Kim Clijsters


Publicatie datum:

De carrière van de grootste tennister uit de lage landen

Gesponsorde koppelingen

Kim Clijsters, geboren te Bilzen op 8 juni 1983, is een Belgische toptennister. Ze kwam reeds uit een sportief gezin, haar vader Lei Clijsters was profvoetballer en haar moeder, Els Vandecaetsbeek, was turnster. Het voormalig nummer 1 van de wereld begon vlak na haar comeback in 2009 met een wildcard aan de US Open en won deze meteen.

Carrière

Eerste fase

Clijsters was de eerste Belgische tennister die de finale van een grandslamtornooi bereikte, dit was in 2001 tegen Jennifer Capriati. Ze verloor deze finale maar nipt. Onderweg had ze namelijk ook die andere Belgische ex-nummer 1 verslagen. Justin Henin ging er tegen Clijsters uit in de halve finale.

Het duurde echter wel vier jaar na de verloren finale, alvorens ze ook haar eerste grandslam won, namelijk de US Open in 2005. Daarvoor had ze reeds 4 grandslamfinales verloren. Vreemd genoeg beëindigde Clijsters na haar overwinning de samenwerking met haar trainer, Marc De Hous.

 a enkele jaren van blessures gaf Clijsters er in mei 2007 er de brui aan en stopte met onmiddellijke ingang met tennis. Haar afscheid was normaal gezien op het einde van het tennisseizoen voorzien. Ze speelde daarna nog wel een wedstrijd voor het goede doel als afsluiter.

Comeback

In maart 2009 kondigde Clijsters aan dat ze terug zou beginnen tennissen. Ze zou haar comeback maken op het WTA-tornooi van Cincinnati. Tot die tijd zou ze enkel exhibitiewedstrijden spelen om terug wat in het ritme te komen. Zo speelde ze bijvoorbeeld een dubbelspel tegen Graff en Agasi op Wimbledon. Haar 'officieel' programma zou bestaan uit de tornooien van Cincinnati, Toronto, Luxemburg en de US Open.

In Cincinnati haalde ze de kwartfinale, in Toronto de derde ronde. Maar op de US Open stond Clijsters er weer en ze won de finale tegen Caroline Wozniacki met 7-5 en 6-2. Ondertussen timmert Clijsters verder aan haar weg. In januari 2011 won ze ook de Australian Open.

Vroeger werd Kim bijgestaan door één vaste trainer, de bekendste waren Marc De Hous en Carl Maes. Tegenwoordig laat ze zich bijstaan door een heel team. Zo is er een trainer voor haar slagen, één voor haar conditie, een persoonlijke kinesist, etc.

Privéleven

Kim was een tijdlang samen met de Australische proftennisser, Lleyton Hewitt, daarom dat ze in Australië nog steeds zo populair is. Deze relatie bleef echter niet duren en in 2007 huwde ze met de Amerikaanse basketbalspeler Brian Lynch. Hij gaf zijn complete carrière op om Kim te kunnen volgen bij haar comeback in het tennis en te zorgen voor hun dochter, Jade Ellie, die in 2008 werd geboren.

Toch was het niet altijd goed nieuws, in januari 2009 overleed haar vader Lei Clijsters op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Clijsters zet zich ook in voor goede doelen, naast het spelen van demonstratiewedstrijden (waarvan de opbrengst voor goede doelen zijn), is zij ook ambassadrice van SOS-kinderdorpen.

Palmares

- WTA Luxemburg (1999, 2001, 2002, 2003, 2005)
- WTA Hobart (2000)- WTA Leipzig (2000, 2001)
- WTA Stanford (2000, 2006)
- WTA Hamburg (2001)
- WTA Filderstadt (2002, 2003)
- WTA Los Angeles (2002, 2003, 2005)
- WTA Sydney (2003, 2007)
- WTA Indian Wells (2003, 2005)
- WTA Rome (2003)
- WTA Rosmalen (2003)
- WTA Parijs (2004)
- WTA ANtwerpen (2004)
- WTA Miami (2005, 2010)
- WTA Eastbourne (2005)
- WTA Toronto (2005)
- US Open (2005, 2009, 2010)
- WTA Hasselt (2005, 2006)
- WTA Brisbane (2010)
- WTA Cincinnati (2010)
- WTA Doha (2010)
- Australian Open (2011)


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Bondscoach zijn

Blij dat ik geen bondscoach ben want wanneer doe je het goed?

Barefoot running, is rennen op blote voeten echt beter ?

Is “barefoot” hardlopen -alsof je op blote voeten rent- beter voor je lichaam dan met moderne hardloopschoenen ? de meningen zijn verdeeld.

Il Grande Torino

Het Dream Team van de jaren '40, door een noodlottig ongeval kwam een memorabel tijdperk tot een vervroegd einde.

Hoe vang je een karper, Hoe vang je een grote karper

In Nederland wemelt het van de grote karpers, lees hier hoe je die vangen kunt.

Hoe wordt je een wereldberoemde voetballer?

Lees hier hoe een gewone Nederlandse jongen bij toeval een wereldberoemde voetballer wordt.

Rugby

Rugby is een leuke cantact sport voor grote, kleine, dikke, dunne, dames en heren.

Iedereen kan top coach worden met het Barcelona systeem.

Met voetbal win je alleen als team, één speler is nooit bepalend.

Waarom 'harder' lopen?

Een aantal goede redenen om te beginnen met hardlopen!

Fair play geliefd?

Fair play geliefd of liever niet?

De mooiste surfstranden, de mooiste surf babes

Waar vindt je de mooiste surfstranden en de mooiste surf babes?

Viktor Onopko, Russich record-international

De carriére van Viktor Onopko, verdediger van Rusland.

Onze Eredivisie

Eredivise, Ajax, FC Twente, PSV, AZ, Feyenoord, SC Heerenveen, Excelsior, De graafschap, Nederland, Talent

Gratis eredivisie voetbal kijken op de televisiezender Fox

Op verzoek van velen komt de televisiezender Fox gratis in de plaats van 13th Street.

Wel of geen Londen voor Miranda Boonstra

hoe 8 seconde de gemoederen binnen noc en de knau flink bezig houden

Het juiste onthakingsgereedschap

Hoe kan ik veilig een snoek onthaken?

Tips bij de aanschaf van loopschoenen

Waar moet u op letten wanneer u nieuwe loopschoenen gaat kopen?

Volleybal

Wat is Volleybal, welke regels zijn er?

Hoe zal de rematch tussen Yushin Okami en Anderson Silva verlopen?

Een analyse over hoe de rematch tussen Okami en A.Silva zal verlopen.

De Nijmeegse Wandelvierdaagse - het begin.

In dit artikel leg ik uit hoe de Nijmeegse Wandelvierdaagse is ontstaan en waarom deze wandeltocht voor zoveel mensen zo speciaal is.

Ruxandra Dragomir

Roemeens tennisspeelster die vooral furore maakte in het WTA circuit

De twinkeling in de ogen van Peter

De twinkeling in de ogen van Peter. Ajax - Manchester City door de ogen van een 12-jarige.

Magic Senna

De rechtervoet van God. Het verhaal van een wereldkampioen.

Hockey, de basis van het spel

In dit artikel wordt de basis van het hockeyspel besproken

Het didactisch cyclisch model

Didactische organisatie van een trainingsles

Wat is de avontuurlijkste vorm van wintersport?

Skiën, langlaufen, snowboarden, ijsklimmen, wat is de avontuurlijkste vorm van wintersport?