Kickboksen


Publicatie datum:

De herkomst en basisprincipes van het Kickboksen

Gesponsorde koppelingen

Een sport die door veel mensen gezien wordt als een agressieve sport. Onterecht, het vraagt juist veel techniek en uithoudingsvermogen van de deelnemers, iets wat die zogenaamd stoere relschoppers niet inzien. Door dat soort figuren, die in blinde woede op elkaar in timmeren, heeft de sport een negatief imago gekregen. Laat hen maar eens meevechten met de professionele kickboksers, dan zullen ze flink op hun neus kijken.

De sport is ontstaan uit het idee vechters die verschillende sporten uitoefenen, tegen elkaar uit te kunnen laten komen. Het werd in de jaren zeventig een populaire sport in onder andere Amerika en Japan. Toch was het kickboksen in Amerika anders dan dat in Japan. In Amerika was het kickboksen een mix geworden van boksen, karate en taekwondo. Dit hield in dat de stoten en trappen vooral gemaakt werden voor het scoren van punten. Het maakte niet uit hoe hard je de tegenstander  raakte, als het maar raak was. In Japan echter, was het kickboksen meer gebaseerd op Muay Thai. In deze sport was het juist de bedoeling de tegenstander zo hard mogelijk te raken. In het Japanse kickboksen zijn ook meer bewegingen toe gestaan dan in de Amerikaanse versie, zo mag je in Japan elleboogstoten geven waar dat in Amerika niet mag.

 

Het gevecht vindt plaats in een ring, precies zoals met boksen het geval is. De deelnemers dragen handschoenen en een speciale soort helm. Soms worden er ook scheenbeschermers gedragen, dat gebeurd heel af en toe bij de lagere klassen. Net als in voetbal, zijn ook de kickboksers in verschillende klassen opgedeeld. Je hebt de J-klasse, waarin de jeugd tegen elkaar vecht. Die klasse kan ook weer opgedeeld worden in een aantal klassen, zodat de jeugdige kampioenen niet tegen beginnertjes hoeven te vechten. Vervolgens is er de N-klasse, de klasse voor de nieuwelingen in de volwassenklassen. Dit is de enige klasse waar er eventueel scheenbeschermers worden gedragen. Na de N-klasse lopen de klassen vanaf C op naar A, waar A de hoogste klasse is. Om vanuit de N-klasse naar hogere klassen te komen, moet je 3 wedstrijden winnen. Om dan van de C naar de B-klasse te gaan na 6 gewonnen wedstrijden en uiteindelijk in de A-klasse te belanden na 8 gewonnen wedstrijden in de B-klasse.

 

                        In Nederland is het kickboksen geïntroduceerd door Thom Harinck. Het Nederlandse kickboksen is meer afgeleid van de Japanse tak. Technisch gezien lijkt de Nederlandse versie op de welbekende K1, maar er zijn kleine verschillen. In de Nederlandse sport mag er bijvoorbeeld wel geclincht worden (een soort omhelzing tussen de twee deelnemers), hoe lang die clinch ligt aan de scheidsrechter en de klasse. Ook mag er in sommige klassen met elleboogstoten gewerkt worden. Dan worden de Thaise regels toegepast en heet het kickboksen ook wel Full Muay Thai.

 

Er zijn 4 algemene soorten kickbokswedstrijden:

Het semi-contact vechten, ook wel bekend als pointsfighting, waar de punten gescoord worden door goedgeplaatste bewegingen. Zo is een trap naar het hoofd 2 punten waard en naar het lichaam 1 punt, een gesprongen trap tegen het hoofd 3 punten en als men in een sprong het lichaam raakt haalt men 2 punten binnen. Verder is elke rake stoot 1 punt waard. Belangrijk kenmerk aan dit soort gevecht, is dat het gevecht na elke punt stil wordt gelegd.

Anders is het bij light-contact vechten, het continuousfighting, waar de deelnemers een van tevoren vastgestelde tijd lang doorvechten en het gevecht alleen onderbroken wordt als er een foute techniek toegepast wordt, wat gestraft wordt met een waarschuwing of een minpunt. De uiteindelijke winnaar is degene die de meeste punten heeft. Het komt in deze vorm ook wel voor dat de tegenstander knock-out wordt geslagen.

Verder is er nog full-contact vechten. Hier gaat het er net een tikje harder aan toe dan bij het light-contact, knock-outs komen dan ook vaker voor.

