Waar moet men op letten bij werphengels?


Publicatie datum:

Hiermee geef ik enkele tips bij het kiezen van de juiste werphengel.

Gesponsorde koppelingen

Werphengels zijn reeds vele jaren bekend, en de meeste termen en eigenschappen waarmee deze worden vergeleken zouden toch moeten geweten zijn. Maar toch weten nog altijd een groot aantal hengelaars niet waarvoor deze staan. Vooral beginnende vissers weten meestal niet waarover dit gaat. Een goede start begint toch met het juiste gereedschap?

- Buigkracht

Het buigen van de hengel is de vorm die de hengel aanneemt wanneer deze tot 90 graden wordt gebogen. Wanneer de hengel enkel aan de top buigzaam blijkt spreken we van topbuiging of topactie. Als de hengel over de volledige lengte buigt, spreken we van progressieve buiging. Ook hieronder zijn er verschillende kenmerken. Als de hengel heel makkelijk over de volledige lengte buigt, is er sprake van lichte progressieve buiging. Is er meer moeite en kracht nodig, voor het buigen, dan spreekt men van zware progressieve buiging. De manier van buiging geeft de manier aan hoe de hengel de actie weergeeft; actie vanuit de top, actie vanaf midden of achtereind.

 

- Actie

Actie wordt gebruikt om aan te duiden hoe snel een hengel vanuit gebogen stand zich herstelt tot zijn oorspronkelijke vorm. Er is een onderscheid tussen trage en snelle hengels.

 

- Werpvermogen

Het werpvermogen is eigenlijk een bepaling van hoeveel gewicht er mag gebruikt worden voor het ingooien. Deze bepaling kan je gebruiken om de juiste lijndikte te kiezen. Hou dus rekening met het maximale werpvermogen. Het is vanzelfsprekend dat je ook lichtere gewichten mag gebruiken.

 

- Massa

Als er wordt aangeslagen of ingegooid, brengt de snelheid van de hengel, zijn eigen gewicht in beweging. Dit wordt de massa genoemd. De kwaliteit van een hengel wordt niet enkel bepaald door zijn actie, maar meer door het gewicht van de hengel. Snelheid en massa zijn twee factoren die hand in hand gaan. De actie die een hengel voortbrengt wordt bepaald door het gewicht dat door de massa wordt verplaatst.

 

- Demping

Demping wil zeggen wanneer je een vis aanslaat de lijn plots strak gespannen wordt. Dit gaat meestal met een harde ruk of stoot. De kracht van die ruk wordt bepaald door de snelheid en de massa van de hengel. Men noemt dit de demping. Daarom gebruikt men voor dunnere lijnen beter een hengel met een hoge massa maar met een trage actie. De demping moet altijd evenredig zijn met de gebruikte lijndikte.

 

- Kracht

Een aangeslagen vis probeert met alle kracht zichzelf te bevrijden, deze kracht moet zo goed mogelijk verdeeld worden over de gehele lengte van de hengel. Zeker wanneer de vis de lijnsterkte overtreft moet deze kracht zo goed mogelijk worden opgevangen met de hengel en de molen. Dit wordt de krachtdistributie genoemd.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Viktor Onopko, Russich record-international

De carriére van Viktor Onopko, verdediger van Rusland.

De elfstedentocht 2012

Komt er een elfstedentocht?

De geschiedenis van de formule 1 sport!

Wat is de geschiedenis van de formule 1 wagen?

Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een van de meest populaire sportevenementen in de winterperiode van ons land.

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Hodgson opgelucht? Overname Liverpool nog lang niet zeker!

Bij overname van de voetbalclub Liverpool FC, is NESV bij machte de huidige trainer te ontslaan. Deze overname lijkt echter nog verre van zeker te zijn.

Clenbuterol gebruik

Contador word geschorst voor 1 jaar, voor een minimale hoeveelheid clenbuterol in zijn lichaam. Dit artikel zet de dopingregels over clenbuterol uiteen en bekijkt eerdere gevallen. Is een schorsing hier op zijn plaats?

Magic Senna

De rechtervoet van God. Het verhaal van een wereldkampioen.

Een cadeau voor de voetballiefhebber

Is je vriend of man voetballiefhebber? Als zijn verjaardag of de kerst er weer aankomt wordt het tijd om weer een leuk voetbal cadeau voor hem uit te zoeken.

De Elfstedentocht

De historie van de Elfstedentocht in een notendop.

Tips bij de aanschaf van loopschoenen

Waar moet u op letten wanneer u nieuwe loopschoenen gaat kopen?

Zumba verovert de wereld

Zumba verovert de wereld!

De avond4daagse

De avondvierdaagse is een sportieve oerhollandse traditie. Maar hoe is dit groots georganiseerde wandelevenement nu eigenlijk ontstaan?

Racing Mechelen

Waar een wil is, is een weg

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)

Bondscoach van Marwijk weg?

Na het debacle van afgelopen week is de kritiek op Van Marwijk groot.

Pentjak Silat, een oosterse vechtkunst

Pentjak Silat, oosterse vechtkunst waarbij geestelijke ontwikkeling, ontspanning, snelheid en soepelheid en kracht centraal staan. Pentjak Silat wordt ook wel Pencak Silat genoemd.

zelfverdediging hoe werkt het?

de maatschappij wordt steeds harder. Maar hoe ga je hier mee om?

Bridge: sterke klaver biedsystemen

Precisie is een zeer succesvol biedsysteem

Interview met Luc Wouters

Een interview met Luc Wouters (Burgemeester van Lummen en Scheidsrechter in de Jupiler Pro League)

Supplementen

Uitleg over de supplementen die gebruikt worden bij bodybuilding

Stretchen of juist niet?

is stretchen in of uit? Is het nodig of niet?

Dopinggebruik in de topsport moet niet gelegaliseerd worden

Er wordt tegenwoordig steeds vaker doping gebruikt in de topsport, maar dit verpest de sport en daarom moet doping niet gelegaliseerd worden.

AS Roma

De club, de historie en de fans

Is Financial Fair Play de toekomst van voetbal?

Gaan clubs zoals Barcelona en Chelsea echt de regerende hand van de UEFA voelen?