Parachutespringen


Publicatie datum:

Parachutespringen, de basis, waar en op wat voor manier?

Gesponsorde koppelingen

Parachutespringen is een sport die door veel mensen wordt gedaan maar nog steeds niet erg bekend is. Je hoort er weinig mensen over praten. Om mensen enthousiast te maken om ook te springen is het alleen nodig het over deze ‘lef’ sport te hebben. De mensen die het namelijk al eens eerder gedaan hebben vertellen er zo enthousiast over dat het andere mensen aansteekt. Om op ruim 3 kilometer hoogte uit een vliegtuig te stappen en je terug te laten vallen naar de aarde geeft aan dat dit een sport is voor mensen met lef. In dit artikel lees je meer over deze sport en hoe en waar je kunt parachutespringen.

Je kunt op meerdere locaties springen in Nederland. Onder andere in Teuge (www.paracentrumteuge.nl), Texel (www.paracentrumtexel.nl), Zeeland: www.skydive-zeeland.nl, Hilversum (www.pcmn.nl) en Rotterdam (www.skydiverotterdam.com). Om een parachutesprong te maken moet je minimaal 16 jaar oud zijn en een medische verklaring hebben.

Je hebt de keuze tussen een tandemsprong en een opleiding. De opleidingen bestaan uit twee methoden, de AFF (Accelerated Free Fall) en Static-line. Een tandemsprong maak je eenmalig (of niet) en betaal je per keer. Je springt samen met een tandemmaster. Dit is een instructeur gespecialiseerd in tandemspringen. Je zit met zijn tweeën vast aan dezelfde parachute. Je gaat met het vliegtuig naar 7000 tot 12000 voet (ongeveer 2,5 tot 4 kilometer) en zodra je in de lucht bent kun je genieten van het uitzicht.

Als je zelf wilt leren parachutespringen dan kun je voor de opleiding kiezen. Je krijgt bij zowel AFF als bij Static-line een grondgedeelte en een springgedeelte. Eerst begin je met de grondopleiding. Hierin leer je hoe een parachute in elkaar zit en hoe je deze moet bedienen. Ook leer je wat je moet doen als hij niet (goed) open gaat en hoe je met een parachute moet landen. Na elke sprong wordt er geëvalueerd.

AFF

Tijdens de opleiding AFF (Accelerated Free Fall) maak je de eerste sprongen samen met instructeurs. Je allereerste sprong is dus direct al een vrije val van 4 km hoogte. In eerste instantie gaan er twee instructeurs mee om te wennen aan de vrije val. Tijdens de sprongen krijg je opdrachten die je van te voren al besproken hebt mee. Deze moet je uitvoeren zodat de instructeur kan zien of je de opdrachten goed doet en hij kan je eventueel gelijk corrigeren als dat nodig is. De opleiding bestaat uit 7 levels. Ieder level is een niveau waaraan voldaan moet worden voordat je verder kan naar het volgende level. Vanaf level 4 gaat er nog maar één instructeur mee. Level 7 is de ‘examensprong’, hierin moet je laten zien dat je veilig kan parachutespringen en dat je basiscontrole over je lichaam hebt.

Na het behalen van de 7 AFF levels, krijg je je AFF brevet en kun je doorgaan voor je A-brevet. Je springt dan zonder instructeur maar er gaat wel een cameraman mee om te kunnen zien of je je opdrachten goed uitvoert.

Static-line

Als je het graag wat langzamer aan wilt doen en stap voor stap verder wil gaan in een tempo dat beter bij je past én beschik je niet over veel tijd en geld ineens dan is de static-line methode waarschijnlijk beter. Na anderhalve dag theorie maak je je eerste solosprong vanaf een hoogte van 3500 voet. (ong. 1 km) Een ervaren instructeur zal je begeleiden bij het instappen van het vliegtuig, gereed maken, en afspringen. Je springt zonder instructeur maar wel aan een lijn (de static-line) die vast zit aan het vliegtuig en je parachute. Zodra je ver genoeg van het vliegtuig bent gesprongen trekt de lijn je parachute uit en blijft de lijn vast aan het vliegtuig zitten zodat deze weer naar binnen gehaald kan worden. Op dat moment komt het op jezelf aan. Je weet wat je moet controleren in de lucht en hoe je moet landen, dit ga je uitvoeren. Hierbij wordt je vanaf de grond wel geholpen door signalen van ervaren mensen. Je gaat oefenen om met je hand de parachute open te trekken, wat je dan vast pakt heet een Dummy. Zodra je dit vlekkeloos kunt en de instructeur geeft toestemming, dan ga je zonder static-line springen.

