Honkbal


Publicatie datum:

De basisregels van honkbal.

Gesponsorde koppelingen

De beslissingswedstrijd voor het kampioenschap. Het is de negende inning, de stand is 2 tegen 2. Er zijn 2 uit. De slagman heeft "volle bak" en alle honken zijn bezet. De werper gooit de bal en de slagman slaat. De bal vliegt langs de werper het buitenveld in en de loper van het derde honk scoort het winnende punt. De wedstrijd is voorbij.

Voor iedere slagman is dit een droom die uitkomt. Een niet honkbalkenner leest vooral een hoop onbekende termen. Hoe zit een honkbalwedstrijd eigenlijk in elkaar?

De teams 

Een honkbalwedstrijd wordt gespeeld tussen 2 teams van negen spelers. De thuisploeg begint de wedstrijd met de verdediging in het veld. Het uit spelende team mag beginnen met de aanval, zij zijn aan slag. In het veld zijn de volgende spelers opgesteld: 

Pitcher (werper)
Catcher (achtervanger)
Het infield (het binnenveld, bestaande uit de 1e honkman, 2e honkman, 3e honkman en de korte stop).
Hierbij staat de korte stop opgesteld tussen het tweede en het derde honk.
Het outfield (het buitenveld, bestaande uit een linksvelder, midvelder en rechtsvelder).

De slagvolgorde van de negen spelers is van te voren opgegeven aan de tegenpartij en de scheidsrechters.

De innings 

Een honkbalwedstrijd bestaat uit negen innings. Een inning is gespeeld als beide ploegen een volledige slagbeurt hebben afgerond. Er is niet van te voren te zeggen hoeveel mensen er mogen slaan in een slagbeurt van 1 team, de slagbeurt duurt tot op het moment dat er drie slagmensen zijn uitgegaan. Hierna wordt er gewisseld. De slagploeg gaat het veld in en de tegenpartij is aan de beurt om te slaan. 

Het slaan 

De slagmensen nemen plaats in de slagbox, naast de thuisplaat. Dit kan aan de linkerkant van de thuisplaat zijn of aan de rechterkant. De slagbox is een afgetekende ruimte waarbinnen de slagman zich moet opstellen. 

De werper van de tegenpartij probeert de slagman uit te krijgen en hoort dus niet bij de slagpartij, zoals vaak gedacht wordt. Een slagman is uit als hij drie slagballen heeft gekregen. Dit betekent dat de bal drie keer voorbij is gekomen over de thuisplaat en met een hoogtetussen de borst en de knie. De slagman heeft hierbij geen slaande beweging gemaakt of heeft de bal niet geraakt tijdens een slaande beweging (swing). Als de werper de bal naast de thuisplaat gooit of te hoog of te laag gooit, dan is dit een wijdbal. Als een slagman vier wijdballen heeft, dan mag de slagman met een vrije loop naar het eerste honk. De term "volle bak" komt voor als een slagman 2 slag en 3 wijd heeft. Er gaat de volgende worp iets gebeuren, er kunnen geen slagballen meer bij en ook geen wijdballen. 

De veldpartij kan er ook voor zorgen dat de slagman uitgaat. Dit kan door een geslagen bal te vangen (voor de bal de grond heeft geraakt). Of door de bal te branden op het honk bij een "gedwongen loop". Als de slagman niet op een honk staat, dan kan de slagman getikt worden met de bal. De slagman is dan uit. 

Gedwongen loop: Als de slagman de bal het veld in slaat is hij gedwongen om naar het eerste honk te rennen. De veldpartij kan de slagman uit maken door de bal eerder op het eerste honk te branden. Indien het eerste honk bezet is door een eerdere slagman die veilig op het honk is aangekomen, dan moet deze honkloper bij de geslagen bal opschuiven naar het volgende honk, waardoor er voor alle twee de honken sprake is van een gedwongen loop. De slagmensen mogen niet tegelijk op 1 honkstaan en elkaar inhalen is ook geen optie. De gedwongen loop regel is voor ieder honk en de thuisplaatvan toepassing, indien alle honken achter het honk waarop de loper staat, bezet zijn door een teamgenoot. 

