Boekverslag - Vuil spel: Het systeem Armstrong


Publicatie datum:

Schrijver: Pierre Ballester en David Walsh Titel: Vuil spel: Het systeem Armstrong Uitgever: No Monkey Business Aantal pagina’s: 250

Gesponsorde koppelingen

In Het Systeem Armstrong trachten Ballester en Walsh de lezer in te laten zien dat Armstrong zijn resultaten manipuleerde en zo een record op zijn naam schreef en een rookgordijn optrok om dit te verbergen. Ook zou Armstrong Livestrong misbruiken door er een commerciële zaak van te maken waar hij winst uit haalt en het fonds gebruikt als politieke opstap.

De twee schrijvers proberen het dopinggebruik van Armstrong te bewijzen aan de hand van getuigenissen van personen die leefden in de directe nabijheid van Armstrong toen hij deze middelen gebruikte of het toegaf dat hij ze gebruikt had. Niet alleen door middel van getuigenissen maar ook door hypotheses die de schrijvers zelf hebben opgesteld, zoals dat iemand na het hebben van kanker onmogelijk nog kan presteren op hoog niveau zonder verboden middelen te nemen.

 

Volgens Walsh en Ballester zou Armstrong niet enkel gesteund zijn door zijn eigen ploeg in het verbergen van zijn dopinggebruik, maar ook het UCI en personen met een hoge aanzienlijkheid. Zo zou het UCI een oogje hebben dichtgeknepen toen Armstrong positief had getest op corticoïden nadat ze hier een geldsom voor gekregen hadden. Armstrong zou ook een goede band gehad hebben met Sarkozy die naar zeggen ervoor zorgde dat Armstrong niet werd aangeklaagd.

 

Dat Armstrong geld sloeg uit zijn fonds voor de strijd tegen kanker blijkt door cijfermateriaal en interviews die met Armstrong zelf zijn afgenomen. Hij mocht presentaties houden over zijn strijd tegen kanker doordat Livestrong zoveel lof genoot. Om Armstrong een presentatie te laten houden moest men 200.000 dollar neertellen die hij niet eens doneerde aan zijn eigen fonds tegen kanker, hij stopte het geld in eigen zak.

 

Ballester en Walsh beweren dat Livestrong niet enkel diende als inkomstenbron maar dat Armstrong het gebruikte om makkelijker te infiltreren in politieke kringen. Zo heeft hij goede contacten met voormalige presidenten van de VS, opmerkelijk zou zijn dat hij er steeds voor zorgt dat hij geen vijanden maakt, hij maakt bijvoorbeeld geen keuze tussen democraten en republikeinen om te voorkomen dat hij in diskrediet zou staan bij personen die hem kunnen dwarsbomen.

 

Het boek is vaak niet enkel een smet op zijn wielercarrière maar ook op zijn persoon. Het boek staat vol citaten van Armstrong zelf en veel negatieve citaten van andere bekende personen. Zo zou Armstrong volgens The Guardian op het feit dat je moet uitgenodigd worden voor de Tour de France gereageerd hebben :“ Als ik de Tour wil rijden, dan rijd ik hem!” De meest persoonlijke reactie in heel het boek is die van Kimmage, hij zei:” De kanker van de sport, dat is hijzelf!”

 

Met Het Systeem Armstrong concluderen Walsh en Ballester dat Lance Armstrong niet de uitzondering op de regel was, net zoals vele andere helden in het wielrennen nam ook hij epo. Het enige verschil zou zijn dat Armstrong gespaard werd omdat moest het uitkomen dat deze held geen cleane renner was, dit een zwarte streep zou zijn door het imago van de wielersport.

De geldsommen die hij doneerde in het teken van liefdadigheid of als steun voor een organisatie leken vaak zeer verdacht op zwijggeld, hij gaf immers steeds geld aan personen die over gevoelige informatie van hem beschikken.

 

Het boek bestaat grotendeels uit getuigenissen, er zijn dus zelden dialogen en als die er al zijn, zijn ze er in de vorm van interviews. Maar in deze vorm van literatuur lijkt het ook bijna onmogelijk voortdurend te werken met dialogen.

