Waarom 'harder' lopen?


Publicatie datum:

Een aantal goede redenen om te beginnen met hardlopen!

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen doen het, veel mensen zien anderen het doen en veel mensen vragen zich af of ze het wel of niet zouden moet doen: Hardlopen. Hardlopen wordt gezien als de sport die je – afgezien van een goed paar schoenen en de juiste kledij die je dient aan te schaffen- gratis kunt beoefenen op elk momentvan de dag. Wat zet mensen aan tot deze actie en welk doel hebben zij voor ogen? In dit artikel zal worden besproken wat de voor- en eventueel de nadelen zijn van het hardlopen. Maar vooral waarom mensen juist bewogen zouden moeten zijn om te beginnen met deze activiteit!

Hardlopen

Hardlopen is eigenlijk gewoon versneld wandelen of rennen. Het brengt je lichaam in een fase van activiteit waarbij het hart (een stuk) sneller gaat kloppen. Allerlei processen in je lijf worden op gang gebracht. Mits je deze sport goed beoefend zal je vrijwel alleen maar positieve effecten ervaren van het hardlopen.

Waar is het goed voor?

Allereerst is hardlopen goed voor je geestelijke en lichamelijke conditie. Tijdens het sporten maakt je lichaam het hormoon: endorfine aan, die er voor zorgt dat je ontspannen raakt en je een goed gevoel geeft. Daarnaast zorgt actieve beweging ervoor dat je hart sneller het (zuurstofrijke) bloed door de weefsels en de organen van je lichaam pompt, zo ook de hersenen. Dit zorgt er weer voor dat je slimmer wordt, je kunt beter nadenken en je bent beter geconcentreerd. Bovendien verbrand je veel calorieën, je vetpercentage wordt minder en je spierkracht neemt toe.

Verder niet geheel onbelangrijk voor vrouwen is het toenemen van het libido en het afnemen van menstruatieklachten wanneer zij aan hardlopen doen.

Daarentegen is hardlopen wel een blessuregevoelige sport. Hoe vaak hoor je mensen niet klagen over rug-, knie- en peesklachten? Niet te spreken van spierpijnen. Maar het ligt er natuurlijk wel aan of je de juiste ervaring of begeleiding hebt (gehad).

Wat is belangrijk? 

Ten eerste is het belangrijk om goede schoenen aan te schaffen. Laat je adviseren bij een hardloopzaak, want zij kiezen met jou de juiste schoenen op maat uit. Je schoenen vormen de ondergrond en de basis van het hardlopen, bezuinig hier dus niet op. Dan zou je bezuinigen op jezelf. Ook  is het van belang om een goede warming-up te doen voordat je begint met hardlopen. Dit kan je alleen doen, met zijn tweeën of in een groep bij een atletiekvereniging. Het is ook goed om na te denken over een hardloopschema, één die bij jou past. Dit kan je bij een hardloopzaak doen, of op internet. Je kan ook eens advies vragen aan andere hardlopers.

Vaak zijn beginnende hardlopers erg fanatiek en overschrijden ze hun grenzen – met als gevolg- verzuring en spierpijn. Juist in het begin moet je rustig starten. Denk bijvoorbeeld aan een intervaltraining zo’n drie keer in de week.

Voorbeeld:

Dag 1:   1 min. rennen, 2 min. wandelen     1 min. rennen, 2 min wandelen        1 min rennen, 2 min. wandelen       

Dag 2:  1 min. rennen, 2 min. wandelen     1 min. rennen, 2 min wandelen         1  min rennen, 2 min. wandelen                            

Dag 3:   2 min. rennen, 2 min. wandelen     2 min. rennen, 2 min wandelen         2  min rennen, 2 min. wandelen   

Hoe verder

Het lijkt heel simpel, en dat is het ook! Als je eenmaal iets hebt opgebouwd, dan kun je daarna verder gaan uitbreiden en misschien al een aantal  kilometers hardlopen door een prachtig natuurgebied, het bos of zelfs over het strand. Het is overigens ook beter om over onverharde wegen te rennen, omdat je tijdens het hardlopen je eigen gewicht meedraagt op je gewrichten, pezen en spieren. Wanneer je vaak op verharde wegen als asfalt loopt belast je telkens dezelfde gewrichten, pezen en/of spieren en de schokdemping is minder dan dat je op onverharde wegen zou lopen. Gelukkig is het niet al te erg om op verharde wegen te lopen. Probeer het gewoon een beetje af te wisselen, dat is nog leuk ook!

