Korfbal: De spelregels


Publicatie datum:

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

Gesponsorde koppelingen

Korfbal is een Nederlandse sport en meer dan een eeuw geleden bedacht door Nico Broekhuysen in het jaar 1902. De oudste korfbalvereniging in Nederland, die geen fusies onderging, is de Haagsche Korfbal Club ALO. Een Amsterdamse vereniging die wel gefuseerd is maakt ook aanspraak op deze titel. Als men fusies laat meetellen is dit de oudste club (Opgericht in 1902).

Hoe kwam Nico Broekhuysen op het idee om deze sport te doen ontstaan?

In 1902 volgde hij een cursus in Zweden. In de avond werd er meestal een spelletje 'ringbal' gespeeld. Het spel werd zowel door mannen als vrouwen gespeeld. Het was de bedoeling om een bal in een ijzeren ring te werpen die bevestigd was aan een paal van zo'n 3 meter. 

Nico was na zijn cursus ook van plan om het te introduceren in ons land. Maar de Nederlanders waren er niet zo over te spreken, vooral door het feit dat het door mannen en vrouwen gemengd werd gespeeld. Toch werd er al gauw de eerste korfbalclub opgericht. 

Inmiddels is dat aantal clubs in een ra tempo toegenomen. Nu zijn er zo'n 580 verenigingen die samen zo'n 100.000 korfballers tellen. De grootste club is eentje met 1000 leden (De Papendrechtse korfbalvereniging)

De basisspelregels

De belangrijkste elementen die horen bij de sport zijn een korfbal (vrij harde bal) en een korf bevestigd aan een 3,5 meter hoge paal. Bij de kinderen tot ongeveer 13 jaar varieert de lengte van de paal van 2 tot 3 meter. Een geldig doelpunt wordt gemaakt door de bal van bovenaf door de korf van de tegenstanders te gooien. Men mag niet met de bal lopen. Ook mag de bal niet uit andermans handen worden geslagen. 

Team

Een korfbalteam bestaat uit 8 spelers. Normaal bevat een team 4 jongens en 4, maar dit is bijna nooit het geval. Wij hadden in de C's  6 meisjes en 3 jongens. 1 van de meisjes moest dus altijd als jongen spelen en eentje moest op wissel.  

De volgende teams op basis van leeftijd worden onderscheiden:

- Welpen (5 - 8 jaar)

- F'jes: Pupillen (7 - 9 jaar) 

- E'tjes: Pupillen (8 - 10 jaar)

- D'tjes: Aspiranten (9 - 11 jaar)

- C'tjes: Aspiranten (10 - 13 jaar)

- B'tjes: Junioren (12 - 15 jaar)

- A'tjes: Junioren (15 - 18 jaar)

- Senioren (19+)

Veld

Korfbal wordt in de maanden maart/april tot oktober/november voornamelijk op het veld gespeeld. Een groot deel van de herfst en winter wordt het in de zaal gespeeld.

Een korfbalveld is 40 meter lang en 20 meter breed. Het veld is verdeeld in 2 vakken die elk een helft van het veld in beslag nemen. De een vormt het aanvalsvak, de ander het verdedigingsvak. Bij de F'jes is dit anders: Zij spelen over een heel veld, waarin ze zowel mogen aanvallen als verdedigen. Dit veld is zo groot als een half veld van normale grootte. 

Verdedigingsvak: De tegenpartij probeert hier te scoren: Verdedigen dus. Daarnaast is het de bedoeling om de bal te onderscheppen om deze naar het aanvalsvak van je partij te gooien. 

Aanvalsvak: Als de bal in dit vak komt is het de bedoeling om deze hoe dan ook zonder dat je op dat moment verdedigd wordt door de korf te gooien om een doelpunt te innen.

Speeltijd

De speeltijd verschilt per niveau. Bij de E'tjes wordt gewisseld van vak en dus functie als er 10 minuten voorbij zijn. De pauze is na 20 minuten. Een hele wedstrijd duurt dus 40 minuten. Bij de D'tjes duurt een kwart van de wedstrijd iets langer: 12 minuten. 

Bij wedstrijden vanaf het C-niveau wordt er gewisseld van vak na elke 2 doelpunten die i de wedstrijd door beide partijen zijn gescoord. De wedstrijd duurt hier ongeveer een uur.

Scoren

Elke keer als de bal door de korf van de tegenpartij wordt geworpen telt dit als 1 punt. De volgende worpen worden vaak gebruikt:

- Afstandsschot: Van 6 tot 10 meter afstand probeert een speler de bal in de korf te gooien.

