Hoe je je schaatsen goed kunt slijpen.


Publicatie datum:

Hier kun je leren hoe je je eigen schaatsen kan slijpen!

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen schaatsen met botte of roestige schaatsen, dit remt erg af en zal voor een minder prettige schaatstocht zorgen. In dit artikel leg ik u uit hoe u uw schaatsen in tien minuten vlijmscherp krijgt!

Elke keer dat ik een paar schaatsen van iemand krijg lopen mij de koude rillingen weer over de rug, de schaats is te stomp om ook maar een taart aan te kunnen snijden. Slechts een enkeling weet hoe je schaatsen slijpt, wat erg zonde is omdat je hier elke keer toch vijf tot tien euro mee kan besparen.

 

Benodigdheden:

Het eerste wat u nodig hebt om schaatsen te slijpen is, een slijptafel. Nu moet u niet schrikken, want het is niet wat de meeste mensen denken; Een slijptafel is niet veel groter dan een paar schaatsen van maat 50. Een standaard slijptafel is niet duur in de aanschaf, u beschikt al over een vanaf 35 euro.

Het tweede wat u nodig zult hebben, is een slijpsteen. Ook dit artikel is een kleine investering aangezien u eigenlijk nooit meer een nieuwe nodig heeft. Een slijpsteen is te verkrijgen vanaf 25 euro.

Als laatste heeft u voor het slijpen een braamsteen nodig. Een braamsteen zult u ook lange tijd mee kunnen doen, en ook deze steen is te krijgen voor een zacht prijsje. U betaald hier waarschijnlijk tien tot twintig euro voor.

 

Over de slijpsteen:

De slijpsteen heeft twee kanten, een grove en een gladde. Dit kunt u voelen, maar u kunt het ook zien. De grove kant is donkerder. Als uw schaatsen minder scherp zijn, zult u de grove kant eerst willen gebruiken, en daarna pas over gaan op de gladde kant. Gebruik de grove kant nooit voor een nog redelijk scherpe schaats, de schaats zal hier stom van worden.

 

Over de braamsteen:

De braamsteen heeft maar één zijde en wordt gebruikt aan de zijkant van de schaats, om de bramen (oneffenheden aan de zijkant van het ijzer) mee weg te halen. Ook een braamsteen is dus erg belangrijk.

 

Stap 1:

Het eerste wat u moet doen als u een schaats wilt slijpen, is kijken hoe scherp de schaats nog is. Dit doet u door met de bovenkant van uw nagel (Het grote gedeelte.), zachtjes over de smalle kant van het ijzer van de schaats te bewegen. Nu kijkt u of het slijpsel van uw nagel op het ijzer is afgebleven, is dit het geval, dan is de schaats scherp, of niet heel bot. Als er geen slijpsel van uw nagel is achtergebleven op de schaats is deze waarschijnlijk niet erg scherp en kunt u met uw vinger voelen. Doe ook dit voorzichtig.

 

Stap 2:

Nu zullen we voor we gaan slijpen, controleren of de eigenaar van de schaats zijn of haar schaats heeft ingevet. (Ik kan u vertellen dat dit niet nodig is wanneer u uw schaatsen droog in huis bewaart. Schaatsen invetten is van vroeger, toen de huizen nog vochtig waren en de schaatsen dus niet droog bewaart konden blijven. Nu levert het enkel een smeerboel op en het is niet goed voor uw slijpsteen.) Is de schaats in kwestie ingevet? Dan kunt u het beste de schaats schoonmaken met een stukje keukenrol. U doet dit niet met een vochtig doekje, vocht is niet goed voor de schaats, daarom drogen we de schaats na het schaatsen altijd af.

Wanneer uw schaats is ontvet, kunt u de schaatsen in uw slijptafel hangen. Een schaats één voor één slijpen levert altijd problemen op, u zult geen enkele keer precies gelijk slijpen.

