Honkbal


Publicatie datum:

De basisregels van honkbal.

Gesponsorde koppelingen

De beslissingswedstrijd voor het kampioenschap. Het is de negende inning, de stand is 2 tegen 2. Er zijn 2 uit. De slagman heeft "volle bak" en alle honken zijn bezet. De werper gooit de bal en de slagman slaat. De bal vliegt langs de werper het buitenveld in en de loper van het derde honk scoort het winnende punt. De wedstrijd is voorbij.

Voor iedere slagman is dit een droom die uitkomt. Een niet honkbalkenner leest vooral een hoop onbekende termen. Hoe zit een honkbalwedstrijd eigenlijk in elkaar?

De teams 

Een honkbalwedstrijd wordt gespeeld tussen 2 teams van negen spelers. De thuisploeg begint de wedstrijd met de verdediging in het veld. Het uit spelende team mag beginnen met de aanval, zij zijn aan slag. In het veld zijn de volgende spelers opgesteld: 

Pitcher (werper)
Catcher (achtervanger)
Het infield (het binnenveld, bestaande uit de 1e honkman, 2e honkman, 3e honkman en de korte stop).
Hierbij staat de korte stop opgesteld tussen het tweede en het derde honk.
Het outfield (het buitenveld, bestaande uit een linksvelder, midvelder en rechtsvelder).

De slagvolgorde van de negen spelers is van te voren opgegeven aan de tegenpartij en de scheidsrechters.

De innings 

Een honkbalwedstrijd bestaat uit negen innings. Een inning is gespeeld als beide ploegen een volledige slagbeurt hebben afgerond. Er is niet van te voren te zeggen hoeveel mensen er mogen slaan in een slagbeurt van 1 team, de slagbeurt duurt tot op het moment dat er drie slagmensen zijn uitgegaan. Hierna wordt er gewisseld. De slagploeg gaat het veld in en de tegenpartij is aan de beurt om te slaan. 

Het slaan 

De slagmensen nemen plaats in de slagbox, naast de thuisplaat. Dit kan aan de linkerkant van de thuisplaat zijn of aan de rechterkant. De slagbox is een afgetekende ruimte waarbinnen de slagman zich moet opstellen. 

De werper van de tegenpartij probeert de slagman uit te krijgen en hoort dus niet bij de slagpartij, zoals vaak gedacht wordt. Een slagman is uit als hij drie slagballen heeft gekregen. Dit betekent dat de bal drie keer voorbij is gekomen over de thuisplaat en met een hoogtetussen de borst en de knie. De slagman heeft hierbij geen slaande beweging gemaakt of heeft de bal niet geraakt tijdens een slaande beweging (swing). Als de werper de bal naast de thuisplaat gooit of te hoog of te laag gooit, dan is dit een wijdbal. Als een slagman vier wijdballen heeft, dan mag de slagman met een vrije loop naar het eerste honk. De term "volle bak" komt voor als een slagman 2 slag en 3 wijd heeft. Er gaat de volgende worp iets gebeuren, er kunnen geen slagballen meer bij en ook geen wijdballen. 

De veldpartij kan er ook voor zorgen dat de slagman uitgaat. Dit kan door een geslagen bal te vangen (voor de bal de grond heeft geraakt). Of door de bal te branden op het honk bij een "gedwongen loop". Als de slagman niet op een honk staat, dan kan de slagman getikt worden met de bal. De slagman is dan uit. 

Gedwongen loop: Als de slagman de bal het veld in slaat is hij gedwongen om naar het eerste honk te rennen. De veldpartij kan de slagman uit maken door de bal eerder op het eerste honk te branden. Indien het eerste honk bezet is door een eerdere slagman die veilig op het honk is aangekomen, dan moet deze honkloper bij de geslagen bal opschuiven naar het volgende honk, waardoor er voor alle twee de honken sprake is van een gedwongen loop. De slagmensen mogen niet tegelijk op 1 honkstaan en elkaar inhalen is ook geen optie. De gedwongen loop regel is voor ieder honk en de thuisplaatvan toepassing, indien alle honken achter het honk waarop de loper staat, bezet zijn door een teamgenoot. 

De puntentelling: 

Bij honkbal kan alleen een punt gescoord worden door de aanvallende partij. Er wordt een punt gescoord als een slagman veilig over het eerste, tweede en derde honk is geweest en hierna de thuisplaat weer heeft bereikt. Iedere slagman die deze ronde heeft gemaakt telt voor 1 punt. Ook wanneer er een homerun geslagen wordt (een ver geslagen bal die over het hek in het buitenveld gaat) wordt er 1 punt gescoord, tenzij er op het moment van de homerun honklopers aanwezig waren, deze lopers tellen uiteraard mee.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Wie hoort er in de spits bij Oranje?

dit artikeltje gaat over wie er in de spits hoort bij het Nederlands elftal

Paintball: De keuze van je marker

Criteria voor de keuze van mijn marker

Dopinggebruik in de topsport moet niet gelegaliseerd worden

Er wordt tegenwoordig steeds vaker doping gebruikt in de topsport, maar dit verpest de sport en daarom moet doping niet gelegaliseerd worden.

Wat is Tifosi en waar komt Tifosi vandaan?

Tifosi is een bekend merk sport-zonnebril maar waar komt het woord Tifosi vandaan?

Hatha Yoga is sport, maar veel meer dan dat!

Hatha-yoga maakt niet alleen het lichaam soepel en sterk, maar brengt vooral evenwicht tussen lichaam en geest.�

Geen fluwelen maar betonnen revolutie

Johan Cruijff staat op het punt om de macht over te nemen binnen AJAX. Artikel over woensdag 30-03-2011. Dag van de waarheid.

Barefoot running, is rennen op blote voeten echt beter ?

Is “barefoot” hardlopen -alsof je op blote voeten rent- beter voor je lichaam dan met moderne hardloopschoenen ? de meningen zijn verdeeld.

Vitaminen en mineralen gebruikt bij het bodybuilden

Een korte samenvatting van de meest voorkomende vitaminen die gebruikt worden bij het bodybyuilden

Johan Derken over zijn turbulente carriere

De Voetbal loopbaan van Johan Derksen

Honkbal

De basisregels van honkbal.

Barcelona - Chelsea

'De verdediging is de beste aanval'

Waar moet men op letten bij werphengels?

Hiermee geef ik enkele tips bij het kiezen van de juiste werphengel.

Voetbal op de Waddeneilanden

Dit artikel gaat over het voetbal op de Waddeneilanden.

De twinkeling in de ogen van Peter

De twinkeling in de ogen van Peter. Ajax - Manchester City door de ogen van een 12-jarige.

Wie is Kaka

dit is een stukje tekst over Kaka

Hardlopen als therapie

Steeds meer mensen ervaren de therapeutische werking van hardlopen.

Manchester United FC

manchester united de beste voetbalclub in Engeland

badminton

badminton word gezien als een saaie luie sport, en toch is het de snelste sport ter wereld, hier wat uitleg over de spelregels

Beginnen met duiken

Begin vandaag nog met je Padi duik cursus. Hoe, wat, waar en waarom over duiken.

Afvallen. Hoe en wat te doen.

Informeren hoe afvallen in zijn werk gaat.

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

Paintball: Masker/ Goggles

Keuze van een masker

Welke vorm van Pilates is het beste?

Lees snel meer over de verschillende vormen van pilates die er zijn. Kies voor jezelf de beste uit..

Damesvoetbal

He! je laat je toch niet dollen door een meisje?!

Hoe krijg je een 6-pack

Hierin beschrijf ik hoe je snel een 6-pack kunt krijgen.