Als laatst is er het form vechten of het vechten van Kata’s, in deze vorm worden de oefeningen beoordeeld door een jury. Degene met de meeste toegekende punten wint. Dit wordt gezien als de minst gewelddadige manier om te kickboksen, aangezien de focus hier niet op de tegenstander maar op de deelnemer zelf ligt.

 

Doordat een gevecht veel vraagt van een deelnemer, moet er stevig getraind worden voor een wedstrijd. Zo is het handig dat de deelnemer de juiste technieken goed onder de knie heeft. Dit omdat het gebruiken van de verkeerde techniek niet alleen minpunten op kan leveren, het kan ook blessures tot gevolg hebben. Verdraaide knieën, overstrekte polsen  en ellebogen zijn veel voorkomende blessures. Ook moeten de deelnemers een goede conditie hebben, ze zijn namelijk continue alert en in beweging. Lenigheid is een belangrijke factor, schoppen naar het hoofd zijn het meeste waard, maar daarvoor moeten de spieren goed opgewarmd en getraind zijn. Het trainen gebeurd met een boksbal of op een teamgenoot, wel goed beschermd natuurlijk.

 

Alles bij elkaar genomen, steekt er duidelijk meer achter de sport dan een beetje slaan en schoppen. De sport heeft een interessante herkomst en is voor de deelnemer een uitdaging aan techniek en conditie. Daarbij komt dat er strakke regels zijn voor in de vechtring. Toch staat het plezier in de sport voorop, zoals bij elke sport.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Hodgson opgelucht? Overname Liverpool nog lang niet zeker!

Bij overname van de voetbalclub Liverpool FC, is NESV bij machte de huidige trainer te ontslaan. Deze overname lijkt echter nog verre van zeker te zijn.

Paintball: De keuze van je marker

Criteria voor de keuze van mijn marker

De geschiedenis van de formule 1 sport!

Wat is de geschiedenis van de formule 1 wagen?

Tour de france

Het geheim van de gele trui.

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

Wel of geen Londen voor Miranda Boonstra

hoe 8 seconde de gemoederen binnen noc en de knau flink bezig houden

Wielrennen op een Tacx Rollerbank

De Tacx rollerbank wordt de door grootste wielrenners gebruikt voor een belangrijke tijdrit. Is het voor particulier gebruik handig om zo’n Tacx aan te schaffen? En wat kan je er dan mee? Welke overwegingen moet men maken en wat zijn de voor- en nadelen van de rollerbank?

Welke vorm van Pilates is het beste?

Lees snel meer over de verschillende vormen van pilates die er zijn. Kies voor jezelf de beste uit..

Afvallen. Hoe en wat te doen.

Informeren hoe afvallen in zijn werk gaat.

Tips bij de aanschaf van loopschoenen

Waar moet u op letten wanneer u nieuwe loopschoenen gaat kopen?

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

Hardlooptips voor beginners

Goede voornemens? Lees hier hoe ook jij kunt beginnen met hardlopen én hoe je het volhoudt!

Wat zijn de duurste voetbaltransfers ooit??

In deze artikel word vertelt wat de 5 duurste voetbaltransfers ooit zijn ik zou zeggen check it.

Lionel Messi

Lionel Messi, FC Barcelona, Maradona, Pele, Cruijff, Cristiano Ronaldo, Zidane

Johan Derken over zijn turbulente carriere

De Voetbal loopbaan van Johan Derksen

Barefoot running, is rennen op blote voeten echt beter ?

Is “barefoot” hardlopen -alsof je op blote voeten rent- beter voor je lichaam dan met moderne hardloopschoenen ? de meningen zijn verdeeld.

Hardlopen als therapie

Steeds meer mensen ervaren de therapeutische werking van hardlopen.

Wat is de oudste voetbalclub ter wereld?

Dit artikel gaat over welke club zich de oudste voetbalclub ter wereld mag noemen.

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

Racing Mechelen

Waar een wil is, is een weg

bewegingen aanleren passief of actief?

Wat is beter, actief of passief aanleren van bewegingen?

De vooroordelen over vrouwenvoetbal.

Interview met Amber van der Heijde over vrouwenvoetbal

Zo worden wij Europees Kampioen

Voetbal, Europees kampioenschap, EK 2012, Nederlands Elftal, Oranje, Polen, Oekraine, Nederland, Spanje, Duitsland.

Voetbal werkstuk, Voetbal spreekbeurt

Het ontstaan en de ontwikkeling van het moderne Voetbal.

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!