Hardloopschoenen kopen


Publicatie datum:

dingen die je niet mag vergeten!

Gesponsorde koppelingen

Bij het kopen van hardloopschoenen is een aantal dingen van belang die je niet mág vergeten!

Laten we voorop stellen: de aankoop van elke hardloopschoen is goed. Het betekent namelijk dat je bezig bent met de functie van schoenen. Een hardloopschoen, hoe slecht ook, is beter dan willekeurig welk ander type schoen. Echter is een hardloopschoen kopen niet zo makkelijk als een vrijetijds schoen kopen. Bereid je daarom met het volgende stuk alvast voor op een goede aankoop!

reden van aankoop

Bedenk je van tevoren alvast waarom je een hardloopschoen gaat kopen. Hiermee kan je de medewerker van de winkel al in een goede richting sturen als je straks daadwerkelijk in de winkel staat. Voorbeelden zijn:

 • Afvallen
 • Conditie opbouwen met het oog op een bepaald doel (bijvoorbeeld loopwedstrijd als de cpc)
 • Conditietraining naast een andere sport

keuze van de winkel

De winkelkeuze is van essentieel belang bij het aanschaffen van een hardloopschoen. Een hardloopschoen is een specifiek artikel dat specifiek bij de loper zelf hoort. Als een hardloopschoen lekker zit en lekker loopt betekent dat namelijk lang niet altijd dat de schoen goed is voor de loper. Zorg dus dat je naar een erkende zaak of specialist gaat. De medewerkers daar staan vaak garant voor kwaliteit en kunnen ook gericht adviseren bij bepaalde eisen of bijvoorbeeld klachten uit het verleden. Een hardloopanalyse (met film) is ook iets waar een winkel zich in onderscheid, kies dus altijd voor zo'n winkel. Onthoud wel dat het weekend vaak wat drukker is en dat door de weeks de medewerkers nog meer de tijd voor je zullen nemen.

keuze van de medewerker

Zorg te allen tijde dat je de juiste medewerker te spreken krijgt. Vaak lopen er verschillende medewerkers rond die iets van de schoenen weten. Vraag echter altijd naar de specialist zodat je goed geholpen wordt. Dit is natuurlijk niet van toepassing in een hardloopspeciaalzaak.

keuze van de schoen (terminologie uitgelegd in sportschoenen: de vaktermen)

 • kleur? Niet belangrijk! Het is een rare schoen, zo'n hardloopschoen. Maar de functionaliteit van een hardloopschoen staat op de eerste plaats, dus kies altijd voor de beste of lekkerste schoen.
 • neutraal/ondersteunend? Het eerste onderscheid dat gemaakt moet worden is of je neutraal loopt of over proneert. Hier zal de medewerker dus naar gaan vragen. Weet je dat niet? Geen punt, want zelfs mensen die al lang lopen komen erachter op verkeerde schoenen te lopen. Vraag om uitleg aan de medewerker.
 • soort demping: Wat de beste demping voor jou is zal de medewerker je kunnen vertellen. Nike werkt met oa. de wat zachtere lucht, Asics werkt met oa. gel, Mizuno oa. met een golfplaat, Saucony oa. met progrid en Brooks oa. met mogo. Voor veel lopers zijn meerdere dempingen geschikt. Bepaal samen met de medewerker welke demping voor jou het prettigst zal zijn en voel goed hoe de schoenen zitten!
 • wat vind ik prettig: Wil je wat meer zadelwerking of een wat stevigere hielkap, ben je op zoek naar een zachte of een wat stuggere demping? Weet je dit nog niet, laat je dan adviseren en probeer gerust alles uit, jij moet ten slotte wekelijks op het paar schoenen lopen dat je meeneemt!
 • hoe vaak ga ik de schoen gebruiken, hoe(waarvoor) ga ik de schoen gebruiken, hoe ver ga ik lopen/wat vind ik belangrijk: Bedenk voordat je naar de winkel gaat alvast hoe vaak je per week wilt gaan lopen, hoe ver je wilt gaan lopen per keer, wat het doel is van het lopen en wat je fijn of niet fijn vindt aan een hardloopschoen en er wel of niet in wilt hebben. De medewerker zal hierbij ook rekening houden met ondergrond, stabiliteit, etcetera.
 • wat is mijn budget: Niet onbelangrijk, het budget. Een redelijk tot goede hardloopschoen gaat zeker tussen de 80 en 120 euro kosten, goedkoper zijn ze niet te vinden. Ligt dat binnen je budget dan kan je  zorgeloos hardlopen. Ligt het wat lager, ga dan nog eens goed bij jezelf na wat je wilt en wat je ervoor over hebt om blessurevrij te sporten. Vind je comfort prettig en heb je graag dat écht alleen aan je ademhaling hoeft te denken voor tijdens en na het lopen dan zit je aan een plafond van ongeveer 140 - 180 euro. Let wel: een ondersteunende schoen is altijd duurder dan een neutrale schoen, maar bezuinig hier nooit op, juist pronerende lopers hebben een goede schoen nodig!
 • wat wil ik uit mijn budget halen: Een belangrijke kernvraag is: wat wil ik voor welke prijs? Bedenk van tevoren goed wat een schoen inhoudt qua prijs, maar ook wat gevolgen kunnen zijn in tijd of in geld van een verkeerde schoen. Daarnaast blijft het feit dat je een schoen wilt aanschaffen goed is. Een minder goede schoen is altijd beter dan geen schoen!
 • voorkomen beter dan genezen: Er is al een paar keer eerder op gehamerd in dit artikel. Het voorkomen van een blessure is in alle gevallen beter dan het genezen ervan! Onthoud daarom goed wat bij de tussenkopjes budget staat.
 • regen: geen punt van maken: Regen is iets waar alle lopers mee te maken krijgen. Echter moeten hierop de schoenen niet geselecteerd worden. Bij het gebruik van goede sokken en een goed sluitende schoen worden de voet en sok wel nat maar kan dat geen kwaad. Zoek je dus niet suf naar een - veel te dure - waterdichte hardloopschoen want dat is niet nodig.
 • instapcomfort: Laat je in de winkel niet misleiden! Instapcomfort is de truc van elk merk om een zacht gevoel te creëren. Het binnenzooltje is dan zacht waardoor de loper denkt dat een schoen goed is. Ten eerste zegt dat dus niets over de kwaliteit van de demping en ten tweede kunnen deze zooltjes vaak gewoon dubbelgevouwen worden en is de kwaliteit ervan slecht.
 • maat: Hou altijd genoeg ruimte over omdat de voet wat gaat schuiven tijdens het lopen en de voet uitzet door het bloed wat tijdens het sporten ernaartoe stroomt.

