Voetbal op de Waddeneilanden


Publicatie datum:

Dit artikel gaat over het voetbal op de Waddeneilanden.

Gesponsorde koppelingen

Niet iedereen staat er bij stil maar ook op de Waddeneilanden wordt gevoetbald. Dit artikel is bedoeld als een korte kennismaking met het voetbal op de eilanden en geeft antwoord op vragen zoals:

  • Wordt op elk eiland in verenigingsverband gevoetbald?
  • Hoeveel verenigingen zijn er actief op de Wadden?
  • Hoe lang duurt zo'n bootreis nou eigenlijk?
  • Hoe zit het met de reiskosten?

Lees verder voor de antwoorden en meer.

Voetbal op de Wadden

Ook op de Waddeneilanden wordt gevoetbald. Althans op bijna alle eilanden wordt in verenigingsverband gevoetbald. Alleen op Vlieland is geen voetbalvereniging actief.

In totaal zijn er 9 verenigingen op de Wadden. Texel heeft de meeste voetbalverenigingen (4), Terschelling de oudste (S.C. Terschelling) en Ameland heeft de club die op het hoogste niveau speelt (3e klasse).

Spelen op één van de Waddeneilanden is vooral voor de tegenstander vaak een belevenis. Vanwege de bootreis die gemaakt moet worden voelt een uitwedstrijd tegen een eilander club vaak ook echt als een uitwedstrijd.

Bootreis

Wat de wedstrijd op één van de eilanden speciaal maakt is natuurlijk de bootreis er naar toe. Voor de één een hele belevenis en voor de mensen die snel zeeziek zijn is het wat minder speciaal.

Het verschilt per eiland hoe lang de bootreis duurt en hoe vaak er een afvaart is. De reis naar Texel is het kortst, de reis naar Terschelling het langst. Hieronder volgt een overzicht van de reistijden per eiland.

Texel

Als je op Texel moet voetballen dan hoef je niet zo lang op de boot te zitten. De reistijd naar Texel is het kortst van alle eilanden. Deze bootreis duurt ongeveer 20 minuten.

Voor meer informatie over de bootreis naar Texel zie: www.teso.nl

Terschelling

Moet je met je club naar Terschelling dan is het een ander verhaal qua reistijd. De bootreis naar Terschelling is het langst en duurt van ongeveer 45 minuten tot 2 uur. Met de sneldienst duurt het maar 45 minuten. Met de gewone veerdienst duurt de reis ongeveer 2 uur. Het aantal afvaarten naar en van Terschelling is beperkter dan bij de overige eilanden.

Veel verenigingen maken er dan ook een dagje en soms zelfs een heel weekendje uit van als ze naar één van de verenigingen op het eiland moeten.

Voor meer informatie over de bootreis naar Terschelling zie: www.rederij-doeksen.nl

Ameland & Schiermonnikoog

Ameland en Schiermonnikoog zijn beter bereikbaar met de boot. De bootreis naar beide eilanden duurt ongeveer 45 minuten. De boten varen regelmatig heen en weer.

Voor meer informatie over de bootreis naar Ameland zie: www.wpd.nl/nl/ameland

Voor meer informatie over de bootreis naar Schiermonnikoog zie: www.wpd.nl/nl/schiermonnikoog

Eilandenregeling KNVB

Omdat de reiskosten naar en vanaf één van de eilanden behoorlijk in de papieren kunnen lopen heeft de KNVB een speciale eilandenregeling opgesteld. Die regeling houdt in dat de clubs van het eiland en bezoekende clubs die op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog moeten spelen een tegemoetkoming van de reiskosten kunnen krijgen van de KNVB.

Voetbalverenigingen per Waddeneiland

Tot slot van dit artikel volgt hieronder een overzicht van de voetbalverenigingen per eiland.

Texel

Op het grootste eiland, Texel, zijn vier voetbalverenigingen actief: S.V. De Koog, S.V. Oosterend, V.V. Texel '94 en S.V. Z.D.H.

S.V. Z.D.H. is de oudste vereniging van het eiland. V.V. Texel '94 is de grootste club en speelt op het hoogste niveau, namelijk in de 4e klasse.

S.V. De Koog

S.V. De Koog is opgericht op 23-04-1947 en speelt haar thuiswedstrijden in De Koog. Deze club komt uit in de zondag 5e klasse A West 1. Voor meer informatie over deze club zie: www.svdekoog.info

S.V. Oosterend

S.V. Oosterend is opgericht op 24-06-1935 en speelt haar thuiswedstrijden in Oosterend. Deze club komt uit in de zaterdag 5e klasse A West 1. Voor meer informatie over deze club zie: www.svoosterend.com

V.V. Texel '94

V.V. Texel '94 is opgericht op 01-09-1994 en speelt haar thuiswedstrijden in Den Burg. Deze club komt uit in de zondag 4e klasse A West 1. Voor meer informatie over deze club zie: www.texel94.nl

S.V. Z.D.H.

