De Rode Duivels zullen ook het WK in Brazilie niet halen


Publicatie datum:

Waarom de Rode Duivels ook het wereldkampioenschap in Brazilie 2014 niet halen.

Gesponsorde koppelingen

De Belgische nationale voetbalploeg begint in september van dit jaar aan de kwalificatiecampagne voor het WK 2014 in Brazilië. De verwachtingen in België zijn hoog. Overal wordt gezegd dat de huidige generatie Belgische voetballers de meest getalenteerde ooit is, maar is dat voldoende om voor het eerst in 12 jaar opnieuw deel te nemen aan de eindronde van een groot tornooi?

Nog niet zo heel lang geleden was België een vaste waarde bij de eindronde van elk groot tornooi. Maar sinds het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea zijn de Rode Duivels er niet meer in geslaagd zich te kwalificeren, of om zelfs maar in de buurt te komen van een kwalificatie. De ene ontgoocheling volgde de andere op, de interesse van het Belgische volk in haar nationale team begon te tanen, erger  nog, op het absolute dieptepunt werden de Rode Duivels zelfs het mikpunt van spot. De kentering kwam er aanvankelijk geleidelijk, en ging gepaard met de verjonging van het team, maar de Belgische voetballiefhebbers veerden pas echt weer hoopvol overeind met de aanstelling van Dick Advocaat als bondscoach - een toch wel zeer capabel geachte Nederlander met een palmares om 'U' tegen te zeggen - en later met Georges Leekens nadat eerstgenoemde voor het grote geld koos in Rusland.

Jong geweld in het buitenland

De hoop op heropstanding van de Rode Duivels wordt echter vooral aangewakkerd door het vele jonge, Belgische talent dat hoge ogen gooit in het buitenland: Jan Vertongen, Dries Mertens en Nacer Chadli in Nederland, Eden Hazard in Frankrijk, Marouane Fellaini, Thomas Vermaelen, Moussa Dembele en Vincent Kompany in Engeland,...

Dat er potentieel schuil gaat in deze groep staat buiten kijf, maar voetbal is meer dan een optelsom van talent. Het Belgische publiek werd gevraagd geduldig te zijn met dit jonge, onervaren team. De resultaten zouden komen met de ervaring, me het leren uit de fouten. Maar dat 'leerproces' is intussen al drie jaar aan de gang en het team lijkt maar geen komaf te kunnen maken met de aanslepende mankementen: inefficiëntie voor doel, onnodige defensieve fouten en het gebrek aan een snelle omschakeling.

De EK kwalificatiecampagne werd geen succes, hoewel de Rode Duivels bij vlagen hun talent en potentieel tentoon spreidden, leidde te veelvuldig en onnodig puntenverlies tot een derde plaats in de poule na Duitsland en Turkije.

De man met het plan?

Bovendien gaf de man die al dat jong geweld in goede banen moest leiden er totaal onverwacht de brui aan. Georges Leekens, de 'vader' van de 'gouden generatie', de man die de Belgische nationale ploeg weer op de kaart zette en het geloof in deze ploeg weer helemaal terug bracht, koos voor Club Brugge. België bleef verweesd achter.

De Belgische voetbalbond besliste vrij snel om door te gaan met Marc Wilmots, de assistent van Leekens, als nieuwe hoofdcoach. Het is nog maar de vraag of Wilmots de geschikte persoon is om de gekende gebreken weg te werken bij de Belgen. Leekens had een pak meer ervaring als coach en slaagde er in de 3 jaar die hij aan het bewind stond ook niet in. Er zit weinig evolutie in het spel van de Belgen de laatste jaren. Meestal werd er wel verzorgd en technisch vrij hoogstaand voetbal gebracht, maar echte resultaten blijven uit, zeker tegen de sterkere tegenstanders. België staat niet eens in de top 50 van de FIFA-ranking.

Wilmots verklaarde bij zijn aanstelling het tactische plan van Leekens grotendeels te willen blijven volgen. Maar hoe zal hij de Belgen efficiënter doen voetballen, de verdedigende missers er uit krijgen en een snelle omschakeling in hun spel brengen? Wilmots lijkt alles behalve de man met de technische bagage om zulke pijnpunten weg te werken. Hij beschikt echter wel over een gezonde dosis mentaliteit en discipline, maar of dat voldoende zal zijn tegen landen als Kroatië en Servië is nog maar de vraag.

