Krav Maga - De Israelische zelfverdedigingssport


Publicatie datum:

Krav Maga uitleg wat de sport inhoud

Gesponsorde koppelingen

Contactgevecht

Krav Maga is Hebreeuws en vrij vertaald betekent het contactgevecht. Het is een zelfverdedigingssport (niet te verwarren met een vechtsport) en is ontwikkeld in het leger van Israël door de hoofdinstructeur van man-tot-man gevechten Imi Lichtenfeld. Het is ongeveer 60 jaar geleden al ontwikkeld, maar pas sinds de laatste jaren een flinke opmars aan het maken onder burgers. Voorheen werd het veelal aan legereenheden, arrestatieteams, enz. geleerd. Inmiddels is er ook een Civiele cursus en wordt er zelfs een speciale cursus gegeven alleen voor vrouwen en voor kinderen (Kids Krav Maga).
Krav Maga
Ik beoefen deze sport nu enkele tijd (ik ben er even tussenuit i.v.m. mijn gezondheid, maar pak het zeer binnenkort weer op) en wat mij vooral opvalt ten opzichte van vechtsporten is dat dit systeem bijzonder effectief is. In beginsel gaat het uit van natuurlijke reacties van de mens. Als er bijvoorbeeld naar je geslagen wordt is je eerste reactie om je arm ervoor te brengen. Dit is ook de eerste afweer die het systeem kent. Meestal wordt gelijktijdig met de afweer een tegenaanval gedaan om het gevecht direct over te nemen. Hierin zit ook gelijk de efficiëntie van het systeem. Waar bij vechtsporten vaak eerst een afweer wordt gedaan waarna een tegenaanval wordt ingezet is het bij Krav Maga eigenlijk één. Daarbij is de aanval zo efficiënt mogelijk en zo fel mogelijk, zodat de tegenstander in korte tijd uitgeschakeld kan worden. Het is overigens niet de bedoeling de tegenstander het spreekwoordelijke licht uit de ogen te slaan, maar om het gevaar weg te nemen, zodat men veilig is of kan vluchten.
 
Verdediging
Tijdens de trainingen wordt begonnen met een goede warming-up om het lichaam wat op te warmen, zodat er niet snel blessures optreden. Tevens wordt er aandacht gegeven aan de conditie om deze te verbeteren. Tijdens de warming up wordt gelijk aandacht besteed aan diverse zaken om een gevecht heen (denk hierbij aan het leren ontwijken, het in de gaten blijven houden van de omgeving, enz.)
 
Na de warming up wordt de groep vaak opgesplitst en worden oefeningen gestart die bij het niveau van het kleine groepje horen. Dit kunnen oefeningen zijn ter voorbereiding op het examen, herhalingen van oefeningen of nieuwe oefeningen. Krav Maga ontwikkelt mee op de maatschappij. Dit betekent dat er ook meer aandacht is gekomen voor gewapende gevechten waarbij bijv. een mes wordt gebruikt. 
Regelmatig wordt er ook gebruik gemaakt van hulpmiddelen (bijv. nepmessen, stokken) om aanvallen zo echt mogelijk te laten lijken. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van diverse hulpmiddelen ter verdediging (denk aan bitje, tok, scheenbeschermers). Soms worden er ook scenario's gemaakt waarbij er bijv. buiten getraind wordt terwijl je je gewone kleding aan hebt. Dan blijkt dat een gevecht voeren met een spijkerbroek, trui en jas vaak lastiger is dan alleen in een trainingsbroek en t-shirt. 
 
Gradaties
Er worden regelmatig examens georganiseerd waarbij wordt beoordeeld hoe goed iemand het geoefende zicht eigen heeft gemaakt. Hieraan wordt een niveau gekoppeld. Dit kan bijv. een Practitioners niveau zijn, maar als je verder komt kunnen dit zelfs Expert niveaus worden.
 
Seminars
Met grote regelmaat zijn er zogenaamde seminars waarbij trainingen worden gegeven door specialisten of onder bijzondere omstandigheden (bijv. in een rijdende bus). Hierdoor blijf je constant nieuwe technieken leren en nieuwe ervaringen opdoen. Daarnaast is het vaak erg leuk om onder speciale omstandigheden te trainen met de andere deelnemers. 
 
Om een idee te krijgen...:  http://www.youtube.com/watch?v=pkcu2sRnIlo
 
KMG logo
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Cricket voor dummies

De absolute basis principes van cricket worden in woord en beeld voorgesteld.

Ferrari in de Formule 1

Ferrari is Formule 1, en Formule 1 is Ferrari. Als enige team is de Italiaanse renstal vanaf de start van het wereldkampioenschap Formule 1 in 1950, alle seizoenen van de partij geweest. “Ferrari is het enige team dat we echt zouden missen als ze zouden stoppen’’ zei Bernie Ecclestone de grote baas van de Formule

Barcelona - Chelsea

'De verdediging is de beste aanval'

Barefoot running, is rennen op blote voeten echt beter ?

Is “barefoot” hardlopen -alsof je op blote voeten rent- beter voor je lichaam dan met moderne hardloopschoenen ? de meningen zijn verdeeld.

De twinkeling in de ogen van Peter

De twinkeling in de ogen van Peter. Ajax - Manchester City door de ogen van een 12-jarige.

'Tist', Poul Nielsen

Amateurvoetballer die 52 keer scoorde in 38 interlands voor Denemarken.

Nordic Walking

Nordic Walking, lopen met stokken.

Gestopt met roken door fitness !

In dit artikeltje vertel ik je hoe ik ben gestopt met roken en hoe je dit zelf makkelijk kunt verwezenlijken.

Zoli, Magische Magyaar in de 21ste eeuw

De glansrijke carriëre van een Hongaar die afrekende met drugs, drank en slechte vrienden.

Racing Mechelen

Waar een wil is, is een weg

Nederlandse voetbal competitie

Nederlandse jeugdspelers krijgen weer kansen

Korfbal: De spelregels

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

Afvallen. Hoe en wat te doen.

Informeren hoe afvallen in zijn werk gaat.

Honkbal spreekbeurt

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Honkbal.

Blade runner: Oscar Pistorius

Haalt blade runner voordeel uit zijn protheses

Hoe je je schaatsen goed kunt slijpen.

Hier kun je leren hoe je je eigen schaatsen kan slijpen!

Franck Ribery/Scarface raakt slaags met Arjen Robben.

Open Tennisdagen succes dankzij fotograaf.

Tijdens de Open Tennisdagen kun je kennis maken met tennis! Ook bij jou in de buurt!

De mooiste surfstranden, de mooiste surf babes

Waar vindt je de mooiste surfstranden en de mooiste surf babes?

De Rode Duivels zullen ook het WK in Brazilie niet halen

Waarom de Rode Duivels ook het wereldkampioenschap in Brazilie 2014 niet halen.

Johan Derken over zijn turbulente carriere

De Voetbal loopbaan van Johan Derksen

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!

Corruptie Fifa leidt tot frustratie!

Hoe de corruptie binnen de fifa tot frustratie leidt bij de voetballiefhebber

Hockey, de basis van het spel

In dit artikel wordt de basis van het hockeyspel besproken

Supplementen

Uitleg over de supplementen die gebruikt worden bij bodybuilding