S.V. Z.D.H. is opgericht op 30-06-1931 en speelt haar thuiswedstrijden in Den Hoorn. Deze club komt uit in de zondag 4e klasse A West 1 en is de oudste club van Texel. Voor mee informatie over deze club zie: www.svzdh.nl

Vlieland

Er wordt niet gevoetbald in verenigingsverband op Vlieland.

Terschelling

Op Terschelling zijn twee voetbalverenigingen, A.V.V. en S.C. Terschelling.

Beide clubs spelen in de 5e klasse Noord. De twee clubs zijn niet bij elkaar ingedeeld omdat sommige tegenstanders er bezwaar tegen hebben om twee keer per seizoen naar het eiland te moeten. S.C. Terschelling is de oudste en grootste vereniging van het eiland.

A.V.V.

A.V.V. is opgericht op 01-09-1975 en speelt haar thuiswedstrijden in Hoorn. Deze club komt uit in de zondag 5e klasse B Noord. Voor meer informatie over deze club zie: www.avv-terschelling.nl

S.C. Terschelling

S.C. Terschelling is opgericht op 13-11-1920 en speelt haar thuiswedstrijden in Midsland. Deze club komt uit in de zondag 5e klasse A Noord. Voor meer informatie over deze club zie: www.sc-terschelling.nl

Ameland

Op Ameland zijn twee voetbalverenigingen, S.C. Amelandia en V.V. Geel Wit. S.C. Amelandia is de oudste vereniging en V.V. Geel Wit is de grootste voetbalclub van Ameland. Geel Wit speelt op het hoogste niveau; 3e klasse. Daarmee speelt het ook op het hoogste niveau van alle Waddeneilanden.

S.C. Amelandia

S.C. Amelandia is opgericht op 20-03-1928 en speelt haar thuiswedstrijden in Hollum. Deze club komt uit in de zondag reserve 5e klasse Noord. Voor meer informatie over deze club zie: www.amelandia.nl

V.V. Geel Wit

V.V. Geel Wit is opgericht op 09-05-1934 en speelt haar thuiswedstrijden in Buren. Deze club komt uit in de zondag 3e klasse A Noord. Voor meer informatie over deze club zie: www.geelwit.nl

Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog is maar één voetbalvereniging actief, V.V. De Monnik.

V.V. De Monnik

V.V. De Monnik is opgericht op 13-03-1933 en speelt haar thuiswedstrijden in Schiermonnikoog. Deze club komt uit in de zaterdag reserve 4e klasse Noord. Voor meer informatie over deze club zie: www.vvdemonnik.nl

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Longboarden

De onbekende variant van het skateboarden

Mineralen bij het sporten

Opsomming van de belangrijkste minderalen bij het sporten

Honkbal spreekbeurt

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Honkbal.

Racing Mechelen

Waar een wil is, is een weg

Sportschoenen: De vaktermen

over de vaktermen die te maken hebben met sportschoenen

Manchester United FC

manchester united de beste voetbalclub in Engeland

AS Roma

De club, de historie en de fans

Is Financial Fair Play de toekomst van voetbal?

Gaan clubs zoals Barcelona en Chelsea echt de regerende hand van de UEFA voelen?

Kies nu je onbekende sport

Een artikel over onbekende sporten voor mensen die eens wat anders willen

Waarom 'harder' lopen?

Een aantal goede redenen om te beginnen met hardlopen!

Ontstaan van het tafeltennis

Het ontstaan en de evolutie van tafeltennis.

WTA-toernooi van Rosmalen

Het enige WTA-tornooi van Nederland, doch een vaste waarde binnen het tenniscircuit

Leer golfen

Golf is een sport welke voor iedereen beschikbaar.

Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een van de meest populaire sportevenementen in de winterperiode van ons land.

Korfbal: De spelregels

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

De Roparun

Wat is de Roparun? Informatie over de wedstrijd en goede doelen die door Stichting de Roparun gesteund worden.

Wat zijn de duurste voetbaltransfers ooit??

In deze artikel word vertelt wat de 5 duurste voetbaltransfers ooit zijn ik zou zeggen check it.

Tour de france

Het geheim van de gele trui.

Onze Eredivisie

Eredivise, Ajax, FC Twente, PSV, AZ, Feyenoord, SC Heerenveen, Excelsior, De graafschap, Nederland, Talent

Anke Huber

Duitse tennister die 12 WTA tornooien op haar naam wist te schrijven

Ferrari in de Formule 1

Ferrari is Formule 1, en Formule 1 is Ferrari. Als enige team is de Italiaanse renstal vanaf de start van het wereldkampioenschap Formule 1 in 1950, alle seizoenen van de partij geweest. “Ferrari is het enige team dat we echt zouden missen als ze zouden stoppen’’ zei Bernie Ecclestone de grote baas van de Formule

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Officials bij zwemwedstrijden

Bij zwemwedstrijden lopen altijd veel mensen rond het bad. Heb je je wel eens afgevraagd welke functie zij hebben?

Franck Ribery/Scarface raakt slaags met Arjen Robben.