 

Lance nam steeds personen in vertrouwen en dus wisten er velen over zijn dopinggebruik, maar hij liet die mensen even snel weer vallen en nam gewoon andere mensen als vertrouwenspersoon. Op deze manier verwerf je natuurlijk een hele groep mensen die ervan afweten en geen positief beeld meer hebben omdat ze zijn afgedankt.

 

Vaak wordt geld belangrijker dan de eerlijkheid, winnen is dan nog het enige dat telt zodat men het prijzengeld kan binnenhalen en nieuwe sponsors verwerven.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie verslagen-scripties

Stagebrief schrijven

Vind hier informatie hoe je een stagebrief kunt schrijven. Inleiding, middenstuk en slot.

Volkenrecht - Het Gabcikovo arrest

Het conflict over de bouw van een installatie complex op de Donau

Waarom Turkije niet mag toetreden als lid van de EU!

Gaan EU en Turkije samen? Turkije mag onder geen voorwaarde toetreden tot de EU

Afblijven

In dit boekverslag beschrijf ik zo een beetje alles wat in het boek voorkomt.

Aardrijkskunde - Wereld

Aardrijkskundige begrippen en uitleg.

De geschiedenis van klassiek ballet

De ontwikkeling van klassiek ballet van toen tot nu

Sekseverschillen verklaren

Verschillende theorieën proberen sekseverschillen te verklaren.

Een cultuur van onschatbare waarde(n) - Exotisme in de beeldende kunst van de romantici

Artikel over het groeiende exotisme in de Westerse kunst vanaf ongeveer 1870: de tijd van de Romantiek. Er wordt apart aandact besteed aan kunstwerken van Eugène Delacroix.

Moet de A4 worden doorgetrokken van Delft naar Schiedam?

In dit werkstuk wordt bekeken of de A4 moet worden doorgetrokken van Delft naar Schiedam aan de hand van 3 deelvragen.

Boekverslag van Thuis in Europa van Raffaella Sarti

Geschiedenis van het dagelijks leven: trouwen, bruidsschatten, huizen met en zonder schoorsteen, kleding, koken, het wantrouwen naar het bad als gevolg van de pest, riolering of het gebrek daaraan, in het Europa van 1500 tot 1800.

Vrouwen praten te veel

Een artikel over de stelling 'vrouwen praten te veel', geschreven voor mijn studie.

Humanitaire interventie: Franse interventie in het Centraal Afrikaans keizerrijk (1979), Deel II

Bokassa, Centraal-Afrikaanse Republiek, Essay, Geschiedenis, Humanitaire Interventie

De pilarenstructuur van Basel II

Dit artikel gaat uitgebreid in op de kenmerken en achtergrond van de pilarenstructuur van het Basel II akkoord

Het leven van Max Beckmann

Van traditionele naar moderne opvoeding.

Aan de hand van de boeken van LeVine en Stearns wordt de verandering van traditionele naar moderne opvoeding beschreven en verklaard.

Welke elementen zijn kenmerkend in de poëzie van M. Vasalis?

De kenmerken in de poezie van M. Vasalis die haar gedichten zo gevoelig en mooi maken.

Humanitaire interventie: Franse interventie in het Centraal Afrikaans keizerrijk (1979), Deel III

Bokassa, Centraal-Afrikaanse Republiek, Essay, Geschiedenis, Humanitaire Interventie

Stadhouder Maurits van Nassau (1567-1625)

Levensbeschrijving van Maurits van Nassau

Boekverslag - Vuil spel: Het systeem Armstrong

Schrijver: Pierre Ballester en David Walsh Titel: Vuil spel: Het systeem Armstrong Uitgever: No Monkey Business Aantal pagina’s: 250

Taalverwerving - Theorieen

Het Nederlands Recht.

Een korte beschrijving van de verschillende rechten en rechtsbronnen.

Walton Kendall

Een korte beschrijving van de filosofie van Walton Kendall.

Boekverslag - Littekens

Schrijver: Patricia De Martelaere Titel: Littekens Uitgever: Meulenhof en Kritak Aantal pagina’s: 163

Lokale overheden en organisaties in opstand.

Een tegenreactie op de poging tot strafbaarstelling van illegaal verblijf.

Tennis

Werkstuk over tennis, zeer uitgebreid.