De puntentelling: 

Bij honkbal kan alleen een punt gescoord worden door de aanvallende partij. Er wordt een punt gescoord als een slagman veilig over het eerste, tweede en derde honk is geweest en hierna de thuisplaat weer heeft bereikt. Iedere slagman die deze ronde heeft gemaakt telt voor 1 punt. Ook wanneer er een homerun geslagen wordt (een ver geslagen bal die over het hek in het buitenveld gaat) wordt er 1 punt gescoord, tenzij er op het moment van de homerun honklopers aanwezig waren, deze lopers tellen uiteraard mee.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Hockey, de basis van het spel

In dit artikel wordt de basis van het hockeyspel besproken

De geschiedenis van het voetbal

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld, maar hoe is deze sport ontstaan?

Cricket voor dummies

De absolute basis principes van cricket worden in woord en beeld voorgesteld.

Viktor Onopko, Russich record-international

De carriére van Viktor Onopko, verdediger van Rusland.

Officials bij zwemwedstrijden

Bij zwemwedstrijden lopen altijd veel mensen rond het bad. Heb je je wel eens afgevraagd welke functie zij hebben?

Stretchen of juist niet?

is stretchen in of uit? Is het nodig of niet?

Rugby

Rugby is een leuke cantact sport voor grote, kleine, dikke, dunne, dames en heren.

Il Grande Torino

Het Dream Team van de jaren '40, door een noodlottig ongeval kwam een memorabel tijdperk tot een vervroegd einde.

Olympische Spelen

waarom de olympische spelen goed zijn voor Nederland

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

Fitness tips

Fitness is leuker als je je focust op wat je wilt bereiken en welke apparaten je daarvoor kunt gebruiken. Met tegenzin op de loopband lopen, helpt niet.

Bodypump

Een totale body workout voor alle spiergroepen

Hodgson opgelucht? Overname Liverpool nog lang niet zeker!

Bij overname van de voetbalclub Liverpool FC, is NESV bij machte de huidige trainer te ontslaan. Deze overname lijkt echter nog verre van zeker te zijn.

Geen fluwelen maar betonnen revolutie

Johan Cruijff staat op het punt om de macht over te nemen binnen AJAX. Artikel over woensdag 30-03-2011. Dag van de waarheid.

Paintball: De keuze van je marker

Criteria voor de keuze van mijn marker

Plezier voor twee met stijldansen

Stijldansen is plezier voor twee. Wat is stijldansen?

Clenbuterol gebruik

Contador word geschorst voor 1 jaar, voor een minimale hoeveelheid clenbuterol in zijn lichaam. Dit artikel zet de dopingregels over clenbuterol uiteen en bekijkt eerdere gevallen. Is een schorsing hier op zijn plaats?

Paaldansen of pole-fitness

De stripclubs ontstegen!

Waarom zijn topsporters (en dat ze veel geld kunnen verdienen) zo belangrijk?

In iedere zichzelf respecterende talkshow komen vaak topsporters aan het woord, waarom is het verhaal van topsporters zo belangrijk?

vechtsporten, een sportief alternatief.

tegenwoordig kun je uit honderden sporten kiezen als je gaat sporten. Vechtsporten kunnen een goed alternatief zijn voor de traditionele sporten.

Wat eet ik na een training?

Als je de juiste voedingsstoffen eet, helpt het je ook om vet te verliezen.

Snel in Shape met de Ab Doer Twist

Met de ab doer twist kun je je lichaam in je eigen huis sterker maken. Het is een gemakkelijk, snel en effectief apparaat.

Dopinggebruik in de topsport moet niet gelegaliseerd worden

Er wordt tegenwoordig steeds vaker doping gebruikt in de topsport, maar dit verpest de sport en daarom moet doping niet gelegaliseerd worden.

Paaldansen, pole fitness, paaldanseres

Op deze pagina vindt je uitgebreide informatie over paaldansen, paaldanseressen, pole fitness en paalsport

Sportschoenen: De vaktermen

over de vaktermen die te maken hebben met sportschoenen