Korfbal: De spelregels


Publicatie datum:

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

Gesponsorde koppelingen

Korfbal is een Nederlandse sport en meer dan een eeuw geleden bedacht door Nico Broekhuysen in het jaar 1902. De oudste korfbalvereniging in Nederland, die geen fusies onderging, is de Haagsche Korfbal Club ALO. Een Amsterdamse vereniging die wel gefuseerd is maakt ook aanspraak op deze titel. Als men fusies laat meetellen is dit de oudste club (Opgericht in 1902).

Hoe kwam Nico Broekhuysen op het idee om deze sport te doen ontstaan?

In 1902 volgde hij een cursus in Zweden. In de avond werd er meestal een spelletje 'ringbal' gespeeld. Het spel werd zowel door mannen als vrouwen gespeeld. Het was de bedoeling om een bal in een ijzeren ring te werpen die bevestigd was aan een paal van zo'n 3 meter. 

Nico was na zijn cursus ook van plan om het te introduceren in ons land. Maar de Nederlanders waren er niet zo over te spreken, vooral door het feit dat het door mannen en vrouwen gemengd werd gespeeld. Toch werd er al gauw de eerste korfbalclub opgericht. 

Inmiddels is dat aantal clubs in een ra tempo toegenomen. Nu zijn er zo'n 580 verenigingen die samen zo'n 100.000 korfballers tellen. De grootste club is eentje met 1000 leden (De Papendrechtse korfbalvereniging)

De basisspelregels

De belangrijkste elementen die horen bij de sport zijn een korfbal (vrij harde bal) en een korf bevestigd aan een 3,5 meter hoge paal. Bij de kinderen tot ongeveer 13 jaar varieert de lengte van de paal van 2 tot 3 meter. Een geldig doelpunt wordt gemaakt door de bal van bovenaf door de korf van de tegenstanders te gooien. Men mag niet met de bal lopen. Ook mag de bal niet uit andermans handen worden geslagen. 

Team

Een korfbalteam bestaat uit 8 spelers. Normaal bevat een team 4 jongens en 4, maar dit is bijna nooit het geval. Wij hadden in de C's  6 meisjes en 3 jongens. 1 van de meisjes moest dus altijd als jongen spelen en eentje moest op wissel.  

De volgende teams op basis van leeftijd worden onderscheiden:

- Welpen (5 - 8 jaar)

- F'jes: Pupillen (7 - 9 jaar) 

- E'tjes: Pupillen (8 - 10 jaar)

- D'tjes: Aspiranten (9 - 11 jaar)

- C'tjes: Aspiranten (10 - 13 jaar)

- B'tjes: Junioren (12 - 15 jaar)

- A'tjes: Junioren (15 - 18 jaar)

- Senioren (19+)

Veld

Korfbal wordt in de maanden maart/april tot oktober/november voornamelijk op het veld gespeeld. Een groot deel van de herfst en winter wordt het in de zaal gespeeld.

Een korfbalveld is 40 meter lang en 20 meter breed. Het veld is verdeeld in 2 vakken die elk een helft van het veld in beslag nemen. De een vormt het aanvalsvak, de ander het verdedigingsvak. Bij de F'jes is dit anders: Zij spelen over een heel veld, waarin ze zowel mogen aanvallen als verdedigen. Dit veld is zo groot als een half veld van normale grootte. 

Verdedigingsvak: De tegenpartij probeert hier te scoren: Verdedigen dus. Daarnaast is het de bedoeling om de bal te onderscheppen om deze naar het aanvalsvak van je partij te gooien. 

Aanvalsvak: Als de bal in dit vak komt is het de bedoeling om deze hoe dan ook zonder dat je op dat moment verdedigd wordt door de korf te gooien om een doelpunt te innen.

Speeltijd

De speeltijd verschilt per niveau. Bij de E'tjes wordt gewisseld van vak en dus functie als er 10 minuten voorbij zijn. De pauze is na 20 minuten. Een hele wedstrijd duurt dus 40 minuten. Bij de D'tjes duurt een kwart van de wedstrijd iets langer: 12 minuten. 

Bij wedstrijden vanaf het C-niveau wordt er gewisseld van vak na elke 2 doelpunten die i de wedstrijd door beide partijen zijn gescoord. De wedstrijd duurt hier ongeveer een uur.

Scoren

Elke keer als de bal door de korf van de tegenpartij wordt geworpen telt dit als 1 punt. De volgende worpen worden vaak gebruikt:

- Afstandsschot: Van 6 tot 10 meter afstand probeert een speler de bal in de korf te gooien.

