Is Financial Fair Play de toekomst van voetbal?

Publicatie datum:

Gaan clubs zoals Barcelona en Chelsea echt de regerende hand van de UEFA voelen?

Gesponsorde koppelingen

De UEFA en de nieuwe Financial Fair Play regels moeten verandering gaan brengen in de knotsgekke wereld die het professionele voetbal heet. De nieuwe regels moeten gaan zorgen dat het financiële wanbeleid van vele teams niet langer onbestraft blijft en dat clubs ook daadwerkelijk winst gaan maken. Maar is dit een utopie, of wordt het ook echt waarheid?

Vanaf 2013 voert de UEFA nieuwe regels in op de Europese voetbalvelden; de Financial Fair Play regels. Het doel van deze regels is om het professionele speelveld meer gelijk en economisch verantwoord te maken voor de lange termijn. In de afgelopen jaren is er een trend ontstaan waarin het voor sommige is toegestaan om voor miljoenen schulden te hebben, terwijl andere elke dubbeltje moeten omdraaien. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Europese top voor vele teams onbereikbaar is. Maar wat houden deze Financial Fair Play regels nou eigenlijk in? Het belangrijkste gedeelte is de break-even regel die is vastgelegd. Deze regel houdt in dat elke club minimaal quitte moet spelen over een financieel boekjaar en geen verlies mag maken dus. Dit moet ervoor zorgen dat de schulden van de clubs niet groter kunnen worden. Wanneer een club deze vereiste niet haalt zullen er (zware) sancties volgen. Deze straffen kunnen uiteen lopen van een boete, tot het terugtrekken uit een Europese competitie, of zelfs van de licentie. Dit zou dus bijvoorbeeld kunnen beteken dat Barcelona na 2013 niet meer in de Champions Leauge kunnen uitkomen, mits zij hen beleid winstgevend kunnen maken (en de UEFA zijn plannen doorzet). Ook lijkt het erop dat bedragen zoals de €94 miljoen die voor Cristiano Ronaldo werd betaald niet gauw wordt geëvenaard. De UEFA gaat stricter letten op de uitgaven, dit bleek wel uit de waarschuwing die het gaf aan Chelsea en Liverpool in januari 2011, nadat zij in de winterstop vele miljoenen uitgaven voor tussentijdse versterkingen. Vanaf boekjaar 2011 telt begint de regeling namelijk mee te tellen.

Om te zorgen dat eigenaren niet zomaar klakkeloos geld in hun club pompen om verliezen te dekken, is daar ook een regel voor. Een eigenaar mag slechts een maximum bedrag sponsoren aan zijn club. Eerst is dat €45 miljoen,om later verlaagd te worden naar €30 miljoen. Dit lijkt een hoop, maar naar de laatste schatting had Chelsea een schuld van €726 miljoen. En op deze manier worden de eigenaren wel persoonlijk aansprakelijk voor dat verlies, wat tot nog toe niet zo was. Uiteindelijk is een eerste stap van de UEFA om de schuldenlast van alle clubs omlaag te brengen, want clubs zoals Chelsea zijn geen uitzondering. Door deze regeling moeten Nederlandse clubs weer een kans krijgen om tot de Europese top te behoren. In Nederland is er al langer sprake van streng toezicht op de financiën van voetbalclubs, uitgevoerd door de KNVB. Het is vooralsnog speculeren hoe goed de nieuwe regels hun werk uitvoeren, maar het is in ieder geval een signaal naar de clubs toe. Net zoals in het bedrijfsleven zal financieel wanbeleid niet langer getolereerd worden. Het zal dus ook lastiger worden voor clubs om zomaar vijf of zes miljoen voor een jeugdspeler uit te trekken. Lange termijn investeringen vallen niet onder de Break-even regel, dit is om eigen ontwikkeling, zoals jeugdspelers zelf opleiden, te stimuleren. In plaats van talenten van ver aan te kopen, wil de UEFA graag dat elke club zelf zijn eigen kweekvijver heeft om uit te vissen. Uiteindelijk ligt de focus compleet op de lange termijn. Als de Financial Fair Play regels hen werk doen, dan is één ding zeker, het zal de voetbalindustrie compleet veranderen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

comments powered by Disqus

Meer uit de categorie sport

Hardloopschoenen kopen

dingen die je niet mag vergeten!

Voetbal op de Waddeneilanden

Dit artikel gaat over het voetbal op de Waddeneilanden.

Vlaggendrager Dorian van Rijsselberge

Kickboksen

De herkomst en basisprincipes van het Kickboksen

Anke Huber

Duitse tennister die 12 WTA tornooien op haar naam wist te schrijven

Sportdrank

Informatie over diverse soorten sportdrank

Manchester United FC

manchester united de beste voetbalclub in Engeland

Sportvoeding

Wat is sportvoeding juist en waaruit bestaat deze zoal?

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

Leer golfen

Golf is een sport welke voor iedereen beschikbaar.

Hoe zal de rematch tussen Yushin Okami en Anderson Silva verlopen?

Een analyse over hoe de rematch tussen Okami en A.Silva zal verlopen.

Nederlandse voetbal competitie

Nederlandse jeugdspelers krijgen weer kansen

Viktor Onopko, Russich record-international

De carriére van Viktor Onopko, verdediger van Rusland.

Gratis eredivisie voetbal kijken op de televisiezender Fox

Op verzoek van velen komt de televisiezender Fox gratis in de plaats van 13th Street.

De voetbalverslaggeving in Nederland

een visie over de voetbalverslaggeving in nederland

Hoe wordt je een wereldberoemde voetballer?

Lees hier hoe een gewone Nederlandse jongen bij toeval een wereldberoemde voetballer wordt.

Paintball: De keuze van je marker

Criteria voor de keuze van mijn marker

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië

Positief Coachen

Positief coachen beschrijft hoe je kinderen (als sporter of kind) positief kunt aanmoedigen en belonen en daarmee u en uw kind beter kunt steunen.

Ek voetbal en de scheidsrechters

Op grote voetbalevenementen worden de scheidsrechters tot op het bot getest

Tour de france

Het geheim van de gele trui.

De Olympische Spelen spreekbeurt, De Olympische Spelen werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Olympische Spelen.

Racing Mechelen

Waar een wil is, is een weg

De twinkeling in de ogen van Peter

De twinkeling in de ogen van Peter. Ajax - Manchester City door de ogen van een 12-jarige.

Tips bij de aanschaf van loopschoenen

Waar moet u op letten wanneer u nieuwe loopschoenen gaat kopen?