Wat is de oudste voetbalclub ter wereld?


Publicatie datum:

Dit artikel gaat over welke club zich de oudste voetbalclub ter wereld mag noemen.

Gesponsorde koppelingen

Vraag menig voetballiefhebber wat de oudste club ter wereld is en dan blijft men je vaak een antwoord schuldig. Als ze al met een antwoord komen dan is dat vaak: Notts County FC. Is deze club inderdaad de oudste voetbalclub van de wereld of zijn er nog andere gegadigden voor die (ere) titel?

Oudste profclub

Zoals gezegd de meeste voetballiefhebbers denken vaak aan Notts County FC als oudste voetbalclub ter wereld, deze club werd opgericht in 1862 te Nottingham, Engeland. Het antwoord klopt voor een gedeelte, Notts County is wel de oudste profclub van de wereld maar niet de oudste club van het gehele voetbal. Voor die titel komen twee clubs in aanmerking.

Oudste club

Sheffield FC en Cambridge University FC komen voor de (ere) titel van oudste club in aanmerking. De ene club wordt al een lange tijd erkend als oudste voetbalclub en voor de andere club kwam het bewijs om de titel te claimen onlangs naar voren.

Sheffield FC

Deze club is in 1857 opgericht te Sheffield, Engeland. De oprichters van Sheffield FC stelden ook hun eigen regels op, de Sheffield Rules. Aan deze club worden onder andere de eerste vaste doellat (daarvoor was het een stuk touw), vrije trap, kopbal, corner, ingooi en de eerste wedstrijd bij kunstlicht toegeschreven.

De club heeft de eerste geschreven en gedrukte versies van de Sheffield Rules nog in bezit.

FIFA

Sheffield FC wordt officieel door de FIFA erkend als de oudste club ter wereld. Ook de Engelse voetbalbond de FA (Football Association) erkend de club uit Sheffield op dit moment als oudste club. Maar een opgedoken document uit 1856 over de Cambridge Rules maakt mogelijk een einde aan die status.

Cambridge University FC

Deze club is opgericht in (waarschijnlijk) 1856 te Cambridge, Engeland. In de late jaren veertig van de negentiende eeuw hebben een paar studenten van de Cambridge University een stel regels opgesteld om het spel te verbeteren en om meer uniformiteit te verkrijgen in het spel zoals dat gespeeld werd op Parker’s Piece, een plek in het midden van de universiteitsstad waar mensen samenkwamen om te spelen. De Cambridge Rules waren geboren.
Bij de oprichting van de Football Association (FA) in 1863 werden de nieuwe algemene regels voor een groot deel gebaseerd op de regels uit Cambridge.

De club claimt de titel van oudste club ter wereld vanwege een kopie uit 1856 van de "Cambridge Rules" die in het bezit is van de Shrewsbury School.

Nog ouder?

De kopie van de Shrewsbury School voert de oprichtingsdatum van de universitaire club naar 1856. Het vermoeden is echter dat het werkelijke oprichtingsjaar eerder was aangezien de regels al in 1848 opgesteld zijn en er ook verslagen van zijn dat er al eerder in georganiseerd verband werd gevoetbald op Parker's Piece.

Wie is nu de oudste?

Jarenlang werd Sheffield FC dus gezien als de oudste voetbalclub ter wereld. De club uit Sheffield heeft in 2004 zelfs een onderscheiding gekregen van de FIFA, de Centennial Order of Merit, voor zijn bijdrage aan het voetbal. Slechts één andere club heeft deze onderscheiding ook ontvangen: Real Madrid.

Nu het document van de Cambridge Rules is opgedoken lijkt het er op dat de eer van oudste voetbalclub behoort te gaan naar Cambridge University FC.

Waar de FIFA duidelijk gaat voor Sheffield FC als oudste, gaat de FA voor een compromis, Cambridge University krijgt de eer van de eerste moderne voetbalregels en Sheffield FC de eer van eerste echte voetbalclub. Of ze daar in Cambridge genoegen mee nemen is nog maar de vraag.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Bachata; de nieuwe dansstijl

Een van oorsprong Amerikaans-Latijnse muziekstijl

Leren snowboarden

Een theoretische uitleg en tips om te leren snowboarden. Beginnen met snowboarden is meer dan op een board gaan staan en naar beneden duiken.

Thuis trainen een goed alternatief voor de sportschool?

thuis trainen lijkt een ideale oplossing maar wat zijn nu de voordelen en wat zijn de valkuilen.

Nederlandse voetbal competitie

Nederlandse jeugdspelers krijgen weer kansen

Korfbal: De spelregels

Zelf heb ik op korfbal gezeten en vond het een leuke, explosieve sport. Meisjes en jongens gemengd in een team wat het des te leuker maakt. In dit artikel behandel ik de kenmerken/spelregels van deze balsport!

Welke vorm van Pilates is het beste?

Lees snel meer over de verschillende vormen van pilates die er zijn. Kies voor jezelf de beste uit..

Pentjak Silat, een oosterse vechtkunst

Pentjak Silat, oosterse vechtkunst waarbij geestelijke ontwikkeling, ontspanning, snelheid en soepelheid en kracht centraal staan. Pentjak Silat wordt ook wel Pencak Silat genoemd.

Werkstuk over tennis

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van het hedendaagse Tennis.

De geschiedenis van de formule 1 sport!

Wat is de geschiedenis van de formule 1 wagen?

De mooiste surfstranden, de mooiste surf babes

Waar vindt je de mooiste surfstranden en de mooiste surf babes?

Magic Senna

De rechtervoet van God. Het verhaal van een wereldkampioen.

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Sportverslaving: Als sporten ongezond wordt

Dwangmatig/verslavend sporten.

Teemu Tainio

Teemu Tainio is een Fin geboren op 27 november 1979 in de Finse stad Tornio. Tainio is een allround middenvelder, hij kan op meerdere posites prima uit de voeten.

Snel in Shape met de Ab Doer Twist

Met de ab doer twist kun je je lichaam in je eigen huis sterker maken. Het is een gemakkelijk, snel en effectief apparaat.

Hoe wordt je een wereldberoemde voetballer?

Lees hier hoe een gewone Nederlandse jongen bij toeval een wereldberoemde voetballer wordt.

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

‘Bewegingsarmoede’ kost meer dan sportblessures

Beach Yoga, Bikram Yoga op het strand.

Naast de traditionele Hatha Yoga en Power Yoga is er nu ook Bikram Yoga op het strand, ook wel Beach Yoga genoemd.

'Tist', Poul Nielsen

Amateurvoetballer die 52 keer scoorde in 38 interlands voor Denemarken.

Fitness tips

Fitness is leuker als je je focust op wat je wilt bereiken en welke apparaten je daarvoor kunt gebruiken. Met tegenzin op de loopband lopen, helpt niet.

Tips bij de aanschaf van loopschoenen

Waar moet u op letten wanneer u nieuwe loopschoenen gaat kopen?

De theorie van Janda

Het principe van Janda legt uit welke spieren we moeten verkorten en welke verlengen om een goede lichaamshouding te bekomen en blessures te voorkomen.

Bowlen als sport.

Bowlen niet alleen als uitje, maar ook als sport!

Officials bij zwemwedstrijden

Bij zwemwedstrijden lopen altijd veel mensen rond het bad. Heb je je wel eens afgevraagd welke functie zij hebben?

Kim Clijsters

De carrière van de grootste tennister uit de lage landen