 

Stap 3:

Nu uw schaatsen in de slijptafel hangen, kunt u zich herinneren hoe scherp uw schaatsen in stap 1 bleken te zijn. Gebruik bij stompe schaatsen eerst de grove kant van de slijpsteen en gebruik bij minder stompe schaatsen gelijk de gladde kant. Twijfelt u nog over met welke kant u zult gaan slijpen? Gebruik dan voor de zekerheid gelijk de gladde kant, als een schaats stomp is duurt het hier wel langer mee, maar u loopt niet het risico een scherpe schaats eerst weer stomp te maken.

De slijpbeweging is als volgt: (het is aan te raden te zitten bij het slijpen wanneer we het hebben over een handmatige slijptafel. Lees ook eerst de instructies door voor u begint.) U legt de slijpsteen met de door u gekozen kant op de achterkant van de schaatsen, deze kant is de kant die het dichtste bij u zit. U moet er in deze stap voor zorgen dat de slijpsteen aan de ene kant zo min mogelijk uitsteekt en aan de ander kant zoveel mogelijk. Dit doen we omdat we eerst altijd diagonaal (schuin) over de schaatsen moeten bewegen. De steen moet echter wel loodrecht op de schaatsen blijven. Belangrijk!: U mag nooit gewicht op de steen leggen, ook niet uw eigen gewicht, de steen heeft van de fabriek het juiste gewicht gekregen om de juiste druk uit te oefenen op de schaats en zo een even resultaat te kunnen boeken.

Tel de keren dat u (diagonaal) over de schaats bent gegaan, u moet dit proces herhalen in de andere richting. hebt u dus net diagonaal naar links geslepen? Dan slijpt u nu diagonaal naar rechts.

Laat het aantal keren dat u over de schaats heen beweegt afhangen van hoe scherp u denkt dat de schaats is.

Vergeet niet vaak het slijpsel weg te vegen, dit geeft een goed beeld op het ijzer.

Als u in beide richtingen hebt geslepen, dan kunt u afbramen. Persoonlijk houdt ik er van om vaak af te bramen. Afrbramen doet u door de braamsteen langs de zijkant van het ijzer te bewegen. Bramen kunt u zien als u goed naar het ijzer kijkt (in het licht), het zijn kleine putjes in het ijzer. Bramen kunnen worden veroorzaakt door aanrijdingen met andere schaatsers, oneffenheden op het ijs en door zonder hoezen over iets anders dan ijs heen te lopen.

 

Stap 4:

U hebt net diagonaal geslepen, of u dit nu met de gladde of grove kant hebt gedaan, het is voor beide gevallen hetzelfde proces. Natuurlijk slijpt u weer met dezelfde kant als dat u net gebruikte bij het diagonaal slijpen.

Als u het ijzer goed bekijkt ziet u dat er door het diagonaal slijpen allemaal diagonale krassen zijn ontstaan. Het is de bedoeling te eindigen met een schaats waarop enkel krassen staan in de lengte van het ijzer.

Om dit te bereiken slijpen we nu recht. Zet dus weer de slijpsteen zo dicht mogelijk bij u en zodat deze even veel aan beide kanten van de schaatsen uitsteekt. Het aantal keer dat u heen en weer moet voordat de diagonale krassen, veranderen in krassen in de lengte van het ijzer, is niet bekend. U zal dit dus gewoon moeten bekijken. Zelf ga ik er altijd van uit zo vaak heen en weer te gaan als dat ik diagonale bewegingen heb gemaakt in beide richtingen.

Braam opnieuw af, slijpen maak ook bramen in je ijzer. Daarom is afbramen altijd de laatste stap na het slijpen met een slijpsteen.

 

Extra informatie over herhalen van de vorige handelingen:

Het is waarschijnlijk niet nodig om het proces met de grove kant van de slijpsteen te herhalen, wel is het soms nodig om een tweede keer met de gladde kant van de slijpsteen over het ijzer heen te gaan. Dit natuurlijk geheel naar eigen inzicht van de persoon die de schaats slijpt, op basis van hoe scherp de schaats al is.

 

Stap 6 (optioneel, maar voor die extra vijf honderdste van een seconde op de 500 meter):

Om net dat kleine beetje tijd van je persoonlijke record af te rijden, kun je je schaatsen ook nog polijsten. Polijsten kunt u doen met een polijststeen, maar deze stenen zijn erg duur. Een polijst-driehoek is echter al verkrijgbaar vanaf tien euro.

