Waar moet men op letten bij werphengels?


Publicatie datum:

Hiermee geef ik enkele tips bij het kiezen van de juiste werphengel.

Gesponsorde koppelingen

Werphengels zijn reeds vele jaren bekend, en de meeste termen en eigenschappen waarmee deze worden vergeleken zouden toch moeten geweten zijn. Maar toch weten nog altijd een groot aantal hengelaars niet waarvoor deze staan. Vooral beginnende vissers weten meestal niet waarover dit gaat. Een goede start begint toch met het juiste gereedschap?

- Buigkracht

Het buigen van de hengel is de vorm die de hengel aanneemt wanneer deze tot 90 graden wordt gebogen. Wanneer de hengel enkel aan de top buigzaam blijkt spreken we van topbuiging of topactie. Als de hengel over de volledige lengte buigt, spreken we van progressieve buiging. Ook hieronder zijn er verschillende kenmerken. Als de hengel heel makkelijk over de volledige lengte buigt, is er sprake van lichte progressieve buiging. Is er meer moeite en kracht nodig, voor het buigen, dan spreekt men van zware progressieve buiging. De manier van buiging geeft de manier aan hoe de hengel de actie weergeeft; actie vanuit de top, actie vanaf midden of achtereind.

 

- Actie

Actie wordt gebruikt om aan te duiden hoe snel een hengel vanuit gebogen stand zich herstelt tot zijn oorspronkelijke vorm. Er is een onderscheid tussen trage en snelle hengels.

 

- Werpvermogen

Het werpvermogen is eigenlijk een bepaling van hoeveel gewicht er mag gebruikt worden voor het ingooien. Deze bepaling kan je gebruiken om de juiste lijndikte te kiezen. Hou dus rekening met het maximale werpvermogen. Het is vanzelfsprekend dat je ook lichtere gewichten mag gebruiken.

 

- Massa

Als er wordt aangeslagen of ingegooid, brengt de snelheid van de hengel, zijn eigen gewicht in beweging. Dit wordt de massa genoemd. De kwaliteit van een hengel wordt niet enkel bepaald door zijn actie, maar meer door het gewicht van de hengel. Snelheid en massa zijn twee factoren die hand in hand gaan. De actie die een hengel voortbrengt wordt bepaald door het gewicht dat door de massa wordt verplaatst.

 

- Demping

Demping wil zeggen wanneer je een vis aanslaat de lijn plots strak gespannen wordt. Dit gaat meestal met een harde ruk of stoot. De kracht van die ruk wordt bepaald door de snelheid en de massa van de hengel. Men noemt dit de demping. Daarom gebruikt men voor dunnere lijnen beter een hengel met een hoge massa maar met een trage actie. De demping moet altijd evenredig zijn met de gebruikte lijndikte.

 

- Kracht

Een aangeslagen vis probeert met alle kracht zichzelf te bevrijden, deze kracht moet zo goed mogelijk verdeeld worden over de gehele lengte van de hengel. Zeker wanneer de vis de lijnsterkte overtreft moet deze kracht zo goed mogelijk worden opgevangen met de hengel en de molen. Dit wordt de krachtdistributie genoemd.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Nederlandse voetbal competitie

Nederlandse jeugdspelers krijgen weer kansen

Paaldansen, pole fitness, paaldanseres

Op deze pagina vindt je uitgebreide informatie over paaldansen, paaldanseressen, pole fitness en paalsport

Basketbal

basketbal, historie, regels, nationaal en internationaal

De vooroordelen over vrouwenvoetbal.

Interview met Amber van der Heijde over vrouwenvoetbal

Olympische Spelen

waarom de olympische spelen goed zijn voor Nederland

Dopinggebruik in de topsport moet niet gelegaliseerd worden

Er wordt tegenwoordig steeds vaker doping gebruikt in de topsport, maar dit verpest de sport en daarom moet doping niet gelegaliseerd worden.

Il Grande Torino

Het Dream Team van de jaren '40, door een noodlottig ongeval kwam een memorabel tijdperk tot een vervroegd einde.

Speelsteden WK voetbal 2014

Speelsteden van het WK voetbal in 2014 in Brazilië

vechtsporten, een sportief alternatief.

tegenwoordig kun je uit honderden sporten kiezen als je gaat sporten. Vechtsporten kunnen een goed alternatief zijn voor de traditionele sporten.

Positief Coachen

Positief coachen beschrijft hoe je kinderen (als sporter of kind) positief kunt aanmoedigen en belonen en daarmee u en uw kind beter kunt steunen.

Clenbuterol gebruik

Contador word geschorst voor 1 jaar, voor een minimale hoeveelheid clenbuterol in zijn lichaam. Dit artikel zet de dopingregels over clenbuterol uiteen en bekijkt eerdere gevallen. Is een schorsing hier op zijn plaats?

Wat is de oudste voetbalclub ter wereld?

Dit artikel gaat over welke club zich de oudste voetbalclub ter wereld mag noemen.

Paaldansen of pole-fitness

De stripclubs ontstegen!

Full Body Training

Hoe krijg ik een strak lichaam?

Pentjak Silat, een oosterse vechtkunst

Pentjak Silat, oosterse vechtkunst waarbij geestelijke ontwikkeling, ontspanning, snelheid en soepelheid en kracht centraal staan. Pentjak Silat wordt ook wel Pencak Silat genoemd.

Onze Eredivisie

Eredivise, Ajax, FC Twente, PSV, AZ, Feyenoord, SC Heerenveen, Excelsior, De graafschap, Nederland, Talent

Parachutespringen

Parachutespringen, de basis, waar en op wat voor manier?

Pastor, Taribo West

Succesvolle Nigeriaanse clubhopper, die vooral bekendheid verwierf door zijn excentrieke haarstijl.

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!

De geschiedenis van het voetbal

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld, maar hoe is deze sport ontstaan?

Volleybal

Wat is Volleybal, welke regels zijn er?

Fair play geliefd?

Fair play geliefd of liever niet?

ITF Taekwon-do

Wat is taekwon-do en wat heeft het te bieden.

bewegingen aanleren passief of actief?

Wat is beter, actief of passief aanleren van bewegingen?