Officials bij zwemwedstrijden


Publicatie datum:

Bij zwemwedstrijden lopen altijd veel mensen rond het bad. Heb je je wel eens afgevraagd welke functie zij hebben?

Gesponsorde koppelingen

 Als je wel eens bij een zwemwedstrijd aanwezig bent geweest of er één op de televisie hebt gezien, is het je vast opgevallen dat er veel in het wit geklede mensen rond het bad staan en lopen. Wat doen die mensen daar eigenlijk? Wat is hun functie precies?

Allereerst is daar natuurlijk de hoofdscheidsrechter. Deze persoon heeft de algehele leiding over de zwemwedstrijd. De scheidsrechter is de voorzitter van de juryvergadering, een bijeenkomst die ongeveer een uur voor aanvang van de wedstrijd wordt gehouden. Tijdens deze vergadering benoemt de scheidsrechter de diverse functies en attendeert de andere juryleden waarop ze moeten letten. Hij neemt de belangrijkste regels omtrent de zwemslagen nog even door en controleert of de stopwatches goed lopen.

Tijdens de zwemwedstrijd zelf is de scheidsrechter degene die bepaalt wanneer een zwemnummer start. Hij is degene die het eerste fluitsignaal geeft, waarna de zwemmers zich naar de startblokken begeven. Gedurende het verloop van de wedstrijd loopt de scheidsrechter heen en weer langs de badrand en houdt alles in de gaten.

Op het moment dat de zwemmers met een fluitsignaal naar de startblokken worden geroepen, komt ook de starter in actie. Als de zwemmers op de startblokken staan, geeft de scheidsrechter met een armbeweging aan dat de starter het mag overnemen. Deze roept 'Op uw plaatsen..." of "Ready..." wanneer het een internationale zwemwedstrijd betreft en wacht tot alle zwemmers bewegingsloos op de blokken staan. Op dat moment geeft de starter het startsein: meestal door een toeter in te drukken, maar ook wel door middel van een startpistool of een fluitsignaal. Aangezien de meeste wedstrijden zogenaamde éénstartswedstrijden zijn, gaat een start altijd door, ook al heeft een zwemmer te vroeg bewogen. Dit wordt gesignaleerd door de starter, de scheidsrechter of door één van de overige officials en de zwemmer wordt dan achteraf gediskwalificeerd.

Behalve de scheidsrechter en starter zijn er ook een aantal hulpscheidsrechters. Afhankelijk van de grootte van de wedstrijd zijn dat er twee tot soms wel zes. Deze hulpscheidsrechters worden kamprechters genoemd. Elke kamprechter heeft een verschillende taak: ten eerste is er een plaatsvervangend scheidsrechter. Deze vervangt de taken van de scheidsrechter als die om de een of andere reden bij het bad weg moet (bv. als hij naar het jurysecretariaat wordt geroepen, of als één van de officials een probleem heeft geconstateerd waarbij hij hulp nodig heeft). De wedstrijd kan dan gewoon doorgaan. Een andere kamprechter krijgt de opdracht op de zwemslagen te letten. Hij loopt dan gedurende de race heen en weer en controleert of de zwemmers de slagen op de juiste manier uitvoeren. Er zijn namelijk veel voorschriften waaraan de zwemmers moeten voldoen. Nog een andere kamprechterstaak is de controle van de keerpunten. Deze kamprechter focust zich op de juiste uitvoering van de keerpunten bij de diverse zwemslagen. Tenslotte is het noteren van de volgorde van aankomst ook een kamprechterstaak. Hierbij moet de kamprechter noteren welke zwemmer als eerste, tweede, enz. aantikt. De scheidsrechter doet dit ook en samen bekijken ze dan welke volgorde de juiste is. Uiteraard doet het elektronische scorebord dit ook, maar voor het geval dit weigert, moet het ook met de hand worden gedaan. Het komt voor dat een kamprechter meer dan één taak krijgt.

Tenslotte zijn er langs de badrand nog de tijdwaarnemers en keerpuntcommissarissen. Dit zijn de mensen die aan beide kopse kanten van het bad staan. Bij de startblokken staan de tijdwaarnemers. Deze mensen hanteren een stopwatch en drukken op het moment van starten de knop van de stopwatch in. Op het moment dat de zwemmer de kant aantikt bij de finish, wordt de klok stilgezet. Mocht de elektronische tijdwaarneming stagneren, dan is er altijd nog de handgeklokte tijd. Bij langere afstanden controleren de tijdwaarnemers ook de keerpunten aan hun kant van het bad.

