Korfbal: De spelregels


Publicatie datum:

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

Gesponsorde koppelingen

Korfbal is een Nederlandse sport en meer dan een eeuw geleden bedacht door Nico Broekhuysen in het jaar 1902. De oudste korfbalvereniging in Nederland, die geen fusies onderging, is de Haagsche Korfbal Club ALO. Een Amsterdamse vereniging die wel gefuseerd is maakt ook aanspraak op deze titel. Als men fusies laat meetellen is dit de oudste club (Opgericht in 1902).

Hoe kwam Nico Broekhuysen op het idee om deze sport te doen ontstaan?

In 1902 volgde hij een cursus in Zweden. In de avond werd er meestal een spelletje 'ringbal' gespeeld. Het spel werd zowel door mannen als vrouwen gespeeld. Het was de bedoeling om een bal in een ijzeren ring te werpen die bevestigd was aan een paal van zo'n 3 meter. 

Nico was na zijn cursus ook van plan om het te introduceren in ons land. Maar de Nederlanders waren er niet zo over te spreken, vooral door het feit dat het door mannen en vrouwen gemengd werd gespeeld. Toch werd er al gauw de eerste korfbalclub opgericht. 

Inmiddels is dat aantal clubs in een ra tempo toegenomen. Nu zijn er zo'n 580 verenigingen die samen zo'n 100.000 korfballers tellen. De grootste club is eentje met 1000 leden (De Papendrechtse korfbalvereniging)

De basisspelregels

De belangrijkste elementen die horen bij de sport zijn een korfbal (vrij harde bal) en een korf bevestigd aan een 3,5 meter hoge paal. Bij de kinderen tot ongeveer 13 jaar varieert de lengte van de paal van 2 tot 3 meter. Een geldig doelpunt wordt gemaakt door de bal van bovenaf door de korf van de tegenstanders te gooien. Men mag niet met de bal lopen. Ook mag de bal niet uit andermans handen worden geslagen. 

Team

Een korfbalteam bestaat uit 8 spelers. Normaal bevat een team 4 jongens en 4, maar dit is bijna nooit het geval. Wij hadden in de C's  6 meisjes en 3 jongens. 1 van de meisjes moest dus altijd als jongen spelen en eentje moest op wissel.  

De volgende teams op basis van leeftijd worden onderscheiden:

- Welpen (5 - 8 jaar)

- F'jes: Pupillen (7 - 9 jaar) 

- E'tjes: Pupillen (8 - 10 jaar)

- D'tjes: Aspiranten (9 - 11 jaar)

- C'tjes: Aspiranten (10 - 13 jaar)

- B'tjes: Junioren (12 - 15 jaar)

- A'tjes: Junioren (15 - 18 jaar)

- Senioren (19+)

Veld

Korfbal wordt in de maanden maart/april tot oktober/november voornamelijk op het veld gespeeld. Een groot deel van de herfst en winter wordt het in de zaal gespeeld.

Een korfbalveld is 40 meter lang en 20 meter breed. Het veld is verdeeld in 2 vakken die elk een helft van het veld in beslag nemen. De een vormt het aanvalsvak, de ander het verdedigingsvak. Bij de F'jes is dit anders: Zij spelen over een heel veld, waarin ze zowel mogen aanvallen als verdedigen. Dit veld is zo groot als een half veld van normale grootte. 

Verdedigingsvak: De tegenpartij probeert hier te scoren: Verdedigen dus. Daarnaast is het de bedoeling om de bal te onderscheppen om deze naar het aanvalsvak van je partij te gooien. 

Aanvalsvak: Als de bal in dit vak komt is het de bedoeling om deze hoe dan ook zonder dat je op dat moment verdedigd wordt door de korf te gooien om een doelpunt te innen.

Speeltijd

De speeltijd verschilt per niveau. Bij de E'tjes wordt gewisseld van vak en dus functie als er 10 minuten voorbij zijn. De pauze is na 20 minuten. Een hele wedstrijd duurt dus 40 minuten. Bij de D'tjes duurt een kwart van de wedstrijd iets langer: 12 minuten. 

Bij wedstrijden vanaf het C-niveau wordt er gewisseld van vak na elke 2 doelpunten die i de wedstrijd door beide partijen zijn gescoord. De wedstrijd duurt hier ongeveer een uur.

