Voetbal op de Waddeneilanden


Publicatie datum:

Dit artikel gaat over het voetbal op de Waddeneilanden.

Gesponsorde koppelingen

Niet iedereen staat er bij stil maar ook op de Waddeneilanden wordt gevoetbald. Dit artikel is bedoeld als een korte kennismaking met het voetbal op de eilanden en geeft antwoord op vragen zoals:

  • Wordt op elk eiland in verenigingsverband gevoetbald?
  • Hoeveel verenigingen zijn er actief op de Wadden?
  • Hoe lang duurt zo'n bootreis nou eigenlijk?
  • Hoe zit het met de reiskosten?

Lees verder voor de antwoorden en meer.

Voetbal op de Wadden

Ook op de Waddeneilanden wordt gevoetbald. Althans op bijna alle eilanden wordt in verenigingsverband gevoetbald. Alleen op Vlieland is geen voetbalvereniging actief.

In totaal zijn er 9 verenigingen op de Wadden. Texel heeft de meeste voetbalverenigingen (4), Terschelling de oudste (S.C. Terschelling) en Ameland heeft de club die op het hoogste niveau speelt (3e klasse).

Spelen op één van de Waddeneilanden is vooral voor de tegenstander vaak een belevenis. Vanwege de bootreis die gemaakt moet worden voelt een uitwedstrijd tegen een eilander club vaak ook echt als een uitwedstrijd.

Bootreis

Wat de wedstrijd op één van de eilanden speciaal maakt is natuurlijk de bootreis er naar toe. Voor de één een hele belevenis en voor de mensen die snel zeeziek zijn is het wat minder speciaal.

Het verschilt per eiland hoe lang de bootreis duurt en hoe vaak er een afvaart is. De reis naar Texel is het kortst, de reis naar Terschelling het langst. Hieronder volgt een overzicht van de reistijden per eiland.

Texel

Als je op Texel moet voetballen dan hoef je niet zo lang op de boot te zitten. De reistijd naar Texel is het kortst van alle eilanden. Deze bootreis duurt ongeveer 20 minuten.

Voor meer informatie over de bootreis naar Texel zie: www.teso.nl

Terschelling

Moet je met je club naar Terschelling dan is het een ander verhaal qua reistijd. De bootreis naar Terschelling is het langst en duurt van ongeveer 45 minuten tot 2 uur. Met de sneldienst duurt het maar 45 minuten. Met de gewone veerdienst duurt de reis ongeveer 2 uur. Het aantal afvaarten naar en van Terschelling is beperkter dan bij de overige eilanden.

Veel verenigingen maken er dan ook een dagje en soms zelfs een heel weekendje uit van als ze naar één van de verenigingen op het eiland moeten.

Voor meer informatie over de bootreis naar Terschelling zie: www.rederij-doeksen.nl

Ameland & Schiermonnikoog

Ameland en Schiermonnikoog zijn beter bereikbaar met de boot. De bootreis naar beide eilanden duurt ongeveer 45 minuten. De boten varen regelmatig heen en weer.

Voor meer informatie over de bootreis naar Ameland zie: www.wpd.nl/nl/ameland

Voor meer informatie over de bootreis naar Schiermonnikoog zie: www.wpd.nl/nl/schiermonnikoog

Eilandenregeling KNVB

Omdat de reiskosten naar en vanaf één van de eilanden behoorlijk in de papieren kunnen lopen heeft de KNVB een speciale eilandenregeling opgesteld. Die regeling houdt in dat de clubs van het eiland en bezoekende clubs die op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog moeten spelen een tegemoetkoming van de reiskosten kunnen krijgen van de KNVB.

Voetbalverenigingen per Waddeneiland

Tot slot van dit artikel volgt hieronder een overzicht van de voetbalverenigingen per eiland.

Texel

Op het grootste eiland, Texel, zijn vier voetbalverenigingen actief: S.V. De Koog, S.V. Oosterend, V.V. Texel '94 en S.V. Z.D.H.

S.V. Z.D.H. is de oudste vereniging van het eiland. V.V. Texel '94 is de grootste club en speelt op het hoogste niveau, namelijk in de 4e klasse.

S.V. De Koog

S.V. De Koog is opgericht op 23-04-1947 en speelt haar thuiswedstrijden in De Koog. Deze club komt uit in de zondag 5e klasse A West 1. Voor meer informatie over deze club zie: www.svdekoog.info

S.V. Oosterend

S.V. Oosterend is opgericht op 24-06-1935 en speelt haar thuiswedstrijden in Oosterend. Deze club komt uit in de zaterdag 5e klasse A West 1. Voor meer informatie over deze club zie: www.svoosterend.com

V.V. Texel '94

V.V. Texel '94 is opgericht op 01-09-1994 en speelt haar thuiswedstrijden in Den Burg. Deze club komt uit in de zondag 4e klasse A West 1. Voor meer informatie over deze club zie: www.texel94.nl

S.V. Z.D.H.

