Krav Maga - De Israelische zelfverdedigingssport


Publicatie datum:

Krav Maga uitleg wat de sport inhoud

Gesponsorde koppelingen

Contactgevecht

Krav Maga is Hebreeuws en vrij vertaald betekent het contactgevecht. Het is een zelfverdedigingssport (niet te verwarren met een vechtsport) en is ontwikkeld in het leger van Israël door de hoofdinstructeur van man-tot-man gevechten Imi Lichtenfeld. Het is ongeveer 60 jaar geleden al ontwikkeld, maar pas sinds de laatste jaren een flinke opmars aan het maken onder burgers. Voorheen werd het veelal aan legereenheden, arrestatieteams, enz. geleerd. Inmiddels is er ook een Civiele cursus en wordt er zelfs een speciale cursus gegeven alleen voor vrouwen en voor kinderen (Kids Krav Maga).
Krav Maga
Ik beoefen deze sport nu enkele tijd (ik ben er even tussenuit i.v.m. mijn gezondheid, maar pak het zeer binnenkort weer op) en wat mij vooral opvalt ten opzichte van vechtsporten is dat dit systeem bijzonder effectief is. In beginsel gaat het uit van natuurlijke reacties van de mens. Als er bijvoorbeeld naar je geslagen wordt is je eerste reactie om je arm ervoor te brengen. Dit is ook de eerste afweer die het systeem kent. Meestal wordt gelijktijdig met de afweer een tegenaanval gedaan om het gevecht direct over te nemen. Hierin zit ook gelijk de efficiëntie van het systeem. Waar bij vechtsporten vaak eerst een afweer wordt gedaan waarna een tegenaanval wordt ingezet is het bij Krav Maga eigenlijk één. Daarbij is de aanval zo efficiënt mogelijk en zo fel mogelijk, zodat de tegenstander in korte tijd uitgeschakeld kan worden. Het is overigens niet de bedoeling de tegenstander het spreekwoordelijke licht uit de ogen te slaan, maar om het gevaar weg te nemen, zodat men veilig is of kan vluchten.
 
Verdediging
Tijdens de trainingen wordt begonnen met een goede warming-up om het lichaam wat op te warmen, zodat er niet snel blessures optreden. Tevens wordt er aandacht gegeven aan de conditie om deze te verbeteren. Tijdens de warming up wordt gelijk aandacht besteed aan diverse zaken om een gevecht heen (denk hierbij aan het leren ontwijken, het in de gaten blijven houden van de omgeving, enz.)
 
Na de warming up wordt de groep vaak opgesplitst en worden oefeningen gestart die bij het niveau van het kleine groepje horen. Dit kunnen oefeningen zijn ter voorbereiding op het examen, herhalingen van oefeningen of nieuwe oefeningen. Krav Maga ontwikkelt mee op de maatschappij. Dit betekent dat er ook meer aandacht is gekomen voor gewapende gevechten waarbij bijv. een mes wordt gebruikt. 
Regelmatig wordt er ook gebruik gemaakt van hulpmiddelen (bijv. nepmessen, stokken) om aanvallen zo echt mogelijk te laten lijken. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van diverse hulpmiddelen ter verdediging (denk aan bitje, tok, scheenbeschermers). Soms worden er ook scenario's gemaakt waarbij er bijv. buiten getraind wordt terwijl je je gewone kleding aan hebt. Dan blijkt dat een gevecht voeren met een spijkerbroek, trui en jas vaak lastiger is dan alleen in een trainingsbroek en t-shirt. 
 
Gradaties
Er worden regelmatig examens georganiseerd waarbij wordt beoordeeld hoe goed iemand het geoefende zicht eigen heeft gemaakt. Hieraan wordt een niveau gekoppeld. Dit kan bijv. een Practitioners niveau zijn, maar als je verder komt kunnen dit zelfs Expert niveaus worden.
 
Seminars
Met grote regelmaat zijn er zogenaamde seminars waarbij trainingen worden gegeven door specialisten of onder bijzondere omstandigheden (bijv. in een rijdende bus). Hierdoor blijf je constant nieuwe technieken leren en nieuwe ervaringen opdoen. Daarnaast is het vaak erg leuk om onder speciale omstandigheden te trainen met de andere deelnemers. 
 
Om een idee te krijgen...:  http://www.youtube.com/watch?v=pkcu2sRnIlo
 
KMG logo
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Waar moet men op letten bij werphengels?

Hiermee geef ik enkele tips bij het kiezen van de juiste werphengel.

badminton

badminton word gezien als een saaie luie sport, en toch is het de snelste sport ter wereld, hier wat uitleg over de spelregels

Wat is Tifosi en waar komt Tifosi vandaan?

Tifosi is een bekend merk sport-zonnebril maar waar komt het woord Tifosi vandaan?

Dopinggebruik in de topsport moet niet gelegaliseerd worden

Er wordt tegenwoordig steeds vaker doping gebruikt in de topsport, maar dit verpest de sport en daarom moet doping niet gelegaliseerd worden.

Wat eet ik na een training?

Als je de juiste voedingsstoffen eet, helpt het je ook om vet te verliezen.

Ek voetbal en de scheidsrechters

Op grote voetbalevenementen worden de scheidsrechters tot op het bot getest

Hoe het voetbal is veranderd

Hoe het voetbal is veranderd

Corruptie Fifa leidt tot frustratie!

Hoe de corruptie binnen de fifa tot frustratie leidt bij de voetballiefhebber

Officials bij zwemwedstrijden

Bij zwemwedstrijden lopen altijd veel mensen rond het bad. Heb je je wel eens afgevraagd welke functie zij hebben?

Magic Senna

De rechtervoet van God. Het verhaal van een wereldkampioen.

Afvallen. Hoe en wat te doen.

Informeren hoe afvallen in zijn werk gaat.

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

Sportsponsoring

Korte uitleg over sportsponsoring

Pentjak Silat, een oosterse vechtkunst

Pentjak Silat, oosterse vechtkunst waarbij geestelijke ontwikkeling, ontspanning, snelheid en soepelheid en kracht centraal staan. Pentjak Silat wordt ook wel Pencak Silat genoemd.

Olympische Spelen

waarom de olympische spelen goed zijn voor Nederland

WTA-toernooi van Rosmalen

Het enige WTA-tornooi van Nederland, doch een vaste waarde binnen het tenniscircuit

vechtsporten, een sportief alternatief.

tegenwoordig kun je uit honderden sporten kiezen als je gaat sporten. Vechtsporten kunnen een goed alternatief zijn voor de traditionele sporten.

Bachata; de nieuwe dansstijl

Een van oorsprong Amerikaans-Latijnse muziekstijl

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië

Anke Huber

Duitse tennister die 12 WTA tornooien op haar naam wist te schrijven

Kim Clijsters

De carrière van de grootste tennister uit de lage landen

De vooroordelen over vrouwenvoetbal.

Interview met Amber van der Heijde over vrouwenvoetbal

Korfbal: De spelregels

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

Honkbal spreekbeurt

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Honkbal.

Worden we als Nederland ooit nog wereldkampioen voetballen?

Wat moet er verbeteren in het met name jeugdvoetbal om wereldkampioen te worden