Racing Mechelen


Publicatie datum:

Waar een wil is, is een weg

Gesponsorde koppelingen

De club Racing Mechelen leeft met bovenstaande spreuk. Het prijs bovenaan de spelerstunnel en is tot aan de overkant van't stadion klaar en duidelijk te lezen. 'De Racing', en met alle respect voor andere Belgische clubs met dit voorzetsel, is en blijft de ploeg uit Mechelen. Racing, een club met heel wat hoogtes en laagtes, maar bovenal een 108 jaar oude traditieclub wiens liefde ervoor wordt doorgegeven van vader op zoon of moeder op dochter.

Het verhaal van stamnummer 24.

Racing Mechelen werd gesticht in 1904 als Racing Club De Malines (toen was het Frans nog de meest gangbare taal in België, ook in Vlaanderen) door 4 studenten. Omdat de club geen echte velden in bezit hadden speelden de clubleden onderling wedstrijden op de binnenplaats van de gevangenis (één van stichtende leden was de zoon van de baas van de Mechelse gevangenis) en later op de velden van FC Mechelen (het latere YR KV Mechelen). Het duurde zelfs tot in 1905 alvorens er een eerste officiële vriendenmatch werd gespeeld. In datzelfde jaar werd Oscar Van Kesbeeck (waarnaar het huidige stadion vernoemd is) de allereerste voorzitter van Racing Mechelen, op amper 18-jarige leeftijd!

Racing Mechelen werd een echte 'volksploeg', zoals je deze vaak nu nog in de Engelse lagere klassen tegenkomt. Racing had in 1906 namelijk zijn eigen veld, en dit recht aan de Mechelse dokken aan de Dijle, één van Mechelen zijn economische slagaders, waar veel arbeiders werkten. Voor hen bracht 'de Racing' een nieuwe wijze van ontspanning mee. Het toenmalige FC Mechelen speelde ondertussen ergens een eind buiten de Mechelse binnenstad. De Mechelaar koos dus voor Racing Mechelen, iets wat zelfs nu nog steeds waarneembaar is maar toch al iets meer vervaagd is dan vroeger.

Groen en wit (de kleuren van Racing Mechelen) waren eerst blauw en wit. Dit wees toch iets te veel richting de liberalen, de partij die het opnam voor de rijke bazen ipv voor de modale arbeider. Omdat dit toch het grootste publiek was waar Racing op mocht rekenen werden er politiek neutrale kleuren gekozen. Groen en wit zijn nog steeds de kleuren vandaag.

In 1907 sloot Racing zich aan bij de toenmalige KBVB om vervolgens in 1910 te debuteren in eerste klasse. Maar Racing zakte al snel weer maar keerde net na de eerste wereldoorlog terug naar eerste klasse, en ondanks het oproepen van spelers om mee hun dienstplicht in de loopgraven te vervullen (die van het toenmalige KV Mechelen moesten die niet invullen), kon de club zich daarna toch langer handhaven in de Eerste Klasse. In 1923 week de club uit naar waar het nu nog steeds gevestigd is: de Antwerpsesteenweg, of de Oscar Van Kesbeeckstraat (zoals het nu heet). Toen een groot modern complex, nu een traditiestadion zoals je ze nog maar weinig in het hedendaagse voetbal tegenkomt. Een pareltje voor veel groundhoppers.

Na de tweede wereldoorlog braken de gouden jaren aan voor Racing Mechelen. Onder leiding van o.a. Jozef Mannaerts (topschutter van eerste klasse) en Rik De Saedeleer (Verkozen tot beste Racing speler van de eeuw, later werd hij de beroemde Belgische commentator bij voetbalmatchen) werd Racing vice-kampioen, behaalden ze enkele mooie ereplaatsen en sneuvelden ze een keer in de finale van de Beker van België tegen Standard. Had er toen Europees voetbal bestaan, Racing had er enkele keren van kunnen proeven.

Erna werd Racing een beetje een jojo - club. Ze zakten een reeks, stegen er weer eentje en zo ging het jaren door. In 1990 zakten de groen-witten definitief uit eerste klasse en in 1994 volgde de degradatie naar derde klasse.

Als je dacht dat dan het leed voor de modale supporter geleden was, niet bij Racing. Eind jaren '90 stond het Racing Mechelen financieel met het water aan de lippen. Noodgedwongen sloot toenmalig voorzitter Fons Rooms een akkoord met Gëorgische investeerder. Spelers die in de eerste seizoenshelft Champions League speelden met ploegen als Kiev en andere toenmalige Shaktar Donetsk'en, speelde in de tweede seizoenshelft bij Racing Mechelen.

