Supplementen


Publicatie datum:

Uitleg over de supplementen die gebruikt worden bij bodybuilding

Gesponsorde koppelingen

In volgend artikel wil ik wat dieper ingaan op de supplementen die gebruikt worden bij bodybuilding.

Waarom gebruikt iemand supplementen? Om je prestaties te verbeteren zou je zeggen, maar onthoudt dat niets vanzelf komt. Vele bodybuilders, vooral de beginnende denken vaak als eerste aan supplementen omdat ze denken dat dit hun prestaties op magische wijze zal verbeteren, je moet echt geen grote verwachtingen hebben van supplementen deze zijn bedoeld om een tekort in een voedingsschema aan te vullen, voeding is veel en veel belangrijker. Niettemin komt er een tijd in het leven van elke bodybuilder dat supplementen onmisbaar worden en je gaat ook zeker betere prestaties kunnen leveren en een beter resultaat bekomen mits je de juiste supplementen gebruikt en de andere punten( voldoende training, voeding en rust) ZEKER voldaan zijn.

Wat je moet onthouden is dat supplementen een aanvulling zijn, zeker GEEN vervanging. Geloof ook niet dat al die topatleten en superbodybuilders al hun prestaties op natuurlijke wijze hebben bereikt, hier zijn anabolen en drugs aan te pas gekomen. Supplementen kunnen zeker een grote bijdrage leveren mits deze goed gebruikt zijn en in de juiste doseringen. Supplementen zijn bedoeld om te gebruiken wanneer je ze pas nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je door omstandigheden niet genoeg van een bepaalde voedingstof binnenkrijgt en je dit gaat aanvullen met supplementen.

Met al de supplementen die er tegenwoordig op de markt zijn is het begrijpelijk als je niet meer weet wat je moet kiezen. Eerst en vooral is de slechtste plek om hierover info te winnen de verkoper van supplementen zelf, deze is enkel uit om winst te maken en gaat je geen objectieve informatie verschafen, beter kan je je informeren bij bodybuilders in de gym waar je traint of op de verschillende bodybuildingfora, dit zijn personen die er geen baat bij hebben als ze je verkeerde info geven en zullen dus ook veel objectiever zijn ook zullen zij het meeste ervaring hebben met supplementen en dus ook beter kunnen zeggen wat voor hen werkte en wat niet.

Ongeveer 70% van alles wat je vind aan supplementen is gewoon onzin en een verspilling van je geld, dus ongeveer 30% is slechts je geld waard en werkend, mits je dit op de juiste manier gebruikt. Met werkend bedoelen we dat deze supplementen door de wetenschap en gebruikers uitgebreid zijn getest en hebben aangetoond dat deze ook effectief doen wat ze beweren. Maar onthoud dat ook supplementen die werken geen magische pillen zijn. Ook moet je oppassen dat je niet ineens aan 30 pillen per dag zit want dit kan zeer slecht zijn voor je gezondheid, je moet onthouden dat je lichaam dit ook allemaal moet kunnen verwerken.

Werkende supplementen zijn geen wondermiddeltjes, het is niet omdat je deze supplementen neemt je de andere aspecten links kan laten liggen, het is slechts wanneer alle basis-aspecten van het bodybuilden voldaan zijn dat supplementen een bijdrage kunnen leveren. Ik heb geprobeerd een klein overzicht te maken van welke supplementen werkend(basis vormen) zijn, welke werkend?( weinig studies, er wordt over getwijfeld, kan je eens proberen als je budget het toelaat werkt voor sommigen en voor anderen niet) zijn en welke niet-werkend zijn(verspilling van je geld)

Werkend: creatine, Whey, omega-vetzuren, multi-vitaminen, workout-shakes, eiwit shakes, mineralen, glucosamine, fatburners,...

Werkend?: BCAA, taurine, ribose, ginseng, CLA, carnitine, Glutamine, Arginine, HMB, colostrum, chromium picolinate,...

Niet-werkend: MCT, Saw palmetto, L-tyrosine, vitamine C+E, Testo-boosters, maca, calcium, Chrysin, KIC,...

