Oudste professionele voetbalclub


Publicatie datum:

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Gesponsorde koppelingen

Logo Notts County

Ze zijn de pioniers van het meest populaire spel, het is vooral daarom dat deze club nu nog steeds naamsbekendheid hebben. Ze strijden tegen degradatie, niet eens in de hoogste divisie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit team door menig voetballiefhebber vergeten is. Als dan de vraag gesteld word welke club de oudste is, blijft het vaak lang stil en volgt veelal een verkeerd antwoord.

Notts County FC, een van de oprichters van de Football League in 1888, werd opgericht in 1862 en is daarmee de oudste professionele voetbalclub in Europa. De bijnaam van de club is 'the Magpies' wat staat voor 'de eksters'. Het is een bijnaam die ook gebruikt word voor Newcastle United. De thuishaven van de de club is het Meadow Lane Stadion in Nottingham, dit stadion biedt plaats aan 17,271 toeschouwers. De club heeft dit stadion al reeds 100 jaar in gebruik.

De club hoopt in 2012 haar 150 jarig bestaan te vieren. Ondanks haar lange bestaan, bestaat de erelijst slechts uit 2 prijzen. De eerste prijs was de FA Cup in 1894, de tweede en momenteel laatste prijs was het behalen van het kampioenschap in de Football League Two in het seizoen 2009-2010. Hierdoor komt de club vanaf seizoen 2010-2011 uit in de Football League One, de derde divisie in het Engelse voetbal. 

Succesperiode 
De echte successen stammen uit de begintijd van de club. Tweemaal eindigde Notts County op een 3e plaats in de competitie, en net zo vaak bereikte het de finale van de FA Cup. In 1891 werd deze verloren van een sterker Blackburn Rovers, 3-1. De tweede finale werd in 1894 gehaald, toen werd er wel gewonnen. Een veel beter Notts County versloeg Bolton Wanderers in de finale met 4-1. Notts speler Jimmy Logan zorgde voor een primeur door een hattrick te scoren, dit was nog niet eerder vertoond in een FA Cup finale.

Degradatie
Na deze succesvolle periode aan het eind van de 19e eeuw, zakte de club steeds verder weg. Tussen 1926 en 1980 haalde Notts County nooit meer het hoogste niveau. In 1969 waren ze zelfs afgegleden naar de 4e divisie. 

Aartsrivalen
Aartsrivaal van Notts County is Nottinham Forest, een andere club uit Nottingham. Omdat Notts County veelal in de lagere divisies uitkomt heeft het ook nog andere rivalen. Dit zijn vooral tegenstanders uit hetzelfde graafschap, zoals Derby County, Leicester City, Burton Albion, Lincoln City en Chesterfield.

Juventusshirt
De zwart-witte shirts waarin Notts County speelt zijn in 1903 overgenomen door de Italiaanse recordkampioen Juventus uit Turijn. Het shirt waar Juventus altijd in speelde, roze met een blauwe band, verkleurde door het wassen. Hierdoor was Juventus genoodzaakt om op zoek te gaan naar shirts die beter bestand waren tegen het regelmatig wassen. Aan John Savage, destijds speler van Juventus, werd gevraagd of hij vanuit Engeland shirts kon regelen. Savage had een vriend die in Nottingham woonde en deze stuurde hem de zwart-witte shirts. Sindsdien heeft Juventus nooit meer in andere shirts gespeeld, ze zagen de kleuren als agressief en krachtig.

Statistieken
Topscorer aller tijden bij 'the Magpies' is Les Bradd met 137 goals. Op de tweede plaats staat Tony Hateley met 114 goals, gevolgd door Jackie Sewell met 104. De speler met de meeste wedstrijden achter zijn naam is Albert Iremonger, hij speelde 601 duels voor Notts County en is daarmee de onbetwiste nummer 1. Hij word gevolgd door Brian Stubbs ,486, en Pedro Richards, 485.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dixie Dean

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

De kunst van het aanslaan.

Hoe een vis aanslaan?

Iedereen kan top coach worden met het Barcelona systeem.

Met voetbal win je alleen als team, één speler is nooit bepalend.

Olympische Spelen

waarom de olympische spelen goed zijn voor Nederland

Welke vorm van Pilates is het beste?

Lees snel meer over de verschillende vormen van pilates die er zijn. Kies voor jezelf de beste uit..

Johan Derken over zijn turbulente carriere

De Voetbal loopbaan van Johan Derksen

Wielrennen op een Tacx Rollerbank

De Tacx rollerbank wordt de door grootste wielrenners gebruikt voor een belangrijke tijdrit. Is het voor particulier gebruik handig om zo’n Tacx aan te schaffen? En wat kan je er dan mee? Welke overwegingen moet men maken en wat zijn de voor- en nadelen van de rollerbank?

zelfverdediging hoe werkt het?

de maatschappij wordt steeds harder. Maar hoe ga je hier mee om?

De Olympische Spelen spreekbeurt, De Olympische Spelen werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Olympische Spelen.

Plezier voor twee met stijldansen

Stijldansen is plezier voor twee. Wat is stijldansen?

Hoe het voetbal is veranderd

Hoe het voetbal is veranderd

Het didactisch cyclisch model

Didactische organisatie van een trainingsles

Start to run, beginnen met hardlopen met je persoonlijke coach!

Lees hier hoe je binnen 20 weken 10 km kan hardlopen!

Basketbal

basketbal, historie, regels, nationaal en internationaal

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

Yvonne Hak: De nieuwe Ellen van Lange?

Yvonne hak is de nieuwe Elen van Lange, of niet? Met haar ongelooflijke prestatie met het behalen van zilver in barcelona.

Afvallen. Hoe en wat te doen.

Informeren hoe afvallen in zijn werk gaat.

Bewegingen aanleren met actief leren

De theorie en de practijk van het actief leren. Hoe pak je dat het beste aan?

Zoli, Magische Magyaar in de 21ste eeuw

De glansrijke carriëre van een Hongaar die afrekende met drugs, drank en slechte vrienden.

Officials bij zwemwedstrijden

Bij zwemwedstrijden lopen altijd veel mensen rond het bad. Heb je je wel eens afgevraagd welke functie zij hebben?

Geen fluwelen maar betonnen revolutie

Johan Cruijff staat op het punt om de macht over te nemen binnen AJAX. Artikel over woensdag 30-03-2011. Dag van de waarheid.

Clenbuterol gebruik

Contador word geschorst voor 1 jaar, voor een minimale hoeveelheid clenbuterol in zijn lichaam. Dit artikel zet de dopingregels over clenbuterol uiteen en bekijkt eerdere gevallen. Is een schorsing hier op zijn plaats?

De Nijmeegse Wandelvierdaagse - het begin.

In dit artikel leg ik uit hoe de Nijmeegse Wandelvierdaagse is ontstaan en waarom deze wandeltocht voor zoveel mensen zo speciaal is.

bewegingen aanleren passief of actief?

Wat is beter, actief of passief aanleren van bewegingen?

Bridge: sterke klaver biedsystemen

Precisie is een zeer succesvol biedsysteem

Hoe vang je die ene grote karper?

Het vangen van die grote karper gebeurt niet zonder een goede voorbereiding. Hier zijn alvast enkele raadgevingen die je op weg kunnen helpen.