Wie hoort er in de spits bij Oranje?


Publicatie datum:

dit artikeltje gaat over wie er in de spits hoort bij het Nederlands elftal

Gesponsorde koppelingen

Pure afmaker of meevoetballende spits? Topscorer van Schalke 04 of topscorer van Arsenal? De grote Nederlander in Duitsland of de grote Nederlander in Engeland? The Hunter of Van Tastic? Is goalgetter Klaas-Jan Huntelaar of de betere voetballer Robin van Persie de ideale ‘nummer 9’  voor het Nederlands elftal? Het is een discussie die zelfs na het EK waarschijnlijk nog lang door zal gaan.

Als we kijken naar hoe deze heren in clubverband presteren, kunnen we alleen maar tevreden zijn over onze spitsen. Huntelaar heeft in de Duitse Bundesliga 15 keer gescoord in 17 wedstrijden dit seizoen waar Van Persie in 18 wedstrijden dit seizoen het net 16 keer wist te vinden. In de Duitse competitie heeft Klaas-Jan Huntelaar ook 2 assists op zijn naam wat neerkomt dat The Hunter bij 17 van de 38 doelpunten van Schalke 04 betrokken was dit seizoen. Van Persie daarentegen heeft behalve die 16 goals die hij heeft gemaakt ook 5 doelpunten voorbereid, dus is Van Persie bij meer dan de helft van de productie van Arsenal tot nu toe betrokken geweest. Van de 34 doelpunten die Arsenal dit seizoen heeft gemaakt is Van Persie bij 21 doelpunten betrokken. Hier heeft Van Persie dus een streepje voor op Huntelaar omdat Van Persie er meer in heeft liggen en aangezien het in de Engelse Premier League moeilijker te scoren is vanwege het fysieke spel dat daar gehanteerd wordt.

Kijken we naar hoe het mondiaal gaat bij deze jongens, dan zien we dat Huntelaar het tot nu toe beter doet dan Van Persie. In de Europa League heeft Huntelaar 6 goals gemaakt in tegenstelling tot Van Persie die er 3 in heeft liggen in de Champions League. Er moet ook gemeld worden dat het in de Europa League makkelijker is om te scoren aangezien het feit dat er in de Europa League relatief mindere tegenstanders aan het toernooi deelnemen en het juist in de Champions League moeilijk is om te scoren vanwege de grote clubs die eraan deelnemen. Kijken we naar vorig seizoen, toen zowel Schalke 04 als Arsenal aan de Champions league deelnamen, dan kunnen we concluderen dat van Persie in 3 wedstrijden 2 keer scoorde. Dat is evenveel als Huntelaar, maar Huntelaar had 8 wedstrijden nodig om tot die aantal te komen. Dus statisch gezien heeft Van Persie ook in Europa een pluspunt.

Nadat we hebben gezien hoe het in clubverband tussen deze spitsen gaat, schakelen we nu over tot het Nederlands elftal. Huntelaar heeft in 49 interlands maar liefst 30x gescoord en Van Persie heeft in 61 wedstrijden 25 goals gemaakt. Hieruit kun je alleen maar zeggen dat Huntelaar een veel betere gemiddelde dan Van Persie heeft. Alleen is het zo dat Van persie in de meeste wedstrijden voor het Nederlands elftal als vleugelspeler werd geposteerd en niet als spits. Maar Huntelaar begon in veel wedstrijden als wisselspeler en wist toch een heleboel te scoren. Dus kunnen we hieruit halen dat Huntelaar in de spits thuishoort in plaats van Van Persie. Maar het nadeel van Huntelaar, overigens zijn enige nadeel, is dat hij het tegen de grote clubs en landen het vaak laat afweten omdat het net boven zijn niveau ligt. Van Persie daarentegen weet zich wel raad tussen de sterke verdedigers van toplanden en topclubs. Zo had Van Persie totaal geen moeite tegen de topverdedigers uit Spanje tijdens de finale van het WK. Huntelaar had juist moeite met Per Mertesacker toen Nederland tegen de Duitsers oefende terwijl Mertesacker een beperkte verdediger is.

