Parachutespringen


Publicatie datum:

Parachutespringen, de basis, waar en op wat voor manier?

Gesponsorde koppelingen

Parachutespringen is een sport die door veel mensen wordt gedaan maar nog steeds niet erg bekend is. Je hoort er weinig mensen over praten. Om mensen enthousiast te maken om ook te springen is het alleen nodig het over deze ‘lef’ sport te hebben. De mensen die het namelijk al eens eerder gedaan hebben vertellen er zo enthousiast over dat het andere mensen aansteekt. Om op ruim 3 kilometer hoogte uit een vliegtuig te stappen en je terug te laten vallen naar de aarde geeft aan dat dit een sport is voor mensen met lef. In dit artikel lees je meer over deze sport en hoe en waar je kunt parachutespringen.

Je kunt op meerdere locaties springen in Nederland. Onder andere in Teuge (www.paracentrumteuge.nl), Texel (www.paracentrumtexel.nl), Zeeland: www.skydive-zeeland.nl, Hilversum (www.pcmn.nl) en Rotterdam (www.skydiverotterdam.com). Om een parachutesprong te maken moet je minimaal 16 jaar oud zijn en een medische verklaring hebben.

Je hebt de keuze tussen een tandemsprong en een opleiding. De opleidingen bestaan uit twee methoden, de AFF (Accelerated Free Fall) en Static-line. Een tandemsprong maak je eenmalig (of niet) en betaal je per keer. Je springt samen met een tandemmaster. Dit is een instructeur gespecialiseerd in tandemspringen. Je zit met zijn tweeën vast aan dezelfde parachute. Je gaat met het vliegtuig naar 7000 tot 12000 voet (ongeveer 2,5 tot 4 kilometer) en zodra je in de lucht bent kun je genieten van het uitzicht.

Als je zelf wilt leren parachutespringen dan kun je voor de opleiding kiezen. Je krijgt bij zowel AFF als bij Static-line een grondgedeelte en een springgedeelte. Eerst begin je met de grondopleiding. Hierin leer je hoe een parachute in elkaar zit en hoe je deze moet bedienen. Ook leer je wat je moet doen als hij niet (goed) open gaat en hoe je met een parachute moet landen. Na elke sprong wordt er geëvalueerd.

AFF

Tijdens de opleiding AFF (Accelerated Free Fall) maak je de eerste sprongen samen met instructeurs. Je allereerste sprong is dus direct al een vrije val van 4 km hoogte. In eerste instantie gaan er twee instructeurs mee om te wennen aan de vrije val. Tijdens de sprongen krijg je opdrachten die je van te voren al besproken hebt mee. Deze moet je uitvoeren zodat de instructeur kan zien of je de opdrachten goed doet en hij kan je eventueel gelijk corrigeren als dat nodig is. De opleiding bestaat uit 7 levels. Ieder level is een niveau waaraan voldaan moet worden voordat je verder kan naar het volgende level. Vanaf level 4 gaat er nog maar één instructeur mee. Level 7 is de ‘examensprong’, hierin moet je laten zien dat je veilig kan parachutespringen en dat je basiscontrole over je lichaam hebt.

Na het behalen van de 7 AFF levels, krijg je je AFF brevet en kun je doorgaan voor je A-brevet. Je springt dan zonder instructeur maar er gaat wel een cameraman mee om te kunnen zien of je je opdrachten goed uitvoert.

Static-line

Als je het graag wat langzamer aan wilt doen en stap voor stap verder wil gaan in een tempo dat beter bij je past én beschik je niet over veel tijd en geld ineens dan is de static-line methode waarschijnlijk beter. Na anderhalve dag theorie maak je je eerste solosprong vanaf een hoogte van 3500 voet. (ong. 1 km) Een ervaren instructeur zal je begeleiden bij het instappen van het vliegtuig, gereed maken, en afspringen. Je springt zonder instructeur maar wel aan een lijn (de static-line) die vast zit aan het vliegtuig en je parachute. Zodra je ver genoeg van het vliegtuig bent gesprongen trekt de lijn je parachute uit en blijft de lijn vast aan het vliegtuig zitten zodat deze weer naar binnen gehaald kan worden. Op dat moment komt het op jezelf aan. Je weet wat je moet controleren in de lucht en hoe je moet landen, dit ga je uitvoeren. Hierbij wordt je vanaf de grond wel geholpen door signalen van ervaren mensen. Je gaat oefenen om met je hand de parachute open te trekken, wat je dan vast pakt heet een Dummy. Zodra je dit vlekkeloos kunt en de instructeur geeft toestemming, dan ga je zonder static-line springen.

