Wat is de oudste voetbalclub ter wereld?


Publicatie datum:

Dit artikel gaat over welke club zich de oudste voetbalclub ter wereld mag noemen.

Gesponsorde koppelingen

Vraag menig voetballiefhebber wat de oudste club ter wereld is en dan blijft men je vaak een antwoord schuldig. Als ze al met een antwoord komen dan is dat vaak: Notts County FC. Is deze club inderdaad de oudste voetbalclub van de wereld of zijn er nog andere gegadigden voor die (ere) titel?

Oudste profclub

Zoals gezegd de meeste voetballiefhebbers denken vaak aan Notts County FC als oudste voetbalclub ter wereld, deze club werd opgericht in 1862 te Nottingham, Engeland. Het antwoord klopt voor een gedeelte, Notts County is wel de oudste profclub van de wereld maar niet de oudste club van het gehele voetbal. Voor die titel komen twee clubs in aanmerking.

Oudste club

Sheffield FC en Cambridge University FC komen voor de (ere) titel van oudste club in aanmerking. De ene club wordt al een lange tijd erkend als oudste voetbalclub en voor de andere club kwam het bewijs om de titel te claimen onlangs naar voren.

Sheffield FC

Deze club is in 1857 opgericht te Sheffield, Engeland. De oprichters van Sheffield FC stelden ook hun eigen regels op, de Sheffield Rules. Aan deze club worden onder andere de eerste vaste doellat (daarvoor was het een stuk touw), vrije trap, kopbal, corner, ingooi en de eerste wedstrijd bij kunstlicht toegeschreven.

De club heeft de eerste geschreven en gedrukte versies van de Sheffield Rules nog in bezit.

FIFA

Sheffield FC wordt officieel door de FIFA erkend als de oudste club ter wereld. Ook de Engelse voetbalbond de FA (Football Association) erkend de club uit Sheffield op dit moment als oudste club. Maar een opgedoken document uit 1856 over de Cambridge Rules maakt mogelijk een einde aan die status.

Cambridge University FC

Deze club is opgericht in (waarschijnlijk) 1856 te Cambridge, Engeland. In de late jaren veertig van de negentiende eeuw hebben een paar studenten van de Cambridge University een stel regels opgesteld om het spel te verbeteren en om meer uniformiteit te verkrijgen in het spel zoals dat gespeeld werd op Parker’s Piece, een plek in het midden van de universiteitsstad waar mensen samenkwamen om te spelen. De Cambridge Rules waren geboren.
Bij de oprichting van de Football Association (FA) in 1863 werden de nieuwe algemene regels voor een groot deel gebaseerd op de regels uit Cambridge.

De club claimt de titel van oudste club ter wereld vanwege een kopie uit 1856 van de "Cambridge Rules" die in het bezit is van de Shrewsbury School.

Nog ouder?

De kopie van de Shrewsbury School voert de oprichtingsdatum van de universitaire club naar 1856. Het vermoeden is echter dat het werkelijke oprichtingsjaar eerder was aangezien de regels al in 1848 opgesteld zijn en er ook verslagen van zijn dat er al eerder in georganiseerd verband werd gevoetbald op Parker's Piece.

Wie is nu de oudste?

Jarenlang werd Sheffield FC dus gezien als de oudste voetbalclub ter wereld. De club uit Sheffield heeft in 2004 zelfs een onderscheiding gekregen van de FIFA, de Centennial Order of Merit, voor zijn bijdrage aan het voetbal. Slechts één andere club heeft deze onderscheiding ook ontvangen: Real Madrid.

Nu het document van de Cambridge Rules is opgedoken lijkt het er op dat de eer van oudste voetbalclub behoort te gaan naar Cambridge University FC.

Waar de FIFA duidelijk gaat voor Sheffield FC als oudste, gaat de FA voor een compromis, Cambridge University krijgt de eer van de eerste moderne voetbalregels en Sheffield FC de eer van eerste echte voetbalclub. Of ze daar in Cambridge genoegen mee nemen is nog maar de vraag.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Franck Ribery/Scarface raakt slaags met Arjen Robben.

Longboarden

De onbekende variant van het skateboarden

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

Nederlandse voetbal competitie

Nederlandse jeugdspelers krijgen weer kansen

Sport biedt meer dan opwinding

Wat sport ons allemaal biedt.

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

Werkstuk over tennis

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van het hedendaagse Tennis.

De geschiedenis van het voetbal

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld, maar hoe is deze sport ontstaan?

Waarom zijn topsporters (en dat ze veel geld kunnen verdienen) zo belangrijk?

In iedere zichzelf respecterende talkshow komen vaak topsporters aan het woord, waarom is het verhaal van topsporters zo belangrijk?

Dopinggebruik in de topsport moet niet gelegaliseerd worden

Er wordt tegenwoordig steeds vaker doping gebruikt in de topsport, maar dit verpest de sport en daarom moet doping niet gelegaliseerd worden.

Capoeira

Capoeira is een Afrikaans-Braziliaanse vecht- en danssport.

Ek voetbal en de scheidsrechters

Op grote voetbalevenementen worden de scheidsrechters tot op het bot getest

Kickboksen

De herkomst en basisprincipes van het Kickboksen

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)

Vitaminen en mineralen gebruikt bij het bodybuilden

Een korte samenvatting van de meest voorkomende vitaminen die gebruikt worden bij het bodybyuilden

Positief Coachen

Positief coachen beschrijft hoe je kinderen (als sporter of kind) positief kunt aanmoedigen en belonen en daarmee u en uw kind beter kunt steunen.

Vlaggendrager Dorian van Rijsselberge

Waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Op de olympische spelen in Sotsji won Nederland nagenoeg alles met schaatsen, hoe komt dit en waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Voetbal werkstuk, Voetbal spreekbeurt

Het ontstaan en de ontwikkeling van het moderne Voetbal.

Bridge: sterke klaver biedsystemen

Precisie is een zeer succesvol biedsysteem

Keert Gerard Kemkers terug als schaatscoach?

Gerard Kemkers, misschien wel de meest succesvolle schaatscoach ooit, stopte in 2014 om bij FC Groningen aan de slag te gaan. Of keert hij terug als schaatscoach?

Damesvoetbal

He! je laat je toch niet dollen door een meisje?!

Hoe krijg je een 6-pack

Hierin beschrijf ik hoe je snel een 6-pack kunt krijgen.

Rugby

Rugby is een leuke cantact sport voor grote, kleine, dikke, dunne, dames en heren.

Officials bij zwemwedstrijden

Bij zwemwedstrijden lopen altijd veel mensen rond het bad. Heb je je wel eens afgevraagd welke functie zij hebben?