Als we op het EK in Polen en Oekraïne aan het langste eind willen trekken door het winnen van het Europees Kampioenschap, dan zal dat waarschijnlijk alleen maar lukken met Robin Van Persie in de spits. Huntelaar is wel een dodelijke spits in de 16, maar doordat we in een hele lastige poule zitten en we een spits nodig hebben die zowel in als buiten de 16 bruikbaar is, dan hebben we meer aan een Van Persie dan aan een Huntelaar. Met zijn loopacties en techniek kan Van Persie alle verdedigers een moeilijke wedstrijd bezorgen en ook kan hij ruimte creëren voor onze andere topspelers zoals Arjen Robben en Wesley Sneijder. Huntelaar is een echte goalgetter en tovert bijna elk bal in een doelpunt. Maar doordat de ruimte op het aankomende EK beperkt zal zijn dan kan Huntelaar zijn klasse niet etaleren omdat het dan wat te hoog gegrepen is voor hem. Van Persie daarentegen kan zelf zijn ruimtes creëren waardoor hij niet afhankelijk van de aanvoer hoeft te zijn.

Het blijft een discussie  die lang zal voortduren, maar willen we echt voor de tweede keer in de historie de beste van Europa zijn voor de komende 4 jaar, dan kan dat alleen met de spits die totaal geen last heeft van het hoge niveau dat tegenwoordig wordt gespeeld. Dus waarschijnlijk wordt het Van Persie die als de spits van Oranje zal fungeren. Huntelaar zal waarschijnlijk in elk ander land de nummer 1 spits zijn, maar als je de beste spits in Engeland voor je moet dulden, dan is dat helemaal zo erg nog niet.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

play-offs van de Jupiler league

De play-offs van de jupiler pro league staan weer in het verschiet? Hoe zit het nu eigenlijk met deze play-offs?

Voor de beginnende bodybuilder

Handige gids voor de beginnende bodybuilder met een kort overzicht van de belangrijkste aspecten van het bodybuilden.

Het juiste onthakingsgereedschap

Hoe kan ik veilig een snoek onthaken?

Fair play geliefd?

Fair play geliefd of liever niet?

Beach Yoga, Bikram Yoga op het strand.

Naast de traditionele Hatha Yoga en Power Yoga is er nu ook Bikram Yoga op het strand, ook wel Beach Yoga genoemd.

Dopinggebruik in de topsport moet niet gelegaliseerd worden

Er wordt tegenwoordig steeds vaker doping gebruikt in de topsport, maar dit verpest de sport en daarom moet doping niet gelegaliseerd worden.

Sportsponsoring

Korte uitleg over sportsponsoring

Is Financial Fair Play de toekomst van voetbal?

Gaan clubs zoals Barcelona en Chelsea echt de regerende hand van de UEFA voelen?

Gratis eredivisie voetbal kijken op de televisiezender Fox

Op verzoek van velen komt de televisiezender Fox gratis in de plaats van 13th Street.

Fit voor de zomer!

Het goede weer komt er weer aan... Tijd voor een goede conditie en een platte buik!

Hoe wordt je een wereldberoemde voetballer?

Lees hier hoe een gewone Nederlandse jongen bij toeval een wereldberoemde voetballer wordt.

Franck Ribery/Scarface raakt slaags met Arjen Robben.

Hoe zal de rematch tussen Yushin Okami en Anderson Silva verlopen?

Een analyse over hoe de rematch tussen Okami en A.Silva zal verlopen.

Hoe vang je een karper, Hoe vang je een grote karper

In Nederland wemelt het van de grote karpers, lees hier hoe je die vangen kunt.

Sportvoeding

Wat is sportvoeding juist en waaruit bestaat deze zoal?

Nordic Walking

Nordic Walking, lopen met stokken.

De kunst van het aanslaan.

Hoe een vis aanslaan?

Oudste professionele voetbalclub

Een artikel over de oudste nog actieve voetbalclubs in Europa

Legendary Dixie

De man die net zo hard kopte als anderen schoten, en er 60 in een seizoen inlegde. Een legende die zijn laatste zucht uitblies in zijn geliefde stadion.

Iedereen kan top coach worden met het Barcelona systeem.

Met voetbal win je alleen als team, één speler is nooit bepalend.

De Olympische Spelen spreekbeurt, De Olympische Spelen werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Olympische Spelen.

Bondscoach zijn

Blij dat ik geen bondscoach ben want wanneer doe je het goed?

Viktor Onopko, Russich record-international

De carriére van Viktor Onopko, verdediger van Rusland.

Krav Maga - De Israelische zelfverdedigingssport

Krav Maga uitleg wat de sport inhoud

Tour de france

Het geheim van de gele trui.