- Doorloopbal: Een speler rent in volle snelheid richting de korf en krijgt de bal aangespeeld door een medespeler(speelster) die zich vaak vlak voor de korf bevindt.

- Kort schot: Een speler staat vlakbij de korf en schiet de bal bovenhands richting de bovenkant van de korf.

- Stafworp: Als de ene partij een doelpunt poging van de andere partij overtreedt krijgt de aanvallende partij een strafworp. Eén speler van deze partij mag 2,5 meter vanaf de korf de bal et ongehinderd proberen in de schieten. Meestal gebeurd dit onderhands. Andere spelers moeten minstens 2,5 meter afstand houden en mogen de bal grijpen zodra deze wordt losgelaten. 

Verdedigen

Een aanvallende speler met de bal kan worden verdedigd door tussen de speler en de korf in te staan. Als de verdedigende speler met één arm omhoog staat richting de aanvallende speler en hem/haar daarbij in de ogen kijkt wordt er op de juiste manie verdedigd.

Alleen mensen van hetzelfde geslacht mogen elkaar verdedigen. Je hebt natuurlijk wel een vast iemand bij wie je in de buurt blijft en dus verdedigd maar het is ook mogelijk om van persoon te wisselen: Je mag als heer bijvoorbeeld de heer van je teamgenoot overnemen.

Als men een fout maakt in de verdediging terwijl het aanvallende team een doelpunt probeert te maken krijgt dit team een strafworp.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie sport

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!

Honkbal spreekbeurt

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Honkbal.

Hoe het voetbal is veranderd

Hoe het voetbal is veranderd

Parachutespringen

Parachutespringen, de basis, waar en op wat voor manier?

Paaldansen, pole fitness, paaldanseres

Op deze pagina vindt je uitgebreide informatie over paaldansen, paaldanseressen, pole fitness en paalsport

Hoe je je schaatsen goed kunt slijpen.

Hier kun je leren hoe je je eigen schaatsen kan slijpen!

bewegingen aanleren passief of actief?

Wat is beter, actief of passief aanleren van bewegingen?

aikido verdediging zonder aanval

aikido, hoe werkt de vechtsport zonder aanval?

Magic Senna

De rechtervoet van God. Het verhaal van een wereldkampioen.

Wel of geen Londen voor Miranda Boonstra

hoe 8 seconde de gemoederen binnen noc en de knau flink bezig houden

Lionel Messi

Lionel Messi, FC Barcelona, Maradona, Pele, Cruijff, Cristiano Ronaldo, Zidane

Start to run, beginnen met hardlopen met je persoonlijke coach!

Lees hier hoe je binnen 20 weken 10 km kan hardlopen!

Gratis eredivisie voetbal kijken op de televisiezender Fox

Op verzoek van velen komt de televisiezender Fox gratis in de plaats van 13th Street.

Ek voetbal en de scheidsrechters

Op grote voetbalevenementen worden de scheidsrechters tot op het bot getest

Keert Gerard Kemkers terug als schaatscoach?

Gerard Kemkers, misschien wel de meest succesvolle schaatscoach ooit, stopte in 2014 om bij FC Groningen aan de slag te gaan. Of keert hij terug als schaatscoach?

Het verkrijgen van Six-Pack

Waarom wil je Six-Pack verkrijgen? Hoe verkrijg je Six-Pack?

WTA-toernooi van Rosmalen

Het enige WTA-tornooi van Nederland, doch een vaste waarde binnen het tenniscircuit

Is Financial Fair Play de toekomst van voetbal?

Gaan clubs zoals Barcelona en Chelsea echt de regerende hand van de UEFA voelen?

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

Teemu Tainio

Teemu Tainio is een Fin geboren op 27 november 1979 in de Finse stad Tornio. Tainio is een allround middenvelder, hij kan op meerdere posites prima uit de voeten.

Kwartfinale Chelsea Liverpool lijkt al beslist

1-3 Liverpool Chelsea lijkt het een gesloten zaak.

De geschiedenis van het voetbal

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld, maar hoe is deze sport ontstaan?

De twinkeling in de ogen van Peter

De twinkeling in de ogen van Peter. Ajax - Manchester City door de ogen van een 12-jarige.

Paaldansen of pole-fitness

De stripclubs ontstegen!

Ferrari in de Formule 1

Ferrari is Formule 1, en Formule 1 is Ferrari. Als enige team is de Italiaanse renstal vanaf de start van het wereldkampioenschap Formule 1 in 1950, alle seizoenen van de partij geweest. “Ferrari is het enige team dat we echt zouden missen als ze zouden stoppen’’ zei Bernie Ecclestone de grote baas van de Formule