Sportvoeding


Publicatie datum:

Wat is sportvoeding juist en waaruit bestaat deze zoal?

Gesponsorde koppelingen

Sportvoeding staat voor een eetpatroon waarbij men door voeding probeert een zo goed mogelijke sportprestatie neer te zetten.

Gesponsorde koppelingen

Onderverdeling

Sportvoeding kunnen we onderverdelen in twee categorieën:

  • Fysieke sportvoeding
  • Geestelijke sportvoeding

Geestelijke sportvoeding

Hierbij denken we vooral aan opwekkende drugs zoals cafeïne, theÏne, taurine en dergelijke die vooral gebruikt worden bij schaken, schietsport en andere concentratiesporten. Ze dienen vooral om mentaal fris te blijven, en de focus hoog te houden.

Fysieke sportvoeding

Voor sporters is het belangrijk om voldoende koolhydraten op te nemen, liefst in de vorm van zetmeel. Ook het tijdstip waarop ze deze koolhydraten eten is van belang. De beste momenten om dit te doen zijn vlak na het ontwaken en direct na een fysieke inspanning. Studies hebben aangetoond dat op die momenten het positieve effect van de koolhydraten het grootst is.

Voor de inspanning

Dagelijks wordt het aangeraden van 8-10 gr per kg lichaamsgewicht aan koolhydraten op te nemen. Ook moet je zeker voldoende drinken. De laatste maaltijd nuttig je best zo'n 2-4 uur voor de inspanning, deze maaltijd moet zeker voldoende koolhydraten bevatten. Ook suiker is zeker geen slecht idee. De laatste dagen voor de inspanning eet je best ook niet te veel vezels.

Tijdens de inspanning

Bij een inspanning langer dan 45 minuten, kan de prestatie verbeterd worden door ook tijdens de inspanning nog koolhydraten te eten. Het beste zijn den glucose, saccharose of glucosepolymeren, aangezien deze zeer snel in het bloed worden opgenomen. Fructose en galactose worden niet zo snel opgenomen, en hebben dus niet zo heel veel nut tijdens een inspanning. Tijdens het sporten gaat er ook veel vocht verloren, en dus dien je ook voldoende vocht op te nemen. Ideaal is het indien de opname van koolhydraten en vocht kan gecombineerd worden. Hiervoor bestaat een uitgebreid gamma aan sportdranken.

Na de inspanning

Een koolhydraatrijke voeding na de inspanning zorgt voor een sneller herstel, zeker indien je dit combineert met voldoende rust. Toch mag je ook hier niet overdrijven, om maag- en darmklachten te voorkomen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 46
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie sport

Wie is Kaka

dit is een stukje tekst over Kaka

De voetbalverslaggeving in Nederland

een visie over de voetbalverslaggeving in nederland

Gratis eredivisie voetbal kijken op de televisiezender Fox

Op verzoek van velen komt de televisiezender Fox gratis in de plaats van 13th Street.

Mineralen bij het sporten

Opsomming van de belangrijkste minderalen bij het sporten

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië