Positief Coachen


Publicatie datum:

Positief coachen beschrijft hoe je kinderen (als sporter of kind) positief kunt aanmoedigen en belonen en daarmee u en uw kind beter kunt steunen.

Gesponsorde koppelingen

Dit artikel is voor iedereen die training geeft (voornamelijk in de sport), maar ook ouders die kinderen op een sport hebben of anders willen opvoeden. Positief coachen is namelijk een manier van leren waar je als trainer en atleet beter van wordt. In dit artikel zal er worden gesproken over positief coachen in de sport, vanwege eigen belevingen.

Wat is positief coachen? Voor de grappenmakers onder ons: Tegenovergestelde van negatief coachen? Zo zou je het wel kunnen zien. Positief is goed en negatief slecht. Dus goed coachen. Daarmee wordt bedoeld dat je naar de goede kant kijkt van de atleet en die ook benadrukt.

Een voorbeeld met een baby: Kan bijna lopen en moeder en vader zitten tegenover elkaar met de voeten tegen elkaar aan. Daartussen proberen zij de baby te laten lopen en vangen hem op als hij valt. Wanneer de baby valt zijn er 2 opties:

  1. Gaan schreeuwen, omdat het niet lukt
  2. Aandacht geven en laten merken dat het niet uitmaakt.

Gaat u bij uzelf na wat u zou doen. Het overgrote deel gaat voor optie 2, want je kunt wel schreeuwen tegen de baby, maar wat schiet je ermee op. Hij kan er nog steeds niet mee lopen.

Als u dat in gedachte had, dan bent u op de goede weg van positief coachen. Trainers en ouders kunnen altijd wel tegen hun kinderen/atleten schreeuwen, maar hoe denken de kinderen daarover. Leuk zo’n schreeuwende mama die zegt dat ik mijn kamer op moet ruimen en papa die schreeuwt op het voetbalveld dat ik die bal erin had moeten schieten. Dat zorgt alleen voor een negatieve instelling en niemand wordt er beter van, er wordt niet opgeruimd/gescoord en de ouders hebben ook hun zin niet.

Bij positief coachen pak je het van de andere kant aan, bekijk de goede kanten van de atleet. ‘Mooi schot hoor, volgende keer gaat hij er zeker in.’ (Al is hij10 meternaast). Het gaat erom dat de atleet aangemoedigd wordt en geen druk op zich heeft. Kinderen houden ervan als ze complimentjes krijgen en gaan daarna nog beter hun best doen.

Tijdens een training kun je als trainer beter de sterke punten benadrukken en hem daar ook mee laten spelen, omdat hij dan iets doet dat hij goed kan en leuk vindt. Natuurlijk moeten ook de zwakke kanten worden verbeterd en dat is ook op een subtiele manier aan te geven. Joh, hoe je dat deed weet ik niet, maar die draai en dat mooie schot erachteraan, perfect, als je dan iets harder trapt, gaat de bal zo door de keeper heen, mooi schot! Hiermee laat je merken dat de atleet een goede actie heeft gemaakt en alleen wat harder moet trappen, maar wel op een positieve manier.

Begin altijd met 1 of 2 complimenten en breng daarna subtiel wat er beter kan en eindig ook met een compliment. Alleen klagen en zwakke punten benoemen wordt je niet beter op en je atleet ook niet.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie sport

Open Tennisdagen succes dankzij fotograaf.

Tijdens de Open Tennisdagen kun je kennis maken met tennis! Ook bij jou in de buurt!

Vlaggendrager Dorian van Rijsselberge

Fitness tips

Fitness is leuker als je je focust op wat je wilt bereiken en welke apparaten je daarvoor kunt gebruiken. Met tegenzin op de loopband lopen, helpt niet.

Ferrari in de Formule 1

Ferrari is Formule 1, en Formule 1 is Ferrari. Als enige team is de Italiaanse renstal vanaf de start van het wereldkampioenschap Formule 1 in 1950, alle seizoenen van de partij geweest. “Ferrari is het enige team dat we echt zouden missen als ze zouden stoppen’’ zei Bernie Ecclestone de grote baas van de Formule

Paintball: Masker/ Goggles

Keuze van een masker

De Rode Duivels zullen ook het WK in Brazilie niet halen

Waarom de Rode Duivels ook het wereldkampioenschap in Brazilie 2014 niet halen.

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

Nordic Walking

Nordic Walking, lopen met stokken.

Waar moet men op letten bij werphengels?

Hiermee geef ik enkele tips bij het kiezen van de juiste werphengel.

Wat is de oudste voetbalclub ter wereld?

Dit artikel gaat over welke club zich de oudste voetbalclub ter wereld mag noemen.

Nederlandse voetbal competitie

Nederlandse jeugdspelers krijgen weer kansen

Welke vorm van Pilates is het beste?

Lees snel meer over de verschillende vormen van pilates die er zijn. Kies voor jezelf de beste uit..

De mooiste surfstranden, de mooiste surf babes

Waar vindt je de mooiste surfstranden en de mooiste surf babes?

Positief Coachen

Positief coachen beschrijft hoe je kinderen (als sporter of kind) positief kunt aanmoedigen en belonen en daarmee u en uw kind beter kunt steunen.

Sportvoeding

Wat is sportvoeding juist en waaruit bestaat deze zoal?

AS Roma

De club, de historie en de fans

Hodgson opgelucht? Overname Liverpool nog lang niet zeker!

Bij overname van de voetbalclub Liverpool FC, is NESV bij machte de huidige trainer te ontslaan. Deze overname lijkt echter nog verre van zeker te zijn.

Keert Gerard Kemkers terug als schaatscoach?

Gerard Kemkers, misschien wel de meest succesvolle schaatscoach ooit, stopte in 2014 om bij FC Groningen aan de slag te gaan. Of keert hij terug als schaatscoach?

ITF Taekwon-do

Wat is taekwon-do en wat heeft het te bieden.

Longboarden

De onbekende variant van het skateboarden

Beach Yoga, Bikram Yoga op het strand.

Naast de traditionele Hatha Yoga en Power Yoga is er nu ook Bikram Yoga op het strand, ook wel Beach Yoga genoemd.

De bijzondere band tussen Speedo en de zwemwereld

Het merk Speedo en de zwemwereld zijn niet meer los van elkaar te zien

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!

De kunst van het aanslaan.

Hoe een vis aanslaan?

Paris Saint-Germain Football Club

Franse club