Krav Maga - De Israelische zelfverdedigingssport


Publicatie datum:

Krav Maga uitleg wat de sport inhoud

Gesponsorde koppelingen

Contactgevecht

Krav Maga is Hebreeuws en vrij vertaald betekent het contactgevecht. Het is een zelfverdedigingssport (niet te verwarren met een vechtsport) en is ontwikkeld in het leger van Israël door de hoofdinstructeur van man-tot-man gevechten Imi Lichtenfeld. Het is ongeveer 60 jaar geleden al ontwikkeld, maar pas sinds de laatste jaren een flinke opmars aan het maken onder burgers. Voorheen werd het veelal aan legereenheden, arrestatieteams, enz. geleerd. Inmiddels is er ook een Civiele cursus en wordt er zelfs een speciale cursus gegeven alleen voor vrouwen en voor kinderen (Kids Krav Maga).
Gesponsorde koppelingen
Krav Maga
Ik beoefen deze sport nu enkele tijd (ik ben er even tussenuit i.v.m. mijn gezondheid, maar pak het zeer binnenkort weer op) en wat mij vooral opvalt ten opzichte van vechtsporten is dat dit systeem bijzonder effectief is. In beginsel gaat het uit van natuurlijke reacties van de mens. Als er bijvoorbeeld naar je geslagen wordt is je eerste reactie om je arm ervoor te brengen. Dit is ook de eerste afweer die het systeem kent. Meestal wordt gelijktijdig met de afweer een tegenaanval gedaan om het gevecht direct over te nemen. Hierin zit ook gelijk de efficiëntie van het systeem. Waar bij vechtsporten vaak eerst een afweer wordt gedaan waarna een tegenaanval wordt ingezet is het bij Krav Maga eigenlijk één. Daarbij is de aanval zo efficiënt mogelijk en zo fel mogelijk, zodat de tegenstander in korte tijd uitgeschakeld kan worden. Het is overigens niet de bedoeling de tegenstander het spreekwoordelijke licht uit de ogen te slaan, maar om het gevaar weg te nemen, zodat men veilig is of kan vluchten.
 
Verdediging
Tijdens de trainingen wordt begonnen met een goede warming-up om het lichaam wat op te warmen, zodat er niet snel blessures optreden. Tevens wordt er aandacht gegeven aan de conditie om deze te verbeteren. Tijdens de warming up wordt gelijk aandacht besteed aan diverse zaken om een gevecht heen (denk hierbij aan het leren ontwijken, het in de gaten blijven houden van de omgeving, enz.)
 
Na de warming up wordt de groep vaak opgesplitst en worden oefeningen gestart die bij het niveau van het kleine groepje horen. Dit kunnen oefeningen zijn ter voorbereiding op het examen, herhalingen van oefeningen of nieuwe oefeningen. Krav Maga ontwikkelt mee op de maatschappij. Dit betekent dat er ook meer aandacht is gekomen voor gewapende gevechten waarbij bijv. een mes wordt gebruikt. 
Regelmatig wordt er ook gebruik gemaakt van hulpmiddelen (bijv. nepmessen, stokken) om aanvallen zo echt mogelijk te laten lijken. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van diverse hulpmiddelen ter verdediging (denk aan bitje, tok, scheenbeschermers). Soms worden er ook scenario's gemaakt waarbij er bijv. buiten getraind wordt terwijl je je gewone kleding aan hebt. Dan blijkt dat een gevecht voeren met een spijkerbroek, trui en jas vaak lastiger is dan alleen in een trainingsbroek en t-shirt. 
 
Gradaties
Er worden regelmatig examens georganiseerd waarbij wordt beoordeeld hoe goed iemand het geoefende zicht eigen heeft gemaakt. Hieraan wordt een niveau gekoppeld. Dit kan bijv. een Practitioners niveau zijn, maar als je verder komt kunnen dit zelfs Expert niveaus worden.
 
Seminars
Met grote regelmaat zijn er zogenaamde seminars waarbij trainingen worden gegeven door specialisten of onder bijzondere omstandigheden (bijv. in een rijdende bus). Hierdoor blijf je constant nieuwe technieken leren en nieuwe ervaringen opdoen. Daarnaast is het vaak erg leuk om onder speciale omstandigheden te trainen met de andere deelnemers. 
 
Om een idee te krijgen...:  http://www.youtube.com/watch?v=pkcu2sRnIlo
 
KMG logo

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

De Rode Duivels zullen ook het WK in Brazilie niet halen

Waarom de Rode Duivels ook het wereldkampioenschap in Brazilie 2014 niet halen.

Hardlooptips voor beginners

Goede voornemens? Lees hier hoe ook jij kunt beginnen met hardlopen én hoe je het volhoudt!

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

Hoe krijg je een 6-pack

Hierin beschrijf ik hoe je snel een 6-pack kunt krijgen.

Il Grande Torino

Het Dream Team van de jaren '40, door een noodlottig ongeval kwam een memorabel tijdperk tot een vervroegd einde.