Slijpen met een polijststeen of driehoek doe je op dezelfde manier als in stap 4 word verteld over de slijpsteen. Je hoeft niet af te bramen na het polijsten.

 

Belangrijke mededeling:

Met deze uitleg zult u uw schaatsen scherp kunnen maken. Wat u waarschijnlijk niet kunt, is het aanbrengen van een ronding in uw schaatsen. Hiervoor zult u naar een speciaalzaak moeten. U moet dit beslist niet handmatig proberen, u kunt uw hele ijzer vernielen. Ik raadt aan om om de één of twee jaar uw ijzer te laten ronden, zo kunt u beter een bocht rijden.

Een ander belangrijk feit is dat u klapschaatsen, noren, houtjes en easy-glider allemaal zonder zorgen kunt slijpen. Een kunstschaats-schaats en een ijshockey-schaats kunt u echter niet zelf slijpen aangezien er een groef in zit die er voor zorgt dat u makkelijk 360 graden kan draaien. Laat deze schaatsen altijd slijpen door een speciaalzaak, en niet door iemand thuis die zegt dat hij of zij het kan. De grote meerderheid van de mensen zal dan uw kunst- of ijshockey-schaats verpesten.

 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Boonstra

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 55
Leden aangebracht: 534

Meer uit de categorie sport

Officials bij zwemwedstrijden

Bij zwemwedstrijden lopen altijd veel mensen rond het bad. Heb je je wel eens afgevraagd welke functie zij hebben?

Is Financial Fair Play de toekomst van voetbal?

Gaan clubs zoals Barcelona en Chelsea echt de regerende hand van de UEFA voelen?

Wat zijn de duurste voetbaltransfers ooit??

In deze artikel word vertelt wat de 5 duurste voetbaltransfers ooit zijn ik zou zeggen check it.

Bondscoach zijn

Blij dat ik geen bondscoach ben want wanneer doe je het goed?

Sportvoeding

Wat is sportvoeding juist en waaruit bestaat deze zoal?

Manchester United FC

manchester united de beste voetbalclub in Engeland

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië

Zumba verovert de wereld

Zumba verovert de wereld!

Gestopt met roken door fitness !

In dit artikeltje vertel ik je hoe ik ben gestopt met roken en hoe je dit zelf makkelijk kunt verwezenlijken.

Longboarden

De onbekende variant van het skateboarden

De vooroordelen over vrouwenvoetbal.

Interview met Amber van der Heijde over vrouwenvoetbal

Belang Sport voor kinderen

Belang sporten voor de sociale ontwikkeling voor kinderen

Kim Clijsters

De carrière van de grootste tennister uit de lage landen

De Rode Duivels zullen ook het WK in Brazilie niet halen

Waarom de Rode Duivels ook het wereldkampioenschap in Brazilie 2014 niet halen.

Zumba, de nieuwe fitnesstrend.

Zumba is dè nieuwe trend op het gebied van fitness, maar waarom?

Supplementen

Uitleg over de supplementen die gebruikt worden bij bodybuilding

Wat is de avontuurlijkste vorm van wintersport?

Skiën, langlaufen, snowboarden, ijsklimmen, wat is de avontuurlijkste vorm van wintersport?

Bowlen als sport.

Bowlen niet alleen als uitje, maar ook als sport!

De theorie van Janda

Het principe van Janda legt uit welke spieren we moeten verkorten en welke verlengen om een goede lichaamshouding te bekomen en blessures te voorkomen.

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Hardloopschoenen kopen

dingen die je niet mag vergeten!

De twinkeling in de ogen van Peter

De twinkeling in de ogen van Peter. Ajax - Manchester City door de ogen van een 12-jarige.

Beach Yoga, Bikram Yoga op het strand.

Naast de traditionele Hatha Yoga en Power Yoga is er nu ook Bikram Yoga op het strand, ook wel Beach Yoga genoemd.

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

Voor de beginnende bodybuilder

Handige gids voor de beginnende bodybuilder met een kort overzicht van de belangrijkste aspecten van het bodybuilden.