Anne Frank


Publicatie datum:

Hier een boekverslag van Anne Frank. Van Havo 4, met mijn mening erbij.

Gesponsorde koppelingen

1. Schrijver, titel, genre

 Anne Frank. Het Achterhuis, Bert Bakker, Amsterdam, 2008-48, 206 blz. (eerste druk 1991)

 Oorlogsroman en het is autobiografisch.

 

2. Keuze

 Dit boek heb ik gekozen omdat ik in 2009 samen met mijn ouders naar het Anne Frank Huis ben geweest. Ik weet nog dat ik dat heel erg indrukwekkend vond en omdat ik sowieso wel warmloop voor geschiedenis. Ik vind het altijd erg heftig hoe het vroeger is gegaan. Mijn ouders vonden het ook erg indrukwekkend en daarom hadden ze voor mij het boek gekocht. Dat heb ik meerdere malen gelezen en ik vind het nog steeds een mooi boek. Omdat het zo dichtbij haar staat en je als het ware in haar huid kunt kruipen. 

3. Samenvatting

Het boek gaat over een Duits joods meisje, Anne Frank. Ze leeft in de tijd van de tweede wereldoorlog, waar de joden worden vervolgd. Dit boek is Anne’ s dagboek, dus het is vanuit Anne’ s perspectief gezien.

Ze is met haar ouders en haar zus Margot naar Amsterdam gevlucht. Op haar 13e verjaardag krijgt ze het dagboek cadeau. Ze schrijft hierin haar belevenissen in de vorm brieven naar haar denkbeeldige vriendin Kitty.

Ze gaat in de eerste weken nog naar het joods Lyceum in Amsterdam. Maar daarna begint de onderduik periode. Ze gaan naar het Achterhuis, dat zit in het kantoorgebouw van Otto Frank, Anne’ s vader. Door een boekenkast werden ze afgesloten van de buitenwereld. Het werk in het kantoor ging gewoon door, dus de onderduikers moesten overdag heel stil zijn.

Er komen nog meer onderduikers bij, waaronder de familie Van Daan en de tandarts Albert Dussel. Anne die het goed kan vinden met de zoon van de familie Van Daan, wordt verliefd op hem. Hij ook op haar.

Op 4 augustus 1944 vallen de Duitsers het pand binnen. Het Achterhuis wordt ontdekt en alle bewoners worden gearresteerd. Zij worden via Westerbork naar Auschwitz gebracht en Anne en Margot worden naar Bergen-Belsen overgebracht. Twee maanden voor de bevrijding van dat kamp, sterven ze allebei aan tyfus. Van Anne’ s gezin overleefde alleen Otto Frank de concentratiekampen.

Bron: Anne Frank- Het Achterhuis, www.annefrank.nl

 

4. Thematiek

Het hele thema van dit boek is oorlog. Dit heb ik zo gekozen, omdat Anne’ s verhaal zich in de tweede wereldoorlog afspeelt. Haar leven verandert drastisch door de oorlog, ze moet ineens samen met haar ouders en zus naar Nederland verhuizen. En onderduiken, om zich te verstoppen voor de Duitsers.

 

5. Titelverklaring

De titel van het boek is Het Achterhuis. Samen met haar familie en andere onderduikers zat Anne ondergedoken in het kantoorgebouw van Otto Frank, aan de achterzijde. Het ‘Achterhuis’, dus.

 

6. Beschrijving hoofdpersoon

De hoofdpersoon is Anne Frank. Wanneer ze het dagboek krijgt is ze dertien, ze is zestien als ze sterft. Ze is een leuk, mooi, slim en populair meisje. Maar ze heeft het gevoel dat haar oudere zus Margot overal beter in is. Ze is opstandig en heeft een zeer uitgesproken mening. Ze schrijft in haar dagboek over de dingen die haar bezighouden. Zo vertelt ze over haar relaties met de andere onderduikers. Dat ze verliefd wordt op Peter, dat ze door de andere onderduikers wordt gezien als een vervelend kind en dat ze niet goed overweg kan met hen. Haar ontwikkeling van een klein meisje tot een jonge zelfstandige vrouw met een diepzinnig karakter, vormt een belangrijk onderdeel van het boek.

 

7. Beoordeling

Ik vond het een mooi geschreven, indrukwekkend, spannend en hartverscheurend boek.

Ik vond het boek indrukwekkend omdat de oorlog toch een vreselijk iets is geweest. Het is verschrikkelijk geweest en ik realiseer me nu nog meer hoe gelukkig en blij mag zijn dat ik zo vrij mijn gang kan gaan en dat het niet meer zoals toen is. De oorlog heeft zoveel in haar leven veranderd. Haar leven werd als het ware afgepakt. Ze kon niet meer vrij zijn. Ze zat opgesloten in een ruimte waar er bijna geen plaats voor haar persoonlijkheid en denken was.

Ik vond het boek ook spannend omdat ik steeds terwijl ik aan het lezen was zenuwachtig tikkend met mijn voeten zat, bijtend op mijn lippen, haastig verder lezend om te kijken of ze niet ontdekt worden, of het goed komt, of ze worden gepakt. Ik vond het spannend wanneer ze zo stil moesten zijn overdag en het idee dat het elk moment afgelopen kon zijn.

