Is Financial Fair Play de toekomst van voetbal?


Publicatie datum:

Gaan clubs zoals Barcelona en Chelsea echt de regerende hand van de UEFA voelen?

Gesponsorde koppelingen

De UEFA en de nieuwe Financial Fair Play regels moeten verandering gaan brengen in de knotsgekke wereld die het professionele voetbal heet. De nieuwe regels moeten gaan zorgen dat het financiële wanbeleid van vele teams niet langer onbestraft blijft en dat clubs ook daadwerkelijk winst gaan maken. Maar is dit een utopie, of wordt het ook echt waarheid?

Vanaf 2013 voert de UEFA nieuwe regels in op de Europese voetbalvelden; de Financial Fair Play regels. Het doel van deze regels is om het professionele speelveld meer gelijk en economisch verantwoord te maken voor de lange termijn. In de afgelopen jaren is er een trend ontstaan waarin het voor sommige is toegestaan om voor miljoenen schulden te hebben, terwijl andere elke dubbeltje moeten omdraaien. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Europese top voor vele teams onbereikbaar is. Maar wat houden deze Financial Fair Play regels nou eigenlijk in? Het belangrijkste gedeelte is de break-even regel die is vastgelegd. Deze regel houdt in dat elke club minimaal quitte moet spelen over een financieel boekjaar en geen verlies mag maken dus. Dit moet ervoor zorgen dat de schulden van de clubs niet groter kunnen worden. Wanneer een club deze vereiste niet haalt zullen er (zware) sancties volgen. Deze straffen kunnen uiteen lopen van een boete, tot het terugtrekken uit een Europese competitie, of zelfs van de licentie. Dit zou dus bijvoorbeeld kunnen beteken dat Barcelona na 2013 niet meer in de Champions Leauge kunnen uitkomen, mits zij hen beleid winstgevend kunnen maken (en de UEFA zijn plannen doorzet). Ook lijkt het erop dat bedragen zoals de €94 miljoen die voor Cristiano Ronaldo werd betaald niet gauw wordt geëvenaard. De UEFA gaat stricter letten op de uitgaven, dit bleek wel uit de waarschuwing die het gaf aan Chelsea en Liverpool in januari 2011, nadat zij in de winterstop vele miljoenen uitgaven voor tussentijdse versterkingen. Vanaf boekjaar 2011 telt begint de regeling namelijk mee te tellen.

Om te zorgen dat eigenaren niet zomaar klakkeloos geld in hun club pompen om verliezen te dekken, is daar ook een regel voor. Een eigenaar mag slechts een maximum bedrag sponsoren aan zijn club. Eerst is dat €45 miljoen,om later verlaagd te worden naar €30 miljoen. Dit lijkt een hoop, maar naar de laatste schatting had Chelsea een schuld van €726 miljoen. En op deze manier worden de eigenaren wel persoonlijk aansprakelijk voor dat verlies, wat tot nog toe niet zo was. Uiteindelijk is een eerste stap van de UEFA om de schuldenlast van alle clubs omlaag te brengen, want clubs zoals Chelsea zijn geen uitzondering. Door deze regeling moeten Nederlandse clubs weer een kans krijgen om tot de Europese top te behoren. In Nederland is er al langer sprake van streng toezicht op de financiën van voetbalclubs, uitgevoerd door de KNVB. Het is vooralsnog speculeren hoe goed de nieuwe regels hun werk uitvoeren, maar het is in ieder geval een signaal naar de clubs toe. Net zoals in het bedrijfsleven zal financieel wanbeleid niet langer getolereerd worden. Het zal dus ook lastiger worden voor clubs om zomaar vijf of zes miljoen voor een jeugdspeler uit te trekken. Lange termijn investeringen vallen niet onder de Break-even regel, dit is om eigen ontwikkeling, zoals jeugdspelers zelf opleiden, te stimuleren. In plaats van talenten van ver aan te kopen, wil de UEFA graag dat elke club zelf zijn eigen kweekvijver heeft om uit te vissen. Uiteindelijk ligt de focus compleet op de lange termijn. Als de Financial Fair Play regels hen werk doen, dan is één ding zeker, het zal de voetbalindustrie compleet veranderen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Honkbal

De basisregels van honkbal.

Gratis eredivisie voetbal kijken op de televisiezender Fox

Op verzoek van velen komt de televisiezender Fox gratis in de plaats van 13th Street.

Hodgson opgelucht? Overname Liverpool nog lang niet zeker!

Bij overname van de voetbalclub Liverpool FC, is NESV bij machte de huidige trainer te ontslaan. Deze overname lijkt echter nog verre van zeker te zijn.

Hardlooptips voor beginners

Goede voornemens? Lees hier hoe ook jij kunt beginnen met hardlopen én hoe je het volhoudt!

Wat eet ik na een training?

Als je de juiste voedingsstoffen eet, helpt het je ook om vet te verliezen.

Bachata; de nieuwe dansstijl

Een van oorsprong Amerikaans-Latijnse muziekstijl

Plezier voor twee met stijldansen

Stijldansen is plezier voor twee. Wat is stijldansen?

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

Werkstuk over tennis

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van het hedendaagse Tennis.

Waarom 'harder' lopen?

Een aantal goede redenen om te beginnen met hardlopen!

Belang Sport voor kinderen

Belang sporten voor de sociale ontwikkeling voor kinderen

Beginnen met duiken

Begin vandaag nog met je Padi duik cursus. Hoe, wat, waar en waarom over duiken.

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië

Gestopt met roken door fitness !

In dit artikeltje vertel ik je hoe ik ben gestopt met roken en hoe je dit zelf makkelijk kunt verwezenlijken.

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Wel of geen Londen voor Miranda Boonstra

hoe 8 seconde de gemoederen binnen noc en de knau flink bezig houden

De elfstedentocht 2012

Komt er een elfstedentocht?

Barefoot running, is rennen op blote voeten echt beter ?

Is “barefoot” hardlopen -alsof je op blote voeten rent- beter voor je lichaam dan met moderne hardloopschoenen ? de meningen zijn verdeeld.

Hoe vang je die ene grote karper?

Het vangen van die grote karper gebeurt niet zonder een goede voorbereiding. Hier zijn alvast enkele raadgevingen die je op weg kunnen helpen.

Geen fluwelen maar betonnen revolutie

Johan Cruijff staat op het punt om de macht over te nemen binnen AJAX. Artikel over woensdag 30-03-2011. Dag van de waarheid.

Bondscoach zijn

Blij dat ik geen bondscoach ben want wanneer doe je het goed?

Bridge: sterke klaver biedsystemen

Precisie is een zeer succesvol biedsysteem

Anke Huber

Duitse tennister die 12 WTA tornooien op haar naam wist te schrijven

Ruxandra Dragomir

Roemeens tennisspeelster die vooral furore maakte in het WTA circuit