De sleutel tot succes ligt misschien nog meer bij de spelers zelf dan bij de bondscoach. Het bewust worden dat het anders moet, moet in de eerste plaats bij hen groeien, dat leuk voetbal om naar te kijken niet voldoende is. In het hedendaagse voetbal is er weinig ruimte voor frivoliteiten en esthetiek. Snelheid, kracht en efficiëntie zijn een must indien men echt iets wil betekenen op internationaal vlak. Ondanks dat de meeste Rode Duivels met hun clubs aantreden in sommige van Europa 's sterkste competities, lijkt het er op dat ze de hoge normen die daar van hen vereist zijn niet zomaar kunnen overbrengen naar de nationale ploeg. De Rode Duivels hebben niet één, maar nog meerdere stappen te zetten alvorens ze het niveau bereiken dat van hen verwacht mag worden. Die stappen voorwaarts waren de laatste jaren hoogstens kleine pasjes, en met nog amper 3 maanden en 1 oefenwedstrijd voor de boeg alvorens de kwalificatiecampagne voor het WK 2014 in Brazilië van start gaat lijkt het er op dat België het ook deze keer alles behalve makkelijk zal hebben om zich te plaatsen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Bewegingen aanleren met actief leren

De theorie en de practijk van het actief leren. Hoe pak je dat het beste aan?

Hoe zal de rematch tussen Yushin Okami en Anderson Silva verlopen?

Een analyse over hoe de rematch tussen Okami en A.Silva zal verlopen.

Voetbal werkstuk, Voetbal spreekbeurt

Het ontstaan en de ontwikkeling van het moderne Voetbal.

Magic Senna

De rechtervoet van God. Het verhaal van een wereldkampioen.

De mooiste surfstranden, de mooiste surf babes

Waar vindt je de mooiste surfstranden en de mooiste surf babes?

Sportverslaving: Als sporten ongezond wordt

Dwangmatig/verslavend sporten.

Het verkrijgen van Six-Pack

Waarom wil je Six-Pack verkrijgen? Hoe verkrijg je Six-Pack?

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

Werkstuk over tennis

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van het hedendaagse Tennis.

Olympische Spelen

waarom de olympische spelen goed zijn voor Nederland

Hardlopen

Hardlopen om aan je gezondheid, conditie en snelheid te werken.

Wat eet ik na een training?

Als je de juiste voedingsstoffen eet, helpt het je ook om vet te verliezen.

Snel in Shape met de Ab Doer Twist

Met de ab doer twist kun je je lichaam in je eigen huis sterker maken. Het is een gemakkelijk, snel en effectief apparaat.

Hoe wordt je een wereldberoemde voetballer?

Lees hier hoe een gewone Nederlandse jongen bij toeval een wereldberoemde voetballer wordt.

Kies nu je onbekende sport

Een artikel over onbekende sporten voor mensen die eens wat anders willen

Fitness tips

Fitness is leuker als je je focust op wat je wilt bereiken en welke apparaten je daarvoor kunt gebruiken. Met tegenzin op de loopband lopen, helpt niet.

De theorie van Janda

Het principe van Janda legt uit welke spieren we moeten verkorten en welke verlengen om een goede lichaamshouding te bekomen en blessures te voorkomen.

Wielrennen op een Tacx Rollerbank

De Tacx rollerbank wordt de door grootste wielrenners gebruikt voor een belangrijke tijdrit. Is het voor particulier gebruik handig om zo’n Tacx aan te schaffen? En wat kan je er dan mee? Welke overwegingen moet men maken en wat zijn de voor- en nadelen van de rollerbank?

Thuis trainen een goed alternatief voor de sportschool?

thuis trainen lijkt een ideale oplossing maar wat zijn nu de voordelen en wat zijn de valkuilen.

Damesvoetbal

He! je laat je toch niet dollen door een meisje?!

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

Hatha Yoga is sport, maar veel meer dan dat!

Hatha-yoga maakt niet alleen het lichaam soepel en sterk, maar brengt vooral evenwicht tussen lichaam en geest.�

Wat is Tifosi en waar komt Tifosi vandaan?

Tifosi is een bekend merk sport-zonnebril maar waar komt het woord Tifosi vandaan?

'Tist', Poul Nielsen

Amateurvoetballer die 52 keer scoorde in 38 interlands voor Denemarken.

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)