Op het einde van elke lijst heb ik puntjes geplaatst omdat deze lijst nog aangevuld kan worden, dit is zeer persoonlijk, iedereen reageert namelijk verschillend op bepaalde stoffen. Eveneens kan het zijn dat producten die hier in de lijst "niet-werkend" staan voor jou perfect werken, dan kan je deze eveneens opnemen in je voedingsschema. Degene die hier staan zijn gewoon geklacificeerd volgens wetenschappelijk onderzoek en ervaring van ervaren gebruikers, je kan vrij zeker zijn dat deze ook voor jou zullen werken maar zoals ik al zei is het veel belangrijker dat je eerst de andere basis-aspecten van het bodybuilden in orde hebt, anders ga je niet veel hebben aan supplementen, al neem je er nog zoveel.

Supplementen zijn vaak heel duur, heb je een eerder klein budget ga dit dan niet hieraan zitten weggooien, besteed het liever aan een goede voeding dit is ook veel belangrijker, dit is de basis en zonder basis sta je nergens, je kan ook geen STEVIG huis bouwen zonder goed funderingen. Ben je al wat meer gevorderd en je hebt een extra boost nodig dan kan je aan supplementen beginnen denken. Maar onthoud: zorg eerst dat je basis aspecten van het bodybuilden in orde zijn en dan kan je later gaan aanvullen met supplementen.

Veel succes!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Cricket voor dummies

De absolute basis principes van cricket worden in woord en beeld voorgesteld.

play-offs van de Jupiler league

De play-offs van de jupiler pro league staan weer in het verschiet? Hoe zit het nu eigenlijk met deze play-offs?

Bodybuilding training en voeding

tips voor beginnende bodybuilders

Sport biedt meer dan opwinding

Wat sport ons allemaal biedt.

Hoe vang je een karper, Hoe vang je een grote karper

In Nederland wemelt het van de grote karpers, lees hier hoe je die vangen kunt.

Kickboksen

De herkomst en basisprincipes van het Kickboksen

Hardlopen

Hardlopen om aan je gezondheid, conditie en snelheid te werken.

zelfverdediging hoe werkt het?

de maatschappij wordt steeds harder. Maar hoe ga je hier mee om?

Honkbal

De basisregels van honkbal.

Zumba verovert de wereld

Zumba verovert de wereld!

Gestopt met roken door fitness !

In dit artikeltje vertel ik je hoe ik ben gestopt met roken en hoe je dit zelf makkelijk kunt verwezenlijken.

Ontstaan van het tafeltennis

Het ontstaan en de evolutie van tafeltennis.

Fair play geliefd?

Fair play geliefd of liever niet?

Waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Op de olympische spelen in Sotsji won Nederland nagenoeg alles met schaatsen, hoe komt dit en waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

De geschiedenis van het voetbal

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld, maar hoe is deze sport ontstaan?

Hardlooptips voor beginners

Goede voornemens? Lees hier hoe ook jij kunt beginnen met hardlopen én hoe je het volhoudt!

Vitaminen en mineralen gebruikt bij het bodybuilden

Een korte samenvatting van de meest voorkomende vitaminen die gebruikt worden bij het bodybyuilden

Snel in Shape met de Ab Doer Twist

Met de ab doer twist kun je je lichaam in je eigen huis sterker maken. Het is een gemakkelijk, snel en effectief apparaat.

Waarom 'harder' lopen?

Een aantal goede redenen om te beginnen met hardlopen!

Pastor, Taribo West

Succesvolle Nigeriaanse clubhopper, die vooral bekendheid verwierf door zijn excentrieke haarstijl.

De twinkeling in de ogen van Peter

De twinkeling in de ogen van Peter. Ajax - Manchester City door de ogen van een 12-jarige.

Belang Sport voor kinderen

Belang sporten voor de sociale ontwikkeling voor kinderen

Honkbal spreekbeurt

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Honkbal.

De Roparun

Wat is de Roparun? Informatie over de wedstrijd en goede doelen die door Stichting de Roparun gesteund worden.

Ruxandra Dragomir

Roemeens tennisspeelster die vooral furore maakte in het WTA circuit