Sportsponsoring


Publicatie datum:

Korte uitleg over sportsponsoring

Gesponsorde koppelingen

Sponsoring is van vitaal belang in de sport. Sponsoring betekent voor de sport geld, en betekent voor het bedrijfsleven vooral naamsbekendheid. In dit artikel vind je tips over omgang met sponsoring in de sport.

Sponsoring is een overeenkomst tussen vereniging en een bedrijf (of individu). Niet alleen geld kan beschikbaar worden gesteeld tussen de partijen, ook diensten of goederen kunnen een rol spelen in de overeenkomst.

De gesponsorde partij heeft een stuk inkomsten te pakken wanneer er geld mee gemoeid gaat. Wanneer het om diensten of goederen gaat kunnen deze ondersteunend zijn. Voor de sponsor is het belangrijk om een stuk naamsbekendheid te krijgen. Tevens zoekt de sponsor ook vaak: imagoverbetering of productpromotie.

Voordat je als sportvereniging (club) actief naar sponsoring gaat zoeken zul je eerst moeten bepalen wat je het bedrijf kunt bieden. Hoeveel leden heeft jou club? Wat is de waarde van het (top)team? Wat is de begroting, en wat is de percentage van sponsoring waar je dit van af wilt laten hangen? Vindt het bedrijf publiciteit belangrijk? Wanneer je bijvoorbeeld een basketbalclub neemt waarvan het eerste niet op hoog niveau speelt, welke sponsors vallen er dan af? Dit zijn belangrijke zaken om over na te denken.

De lokale slager op de hoek heeft wellicht meer interesse wanneer zijn product regionaal bekend wordt, dan wanneer zijn product in heel Nederland wordt vertoont. Een slager in provincie Friesland heeft er weinig aan dat een inwoner uit bijvoorbeeld Maastricht zijn reclame voorbij ziet komen.

Daarnaast moet een gesponsorde partij altijd bepaalde doelen bepalen en dit uitleggen aan de sponsor. De sponsor wil graag weten waar hun geld heen gaat. Een aantal voorbeelden: verbouwing, het eerste team, materialen, tribunes, velden.

Voordat je 'de boer' op gaat, zorg ervoor dat je presentatie er goed uit ziet. Breng niet hetzelfde plan naar verschillende bedrijven. Denk goed na wat een club voor het bedrijf kan betekenen. Laat in ieder geval een aantal gegevens achter op papier en licht dit mondeling toe. Zoals: contactgegevens, historie, maatschappelijke betrokkenheid, niveau van de club, aantal leden, bestaande sponsors, en wat de club de sponsor kan bieden. Bedrijven zien graag concrete voorbeelden. Een vraag zou kunnen zijn: 'Wat als ik op twee reclameborden rond het eerste veld mijn bedrijfsnaam zet, hoeveel gaat mij dit kosten?' Probeer hier, voordat je het gesprek aangaat, rekening mee te houden. Stel altijd een contract op zodat het zwart op wit staat.

Wanneer de sponsor ingaat op je voorstel (let op! hier kan tijd overheen gaan), en het contract getekend heeft, probeer ze dan goed te behandelen. Geef ze toegang tot bijeenkomsten, evenementen, vergaderingen, feesten, lidmaatschap. Laat de resultaten van de gesprekken zien (website, boekjes, borden etc.)

Houd ze zeer betrokken bij de club en zorg dat ze op de hoogte blijven van veranderingen en vraag hun stem hierin. Wanneer de club kleiner of juist groter wordt zullen er misschien bedragen aangepast moeten worden. Probeer het contract wat je allebei tekent hier ook op in te stellen.

Succes!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

Tour de france

Het geheim van de gele trui.

Ontstaan van het tafeltennis

Het ontstaan en de evolutie van tafeltennis.

Worden we als Nederland ooit nog wereldkampioen voetballen?

Wat moet er verbeteren in het met name jeugdvoetbal om wereldkampioen te worden

Positief Coachen

Positief coachen beschrijft hoe je kinderen (als sporter of kind) positief kunt aanmoedigen en belonen en daarmee u en uw kind beter kunt steunen.

Plezier voor twee met stijldansen

Stijldansen is plezier voor twee. Wat is stijldansen?

De avond4daagse

De avondvierdaagse is een sportieve oerhollandse traditie. Maar hoe is dit groots georganiseerde wandelevenement nu eigenlijk ontstaan?

Basketbal

basketbal, historie, regels, nationaal en internationaal

Kickboksen

De herkomst en basisprincipes van het Kickboksen

De kunst van het aanslaan.

Hoe een vis aanslaan?

De Rode Duivels zullen ook het WK in Brazilie niet halen

Waarom de Rode Duivels ook het wereldkampioenschap in Brazilie 2014 niet halen.

bewegingen aanleren passief of actief?

Wat is beter, actief of passief aanleren van bewegingen?

De theorie van Janda

Het principe van Janda legt uit welke spieren we moeten verkorten en welke verlengen om een goede lichaamshouding te bekomen en blessures te voorkomen.

Ek voetbal en de scheidsrechters

Op grote voetbalevenementen worden de scheidsrechters tot op het bot getest

Yvonne Hak: De nieuwe Ellen van Lange?

Yvonne hak is de nieuwe Elen van Lange, of niet? Met haar ongelooflijke prestatie met het behalen van zilver in barcelona.

Bodybuilding training en voeding

tips voor beginnende bodybuilders

Keert Gerard Kemkers terug als schaatscoach?

Gerard Kemkers, misschien wel de meest succesvolle schaatscoach ooit, stopte in 2014 om bij FC Groningen aan de slag te gaan. Of keert hij terug als schaatscoach?

Waarom zijn topsporters (en dat ze veel geld kunnen verdienen) zo belangrijk?

In iedere zichzelf respecterende talkshow komen vaak topsporters aan het woord, waarom is het verhaal van topsporters zo belangrijk?

Ruxandra Dragomir

Roemeens tennisspeelster die vooral furore maakte in het WTA circuit

De vooroordelen over vrouwenvoetbal.

Interview met Amber van der Heijde over vrouwenvoetbal

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

De Olympische Spelen spreekbeurt, De Olympische Spelen werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Olympische Spelen.

Wat zijn de duurste voetbaltransfers ooit??

In deze artikel word vertelt wat de 5 duurste voetbaltransfers ooit zijn ik zou zeggen check it.

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Olympische Spelen

waarom de olympische spelen goed zijn voor Nederland