Verschillen tussen de Static Line en AFF opleiding

De AFF-methode is duurder dan de Static Line-cursus. Een groot voordeel is dat je direct van grote hoogte springt. Daarentegen maak je bij Static-Line al je sprongen solo. Bij AFF moet je veel zaken in één en dezelfde sprong beheersen (exit uit het vliegtuig, lichaamshouding, de overweldigende ervaring van de vrije val, parachute trekken, hoogtebesef, vliegen aan de parachute en landen). Bij de Static-Line methode bouw je die ervaring wat langzamer op.

Bij de kostenvergelijking moet worden opgemerkt dat het gaat om de kosten inééns; de opleidingskosten verschillen namelijk enorm (335 euro tegen 1195 euro). De uiteindelijke kosten tot aan het A-brevet liggen ongeveer gelijk, afhankelijk van het totaal aantal sprongen dat je nodig hebt om aan al je eisen te voldoen.

Gaat het weleens mis? In Nederland worden ongeveer 90.000 parachutesprongen per jaar gemaakt. Hierbij vallen gemiddeld 1 tot 2 doden per jaar. Het aantal gewonden is groter. AFF is een heel persoonlijke opleiding en in Nederland is nog nooit een AFF leerling verongelukt, maar dit wil niet zeggen dat het compleet zonder gevaar is.

En toch, om een echte kick te krijgen moet een sport ook risicovol zijn. Er kan met elke sport wel eens iets mis gaan. Je moet er bewust bij stil staan om het veilig te houden.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Ek voetbal en de scheidsrechters

Op grote voetbalevenementen worden de scheidsrechters tot op het bot getest

Johan Derken over zijn turbulente carriere

De Voetbal loopbaan van Johan Derksen

Bodypump

Een totale body workout voor alle spiergroepen

Yvonne Hak: De nieuwe Ellen van Lange?

Yvonne hak is de nieuwe Elen van Lange, of niet? Met haar ongelooflijke prestatie met het behalen van zilver in barcelona.

Pentjak Silat, een oosterse vechtkunst

Pentjak Silat, oosterse vechtkunst waarbij geestelijke ontwikkeling, ontspanning, snelheid en soepelheid en kracht centraal staan. Pentjak Silat wordt ook wel Pencak Silat genoemd.

Werkstuk over tennis

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van het hedendaagse Tennis.

levende legende Lionel Messi

FC Barcelona's levende legende Messi.

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

Snel in Shape met de Ab Doer Twist

Met de ab doer twist kun je je lichaam in je eigen huis sterker maken. Het is een gemakkelijk, snel en effectief apparaat.

Thuis trainen een goed alternatief voor de sportschool?

thuis trainen lijkt een ideale oplossing maar wat zijn nu de voordelen en wat zijn de valkuilen.

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

Sportsponsoring

Korte uitleg over sportsponsoring

Bowlen als sport.

Bowlen niet alleen als uitje, maar ook als sport!

Sporten op de Olympische Winterspelen.

Welke disciplines worden er allemaal beoefend op de Olympische Winterspelen?

Sportschoenen: De vaktermen

over de vaktermen die te maken hebben met sportschoenen

Beach Yoga, Bikram Yoga op het strand.

Naast de traditionele Hatha Yoga en Power Yoga is er nu ook Bikram Yoga op het strand, ook wel Beach Yoga genoemd.

Hoe vang je een karper, Hoe vang je een grote karper

In Nederland wemelt het van de grote karpers, lees hier hoe je die vangen kunt.

Is Financial Fair Play de toekomst van voetbal?

Gaan clubs zoals Barcelona en Chelsea echt de regerende hand van de UEFA voelen?

Krav Maga - De Israelische zelfverdedigingssport

Krav Maga uitleg wat de sport inhoud

Tips bij de aanschaf van loopschoenen

Waar moet u op letten wanneer u nieuwe loopschoenen gaat kopen?

Sportverslaving: Als sporten ongezond wordt

Dwangmatig/verslavend sporten.

Wel of geen Londen voor Miranda Boonstra

hoe 8 seconde de gemoederen binnen noc en de knau flink bezig houden

Vlaggendrager Dorian van Rijsselberge

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië

Ontstaan van het tafeltennis

Het ontstaan en de evolutie van tafeltennis.