Boekverslag - Vuil spel: Het systeem Armstrong


Publicatie datum:

Schrijver: Pierre Ballester en David Walsh Titel: Vuil spel: Het systeem Armstrong Uitgever: No Monkey Business Aantal pagina’s: 250

Gesponsorde koppelingen

In Het Systeem Armstrong trachten Ballester en Walsh de lezer in te laten zien dat Armstrong zijn resultaten manipuleerde en zo een record op zijn naam schreef en een rookgordijn optrok om dit te verbergen. Ook zou Armstrong Livestrong misbruiken door er een commerciële zaak van te maken waar hij winst uit haalt en het fonds gebruikt als politieke opstap.

De twee schrijvers proberen het dopinggebruik van Armstrong te bewijzen aan de hand van getuigenissen van personen die leefden in de directe nabijheid van Armstrong toen hij deze middelen gebruikte of het toegaf dat hij ze gebruikt had. Niet alleen door middel van getuigenissen maar ook door hypotheses die de schrijvers zelf hebben opgesteld, zoals dat iemand na het hebben van kanker onmogelijk nog kan presteren op hoog niveau zonder verboden middelen te nemen.

 

Volgens Walsh en Ballester zou Armstrong niet enkel gesteund zijn door zijn eigen ploeg in het verbergen van zijn dopinggebruik, maar ook het UCI en personen met een hoge aanzienlijkheid. Zo zou het UCI een oogje hebben dichtgeknepen toen Armstrong positief had getest op corticoïden nadat ze hier een geldsom voor gekregen hadden. Armstrong zou ook een goede band gehad hebben met Sarkozy die naar zeggen ervoor zorgde dat Armstrong niet werd aangeklaagd.

 

Dat Armstrong geld sloeg uit zijn fonds voor de strijd tegen kanker blijkt door cijfermateriaal en interviews die met Armstrong zelf zijn afgenomen. Hij mocht presentaties houden over zijn strijd tegen kanker doordat Livestrong zoveel lof genoot. Om Armstrong een presentatie te laten houden moest men 200.000 dollar neertellen die hij niet eens doneerde aan zijn eigen fonds tegen kanker, hij stopte het geld in eigen zak.

 

Ballester en Walsh beweren dat Livestrong niet enkel diende als inkomstenbron maar dat Armstrong het gebruikte om makkelijker te infiltreren in politieke kringen. Zo heeft hij goede contacten met voormalige presidenten van de VS, opmerkelijk zou zijn dat hij er steeds voor zorgt dat hij geen vijanden maakt, hij maakt bijvoorbeeld geen keuze tussen democraten en republikeinen om te voorkomen dat hij in diskrediet zou staan bij personen die hem kunnen dwarsbomen.

 

Het boek is vaak niet enkel een smet op zijn wielercarrière maar ook op zijn persoon. Het boek staat vol citaten van Armstrong zelf en veel negatieve citaten van andere bekende personen. Zo zou Armstrong volgens The Guardian op het feit dat je moet uitgenodigd worden voor de Tour de France gereageerd hebben :“ Als ik de Tour wil rijden, dan rijd ik hem!” De meest persoonlijke reactie in heel het boek is die van Kimmage, hij zei:” De kanker van de sport, dat is hijzelf!”

 

Met Het Systeem Armstrong concluderen Walsh en Ballester dat Lance Armstrong niet de uitzondering op de regel was, net zoals vele andere helden in het wielrennen nam ook hij epo. Het enige verschil zou zijn dat Armstrong gespaard werd omdat moest het uitkomen dat deze held geen cleane renner was, dit een zwarte streep zou zijn door het imago van de wielersport.

De geldsommen die hij doneerde in het teken van liefdadigheid of als steun voor een organisatie leken vaak zeer verdacht op zwijggeld, hij gaf immers steeds geld aan personen die over gevoelige informatie van hem beschikken.

 

Het boek bestaat grotendeels uit getuigenissen, er zijn dus zelden dialogen en als die er al zijn, zijn ze er in de vorm van interviews. Maar in deze vorm van literatuur lijkt het ook bijna onmogelijk voortdurend te werken met dialogen.

