Geschiedenis van atletiek


Publicatie datum:

Het ontstaan van één van de oudste sporten in de wereld: Atletiek.

Gesponsorde koppelingen

In dit artikel wordt er kort besproken hoe atletiek zich heeft ontwikkeld vanaf de geboorte van de sport tot het oprichten van de atletiekunie.

Atletiek begon al heel lang geleden. Alles begon bij de Grieken. Wedstrijden worden al ongeveer 3000 jaar georganiseerd. De sport was een belangrijk onderdeel bij de Olympische Spelen, die in 776 v.C. voor het eerst gehouden werden. Deze werd gehouden ter ere van de god Zeus.

Vaak zie je ook op Griekse vazen sporters afgebeeld, mannen die hard rennen of speerwerpen. Het belangrijkste onderdeel was de pentalon ( 5kamp), die bestond uit de nummers: verspringen, discuswerpen, speerwerpen, wedloop over 120m en worstelen.

Nu nog steeds worden deze spelen gehouden om de 4 jaar. De winnaars kregen toen nog geen bekers of medailles maar olijfkransen. De stad gaf hun geld en burgers gaven hun cadeaus. Vrouwen mochten nooit het stadion in, omdat de atleten naakt waren. De atleten waren naakt, omdat kleding weerstand had tijdens het lopen. Vrouwen mochten dus ook niet mee doen.

In Nederland kwam atletiek rond 1875. De eerste wedstrijd die door NL georganiseerd werd was in 1878,  in Velsen. De onderdelen tijdens de wedstrijd waren: de 100m en de 2km. Deze werden allebei gewonnen door Pim Mulier, die de atletiek in NL had geïntroduceerd. Voordat hij dat deed zat hij op een kostschool in Engeland, waar hij begon te hardlopen. 

De eerste officiële wedstrijd werd in1886 inAmsterdam gehouden. In NL mag je alleen meedoen aan een wedstrijd wanneer je een wedstrijdlicentie hebt. Atletiek werd van 1889 tot 1895 georganiseerd door de Voetbal- en Atletiekbond ( later de KNVB ). Maar later werd deze opgevolgd door de Nederlandse atletiek Bond. Op 28 april 1901 kwam deze bond ten einde, omdat de Nederlandse Atletiek Unie werd opgericht. Deze kreeg bij haar zilveren jubileum het predikaat ‘koninklijk’. Dus het werd de KNAU, Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. De KNAU sloot zich aan bij de International Amateur Athletic Federation (IAAF). Deze werd opgericht op 17 juni in 1912.

De eerste interland was tegen België, die vond plaats in Rotterdam op 2 juli1911. Inde jaren na de oorlog werd atletiek steeds populairder, mede dankzij de successen van Fanny Blankers-Koen, die 4 keer goud behaalde op de Olympische Spelen van1948 inLonden.

Nu zijn er in NL ongeveer 300 atletiekverengingen die zijn aangesloten bij de KNAU, met in totaal ongeveer 106.000 geregistreerde leden. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van recreante hardlopers.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie sport

Het juiste onthakingsgereedschap

Hoe kan ik veilig een snoek onthaken?

Zoli, Magische Magyaar in de 21ste eeuw

De glansrijke carriëre van een Hongaar die afrekende met drugs, drank en slechte vrienden.

badminton

badminton word gezien als een saaie luie sport, en toch is het de snelste sport ter wereld, hier wat uitleg over de spelregels

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)

Paaldansen of pole-fitness

De stripclubs ontstegen!

Full Body Training

Hoe krijg ik een strak lichaam?

vechtsporten, een sportief alternatief.

tegenwoordig kun je uit honderden sporten kiezen als je gaat sporten. Vechtsporten kunnen een goed alternatief zijn voor de traditionele sporten.

Honkbal

De basisregels van honkbal.

Barefoot running, is rennen op blote voeten echt beter ?

Is “barefoot” hardlopen -alsof je op blote voeten rent- beter voor je lichaam dan met moderne hardloopschoenen ? de meningen zijn verdeeld.

Rugby

Rugby is een leuke cantact sport voor grote, kleine, dikke, dunne, dames en heren.

Fair play geliefd?

Fair play geliefd of liever niet?

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Kim Clijsters

De carrière van de grootste tennister uit de lage landen

Zumba verovert de wereld

Zumba verovert de wereld!

Open Tennisdagen succes dankzij fotograaf.

Tijdens de Open Tennisdagen kun je kennis maken met tennis! Ook bij jou in de buurt!

Johan Derken over zijn turbulente carriere

De Voetbal loopbaan van Johan Derksen

De theorie van Janda

Het principe van Janda legt uit welke spieren we moeten verkorten en welke verlengen om een goede lichaamshouding te bekomen en blessures te voorkomen.

Waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Op de olympische spelen in Sotsji won Nederland nagenoeg alles met schaatsen, hoe komt dit en waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Is Financial Fair Play de toekomst van voetbal?

Gaan clubs zoals Barcelona en Chelsea echt de regerende hand van de UEFA voelen?

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

De bijzondere band tussen Speedo en de zwemwereld

Het merk Speedo en de zwemwereld zijn niet meer los van elkaar te zien

Thuis trainen een goed alternatief voor de sportschool?

thuis trainen lijkt een ideale oplossing maar wat zijn nu de voordelen en wat zijn de valkuilen.

Yvonne Hak: De nieuwe Ellen van Lange?

Yvonne hak is de nieuwe Elen van Lange, of niet? Met haar ongelooflijke prestatie met het behalen van zilver in barcelona.

De kunst van het aanslaan.

Hoe een vis aanslaan?

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!