Wie hoort er in de spits bij Oranje?


Publicatie datum:

dit artikeltje gaat over wie er in de spits hoort bij het Nederlands elftal

Gesponsorde koppelingen

Pure afmaker of meevoetballende spits? Topscorer van Schalke 04 of topscorer van Arsenal? De grote Nederlander in Duitsland of de grote Nederlander in Engeland? The Hunter of Van Tastic? Is goalgetter Klaas-Jan Huntelaar of de betere voetballer Robin van Persie de ideale ‘nummer 9’  voor het Nederlands elftal? Het is een discussie die zelfs na het EK waarschijnlijk nog lang door zal gaan.

Als we kijken naar hoe deze heren in clubverband presteren, kunnen we alleen maar tevreden zijn over onze spitsen. Huntelaar heeft in de Duitse Bundesliga 15 keer gescoord in 17 wedstrijden dit seizoen waar Van Persie in 18 wedstrijden dit seizoen het net 16 keer wist te vinden. In de Duitse competitie heeft Klaas-Jan Huntelaar ook 2 assists op zijn naam wat neerkomt dat The Hunter bij 17 van de 38 doelpunten van Schalke 04 betrokken was dit seizoen. Van Persie daarentegen heeft behalve die 16 goals die hij heeft gemaakt ook 5 doelpunten voorbereid, dus is Van Persie bij meer dan de helft van de productie van Arsenal tot nu toe betrokken geweest. Van de 34 doelpunten die Arsenal dit seizoen heeft gemaakt is Van Persie bij 21 doelpunten betrokken. Hier heeft Van Persie dus een streepje voor op Huntelaar omdat Van Persie er meer in heeft liggen en aangezien het in de Engelse Premier League moeilijker te scoren is vanwege het fysieke spel dat daar gehanteerd wordt.

Kijken we naar hoe het mondiaal gaat bij deze jongens, dan zien we dat Huntelaar het tot nu toe beter doet dan Van Persie. In de Europa League heeft Huntelaar 6 goals gemaakt in tegenstelling tot Van Persie die er 3 in heeft liggen in de Champions League. Er moet ook gemeld worden dat het in de Europa League makkelijker is om te scoren aangezien het feit dat er in de Europa League relatief mindere tegenstanders aan het toernooi deelnemen en het juist in de Champions League moeilijk is om te scoren vanwege de grote clubs die eraan deelnemen. Kijken we naar vorig seizoen, toen zowel Schalke 04 als Arsenal aan de Champions league deelnamen, dan kunnen we concluderen dat van Persie in 3 wedstrijden 2 keer scoorde. Dat is evenveel als Huntelaar, maar Huntelaar had 8 wedstrijden nodig om tot die aantal te komen. Dus statisch gezien heeft Van Persie ook in Europa een pluspunt.

Nadat we hebben gezien hoe het in clubverband tussen deze spitsen gaat, schakelen we nu over tot het Nederlands elftal. Huntelaar heeft in 49 interlands maar liefst 30x gescoord en Van Persie heeft in 61 wedstrijden 25 goals gemaakt. Hieruit kun je alleen maar zeggen dat Huntelaar een veel betere gemiddelde dan Van Persie heeft. Alleen is het zo dat Van persie in de meeste wedstrijden voor het Nederlands elftal als vleugelspeler werd geposteerd en niet als spits. Maar Huntelaar begon in veel wedstrijden als wisselspeler en wist toch een heleboel te scoren. Dus kunnen we hieruit halen dat Huntelaar in de spits thuishoort in plaats van Van Persie. Maar het nadeel van Huntelaar, overigens zijn enige nadeel, is dat hij het tegen de grote clubs en landen het vaak laat afweten omdat het net boven zijn niveau ligt. Van Persie daarentegen weet zich wel raad tussen de sterke verdedigers van toplanden en topclubs. Zo had Van Persie totaal geen moeite tegen de topverdedigers uit Spanje tijdens de finale van het WK. Huntelaar had juist moeite met Per Mertesacker toen Nederland tegen de Duitsers oefende terwijl Mertesacker een beperkte verdediger is.

