Honkbal


Publicatie datum:

De basisregels van honkbal.

Gesponsorde koppelingen

De beslissingswedstrijd voor het kampioenschap. Het is de negende inning, de stand is 2 tegen 2. Er zijn 2 uit. De slagman heeft "volle bak" en alle honken zijn bezet. De werper gooit de bal en de slagman slaat. De bal vliegt langs de werper het buitenveld in en de loper van het derde honk scoort het winnende punt. De wedstrijd is voorbij.

Voor iedere slagman is dit een droom die uitkomt. Een niet honkbalkenner leest vooral een hoop onbekende termen. Hoe zit een honkbalwedstrijd eigenlijk in elkaar?

De teams 

Een honkbalwedstrijd wordt gespeeld tussen 2 teams van negen spelers. De thuisploeg begint de wedstrijd met de verdediging in het veld. Het uit spelende team mag beginnen met de aanval, zij zijn aan slag. In het veld zijn de volgende spelers opgesteld: 

Pitcher (werper)
Catcher (achtervanger)
Het infield (het binnenveld, bestaande uit de 1e honkman, 2e honkman, 3e honkman en de korte stop).
Hierbij staat de korte stop opgesteld tussen het tweede en het derde honk.
Het outfield (het buitenveld, bestaande uit een linksvelder, midvelder en rechtsvelder).

De slagvolgorde van de negen spelers is van te voren opgegeven aan de tegenpartij en de scheidsrechters.

De innings 

Een honkbalwedstrijd bestaat uit negen innings. Een inning is gespeeld als beide ploegen een volledige slagbeurt hebben afgerond. Er is niet van te voren te zeggen hoeveel mensen er mogen slaan in een slagbeurt van 1 team, de slagbeurt duurt tot op het moment dat er drie slagmensen zijn uitgegaan. Hierna wordt er gewisseld. De slagploeg gaat het veld in en de tegenpartij is aan de beurt om te slaan. 

Het slaan 

De slagmensen nemen plaats in de slagbox, naast de thuisplaat. Dit kan aan de linkerkant van de thuisplaat zijn of aan de rechterkant. De slagbox is een afgetekende ruimte waarbinnen de slagman zich moet opstellen. 

De werper van de tegenpartij probeert de slagman uit te krijgen en hoort dus niet bij de slagpartij, zoals vaak gedacht wordt. Een slagman is uit als hij drie slagballen heeft gekregen. Dit betekent dat de bal drie keer voorbij is gekomen over de thuisplaat en met een hoogtetussen de borst en de knie. De slagman heeft hierbij geen slaande beweging gemaakt of heeft de bal niet geraakt tijdens een slaande beweging (swing). Als de werper de bal naast de thuisplaat gooit of te hoog of te laag gooit, dan is dit een wijdbal. Als een slagman vier wijdballen heeft, dan mag de slagman met een vrije loop naar het eerste honk. De term "volle bak" komt voor als een slagman 2 slag en 3 wijd heeft. Er gaat de volgende worp iets gebeuren, er kunnen geen slagballen meer bij en ook geen wijdballen. 

De veldpartij kan er ook voor zorgen dat de slagman uitgaat. Dit kan door een geslagen bal te vangen (voor de bal de grond heeft geraakt). Of door de bal te branden op het honk bij een "gedwongen loop". Als de slagman niet op een honk staat, dan kan de slagman getikt worden met de bal. De slagman is dan uit. 

Gedwongen loop: Als de slagman de bal het veld in slaat is hij gedwongen om naar het eerste honk te rennen. De veldpartij kan de slagman uit maken door de bal eerder op het eerste honk te branden. Indien het eerste honk bezet is door een eerdere slagman die veilig op het honk is aangekomen, dan moet deze honkloper bij de geslagen bal opschuiven naar het volgende honk, waardoor er voor alle twee de honken sprake is van een gedwongen loop. De slagmensen mogen niet tegelijk op 1 honkstaan en elkaar inhalen is ook geen optie. De gedwongen loop regel is voor ieder honk en de thuisplaatvan toepassing, indien alle honken achter het honk waarop de loper staat, bezet zijn door een teamgenoot. 

De puntentelling: 

Bij honkbal kan alleen een punt gescoord worden door de aanvallende partij. Er wordt een punt gescoord als een slagman veilig over het eerste, tweede en derde honk is geweest en hierna de thuisplaat weer heeft bereikt. Iedere slagman die deze ronde heeft gemaakt telt voor 1 punt. Ook wanneer er een homerun geslagen wordt (een ver geslagen bal die over het hek in het buitenveld gaat) wordt er 1 punt gescoord, tenzij er op het moment van de homerun honklopers aanwezig waren, deze lopers tellen uiteraard mee.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

De avond4daagse

De avondvierdaagse is een sportieve oerhollandse traditie. Maar hoe is dit groots georganiseerde wandelevenement nu eigenlijk ontstaan?

badminton

badminton word gezien als een saaie luie sport, en toch is het de snelste sport ter wereld, hier wat uitleg over de spelregels

Pastor, Taribo West

Succesvolle Nigeriaanse clubhopper, die vooral bekendheid verwierf door zijn excentrieke haarstijl.

Zumba verovert de wereld

Zumba verovert de wereld!

Pentjak Silat, een oosterse vechtkunst

Pentjak Silat, oosterse vechtkunst waarbij geestelijke ontwikkeling, ontspanning, snelheid en soepelheid en kracht centraal staan. Pentjak Silat wordt ook wel Pencak Silat genoemd.

Paris Saint-Germain Football Club

Franse club

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië

Racing Mechelen

Waar een wil is, is een weg

Snel in Shape met de Ab Doer Twist

Met de ab doer twist kun je je lichaam in je eigen huis sterker maken. Het is een gemakkelijk, snel en effectief apparaat.

Krav Maga - De Israelische zelfverdedigingssport

Krav Maga uitleg wat de sport inhoud

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

Honkbal

De basisregels van honkbal.

Damesvoetbal

He! je laat je toch niet dollen door een meisje?!

Hockey, de basis van het spel

In dit artikel wordt de basis van het hockeyspel besproken

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

Nordic Walking

Nordic Walking, lopen met stokken.

De Elfstedentocht

De historie van de Elfstedentocht in een notendop.

Bondscoach zijn

Blij dat ik geen bondscoach ben want wanneer doe je het goed?

Hoe het voetbal is veranderd

Hoe het voetbal is veranderd

Wie is Kaka

dit is een stukje tekst over Kaka

Waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Op de olympische spelen in Sotsji won Nederland nagenoeg alles met schaatsen, hoe komt dit en waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Het verkrijgen van Six-Pack

Waarom wil je Six-Pack verkrijgen? Hoe verkrijg je Six-Pack?

Is Financial Fair Play de toekomst van voetbal?

Gaan clubs zoals Barcelona en Chelsea echt de regerende hand van de UEFA voelen?

Belang Sport voor kinderen

Belang sporten voor de sociale ontwikkeling voor kinderen

Paaldansen of pole-fitness

De stripclubs ontstegen!