Kim Clijsters


Publicatie datum:

De carrière van de grootste tennister uit de lage landen

Gesponsorde koppelingen

Kim Clijsters, geboren te Bilzen op 8 juni 1983, is een Belgische toptennister. Ze kwam reeds uit een sportief gezin, haar vader Lei Clijsters was profvoetballer en haar moeder, Els Vandecaetsbeek, was turnster. Het voormalig nummer 1 van de wereld begon vlak na haar comeback in 2009 met een wildcard aan de US Open en won deze meteen.

Carrière

Eerste fase

Clijsters was de eerste Belgische tennister die de finale van een grandslamtornooi bereikte, dit was in 2001 tegen Jennifer Capriati. Ze verloor deze finale maar nipt. Onderweg had ze namelijk ook die andere Belgische ex-nummer 1 verslagen. Justin Henin ging er tegen Clijsters uit in de halve finale.

Het duurde echter wel vier jaar na de verloren finale, alvorens ze ook haar eerste grandslam won, namelijk de US Open in 2005. Daarvoor had ze reeds 4 grandslamfinales verloren. Vreemd genoeg beëindigde Clijsters na haar overwinning de samenwerking met haar trainer, Marc De Hous.

 a enkele jaren van blessures gaf Clijsters er in mei 2007 er de brui aan en stopte met onmiddellijke ingang met tennis. Haar afscheid was normaal gezien op het einde van het tennisseizoen voorzien. Ze speelde daarna nog wel een wedstrijd voor het goede doel als afsluiter.

Comeback

In maart 2009 kondigde Clijsters aan dat ze terug zou beginnen tennissen. Ze zou haar comeback maken op het WTA-tornooi van Cincinnati. Tot die tijd zou ze enkel exhibitiewedstrijden spelen om terug wat in het ritme te komen. Zo speelde ze bijvoorbeeld een dubbelspel tegen Graff en Agasi op Wimbledon. Haar 'officieel' programma zou bestaan uit de tornooien van Cincinnati, Toronto, Luxemburg en de US Open.

In Cincinnati haalde ze de kwartfinale, in Toronto de derde ronde. Maar op de US Open stond Clijsters er weer en ze won de finale tegen Caroline Wozniacki met 7-5 en 6-2. Ondertussen timmert Clijsters verder aan haar weg. In januari 2011 won ze ook de Australian Open.

Vroeger werd Kim bijgestaan door één vaste trainer, de bekendste waren Marc De Hous en Carl Maes. Tegenwoordig laat ze zich bijstaan door een heel team. Zo is er een trainer voor haar slagen, één voor haar conditie, een persoonlijke kinesist, etc.

Privéleven

Kim was een tijdlang samen met de Australische proftennisser, Lleyton Hewitt, daarom dat ze in Australië nog steeds zo populair is. Deze relatie bleef echter niet duren en in 2007 huwde ze met de Amerikaanse basketbalspeler Brian Lynch. Hij gaf zijn complete carrière op om Kim te kunnen volgen bij haar comeback in het tennis en te zorgen voor hun dochter, Jade Ellie, die in 2008 werd geboren.

Toch was het niet altijd goed nieuws, in januari 2009 overleed haar vader Lei Clijsters op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Clijsters zet zich ook in voor goede doelen, naast het spelen van demonstratiewedstrijden (waarvan de opbrengst voor goede doelen zijn), is zij ook ambassadrice van SOS-kinderdorpen.

Palmares

- WTA Luxemburg (1999, 2001, 2002, 2003, 2005)
- WTA Hobart (2000)- WTA Leipzig (2000, 2001)
- WTA Stanford (2000, 2006)
- WTA Hamburg (2001)
- WTA Filderstadt (2002, 2003)
- WTA Los Angeles (2002, 2003, 2005)
- WTA Sydney (2003, 2007)
- WTA Indian Wells (2003, 2005)
- WTA Rome (2003)
- WTA Rosmalen (2003)
- WTA Parijs (2004)
- WTA ANtwerpen (2004)
- WTA Miami (2005, 2010)
- WTA Eastbourne (2005)
- WTA Toronto (2005)
- US Open (2005, 2009, 2010)
- WTA Hasselt (2005, 2006)
- WTA Brisbane (2010)
- WTA Cincinnati (2010)
- WTA Doha (2010)
- Australian Open (2011)


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Viktor Onopko, Russich record-international

De carriére van Viktor Onopko, verdediger van Rusland.

Hoe wordt je een wereldberoemde voetballer?

Lees hier hoe een gewone Nederlandse jongen bij toeval een wereldberoemde voetballer wordt.

Paaldansen of pole-fitness

De stripclubs ontstegen!

Waarom zijn topsporters (en dat ze veel geld kunnen verdienen) zo belangrijk?

In iedere zichzelf respecterende talkshow komen vaak topsporters aan het woord, waarom is het verhaal van topsporters zo belangrijk?

De kunst van het aanslaan.

Hoe een vis aanslaan?

Wat is de oudste voetbalclub ter wereld?

Dit artikel gaat over welke club zich de oudste voetbalclub ter wereld mag noemen.

Zumba, de nieuwe fitnesstrend.

Zumba is dè nieuwe trend op het gebied van fitness, maar waarom?

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)

Ek voetbal en de scheidsrechters

Op grote voetbalevenementen worden de scheidsrechters tot op het bot getest

Beginnen met duiken

Begin vandaag nog met je Padi duik cursus. Hoe, wat, waar en waarom over duiken.

Bewegingen aanleren met actief leren

De theorie en de practijk van het actief leren. Hoe pak je dat het beste aan?

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord, wordt dit wel of niet gewaardeerd?

Tscha Bum, Aziatisch voetballer van de 20e eeuw

Cha Bum-Kun, in 1999 door de IFFHS werd hij verkozen tot Aziatisch voetballer van de 20e eeuw.

Hoe het voetbal is veranderd

Hoe het voetbal is veranderd

Honkbal

De basisregels van honkbal.

Sportverslaving: Als sporten ongezond wordt

Dwangmatig/verslavend sporten.

Keert Gerard Kemkers terug als schaatscoach?

Gerard Kemkers, misschien wel de meest succesvolle schaatscoach ooit, stopte in 2014 om bij FC Groningen aan de slag te gaan. Of keert hij terug als schaatscoach?

Hardloopschoenen kopen

dingen die je niet mag vergeten!

Tips bij de aanschaf van loopschoenen

Waar moet u op letten wanneer u nieuwe loopschoenen gaat kopen?

Yvonne Hak: De nieuwe Ellen van Lange?

Yvonne hak is de nieuwe Elen van Lange, of niet? Met haar ongelooflijke prestatie met het behalen van zilver in barcelona.

Waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Op de olympische spelen in Sotsji won Nederland nagenoeg alles met schaatsen, hoe komt dit en waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Kwartfinale Chelsea Liverpool lijkt al beslist

1-3 Liverpool Chelsea lijkt het een gesloten zaak.

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

Kies nu je onbekende sport

Een artikel over onbekende sporten voor mensen die eens wat anders willen

Sportschoenen: De vaktermen

over de vaktermen die te maken hebben met sportschoenen