Als we op het EK in Polen en Oekraïne aan het langste eind willen trekken door het winnen van het Europees Kampioenschap, dan zal dat waarschijnlijk alleen maar lukken met Robin Van Persie in de spits. Huntelaar is wel een dodelijke spits in de 16, maar doordat we in een hele lastige poule zitten en we een spits nodig hebben die zowel in als buiten de 16 bruikbaar is, dan hebben we meer aan een Van Persie dan aan een Huntelaar. Met zijn loopacties en techniek kan Van Persie alle verdedigers een moeilijke wedstrijd bezorgen en ook kan hij ruimte creëren voor onze andere topspelers zoals Arjen Robben en Wesley Sneijder. Huntelaar is een echte goalgetter en tovert bijna elk bal in een doelpunt. Maar doordat de ruimte op het aankomende EK beperkt zal zijn dan kan Huntelaar zijn klasse niet etaleren omdat het dan wat te hoog gegrepen is voor hem. Van Persie daarentegen kan zelf zijn ruimtes creëren waardoor hij niet afhankelijk van de aanvoer hoeft te zijn.

Het blijft een discussie  die lang zal voortduren, maar willen we echt voor de tweede keer in de historie de beste van Europa zijn voor de komende 4 jaar, dan kan dat alleen met de spits die totaal geen last heeft van het hoge niveau dat tegenwoordig wordt gespeeld. Dus waarschijnlijk wordt het Van Persie die als de spits van Oranje zal fungeren. Huntelaar zal waarschijnlijk in elk ander land de nummer 1 spits zijn, maar als je de beste spits in Engeland voor je moet dulden, dan is dat helemaal zo erg nog niet.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Zumba verovert de wereld

Zumba verovert de wereld!

Bodypump

Een totale body workout voor alle spiergroepen

Fitness tips

Fitness is leuker als je je focust op wat je wilt bereiken en welke apparaten je daarvoor kunt gebruiken. Met tegenzin op de loopband lopen, helpt niet.

Sportsponsoring

Korte uitleg over sportsponsoring

Start to run, beginnen met hardlopen met je persoonlijke coach!

Lees hier hoe je binnen 20 weken 10 km kan hardlopen!

Bewegingen aanleren met actief leren

De theorie en de practijk van het actief leren. Hoe pak je dat het beste aan?

De geschiedenis van de formule 1 sport!

Wat is de geschiedenis van de formule 1 wagen?

Wel of geen Londen voor Miranda Boonstra

hoe 8 seconde de gemoederen binnen noc en de knau flink bezig houden

Parachutespringen

Parachutespringen, de basis, waar en op wat voor manier?

Blade runner: Oscar Pistorius

Haalt blade runner voordeel uit zijn protheses

Krav Maga - De Israelische zelfverdedigingssport

Krav Maga uitleg wat de sport inhoud

Wie hoort er in de spits bij Oranje?

dit artikeltje gaat over wie er in de spits hoort bij het Nederlands elftal

Is Financial Fair Play de toekomst van voetbal?

Gaan clubs zoals Barcelona en Chelsea echt de regerende hand van de UEFA voelen?

Tour de france

Het geheim van de gele trui.

Plezier voor twee met stijldansen

Stijldansen is plezier voor twee. Wat is stijldansen?

Poweryoga

Poweryoga, een fantastische manier om een sterk en gezond lichaam te krijgen (en te houden)

De Roparun

Wat is de Roparun? Informatie over de wedstrijd en goede doelen die door Stichting de Roparun gesteund worden.

Sportvoeding

Wat is sportvoeding juist en waaruit bestaat deze zoal?

Iedereen kan top coach worden met het Barcelona systeem.

Met voetbal win je alleen als team, één speler is nooit bepalend.

De twinkeling in de ogen van Peter

De twinkeling in de ogen van Peter. Ajax - Manchester City door de ogen van een 12-jarige.

Rugby

Rugby is een leuke cantact sport voor grote, kleine, dikke, dunne, dames en heren.

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

Hatha Yoga is sport, maar veel meer dan dat!

Hatha-yoga maakt niet alleen het lichaam soepel en sterk, maar brengt vooral evenwicht tussen lichaam en geest.�

Wat eet ik na een training?

Als je de juiste voedingsstoffen eet, helpt het je ook om vet te verliezen.

Pentjak Silat, een oosterse vechtkunst

Pentjak Silat, oosterse vechtkunst waarbij geestelijke ontwikkeling, ontspanning, snelheid en soepelheid en kracht centraal staan. Pentjak Silat wordt ook wel Pencak Silat genoemd.