Positief Coachen


Publicatie datum:

Positief coachen beschrijft hoe je kinderen (als sporter of kind) positief kunt aanmoedigen en belonen en daarmee u en uw kind beter kunt steunen.

Gesponsorde koppelingen

Dit artikel is voor iedereen die training geeft (voornamelijk in de sport), maar ook ouders die kinderen op een sport hebben of anders willen opvoeden. Positief coachen is namelijk een manier van leren waar je als trainer en atleet beter van wordt. In dit artikel zal er worden gesproken over positief coachen in de sport, vanwege eigen belevingen.

Wat is positief coachen? Voor de grappenmakers onder ons: Tegenovergestelde van negatief coachen? Zo zou je het wel kunnen zien. Positief is goed en negatief slecht. Dus goed coachen. Daarmee wordt bedoeld dat je naar de goede kant kijkt van de atleet en die ook benadrukt.

Een voorbeeld met een baby: Kan bijna lopen en moeder en vader zitten tegenover elkaar met de voeten tegen elkaar aan. Daartussen proberen zij de baby te laten lopen en vangen hem op als hij valt. Wanneer de baby valt zijn er 2 opties:

  1. Gaan schreeuwen, omdat het niet lukt
  2. Aandacht geven en laten merken dat het niet uitmaakt.

Gaat u bij uzelf na wat u zou doen. Het overgrote deel gaat voor optie 2, want je kunt wel schreeuwen tegen de baby, maar wat schiet je ermee op. Hij kan er nog steeds niet mee lopen.

Als u dat in gedachte had, dan bent u op de goede weg van positief coachen. Trainers en ouders kunnen altijd wel tegen hun kinderen/atleten schreeuwen, maar hoe denken de kinderen daarover. Leuk zo’n schreeuwende mama die zegt dat ik mijn kamer op moet ruimen en papa die schreeuwt op het voetbalveld dat ik die bal erin had moeten schieten. Dat zorgt alleen voor een negatieve instelling en niemand wordt er beter van, er wordt niet opgeruimd/gescoord en de ouders hebben ook hun zin niet.

Bij positief coachen pak je het van de andere kant aan, bekijk de goede kanten van de atleet. ‘Mooi schot hoor, volgende keer gaat hij er zeker in.’ (Al is hij10 meternaast). Het gaat erom dat de atleet aangemoedigd wordt en geen druk op zich heeft. Kinderen houden ervan als ze complimentjes krijgen en gaan daarna nog beter hun best doen.

Tijdens een training kun je als trainer beter de sterke punten benadrukken en hem daar ook mee laten spelen, omdat hij dan iets doet dat hij goed kan en leuk vindt. Natuurlijk moeten ook de zwakke kanten worden verbeterd en dat is ook op een subtiele manier aan te geven. Joh, hoe je dat deed weet ik niet, maar die draai en dat mooie schot erachteraan, perfect, als je dan iets harder trapt, gaat de bal zo door de keeper heen, mooi schot! Hiermee laat je merken dat de atleet een goede actie heeft gemaakt en alleen wat harder moet trappen, maar wel op een positieve manier.

Begin altijd met 1 of 2 complimenten en breng daarna subtiel wat er beter kan en eindig ook met een compliment. Alleen klagen en zwakke punten benoemen wordt je niet beter op en je atleet ook niet.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie sport

Paaldansen of pole-fitness

De stripclubs ontstegen!

Hardloopschoenen kopen

dingen die je niet mag vergeten!

Afvallen. Hoe en wat te doen.

Informeren hoe afvallen in zijn werk gaat.

Wielrennen op een Tacx Rollerbank

De Tacx rollerbank wordt de door grootste wielrenners gebruikt voor een belangrijke tijdrit. Is het voor particulier gebruik handig om zo’n Tacx aan te schaffen? En wat kan je er dan mee? Welke overwegingen moet men maken en wat zijn de voor- en nadelen van de rollerbank?

Sporten op de Olympische Winterspelen.

Welke disciplines worden er allemaal beoefend op de Olympische Winterspelen?

Tips bij de aanschaf van loopschoenen

Waar moet u op letten wanneer u nieuwe loopschoenen gaat kopen?

Hatha Yoga is sport, maar veel meer dan dat!

Hatha-yoga maakt niet alleen het lichaam soepel en sterk, maar brengt vooral evenwicht tussen lichaam en geest.�

badminton

badminton word gezien als een saaie luie sport, en toch is het de snelste sport ter wereld, hier wat uitleg over de spelregels

De Rode Duivels zullen ook het WK in Brazilie niet halen

Waarom de Rode Duivels ook het wereldkampioenschap in Brazilie 2014 niet halen.

Kies nu je onbekende sport

Een artikel over onbekende sporten voor mensen die eens wat anders willen

Nordic Walking

Nordic Walking, lopen met stokken.

Ruxandra Dragomir

Roemeens tennisspeelster die vooral furore maakte in het WTA circuit

De theorie van Janda

Het principe van Janda legt uit welke spieren we moeten verkorten en welke verlengen om een goede lichaamshouding te bekomen en blessures te voorkomen.

Longboarden

De onbekende variant van het skateboarden

Leer golfen

Golf is een sport welke voor iedereen beschikbaar.

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

Voetbal werkstuk, Voetbal spreekbeurt

Het ontstaan en de ontwikkeling van het moderne Voetbal.

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)

Bondscoach van Marwijk weg?

Na het debacle van afgelopen week is de kritiek op Van Marwijk groot.

Bondscoach zijn

Blij dat ik geen bondscoach ben want wanneer doe je het goed?

Geen fluwelen maar betonnen revolutie

Johan Cruijff staat op het punt om de macht over te nemen binnen AJAX. Artikel over woensdag 30-03-2011. Dag van de waarheid.

Hoe vang je die ene grote karper?

Het vangen van die grote karper gebeurt niet zonder een goede voorbereiding. Hier zijn alvast enkele raadgevingen die je op weg kunnen helpen.

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!

Pentjak Silat, een oosterse vechtkunst

Pentjak Silat, oosterse vechtkunst waarbij geestelijke ontwikkeling, ontspanning, snelheid en soepelheid en kracht centraal staan. Pentjak Silat wordt ook wel Pencak Silat genoemd.