Motivatie

Veel mensen kunnen er de kracht niet voor vinden of hebben weinig motivatie om te beginnen met hardlopen en er is altijd wel weer iets wat ze weerhoudt. Het regent, het is koud, net een leuke film op t.v., te veel aan je hoofd, geen oppas enzovoorts. Terwijl het achteraf heel rustgevend is en het geeft na de tijd voldoening. Maar dan moet je wel de eerste stap zetten!

Begin eens met het uitzoeken van leuke (up tempo) muziek voor op je mp3 speler. Wanneer je begint met hardlopen zal je je focussen op de muziek, een goede afleiding als je het even zwaar krijgt.

Of neem een loopmaatje mee, dan kunnen jullie na het hardlopen bespreken wat er goed ging en wat jullie volgende keer beter kunnen doen. Een lager tempo, het schema enigszins aanpassen. Bovendien is het leuk om ervaringen uit te wisselen.

Als je van gezelligheid houdt dan is het aan te raden om bij een atletiekvereniging te beginnen. Dan word je ook direct begeleid door een ervaringsdeskundige en zijn er genoeg uitdagingen in het team.

Waarom ‘harder’ lopen?

Waarom hardlopen als je elke dag al zoveel loopt? Nou dat is simpel, ‘harder’ lopen geeft je lichaam meer uitdaging om beter te functioneren en om in een gezondere staat te verkeren.

En als je denkt dat het een doelloze sport is dan zit je er naast. Je rent niet zomaar wat, je rent voor jezelf en voor de preventie van hartkwalen, diabetes, overgewicht en zelfs sommige vormen van kanker! Je loopt hard om het maximale uit jezelf te kunnen halen en je goed te voelen (over jezelf). Ervaringsdeskundigen kunnen hierover mee praten, hopelijk meerdere mensen straks!


Foobie gebruiker Secrea

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie sport

Hoe wordt je een wereldberoemde voetballer?

Lees hier hoe een gewone Nederlandse jongen bij toeval een wereldberoemde voetballer wordt.

De Roparun

Wat is de Roparun? Informatie over de wedstrijd en goede doelen die door Stichting de Roparun gesteund worden.

Thuis trainen een goed alternatief voor de sportschool?

thuis trainen lijkt een ideale oplossing maar wat zijn nu de voordelen en wat zijn de valkuilen.

Worden we als Nederland ooit nog wereldkampioen voetballen?

Wat moet er verbeteren in het met name jeugdvoetbal om wereldkampioen te worden

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Sportverslaving: Als sporten ongezond wordt

Dwangmatig/verslavend sporten.

Bodypump

Een totale body workout voor alle spiergroepen

Hoe krijg je een 6-pack

Hierin beschrijf ik hoe je snel een 6-pack kunt krijgen.

Cricket voor dummies

De absolute basis principes van cricket worden in woord en beeld voorgesteld.

Wat is Tifosi en waar komt Tifosi vandaan?

Tifosi is een bekend merk sport-zonnebril maar waar komt het woord Tifosi vandaan?

Ek voetbal en de scheidsrechters

Op grote voetbalevenementen worden de scheidsrechters tot op het bot getest

Ruxandra Dragomir

Roemeens tennisspeelster die vooral furore maakte in het WTA circuit

Rugby

Rugby is een leuke cantact sport voor grote, kleine, dikke, dunne, dames en heren.

De voetbalverslaggeving in Nederland

een visie over de voetbalverslaggeving in nederland

Hoe vang je een karper, Hoe vang je een grote karper

In Nederland wemelt het van de grote karpers, lees hier hoe je die vangen kunt.

Blade runner: Oscar Pistorius

Haalt blade runner voordeel uit zijn protheses

Plezier voor twee met stijldansen

Stijldansen is plezier voor twee. Wat is stijldansen?

Tips en advies voor het hardlopen

Tips om succesvoller te zijn in het hardlopen. Of je nu voorhet plezier een paar rondjes rent in het bos of serieus in training bent voor een marathon, dit artikel heeft handige tips om je doelen te bereiken!

Korfbal: De spelregels

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

Welke vorm van Pilates is het beste?

Lees snel meer over de verschillende vormen van pilates die er zijn. Kies voor jezelf de beste uit..

bewegingen aanleren passief of actief?

Wat is beter, actief of passief aanleren van bewegingen?

Net dat meer calorieen verbranden

In dit artikel gaan we tips geven hoe jij ook net dat meer calorieen kunt verbranden en volhouden !

Paaldansen of pole-fitness

De stripclubs ontstegen!

Vitaminen en mineralen gebruikt bij het bodybuilden

Een korte samenvatting van de meest voorkomende vitaminen die gebruikt worden bij het bodybyuilden

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)