Chinese Muur spreekbeurt


Publicatie datum:

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Chinese Muur (ook wel de grote muur genoemd).

Gesponsorde koppelingen

De Chinese muur of zoals de Chinezen hem zelf noemen de “Chángchéng” (Grote muur). De Chinese muur loopt vanaf de zee in de zo goed als omsloten Bo Hai, bij Shanhaiguan in de oostelijke provincie Hebei met een groot fort, van daaruit loopt de Chinese Muur dwars door heel China tot aan Jiayuguan in de Gobiwoestijn, in de westelijke provincie Gansu. Er zijn ook een aantal grote stukken muur gebouwd op enige afstand buiten de echte Chinese Muur. Dit werd gedaan om de vijand te misleiden. In de Chinese Muur zitten tientallen poorten. De meest oostelijke poort is Shanhaiguan aan de grens met het Bohai-rijk, de meest westelijke poort is Jiayuguan. Deze twee grote poorten aan de oost- en westzijde gelden als officieel begin- en eindpunt. Deze twee grote poorten dateren beide uit de Ming-dynastie en zijn tegenwoordig belangrijke toeristische bezienswaardigheden.

Chinese Muur spreekbeurt, Chinese Muur werkstuk

Chinese Muur spreekbeurt, Chinese Muur werkstuk

Ontstaan van de chinese muur:
Met de bouw van het eerste stuk van Chinese muur is begonnen rond 200 voor Christus in opdracht van de Chinese keizer Qin Shi Huangdi. Keizer Qin Shi Huangdi besloot hiertoe na een lange periode van oorlogen om zijn rijk te beschermen tegen de vele rondtrekkende invasie legers uit de noordelijke streken van Azië. De eerste delen van dit, wereld beroemde, Chinese verdedigingsbouwwerk werden gemaakt van aangestampte klei. Deze eerste delen van de Chinese muur leken nog niet echt op een muur maar waren meer een soort verdedigingswallen opgetrokken uit leem en aarde.  Na een aantal jaren begon men echter stenen te gebruiken. Eerst werden er wachttorens gebouwd van steen en later werden de tussenliggende aarde verdedigingswallen ook vervangen door een brede stenen muur. De te bouwen Chinese muur ging dwars door onherbergzame gebieden en er kwamen daarom tijdens de bouw duizenden van de half miljoen arbeiders die gedurende die tijd aan de Chinese muur werkten om.

Chinese Muur spreekbeurt, Chinese Muur werkstuk

Afmetingen van de chinese muur:
De Chinese muur is geen aaneengesloten bouwwerk meer maar als de weggevallen delen worden meegeteld bij de totale lengte is de totale lengte ongeveer 8500 kilometer. Om je een idee te geven hoe ontzettend lang de Chinese Muur is kun je de lengte van de Chinese Muur vergelijken met de afstand van Nederland tot aan de meest westelijke grens van China. De gemiddelde hoogte van de Chinese Muur is zo’n 7 à 8 meter, de gemiddelde dikte aan de basis is 6,5 meter en bovenaan gemiddeld 5 meter. Gemiddeld om de 6,5 kliometer stonden totaal zo’n 1300 wachttorens waar vroeger meer dan een miljoen bewakers het land bewaakten.

Chinese Muur spreekbeurt, Chinese Muur werkstuk

De chinese muur vanuit de ruimte:
Iedereen heeft het waarschijnlijk wel eens gehoord. De Chinese Muur is het enige bouwwerk dat te zien zou zijn vanaf de maan. Dit blijkt echter een hardnekkig misverstand te zijn. Ondanks zijn totale lengte van zo’n 8500 kilometer is zijn breedte van gemiddeld 6 meter te smal om vanaf de maan de Chinese Muur te kunnen waarnemen. De enige astronaut die het gelukt is om vanuit de ruimte een foto van de Chinese Muur te maken was de Amerikaanse astronaut Leroy Chiao. In 2005 leverde Leroy Chiao met een aantal foto’s genomen vanuit het ruimtestation ISS het bewijs dat de Chinese Muur vanuit de ruimte te zien is. De afstand van de maan tot de aarde  is echter nog 1000 keer groter en Buzz Alding, de tweede mens die op de maan is geweest, verklaarde in een lezing op de T.U. in delft dat je de verschillende continenten, gezien vanaf de maan, nauwelijks van elkaar kunt onderscheiden en dat de Chinese Muur dus absoluut niet te zien is vanaf de maan.

Chinese Muur spreekbeurt, Chinese Muur werkstuk

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie verslagen-scripties

Logistiek in de zorg

Wat kan logistiek voor de zorg betekenen?

Doel van een tekst, hoe bouw je een tekst op.

Hoe bouw je een tekst op en wat is het doel ervan?

Instellingen van het Europees recht

Een korte samenvatting van de instellingen van het Europees recht

Vaccinatie wel altijd zo goed?

In het nieuwsblad van België stond een artikel over de opkomst van bof. Dit gaat mogelijk om een gemuteerde soort van de bof.

Beschrijvende observatie

Een korte uitleg van de werking van een beschrijvende observatie.

Het belang van handel, markt en geld in het oude Griekenland

in dit artikel wordt besproken welke rollen handel, markt en geld hadden in het oude Griekenland

De rol van Berlijn in de koude oorlog

Uitleg over de rol van Berlijn in de koude oorlog

De intrinsiek sociale groep

Dit artikel is een samenvatting van het stuk over de intrinstiek sociale groep uit het boek cultuur en lichaam van Voestermans en Verheggen

Genoeg van de economie

Heeft nederland genoeg van de economie?

Ischa Meijer - De Interviewer

Leesverslag van het boek De Interviewer, van Ischa Meijer

Literatuur

verslag over litratuur

Wat is de relatie tussen politiek en economie in de Romeinse Republiek?

In dit artikel wordt de samenhang tussen politiek en economie in de Romeinse Republiek beschreven

Boekverslag - Vuil spel: Het systeem Armstrong

Schrijver: Pierre Ballester en David Walsh Titel: Vuil spel: Het systeem Armstrong Uitgever: No Monkey Business Aantal pagina’s: 250

Het verschil tussen ruimtelijke dimensies en een tijdsdimensie

Uitgelegd wordt waarom dimensies in ruimte en tijd van een andere soort zijn.

Anne Frank

Hier een boekverslag van Anne Frank. Van Havo 4, met mijn mening erbij.

Volkenrecht - Genocide in Bosnië

Genocide in Bosnië wat 200.000 mensen het leven heeft gekost

Globalisering in het wereld voedsel vraagstuk.

Hoe komen sommige producten hier? Waar komen ze weg, en waarom daar?

Controleleer - Accountantscontrolerisico - een inleiding

Een korte samenvatting van de begrippen bij het accountantscontrolerisico.

Analyse Herfstlied

Analyse Herfstlied

De geschiedenis van de Nederlandse literatuur

Overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandse literatuur vanaf de zestiende eeuw

Akra en Dyodyo

Akra en Dyodyo zijn Geestelijke leiders van de Mens.

Samenvatting onderzoek

Onderzoeken doe je niet vanuit het niets, je maakt eerst een plan. Er zijn verschillende soorten typeringen voor onderzoek.

Voor een crimineel geen cent te veel

Leefbaar Rotterdam heeft het volgende opgenomen in hun verkiezingsprogramma: ouders die hun kinderen zo verwaarlozen, dat zij in de criminaliteit belanden, krijgen geen kinderbijslag. Maar schieten we hier iets mee op?

Het leven van Max Beckmann

De veiligheidsraad - volkenrecht

Een beschrijving over de veiligheidsraad.