Oudste professionele voetbalclub


Publicatie datum:

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Gesponsorde koppelingen

Logo Notts County

Ze zijn de pioniers van het meest populaire spel, het is vooral daarom dat deze club nu nog steeds naamsbekendheid hebben. Ze strijden tegen degradatie, niet eens in de hoogste divisie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit team door menig voetballiefhebber vergeten is. Als dan de vraag gesteld word welke club de oudste is, blijft het vaak lang stil en volgt veelal een verkeerd antwoord.

Notts County FC, een van de oprichters van de Football League in 1888, werd opgericht in 1862 en is daarmee de oudste professionele voetbalclub in Europa. De bijnaam van de club is 'the Magpies' wat staat voor 'de eksters'. Het is een bijnaam die ook gebruikt word voor Newcastle United. De thuishaven van de de club is het Meadow Lane Stadion in Nottingham, dit stadion biedt plaats aan 17,271 toeschouwers. De club heeft dit stadion al reeds 100 jaar in gebruik.

De club hoopt in 2012 haar 150 jarig bestaan te vieren. Ondanks haar lange bestaan, bestaat de erelijst slechts uit 2 prijzen. De eerste prijs was de FA Cup in 1894, de tweede en momenteel laatste prijs was het behalen van het kampioenschap in de Football League Two in het seizoen 2009-2010. Hierdoor komt de club vanaf seizoen 2010-2011 uit in de Football League One, de derde divisie in het Engelse voetbal. 

Succesperiode 
De echte successen stammen uit de begintijd van de club. Tweemaal eindigde Notts County op een 3e plaats in de competitie, en net zo vaak bereikte het de finale van de FA Cup. In 1891 werd deze verloren van een sterker Blackburn Rovers, 3-1. De tweede finale werd in 1894 gehaald, toen werd er wel gewonnen. Een veel beter Notts County versloeg Bolton Wanderers in de finale met 4-1. Notts speler Jimmy Logan zorgde voor een primeur door een hattrick te scoren, dit was nog niet eerder vertoond in een FA Cup finale.

Degradatie
Na deze succesvolle periode aan het eind van de 19e eeuw, zakte de club steeds verder weg. Tussen 1926 en 1980 haalde Notts County nooit meer het hoogste niveau. In 1969 waren ze zelfs afgegleden naar de 4e divisie. 

Aartsrivalen
Aartsrivaal van Notts County is Nottinham Forest, een andere club uit Nottingham. Omdat Notts County veelal in de lagere divisies uitkomt heeft het ook nog andere rivalen. Dit zijn vooral tegenstanders uit hetzelfde graafschap, zoals Derby County, Leicester City, Burton Albion, Lincoln City en Chesterfield.

Juventusshirt
De zwart-witte shirts waarin Notts County speelt zijn in 1903 overgenomen door de Italiaanse recordkampioen Juventus uit Turijn. Het shirt waar Juventus altijd in speelde, roze met een blauwe band, verkleurde door het wassen. Hierdoor was Juventus genoodzaakt om op zoek te gaan naar shirts die beter bestand waren tegen het regelmatig wassen. Aan John Savage, destijds speler van Juventus, werd gevraagd of hij vanuit Engeland shirts kon regelen. Savage had een vriend die in Nottingham woonde en deze stuurde hem de zwart-witte shirts. Sindsdien heeft Juventus nooit meer in andere shirts gespeeld, ze zagen de kleuren als agressief en krachtig.

Statistieken
Topscorer aller tijden bij 'the Magpies' is Les Bradd met 137 goals. Op de tweede plaats staat Tony Hateley met 114 goals, gevolgd door Jackie Sewell met 104. De speler met de meeste wedstrijden achter zijn naam is Albert Iremonger, hij speelde 601 duels voor Notts County en is daarmee de onbetwiste nummer 1. Hij word gevolgd door Brian Stubbs ,486, en Pedro Richards, 485.


Foobie gebruiker Dixie Dean

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Gestopt met roken door fitness !

In dit artikeltje vertel ik je hoe ik ben gestopt met roken en hoe je dit zelf makkelijk kunt verwezenlijken.

De twinkeling in de ogen van Peter

De twinkeling in de ogen van Peter. Ajax - Manchester City door de ogen van een 12-jarige.

Hardlopen als therapie

Steeds meer mensen ervaren de therapeutische werking van hardlopen.

Wat eet ik na een training?

Als je de juiste voedingsstoffen eet, helpt het je ook om vet te verliezen.

Blade runner: Oscar Pistorius

Haalt blade runner voordeel uit zijn protheses

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een van de meest populaire sportevenementen in de winterperiode van ons land.

Kickboksen

De herkomst en basisprincipes van het Kickboksen

Keert Gerard Kemkers terug als schaatscoach?

Gerard Kemkers, misschien wel de meest succesvolle schaatscoach ooit, stopte in 2014 om bij FC Groningen aan de slag te gaan. Of keert hij terug als schaatscoach?

De geschiedenis van de formule 1 sport!

Wat is de geschiedenis van de formule 1 wagen?

Bodybuilding training en voeding

tips voor beginnende bodybuilders

Positief Coachen

Positief coachen beschrijft hoe je kinderen (als sporter of kind) positief kunt aanmoedigen en belonen en daarmee u en uw kind beter kunt steunen.

Paaldansen of pole-fitness

De stripclubs ontstegen!

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!

zelfverdediging hoe werkt het?

de maatschappij wordt steeds harder. Maar hoe ga je hier mee om?

Kies nu je onbekende sport

Een artikel over onbekende sporten voor mensen die eens wat anders willen

Honkbal spreekbeurt

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Honkbal.

Clenbuterol gebruik

Contador word geschorst voor 1 jaar, voor een minimale hoeveelheid clenbuterol in zijn lichaam. Dit artikel zet de dopingregels over clenbuterol uiteen en bekijkt eerdere gevallen. Is een schorsing hier op zijn plaats?

De theorie van Janda

Het principe van Janda legt uit welke spieren we moeten verkorten en welke verlengen om een goede lichaamshouding te bekomen en blessures te voorkomen.

Parachutespringen

Parachutespringen, de basis, waar en op wat voor manier?

Geschiedenis van atletiek

Het ontstaan van één van de oudste sporten in de wereld: Atletiek.

Hockey, de basis van het spel

In dit artikel wordt de basis van het hockeyspel besproken

Welke vorm van Pilates is het beste?

Lees snel meer over de verschillende vormen van pilates die er zijn. Kies voor jezelf de beste uit..

Yvonne Hak: De nieuwe Ellen van Lange?

Yvonne hak is de nieuwe Elen van Lange, of niet? Met haar ongelooflijke prestatie met het behalen van zilver in barcelona.

De voetbalverslaggeving in Nederland

een visie over de voetbalverslaggeving in nederland