Toenmalig Vlaams minister-president, (en notoir KV Mechelen supporter) Van den Branden, beval een onderzoek naar de oorsprong van de gelden van de investeerders, waarop zij hun koffers pakten en de benen namen. Er is echter tot op vandaag geen bewijs gevonden tegen de investeerders.

Racing flirte de seizoenen erop enkele keren met de degradatie naar vierde klasse. Dit zou een absoluut dieptepunt in het bestaan van de club betekenen. Want Racing had nooit lager gestaan dan in derde klasse.

In 2010 zakte Racing Mechelen toch naar vierde klasse, na weer een misgelopen investeringsproject met een Mexicaanse investeerder. Alles liep fout wat er fout kon lopen en uiteindelijk moest Racing, voor de groene tafel van de voetbalbond wegens een rechtszaak met Willebroek - Meerhof, naar vierde klasse.

Racing bleef daar echter maar één jaar en werd zo wat met de vingers in de neus kampioen in Vierde B, met een straatlengte voorsprong op de 2e in de stand, Wijgmaal. Racing kon ook in dat seizoen terugvallen op zijn stevige en luidkeelse achterban, voor de lagere regionen brengt de club best veel volk op de been, en kunnen ze vocaal wedijveren met de betere eersteklassers.

Momenteel speelt Racing dus weer in derde klasse.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Manchester United FC

manchester united de beste voetbalclub in Engeland

De theorie van Janda

Het principe van Janda legt uit welke spieren we moeten verkorten en welke verlengen om een goede lichaamshouding te bekomen en blessures te voorkomen.

Belang Sport voor kinderen

Belang sporten voor de sociale ontwikkeling voor kinderen

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een van de meest populaire sportevenementen in de winterperiode van ons land.

Viktor Onopko, Russich record-international

De carriére van Viktor Onopko, verdediger van Rusland.

Wat eet ik na een training?

Als je de juiste voedingsstoffen eet, helpt het je ook om vet te verliezen.

De Roparun

Wat is de Roparun? Informatie over de wedstrijd en goede doelen die door Stichting de Roparun gesteund worden.

Sportschoenen: De vaktermen

over de vaktermen die te maken hebben met sportschoenen

Racing Mechelen

Waar een wil is, is een weg

Zo worden wij Europees Kampioen

Voetbal, Europees kampioenschap, EK 2012, Nederlands Elftal, Oranje, Polen, Oekraine, Nederland, Spanje, Duitsland.

Worden we als Nederland ooit nog wereldkampioen voetballen?

Wat moet er verbeteren in het met name jeugdvoetbal om wereldkampioen te worden

Messi klaar voor start nieuw seizoen

Lionel Messi is klaar voor het nieuw seizoen in de Primera Division.

Voetbal op de Waddeneilanden

Dit artikel gaat over het voetbal op de Waddeneilanden.

bewegingen aanleren passief of actief?

Wat is beter, actief of passief aanleren van bewegingen?

Full Body Training

Hoe krijg ik een strak lichaam?

AS Roma

De club, de historie en de fans

Tscha Bum, Aziatisch voetballer van de 20e eeuw

Cha Bum-Kun, in 1999 door de IFFHS werd hij verkozen tot Aziatisch voetballer van de 20e eeuw.

Honkbal spreekbeurt

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Honkbal.

Fitness tips

Fitness is leuker als je je focust op wat je wilt bereiken en welke apparaten je daarvoor kunt gebruiken. Met tegenzin op de loopband lopen, helpt niet.

Corruptie Fifa leidt tot frustratie!

Hoe de corruptie binnen de fifa tot frustratie leidt bij de voetballiefhebber

De kunst van het aanslaan.

Hoe een vis aanslaan?

Paris Saint-Germain Football Club

Franse club

Wielrennen op een Tacx Rollerbank

De Tacx rollerbank wordt de door grootste wielrenners gebruikt voor een belangrijke tijdrit. Is het voor particulier gebruik handig om zo’n Tacx aan te schaffen? En wat kan je er dan mee? Welke overwegingen moet men maken en wat zijn de voor- en nadelen van de rollerbank?

Leer golfen

Golf is een sport welke voor iedereen beschikbaar.