 

Lance nam steeds personen in vertrouwen en dus wisten er velen over zijn dopinggebruik, maar hij liet die mensen even snel weer vallen en nam gewoon andere mensen als vertrouwenspersoon. Op deze manier verwerf je natuurlijk een hele groep mensen die ervan afweten en geen positief beeld meer hebben omdat ze zijn afgedankt.

 

Vaak wordt geld belangrijker dan de eerlijkheid, winnen is dan nog het enige dat telt zodat men het prijzengeld kan binnenhalen en nieuwe sponsors verwerven.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie verslagen-scripties

Literatuur

verslag over litratuur

Wie was Giacomo Casanova?

een uitgebreid verslag over de historische figuur Giacomo Casanova en zijn leven.

De relatie tussen hechtingsstijlen en borderline persoonlijkheidsstoornis

Dit artikel onderzoekt hoe hechting in de kindertijd gerelateerd is aan de ontwikkeling van borderline persoonlijkheidsstoornis.

Verstand van Vechten

Het artikel onderzoekt het belang van de ontwikkeling van de intelligentietest voor amerikaanse rekruten voor de Eerste Wereldoorlog op de psychologie als wetenschap

Volkenrecht - Democratische republiek Congo en Uganda

Het arrest over de zaak die Congo tegen Uganda spande aan het Hof

Werkstuk over Loverboys

Een werkstuk over loverboys. Hoofdvraag, deelvragen en conclusie. 5 Atheneum

Van traditionele naar moderne opvoeding.

Aan de hand van de boeken van LeVine en Stearns wordt de verandering van traditionele naar moderne opvoeding beschreven en verklaard.

Democratie in Athene

Hoe democratisch was de polis Athene?

Kwalitatieve observaties

In dit artikel wordt de kwalitatieve observatie beschreven.

Visie op goed spellingsonderwijs

In dit artikel geef ik aan wat mijn visie op goed spellingsonderwijs is a.d.h.v. verscheidende artikelen.

Sekseverschillen verklaren

Verschillende theorieën proberen sekseverschillen te verklaren.

Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme en het verschoningsrecht van advocaten

Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme en het verschoningsrecht van advocaten

Wit licht - een filmverslag

Een zeer uitgebreid verslag over de film 'Wit Licht'

50 tinten grijs

Onweerstaanbaar en sensueel.

Uruzgan, een succes of niet?

Is het invallen van Afghanistan wel verstandig geweest. En had Nederland nou wel mee moeten doen? En wat hebben we nu eigenlijk bereikt in Uruzgan? Wat zijn precies de feiten? Dit zijn vragen die ik allemaal ga beantwoorden in mijn paper.

De rol van Berlijn in de koude oorlog

Uitleg over de rol van Berlijn in de koude oorlog

Polymerase Chain Reaction (PCR)

Wat is een Polymerase Chain Reaction (PCR)?

Betoog wietpas

Een betoog over de wietpas. Stelling: tegen de wietpas.

Doel van een tekst, hoe bouw je een tekst op.

Hoe bouw je een tekst op en wat is het doel ervan?

De passievrucht - Karel Glastra van Loon

De Passievrucht, een meeslepend verhaal over liefde en familiedrama.

Instellingen van het Europees recht

Een korte samenvatting van de instellingen van het Europees recht

De geschiedenis van klassiek ballet

De ontwikkeling van klassiek ballet van toen tot nu

Samenvatting onderzoek

Onderzoeken doe je niet vanuit het niets, je maakt eerst een plan. Er zijn verschillende soorten typeringen voor onderzoek.

Romney en Steinbart - Accounting Information Systems - Hoofdstuk 7 samenvatting

Dit artikel is een samenvatting van hoofdstuk 7 van het boek Accounting Information Systems van Romny en Steinbart.

Historisch overzicht en ontwikkelingen van het Europees recht

Een kort Historisch overzicht en ontwikkelingen van het Europees recht van de afgelopen 50 jaar