S.V. Z.D.H. is opgericht op 30-06-1931 en speelt haar thuiswedstrijden in Den Hoorn. Deze club komt uit in de zondag 4e klasse A West 1 en is de oudste club van Texel. Voor mee informatie over deze club zie: www.svzdh.nl

Vlieland

Er wordt niet gevoetbald in verenigingsverband op Vlieland.

Terschelling

Op Terschelling zijn twee voetbalverenigingen, A.V.V. en S.C. Terschelling.

Beide clubs spelen in de 5e klasse Noord. De twee clubs zijn niet bij elkaar ingedeeld omdat sommige tegenstanders er bezwaar tegen hebben om twee keer per seizoen naar het eiland te moeten. S.C. Terschelling is de oudste en grootste vereniging van het eiland.

A.V.V.

A.V.V. is opgericht op 01-09-1975 en speelt haar thuiswedstrijden in Hoorn. Deze club komt uit in de zondag 5e klasse B Noord. Voor meer informatie over deze club zie: www.avv-terschelling.nl

S.C. Terschelling

S.C. Terschelling is opgericht op 13-11-1920 en speelt haar thuiswedstrijden in Midsland. Deze club komt uit in de zondag 5e klasse A Noord. Voor meer informatie over deze club zie: www.sc-terschelling.nl

Ameland

Op Ameland zijn twee voetbalverenigingen, S.C. Amelandia en V.V. Geel Wit. S.C. Amelandia is de oudste vereniging en V.V. Geel Wit is de grootste voetbalclub van Ameland. Geel Wit speelt op het hoogste niveau; 3e klasse. Daarmee speelt het ook op het hoogste niveau van alle Waddeneilanden.

S.C. Amelandia

S.C. Amelandia is opgericht op 20-03-1928 en speelt haar thuiswedstrijden in Hollum. Deze club komt uit in de zondag reserve 5e klasse Noord. Voor meer informatie over deze club zie: www.amelandia.nl

V.V. Geel Wit

V.V. Geel Wit is opgericht op 09-05-1934 en speelt haar thuiswedstrijden in Buren. Deze club komt uit in de zondag 3e klasse A Noord. Voor meer informatie over deze club zie: www.geelwit.nl

Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog is maar één voetbalvereniging actief, V.V. De Monnik.

V.V. De Monnik

V.V. De Monnik is opgericht op 13-03-1933 en speelt haar thuiswedstrijden in Schiermonnikoog. Deze club komt uit in de zaterdag reserve 4e klasse Noord. Voor meer informatie over deze club zie: www.vvdemonnik.nl


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

Barefoot running, is rennen op blote voeten echt beter ?

Is “barefoot” hardlopen -alsof je op blote voeten rent- beter voor je lichaam dan met moderne hardloopschoenen ? de meningen zijn verdeeld.

Wat is Tifosi en waar komt Tifosi vandaan?

Tifosi is een bekend merk sport-zonnebril maar waar komt het woord Tifosi vandaan?

De Elfstedentocht

De historie van de Elfstedentocht in een notendop.

badminton

badminton word gezien als een saaie luie sport, en toch is het de snelste sport ter wereld, hier wat uitleg over de spelregels

Wel of geen Londen voor Miranda Boonstra

hoe 8 seconde de gemoederen binnen noc en de knau flink bezig houden

Hoe je je schaatsen goed kunt slijpen.

Hier kun je leren hoe je je eigen schaatsen kan slijpen!

Wat is de oudste voetbalclub ter wereld?

Dit artikel gaat over welke club zich de oudste voetbalclub ter wereld mag noemen.

Bowlen als sport.

Bowlen niet alleen als uitje, maar ook als sport!

Hoe wordt je een wereldberoemde voetballer?

Lees hier hoe een gewone Nederlandse jongen bij toeval een wereldberoemde voetballer wordt.

Bondscoach van Marwijk weg?

Na het debacle van afgelopen week is de kritiek op Van Marwijk groot.

Barcelona - Chelsea

'De verdediging is de beste aanval'

Thuis trainen een goed alternatief voor de sportschool?

thuis trainen lijkt een ideale oplossing maar wat zijn nu de voordelen en wat zijn de valkuilen.

Stretchen of juist niet?

is stretchen in of uit? Is het nodig of niet?

Beginnen met duiken

Begin vandaag nog met je Padi duik cursus. Hoe, wat, waar en waarom over duiken.

Cricket voor dummies

De absolute basis principes van cricket worden in woord en beeld voorgesteld.

Paaldansen of pole-fitness

De stripclubs ontstegen!

Teemu Tainio

Teemu Tainio is een Fin geboren op 27 november 1979 in de Finse stad Tornio. Tainio is een allround middenvelder, hij kan op meerdere posites prima uit de voeten.

Honkbal

De basisregels van honkbal.

De geschiedenis van het voetbal

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld, maar hoe is deze sport ontstaan?

Waarom 'harder' lopen?

Een aantal goede redenen om te beginnen met hardlopen!

Net dat meer calorieen verbranden

In dit artikel gaan we tips geven hoe jij ook net dat meer calorieen kunt verbranden en volhouden !

bewegingen aanleren passief of actief?

Wat is beter, actief of passief aanleren van bewegingen?

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

De kunst van het aanslaan.

Hoe een vis aanslaan?