Nagenoeg alle dingen die hierboven staan aangegeven worden gevraagd door de medewerker. Je hoeft dus alleen een aantal dingen van tevoren te bedenken en antwoord te geven op vragen. Je hoeft niet alles te onthouden, dat is de taak van de medewerker: die krijgt daarvoor betaald.

Dus: Bepaal je doel, bepaal je budget, kies de juiste winkel en verkoper en laat je niets op de mouw spelden. Maar belangrijker, loop met een heerlijk gevoel de winkel uit waar jij je paartje stappers hebt gescoord!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

Waarom zijn topsporters (en dat ze veel geld kunnen verdienen) zo belangrijk?

In iedere zichzelf respecterende talkshow komen vaak topsporters aan het woord, waarom is het verhaal van topsporters zo belangrijk?

Kwartfinale Chelsea Liverpool lijkt al beslist

1-3 Liverpool Chelsea lijkt het een gesloten zaak.

Tscha Bum, Aziatisch voetballer van de 20e eeuw

Cha Bum-Kun, in 1999 door de IFFHS werd hij verkozen tot Aziatisch voetballer van de 20e eeuw.

Een cadeau voor de voetballiefhebber

Is je vriend of man voetballiefhebber? Als zijn verjaardag of de kerst er weer aankomt wordt het tijd om weer een leuk voetbal cadeau voor hem uit te zoeken.

Wie is Kaka

dit is een stukje tekst over Kaka

Geen fluwelen maar betonnen revolutie

Johan Cruijff staat op het punt om de macht over te nemen binnen AJAX. Artikel over woensdag 30-03-2011. Dag van de waarheid.

Blade runner: Oscar Pistorius

Haalt blade runner voordeel uit zijn protheses

Wielrennen op een Tacx Rollerbank

De Tacx rollerbank wordt de door grootste wielrenners gebruikt voor een belangrijke tijdrit. Is het voor particulier gebruik handig om zo’n Tacx aan te schaffen? En wat kan je er dan mee? Welke overwegingen moet men maken en wat zijn de voor- en nadelen van de rollerbank?

De elfstedentocht 2012

Komt er een elfstedentocht?

Wat is de oudste voetbalclub ter wereld?

Dit artikel gaat over welke club zich de oudste voetbalclub ter wereld mag noemen.

Hardlooptips voor beginners

Goede voornemens? Lees hier hoe ook jij kunt beginnen met hardlopen én hoe je het volhoudt!

Tips bij de aanschaf van loopschoenen

Waar moet u op letten wanneer u nieuwe loopschoenen gaat kopen?

Hoe krijg je een 6-pack

Hierin beschrijf ik hoe je snel een 6-pack kunt krijgen.

Beginnen met duiken

Begin vandaag nog met je Padi duik cursus. Hoe, wat, waar en waarom over duiken.

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord, wordt dit wel of niet gewaardeerd?

Paaldansen, pole fitness, paaldanseres

Op deze pagina vindt je uitgebreide informatie over paaldansen, paaldanseressen, pole fitness en paalsport

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

play-offs van de Jupiler league

De play-offs van de jupiler pro league staan weer in het verschiet? Hoe zit het nu eigenlijk met deze play-offs?

vechtsporten, een sportief alternatief.

tegenwoordig kun je uit honderden sporten kiezen als je gaat sporten. Vechtsporten kunnen een goed alternatief zijn voor de traditionele sporten.

Volleybal

Wat is Volleybal, welke regels zijn er?

De vooroordelen over vrouwenvoetbal.

Interview met Amber van der Heijde over vrouwenvoetbal

Voetbal op de Waddeneilanden

Dit artikel gaat over het voetbal op de Waddeneilanden.

Clenbuterol gebruik

Contador word geschorst voor 1 jaar, voor een minimale hoeveelheid clenbuterol in zijn lichaam. Dit artikel zet de dopingregels over clenbuterol uiteen en bekijkt eerdere gevallen. Is een schorsing hier op zijn plaats?

Longboarden

De onbekende variant van het skateboarden