Scoren

Elke keer als de bal door de korf van de tegenpartij wordt geworpen telt dit als 1 punt. De volgende worpen worden vaak gebruikt:

- Afstandsschot: Van 6 tot 10 meter afstand probeert een speler de bal in de korf te gooien.

- Doorloopbal: Een speler rent in volle snelheid richting de korf en krijgt de bal aangespeeld door een medespeler(speelster) die zich vaak vlak voor de korf bevindt.

- Kort schot: Een speler staat vlakbij de korf en schiet de bal bovenhands richting de bovenkant van de korf.

- Stafworp: Als de ene partij een doelpunt poging van de andere partij overtreedt krijgt de aanvallende partij een strafworp. Eén speler van deze partij mag 2,5 meter vanaf de korf de bal et ongehinderd proberen in de schieten. Meestal gebeurd dit onderhands. Andere spelers moeten minstens 2,5 meter afstand houden en mogen de bal grijpen zodra deze wordt losgelaten. 

Verdedigen

Een aanvallende speler met de bal kan worden verdedigd door tussen de speler en de korf in te staan. Als de verdedigende speler met één arm omhoog staat richting de aanvallende speler en hem/haar daarbij in de ogen kijkt wordt er op de juiste manie verdedigd.

Alleen mensen van hetzelfde geslacht mogen elkaar verdedigen. Je hebt natuurlijk wel een vast iemand bij wie je in de buurt blijft en dus verdedigd maar het is ook mogelijk om van persoon te wisselen: Je mag als heer bijvoorbeeld de heer van je teamgenoot overnemen.

Als men een fout maakt in de verdediging terwijl het aanvallende team een doelpunt probeert te maken krijgt dit team een strafworp.


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie sport

Kies nu je onbekende sport

Een artikel over onbekende sporten voor mensen die eens wat anders willen

Wel of geen Londen voor Miranda Boonstra

hoe 8 seconde de gemoederen binnen noc en de knau flink bezig houden

Open Tennisdagen succes dankzij fotograaf.

Tijdens de Open Tennisdagen kun je kennis maken met tennis! Ook bij jou in de buurt!

Hardlopen

Hardlopen om aan je gezondheid, conditie en snelheid te werken.

De theorie van Janda

Het principe van Janda legt uit welke spieren we moeten verkorten en welke verlengen om een goede lichaamshouding te bekomen en blessures te voorkomen.

Bondscoach van Marwijk weg?

Na het debacle van afgelopen week is de kritiek op Van Marwijk groot.

Welke vorm van Pilates is het beste?

Lees snel meer over de verschillende vormen van pilates die er zijn. Kies voor jezelf de beste uit..

Rugby

Rugby is een leuke cantact sport voor grote, kleine, dikke, dunne, dames en heren.

Wat is de oudste voetbalclub ter wereld?

Dit artikel gaat over welke club zich de oudste voetbalclub ter wereld mag noemen.

Zo worden wij Europees Kampioen

Voetbal, Europees kampioenschap, EK 2012, Nederlands Elftal, Oranje, Polen, Oekraine, Nederland, Spanje, Duitsland.

Roeien

Artikel over roeien.

Voetbal op de Waddeneilanden

Dit artikel gaat over het voetbal op de Waddeneilanden.

Hardlopen als therapie

Steeds meer mensen ervaren de therapeutische werking van hardlopen.

Bowlen als sport.

Bowlen niet alleen als uitje, maar ook als sport!

Corruptie Fifa leidt tot frustratie!

Hoe de corruptie binnen de fifa tot frustratie leidt bij de voetballiefhebber

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Lionel Messi

Lionel Messi, FC Barcelona, Maradona, Pele, Cruijff, Cristiano Ronaldo, Zidane

Plezier voor twee met stijldansen

Stijldansen is plezier voor twee. Wat is stijldansen?

Waarom 'harder' lopen?

Een aantal goede redenen om te beginnen met hardlopen!

Snel in Shape met de Ab Doer Twist

Met de ab doer twist kun je je lichaam in je eigen huis sterker maken. Het is een gemakkelijk, snel en effectief apparaat.

Ek voetbal en de scheidsrechters

Op grote voetbalevenementen worden de scheidsrechters tot op het bot getest

Ontstaan van het tafeltennis

Het ontstaan en de evolutie van tafeltennis.

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

Het juiste onthakingsgereedschap

Hoe kan ik veilig een snoek onthaken?