Verschillen tussen de Static Line en AFF opleiding

De AFF-methode is duurder dan de Static Line-cursus. Een groot voordeel is dat je direct van grote hoogte springt. Daarentegen maak je bij Static-Line al je sprongen solo. Bij AFF moet je veel zaken in één en dezelfde sprong beheersen (exit uit het vliegtuig, lichaamshouding, de overweldigende ervaring van de vrije val, parachute trekken, hoogtebesef, vliegen aan de parachute en landen). Bij de Static-Line methode bouw je die ervaring wat langzamer op.

Bij de kostenvergelijking moet worden opgemerkt dat het gaat om de kosten inééns; de opleidingskosten verschillen namelijk enorm (335 euro tegen 1195 euro). De uiteindelijke kosten tot aan het A-brevet liggen ongeveer gelijk, afhankelijk van het totaal aantal sprongen dat je nodig hebt om aan al je eisen te voldoen.

Gaat het weleens mis? In Nederland worden ongeveer 90.000 parachutesprongen per jaar gemaakt. Hierbij vallen gemiddeld 1 tot 2 doden per jaar. Het aantal gewonden is groter. AFF is een heel persoonlijke opleiding en in Nederland is nog nooit een AFF leerling verongelukt, maar dit wil niet zeggen dat het compleet zonder gevaar is.

En toch, om een echte kick te krijgen moet een sport ook risicovol zijn. Er kan met elke sport wel eens iets mis gaan. Je moet er bewust bij stil staan om het veilig te houden.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Hoe vang je een karper, Hoe vang je een grote karper

In Nederland wemelt het van de grote karpers, lees hier hoe je die vangen kunt.

Pastor, Taribo West

Succesvolle Nigeriaanse clubhopper, die vooral bekendheid verwierf door zijn excentrieke haarstijl.

Hatha Yoga is sport, maar veel meer dan dat!

Hatha-yoga maakt niet alleen het lichaam soepel en sterk, maar brengt vooral evenwicht tussen lichaam en geest.�

Hoe krijg je een 6-pack

Hierin beschrijf ik hoe je snel een 6-pack kunt krijgen.

Waarom zijn topsporters (en dat ze veel geld kunnen verdienen) zo belangrijk?

In iedere zichzelf respecterende talkshow komen vaak topsporters aan het woord, waarom is het verhaal van topsporters zo belangrijk?

Honkbal spreekbeurt

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Honkbal.

AS Roma

De club, de historie en de fans

vechtsporten, een sportief alternatief.

tegenwoordig kun je uit honderden sporten kiezen als je gaat sporten. Vechtsporten kunnen een goed alternatief zijn voor de traditionele sporten.

levende legende Lionel Messi

FC Barcelona's levende legende Messi.

Uitslag per dag etappe Tour du France 2012

Per dag etappe de uitslag van de Tour du France 2012.

Capoeira

Capoeira is een Afrikaans-Braziliaanse vecht- en danssport.

Hoe vang je die ene grote karper?

Het vangen van die grote karper gebeurt niet zonder een goede voorbereiding. Hier zijn alvast enkele raadgevingen die je op weg kunnen helpen.

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Officials bij zwemwedstrijden

Bij zwemwedstrijden lopen altijd veel mensen rond het bad. Heb je je wel eens afgevraagd welke functie zij hebben?

Bondscoach zijn

Blij dat ik geen bondscoach ben want wanneer doe je het goed?

Wat eet ik na een training?

Als je de juiste voedingsstoffen eet, helpt het je ook om vet te verliezen.

Worden we als Nederland ooit nog wereldkampioen voetballen?

Wat moet er verbeteren in het met name jeugdvoetbal om wereldkampioen te worden

De geschiedenis van de formule 1 sport!

Wat is de geschiedenis van de formule 1 wagen?

Bondscoach van Marwijk weg?

Na het debacle van afgelopen week is de kritiek op Van Marwijk groot.

Full Body Training

Hoe krijg ik een strak lichaam?

Wat zijn de duurste voetbaltransfers ooit??

In deze artikel word vertelt wat de 5 duurste voetbaltransfers ooit zijn ik zou zeggen check it.

Sport biedt meer dan opwinding

Wat sport ons allemaal biedt.

Sportvoeding

Wat is sportvoeding juist en waaruit bestaat deze zoal?

Roeien

Artikel over roeien.

Hoe wordt je een wereldberoemde voetballer?

Lees hier hoe een gewone Nederlandse jongen bij toeval een wereldberoemde voetballer wordt.