De keerpuntcommissarissen staan aan de overzijde van het bad en controleren elk keerpunt dat aan hun kant in hun baan wordt gemaakt. Er zijn ook bij de keerpunten veel regels die gehanteerd moeten worden. Doen de zwemmers dit niet op de juiste manier, dan worden ze gediskwalificeerd.

Niet bij het bad zelf, maar zeker niet onbelangrijk, is het jurysecretariaat. Dit is een groepje mensen dat de gezwommen tijden verwerkt. Meestal is hier een apart computerprogramma voor en worden de tijden aan de hand van dit programma ingevoerd. Na afloop van een zwemnummer kan dan een computeruitdraai worden gemaakt, zodat zwemmers en publiek kunnen zien hoe men het gedaan is. Eventuele diskwalificaties worden hierop ook aangegeven, met een bepaalde code, zodat ze kunnen zien op welk onderdeel er een fout is gemaakt.

Zoals je ziet, zijn er veel mensen actief tijdens een zwemwedstrijd. Het aantal mensen varieert van ongeveer twintig bij een kleine wedstrijd tot wel veertig bij een grotere. Nu je weet wat de functie van deze officials is, kijk je voortaan misschien met heel andere ogen naar een zwemwedstrijd!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Bondscoach van Marwijk weg?

Na het debacle van afgelopen week is de kritiek op Van Marwijk groot.

De geschiedenis van de formule 1 sport!

Wat is de geschiedenis van de formule 1 wagen?

badminton

badminton word gezien als een saaie luie sport, en toch is het de snelste sport ter wereld, hier wat uitleg over de spelregels

Geschiedenis van atletiek

Het ontstaan van één van de oudste sporten in de wereld: Atletiek.

Bodypump

Een totale body workout voor alle spiergroepen

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!

Een cadeau voor de voetballiefhebber

Is je vriend of man voetballiefhebber? Als zijn verjaardag of de kerst er weer aankomt wordt het tijd om weer een leuk voetbal cadeau voor hem uit te zoeken.

Hockey, de basis van het spel

In dit artikel wordt de basis van het hockeyspel besproken

Voetbal op de Waddeneilanden

Dit artikel gaat over het voetbal op de Waddeneilanden.

Hardlopen als therapie

Steeds meer mensen ervaren de therapeutische werking van hardlopen.

Stretchen of juist niet?

is stretchen in of uit? Is het nodig of niet?

Geen fluwelen maar betonnen revolutie

Johan Cruijff staat op het punt om de macht over te nemen binnen AJAX. Artikel over woensdag 30-03-2011. Dag van de waarheid.

Gratis eredivisie voetbal kijken op de televisiezender Fox

Op verzoek van velen komt de televisiezender Fox gratis in de plaats van 13th Street.

Tour de france

Het geheim van de gele trui.

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Welke vorm van Pilates is het beste?

Lees snel meer over de verschillende vormen van pilates die er zijn. Kies voor jezelf de beste uit..

De mooiste surfstranden, de mooiste surf babes

Waar vindt je de mooiste surfstranden en de mooiste surf babes?

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

De Elfstedentocht

De historie van de Elfstedentocht in een notendop.

Corruptie Fifa leidt tot frustratie!

Hoe de corruptie binnen de fifa tot frustratie leidt bij de voetballiefhebber

'Tist', Poul Nielsen

Amateurvoetballer die 52 keer scoorde in 38 interlands voor Denemarken.

Paaldansen, pole fitness, paaldanseres

Op deze pagina vindt je uitgebreide informatie over paaldansen, paaldanseressen, pole fitness en paalsport

Hoe wordt je een wereldberoemde voetballer?

Lees hier hoe een gewone Nederlandse jongen bij toeval een wereldberoemde voetballer wordt.

Tips bij de aanschaf van loopschoenen

Waar moet u op letten wanneer u nieuwe loopschoenen gaat kopen?

Uitslag per dag etappe Tour du France 2012

Per dag etappe de uitslag van de Tour du France 2012.