Ik vond het boek hartverscheurend omdat ze aan het einde van haar familie gescheiden werd en dat ze in het achterhuis vaak gedoe had met de anderen, het lijkt me ontzettend lastig om op te groeien terwijl je opgesloten zit. Het moet ook vreselijk zijn voor Otto, dat hij als enige de oorlog heeft overleefd.

Al met al vond ik het vooral een indrukwekkend boek, dit verhaal, van een jong joods meisje, vergeet je gewoon niet zomaar.

 

8. Informatie over de schrijver

Annelies Marie Frank is geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt am Main (Duitsland). In 1933 vlucht ze samen met haar joodse familie naar Amsterdam. Hitler is dan aan de macht in Duitsland. Haar vader, Otto, zet verschillende bedrijven op, maar wanneer Hitler ook in Nederland begint met de 'entjudung' van het bedrijfsleven, laat hij in 1941 Frank Kleiman de zaak overnemen. In 1942 besluit het gezin onder te duiken in het kantoorpand waar Otto werkte. Ze leven daar samen met een ander gezin en een tandarts in het achterhuis. Anne schrijft, om de tijd te doden, in haar dagboek. In 1944 worden ze ontdekt en gearresteerd door de Duitsers. Ze worden weggevoerd naar Duitsland, waar alleen Otto Frank het concentratiekamp overleeft. Hij krijgt na de bevrijding het dagboek van Anne in handen. Hij past enkele dingen aan en laat het aan een vriend lezen. Via via leest Jan Romein het dagboek en schrijft er een lovend artikel over in Het Parool. Dit heeft tot gevolg dat veel mensen belangstelling hebben voor he boek en in 1947 komt de eerste druk van Het achterhuis uit. Het wordt uiteindelijk vertaald in 60 talen en er worden in totaal bijna 16 miljoen exemplaren verkocht. Anne schrijft in haar boek dat ze journaliste en schrijfster wil worden en dat ze na de oorlog een boek wil uitbrengen met de titel 'Het achterhuis'.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie verslagen-scripties

Genoeg van de economie

Heeft nederland genoeg van de economie?

Volkenrecht - Genocide in Bosnië

Genocide in Bosnië wat 200.000 mensen het leven heeft gekost

Doel van een tekst, hoe bouw je een tekst op.

Hoe bouw je een tekst op en wat is het doel ervan?

Democratie in Athene

Hoe democratisch was de polis Athene?

Controleleer - Accountantscontrolerisico - een inleiding

Een korte samenvatting van de begrippen bij het accountantscontrolerisico.

Vrouwen praten te veel

Een artikel over de stelling 'vrouwen praten te veel', geschreven voor mijn studie.

Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme en het verschoningsrecht van advocaten

Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme en het verschoningsrecht van advocaten

Ischa Meijer - De Interviewer

Leesverslag van het boek De Interviewer, van Ischa Meijer

Walton Kendall

Een korte beschrijving van de filosofie van Walton Kendall.

De Amsterdamse handel rond 1550: Modern of Traditioneel?

Goede beschrijving van de Amsterdamse handel rond 1550

Welke elementen zijn kenmerkend in de poëzie van M. Vasalis?

De kenmerken in de poezie van M. Vasalis die haar gedichten zo gevoelig en mooi maken.

Beschrijvende observatie

Een korte uitleg van de werking van een beschrijvende observatie.

Chinese Muur spreekbeurt

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Chinese Muur (ook wel de grote muur genoemd).

De diepte in

een literatuur verslag over het vergroten van de duikdiepte van duikboten.

De geschiedenis van de Nederlandse literatuur

Overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandse literatuur vanaf de zestiende eeuw

The deer Hunter

Dit is een verslag van de film The deer Hunter

De geschiedenis van klassiek ballet

De ontwikkeling van klassiek ballet van toen tot nu

Boekverslag - Vuil spel: Het systeem Armstrong

Schrijver: Pierre Ballester en David Walsh Titel: Vuil spel: Het systeem Armstrong Uitgever: No Monkey Business Aantal pagina’s: 250

Wat is de relatie tussen politiek en economie in het Klassieke Athene?

In dit artikel wordt het verband tussen de politiek en economie in het Klassieke Athene besproken

Kwantitatieve Observaties

Een korte uitleg over kwantitatieve observatie

Kant: transcendentale benadering

een korte beschrijving van Kants transcendentale benadering en Het Genie.

Ontstaan van de Atheense Democratie, Deel I

Athene, Democratie, Hellas, Perzen, Griekenland, Fundamenten Westerse Geschiedenis

Het verschil tussen ruimtelijke dimensies en een tijdsdimensie

Uitgelegd wordt waarom dimensies in ruimte en tijd van een andere soort zijn.

Verstand van Vechten

Het artikel onderzoekt het belang van de ontwikkeling van de intelligentietest voor amerikaanse rekruten voor de Eerste Wereldoorlog op de psychologie als wetenschap

Sekseverschillen verklaren

Verschillende theorieën proberen sekseverschillen te verklaren.