Honkbal


Publicatie datum:

De basisregels van honkbal.

Gesponsorde koppelingen

De beslissingswedstrijd voor het kampioenschap. Het is de negende inning, de stand is 2 tegen 2. Er zijn 2 uit. De slagman heeft "volle bak" en alle honken zijn bezet. De werper gooit de bal en de slagman slaat. De bal vliegt langs de werper het buitenveld in en de loper van het derde honk scoort het winnende punt. De wedstrijd is voorbij.

Voor iedere slagman is dit een droom die uitkomt. Een niet honkbalkenner leest vooral een hoop onbekende termen. Hoe zit een honkbalwedstrijd eigenlijk in elkaar?

De teams 

Een honkbalwedstrijd wordt gespeeld tussen 2 teams van negen spelers. De thuisploeg begint de wedstrijd met de verdediging in het veld. Het uit spelende team mag beginnen met de aanval, zij zijn aan slag. In het veld zijn de volgende spelers opgesteld: 

Pitcher (werper)
Catcher (achtervanger)
Het infield (het binnenveld, bestaande uit de 1e honkman, 2e honkman, 3e honkman en de korte stop).
Hierbij staat de korte stop opgesteld tussen het tweede en het derde honk.
Het outfield (het buitenveld, bestaande uit een linksvelder, midvelder en rechtsvelder).

De slagvolgorde van de negen spelers is van te voren opgegeven aan de tegenpartij en de scheidsrechters.

De innings 

Een honkbalwedstrijd bestaat uit negen innings. Een inning is gespeeld als beide ploegen een volledige slagbeurt hebben afgerond. Er is niet van te voren te zeggen hoeveel mensen er mogen slaan in een slagbeurt van 1 team, de slagbeurt duurt tot op het moment dat er drie slagmensen zijn uitgegaan. Hierna wordt er gewisseld. De slagploeg gaat het veld in en de tegenpartij is aan de beurt om te slaan. 

Het slaan 

De slagmensen nemen plaats in de slagbox, naast de thuisplaat. Dit kan aan de linkerkant van de thuisplaat zijn of aan de rechterkant. De slagbox is een afgetekende ruimte waarbinnen de slagman zich moet opstellen. 

De werper van de tegenpartij probeert de slagman uit te krijgen en hoort dus niet bij de slagpartij, zoals vaak gedacht wordt. Een slagman is uit als hij drie slagballen heeft gekregen. Dit betekent dat de bal drie keer voorbij is gekomen over de thuisplaat en met een hoogtetussen de borst en de knie. De slagman heeft hierbij geen slaande beweging gemaakt of heeft de bal niet geraakt tijdens een slaande beweging (swing). Als de werper de bal naast de thuisplaat gooit of te hoog of te laag gooit, dan is dit een wijdbal. Als een slagman vier wijdballen heeft, dan mag de slagman met een vrije loop naar het eerste honk. De term "volle bak" komt voor als een slagman 2 slag en 3 wijd heeft. Er gaat de volgende worp iets gebeuren, er kunnen geen slagballen meer bij en ook geen wijdballen. 

De veldpartij kan er ook voor zorgen dat de slagman uitgaat. Dit kan door een geslagen bal te vangen (voor de bal de grond heeft geraakt). Of door de bal te branden op het honk bij een "gedwongen loop". Als de slagman niet op een honk staat, dan kan de slagman getikt worden met de bal. De slagman is dan uit. 

Gedwongen loop: Als de slagman de bal het veld in slaat is hij gedwongen om naar het eerste honk te rennen. De veldpartij kan de slagman uit maken door de bal eerder op het eerste honk te branden. Indien het eerste honk bezet is door een eerdere slagman die veilig op het honk is aangekomen, dan moet deze honkloper bij de geslagen bal opschuiven naar het volgende honk, waardoor er voor alle twee de honken sprake is van een gedwongen loop. De slagmensen mogen niet tegelijk op 1 honkstaan en elkaar inhalen is ook geen optie. De gedwongen loop regel is voor ieder honk en de thuisplaatvan toepassing, indien alle honken achter het honk waarop de loper staat, bezet zijn door een teamgenoot. 

De puntentelling: 

Bij honkbal kan alleen een punt gescoord worden door de aanvallende partij. Er wordt een punt gescoord als een slagman veilig over het eerste, tweede en derde honk is geweest en hierna de thuisplaat weer heeft bereikt. Iedere slagman die deze ronde heeft gemaakt telt voor 1 punt. Ook wanneer er een homerun geslagen wordt (een ver geslagen bal die over het hek in het buitenveld gaat) wordt er 1 punt gescoord, tenzij er op het moment van de homerun honklopers aanwezig waren, deze lopers tellen uiteraard mee.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

De voetbalverslaggeving in Nederland

een visie over de voetbalverslaggeving in nederland

Hoe je je schaatsen goed kunt slijpen.

Hier kun je leren hoe je je eigen schaatsen kan slijpen!

Zoli, Magische Magyaar in de 21ste eeuw

De glansrijke carriëre van een Hongaar die afrekende met drugs, drank en slechte vrienden.

Hoe zal de rematch tussen Yushin Okami en Anderson Silva verlopen?

Een analyse over hoe de rematch tussen Okami en A.Silva zal verlopen.

Mineralen bij het sporten

Opsomming van de belangrijkste minderalen bij het sporten

Werkstuk over tennis

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van het hedendaagse Tennis.

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Korfbal: De spelregels

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

De Olympische Spelen spreekbeurt, De Olympische Spelen werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Olympische Spelen.

levende legende Lionel Messi

FC Barcelona's levende legende Messi.

Wat eet ik na een training?

Als je de juiste voedingsstoffen eet, helpt het je ook om vet te verliezen.

Hoe krijg je een 6-pack

Hierin beschrijf ik hoe je snel een 6-pack kunt krijgen.

Waarom zijn topsporters (en dat ze veel geld kunnen verdienen) zo belangrijk?

In iedere zichzelf respecterende talkshow komen vaak topsporters aan het woord, waarom is het verhaal van topsporters zo belangrijk?

Barefoot running, is rennen op blote voeten echt beter ?

Is “barefoot” hardlopen -alsof je op blote voeten rent- beter voor je lichaam dan met moderne hardloopschoenen ? de meningen zijn verdeeld.

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

Kies nu je onbekende sport

Een artikel over onbekende sporten voor mensen die eens wat anders willen

Thuis trainen een goed alternatief voor de sportschool?

thuis trainen lijkt een ideale oplossing maar wat zijn nu de voordelen en wat zijn de valkuilen.

Hoe het voetbal is veranderd

Hoe het voetbal is veranderd

badminton

badminton word gezien als een saaie luie sport, en toch is het de snelste sport ter wereld, hier wat uitleg over de spelregels

Leer golfen

Golf is een sport welke voor iedereen beschikbaar.

Hoe vang je die ene grote karper?

Het vangen van die grote karper gebeurt niet zonder een goede voorbereiding. Hier zijn alvast enkele raadgevingen die je op weg kunnen helpen.

Volleybal

Wat is Volleybal, welke regels zijn er?

Ontstaan van het tafeltennis

Het ontstaan en de evolutie van tafeltennis.

Onze Eredivisie

Eredivise, Ajax, FC Twente, PSV, AZ, Feyenoord, SC Heerenveen, Excelsior, De graafschap, Nederland, Talent

Snel in Shape met de Ab Doer Twist

Met de ab doer twist kun je je lichaam in je eigen huis sterker maken. Het is een gemakkelijk, snel en effectief apparaat.