- Doorloopbal: Een speler rent in volle snelheid richting de korf en krijgt de bal aangespeeld door een medespeler(speelster) die zich vaak vlak voor de korf bevindt.

- Kort schot: Een speler staat vlakbij de korf en schiet de bal bovenhands richting de bovenkant van de korf.

- Stafworp: Als de ene partij een doelpunt poging van de andere partij overtreedt krijgt de aanvallende partij een strafworp. Eén speler van deze partij mag 2,5 meter vanaf de korf de bal et ongehinderd proberen in de schieten. Meestal gebeurd dit onderhands. Andere spelers moeten minstens 2,5 meter afstand houden en mogen de bal grijpen zodra deze wordt losgelaten. 

Verdedigen

Een aanvallende speler met de bal kan worden verdedigd door tussen de speler en de korf in te staan. Als de verdedigende speler met één arm omhoog staat richting de aanvallende speler en hem/haar daarbij in de ogen kijkt wordt er op de juiste manie verdedigd.

Alleen mensen van hetzelfde geslacht mogen elkaar verdedigen. Je hebt natuurlijk wel een vast iemand bij wie je in de buurt blijft en dus verdedigd maar het is ook mogelijk om van persoon te wisselen: Je mag als heer bijvoorbeeld de heer van je teamgenoot overnemen.

Als men een fout maakt in de verdediging terwijl het aanvallende team een doelpunt probeert te maken krijgt dit team een strafworp.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie sport

Thuis trainen een goed alternatief voor de sportschool?

thuis trainen lijkt een ideale oplossing maar wat zijn nu de voordelen en wat zijn de valkuilen.

Een cadeau voor de voetballiefhebber

Is je vriend of man voetballiefhebber? Als zijn verjaardag of de kerst er weer aankomt wordt het tijd om weer een leuk voetbal cadeau voor hem uit te zoeken.

Paaldansen of pole-fitness

De stripclubs ontstegen!

Bodybuilding training en voeding

tips voor beginnende bodybuilders

Waarom zijn topsporters (en dat ze veel geld kunnen verdienen) zo belangrijk?

In iedere zichzelf respecterende talkshow komen vaak topsporters aan het woord, waarom is het verhaal van topsporters zo belangrijk?

Volleybal

Wat is Volleybal, welke regels zijn er?

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

Keert Gerard Kemkers terug als schaatscoach?

Gerard Kemkers, misschien wel de meest succesvolle schaatscoach ooit, stopte in 2014 om bij FC Groningen aan de slag te gaan. Of keert hij terug als schaatscoach?

Capoeira

Capoeira is een Afrikaans-Braziliaanse vecht- en danssport.

zelfverdediging hoe werkt het?

de maatschappij wordt steeds harder. Maar hoe ga je hier mee om?

Hodgson opgelucht? Overname Liverpool nog lang niet zeker!

Bij overname van de voetbalclub Liverpool FC, is NESV bij machte de huidige trainer te ontslaan. Deze overname lijkt echter nog verre van zeker te zijn.

Bondscoach zijn

Blij dat ik geen bondscoach ben want wanneer doe je het goed?

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Tour de france

Het geheim van de gele trui.

Kies nu je onbekende sport

Een artikel over onbekende sporten voor mensen die eens wat anders willen

Tscha Bum, Aziatisch voetballer van de 20e eeuw

Cha Bum-Kun, in 1999 door de IFFHS werd hij verkozen tot Aziatisch voetballer van de 20e eeuw.

ITF Taekwon-do

Wat is taekwon-do en wat heeft het te bieden.

Bridge: sterke klaver biedsystemen

Precisie is een zeer succesvol biedsysteem

play-offs van de Jupiler league

De play-offs van de jupiler pro league staan weer in het verschiet? Hoe zit het nu eigenlijk met deze play-offs?

De elfstedentocht 2012

Komt er een elfstedentocht?

Wat zijn de duurste voetbaltransfers ooit??

In deze artikel word vertelt wat de 5 duurste voetbaltransfers ooit zijn ik zou zeggen check it.

Beginnen met duiken

Begin vandaag nog met je Padi duik cursus. Hoe, wat, waar en waarom over duiken.

Voor de beginnende bodybuilder

Handige gids voor de beginnende bodybuilder met een kort overzicht van de belangrijkste aspecten van het bodybuilden.

De twinkeling in de ogen van Peter

De twinkeling in de ogen van Peter. Ajax - Manchester City door de ogen van een 12-jarige.

Paaldansen, pole fitness, paaldanseres

Op deze pagina vindt je uitgebreide informatie over paaldansen, paaldanseressen, pole fitness en paalsport