bij al deze sporten wordt regelmatig doping gebruikt en ik vind dat dit dus echt niet kan. Daarom is mijn stelling: Doping moet niet gelegaliseerd worden.

De belangrijkste reden waarom doping niet gelegaliseerd moet worden is natuurlijk dat dopinggebruik erg ongezond en gevaarlijk is, vooral als de gebruikers eigenlijk helemaal niet weten wat ze innemen, wat vaak wel het geval is. Vaak is het zo dat een sporter doping neemt om een goed resultaat neer te zetten zonder dat hij zich echt in de doping verdiept. Het gebruik van doping op deze manier kan erg vervelende bijeffecten hebben waardoor de sporters allerlei blessures en ziektes op kan lopen. Zo kan bijvoorbeeld bij het gebruik van EPO het bloed stroperig worden en daardoor is er meer kans op een hartaanval, trombose, herseninfarct en een te hoge bloeddruk. Deze kans wordt ook nog eens sterk vergroot doordat het lichaam bij het sporten veel vocht verliest, het bloed wordt nog dikker en de kans op een ongeval dus nog groter. Anabolen steroïde hebben ook nare bijwerkingen voor de gezondheid maar ook voor het uiterlijk. Dit zijn onder andere een vette huid, acne, een pafferig gezicht, verhoogde kans op hart- en vaatziekten en depressiviteit. De bijwerkingen voor vrouwen zijn dat ze op een man gaan lijken, ze krijgen een lage stem, mannelijke beharing en een mannelijke lichaamsbouw.
Een ander belangrijk argument is dat het legaliseren van doping oneerlijk is tegenover de sporters die geen doping gebruiken omdat zij wel gezondheid belangrijker vinden dan winnen. Zij hebben zonder doping bijna geen kans meer om te winnen. Hierbij kom ik ook tot mijn volgende argument. Het legaliseren van doping zal de sport verpesten omdat het niet meer om talent gaat maar om wie de beste doping gebruikt. Hierdoor kan iedereen een topsporter worden en zal daarom naar verloop van de tijd de topsport ook uitsterven omdat iedereen doping kan gebruiken en hierdoor wedstrijden kan winnen. Ook zal het velen mensen aanzetten tot het gebruik van doping wat meer doden tot gevolg zal hebben. En het zal aan de andere kant ook mensen met talent ontmoedigen om een carrière in de sportwereld te beginnen omdat ze zonder het gebruikt van doping toch niet kunnen winnen. Mijn laatste argument tegen het legaliseren van doping is dat topsporters een soort voorbeeld figuren voor veel mensen zijn. En dat zij daarom ook invloed hebben op het publiek, en als de sporters dan doping gebruikt kan dit het publiek ook tot dopinggebruik aanzetten. Zo komen er alleen maar steeds meer dopinggebruikers.

Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat de prestaties van de topsporters omhoog zullen gaan en dat er nieuwe wereldrecords gebroken zullen worden als doping gelegaliseerd zal worden. Maar het is toch belangrijker dat je gezond bent (want daar is sport toch ook voor gemaakt) dan dat je goed presteert.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Parachutespringen

Parachutespringen, de basis, waar en op wat voor manier?

Yvonne Hak: De nieuwe Ellen van Lange?

Yvonne hak is de nieuwe Elen van Lange, of niet? Met haar ongelooflijke prestatie met het behalen van zilver in barcelona.

Barefoot running, is rennen op blote voeten echt beter ?

Is “barefoot” hardlopen -alsof je op blote voeten rent- beter voor je lichaam dan met moderne hardloopschoenen ? de meningen zijn verdeeld.

Vitaminen en mineralen gebruikt bij het bodybuilden

Een korte samenvatting van de meest voorkomende vitaminen die gebruikt worden bij het bodybyuilden

Uitslag per dag etappe Tour du France 2012

Per dag etappe de uitslag van de Tour du France 2012.

Tscha Bum, Aziatisch voetballer van de 20e eeuw

Cha Bum-Kun, in 1999 door de IFFHS werd hij verkozen tot Aziatisch voetballer van de 20e eeuw.

Ek voetbal en de scheidsrechters

Op grote voetbalevenementen worden de scheidsrechters tot op het bot getest

De avond4daagse

De avondvierdaagse is een sportieve oerhollandse traditie. Maar hoe is dit groots georganiseerde wandelevenement nu eigenlijk ontstaan?

Hoe vang je een karper, Hoe vang je een grote karper

In Nederland wemelt het van de grote karpers, lees hier hoe je die vangen kunt.

Korfbal: De spelregels

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

Hoe zal de rematch tussen Yushin Okami en Anderson Silva verlopen?

Een analyse over hoe de rematch tussen Okami en A.Silva zal verlopen.

Bodypump

Een totale body workout voor alle spiergroepen

Bodybuilding training en voeding

tips voor beginnende bodybuilders

Paris Saint-Germain Football Club

Franse club

De twinkeling in de ogen van Peter

De twinkeling in de ogen van Peter. Ajax - Manchester City door de ogen van een 12-jarige.

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!

vechtsporten, een sportief alternatief.

tegenwoordig kun je uit honderden sporten kiezen als je gaat sporten. Vechtsporten kunnen een goed alternatief zijn voor de traditionele sporten.

Kwartfinale Chelsea Liverpool lijkt al beslist

1-3 Liverpool Chelsea lijkt het een gesloten zaak.

Bondscoach van Marwijk weg?

Na het debacle van afgelopen week is de kritiek op Van Marwijk groot.

Waar moet men op letten bij werphengels?

Hiermee geef ik enkele tips bij het kiezen van de juiste werphengel.

Anke Huber

Duitse tennister die 12 WTA tornooien op haar naam wist te schrijven

Pastor, Taribo West

Succesvolle Nigeriaanse clubhopper, die vooral bekendheid verwierf door zijn excentrieke haarstijl.

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië

Beach Yoga, Bikram Yoga op het strand.

Naast de traditionele Hatha Yoga en Power Yoga is er nu ook Bikram Yoga op het strand, ook wel Beach Yoga genoemd.

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!