Analyse Herfstlied


Publicatie datum:

Analyse Herfstlied

Gesponsorde koppelingen

Herfstlied is een mooi boek van Simone van der Vlugt. Voor school moest ik in VWO 5 hier een analyse van maken. Hieronder lees je de analyse.

Analyse Herfstlied

Thematiek

Het thema van het boek is obsessie en verlatingsangst.

De dader is duidelijk geobsedeerd door Nadine. Iedereen die iets te dicht in de buurt van Nadine komt, loopt de kans vermoord te worden. En ook wanneer Nadine op de kamer van de dader komt, vind ze heel foto's van zichzelf. Dit is ook een duidelijk teken van obsessie

De verlatingsangst blijkt uit dat de dader bang is door Nadine verlaten te worden, omdat deze vroeger ook vrij jong door de moeder verlaten was.

Personages

Nadine is de hoofdpersoon van het boek. Ze een 36 jaar en een journaliste bij het Leidsch Dagblad. Ze verzorgt daarvan de kunstpagina. Maar eigenlijk is haar droom om een beroemde schrijfster te worden.

In het boek wordt ze omschreven als een mooie vrouw. Ze heeft lang, glanzend bruin haar en hazelnootbruine ogen.

Marielle is de dochter van Nadine. Ze is 16 jaar en in de puberteit. Ze gaat lekker haar eigen gang, is eigenwijs, maar ook erg slim. Zij had namelijk al een tijdje iemand in gedachten wie de moorden gepleegd zou kunnen hebben, en later bleek ook dat ze gelijk had.

Eelco is de man die Nadine ontmoet via de schrijfcursus. Eelco is een uitgever en helpt Nadine om haar boek te publiceren. Later krijgen Eelco en Nadine een relatie. Eelco wordt omschreven als een knappe man, met donker haar, gebruinde huid en een goed gebouwd lichaam. 

Sigrid is een goede vriendin van Nadine. Ze doen van alles samen, zo gaan ze regelmatig shoppen of pakken een terrasje. Sigrid heeft nooit échte relaties gehad, maar meer one-nightstands. Hierin verschillen de vriendinnen wel erg, want voor Nadine heeft een kus al een diepere betekenis.

Joëlla is iemand die Nadine kent van het schrijfclubje. Ze is erg jaloers als Nadines boek wordt uitgegeven. Zij was daarvoor altijd de beste van het clubje. En maakt dan ook alleen maar vervelende opmerkingen over het boek van Nadine.

Tom is ook iemand die Nadine kent van het schrijfclubje. Met hem kan ze het beste opschieten. Hij is levendig en grappig en wordt later een beetje verliefd op Nadine.

Arnout is een collega en een goede vriend van Nadine. Hij is een verstandig man en heeft veel verstand van zaken. Hij heeft blond haar en heel lang.

Structuur

Het boek wordt voor het grootste gedeelte verteld in een personale vertelsituatie, uit de ogen van Nadine. Je komt zo veel te weten over haar gedachtes, acties en haar karakter. Van haar verleden kom je echter weinig te weten, want er wordt in deze stukken nauwelijks gebruik gemaakt van flashbacks. Maar het verhaal wordt verder gewoon chronologisch verteld

Enkele keren wordt dit verhaal over Nadine onderbroken door andere stukken in het boek. Deze stukken worden verteld uit de ogen van de dader, in het ik-perspectief. De dader vertelt hier het een en ander over zijn verleden en over z'n obsessie van Nadine. Wie deze persoon is wordt pas aan het eind van het verhaal duidelijk.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Er worden geen jaartallen of data gemaakt, maar doordat de personen sms'en en msn'en kun je opmaken dat het om deze tijd gaat.

Ruimte

Het grootste gedeelte van het boek speelt zich af in Leiden. Enkele gebeurtenissen spelen zich in Amsterdam. Zoals het boekenbal en de gesprekken met de uitgeverij, die Nadines boek willen gaan uitgeven.

 Taal

 Het verhaal is in een makkelijke en begrijpelijke stijl geschreven.

Titelverklaring

Eens in het verhaal komt Nadine een boom tegen waar een gedichtje op staat gekrast. Dit gedicht heet herfstlied. Ze vindt dit heel mooi. Maar verder in het boek komt dit niet meer voor.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie verslagen-scripties

Kant: transcendentale benadering

een korte beschrijving van Kants transcendentale benadering en Het Genie.

Referaat ex-criminelen

Loyaliteit als beleid

In dit artikel wordt gekeken naar de stelling: Het is een bedrijf (moreel) toegestaan om binnen het wettelijk kader onbeperkte toegang tot de gegevens van de consument te krijgen voor het gebruik van loyaliteitsprogramma�s. Dit wordt gedaan vanuit het oogpunt van de marketeer.

Wat is Psychologie

De basisprincipes in de psychologie, van waarneming tot motivatie.

Robin Hood

Een uitgebreid verslag over Robin Hood

Boekverslag van Thuis in Europa van Raffaella Sarti

Geschiedenis van het dagelijks leven: trouwen, bruidsschatten, huizen met en zonder schoorsteen, kleding, koken, het wantrouwen naar het bad als gevolg van de pest, riolering of het gebrek daaraan, in het Europa van 1500 tot 1800.

De mens als machine

Verslag voor wijsgerige vorming over de holistische kijk op de mens.

Volkenrecht; de rol van het internationaal gerechtshof

De rol van het internationaal gerechtshof.

Opstanden in Europa

Een korte beschrijving van de veertiende eeuwse opstanden in Europa.

Waarom Turkije niet mag toetreden als lid van de EU!

Gaan EU en Turkije samen? Turkije mag onder geen voorwaarde toetreden tot de EU

Needs worden gecreeerd

Er wordt in dit artikel ingegaan op de stelling: Needs of behoeften van consumenten worden gecreeerd. Dit wordt gedaan vanuit het oogpunt van de producent.

De passievrucht - Karel Glastra van Loon

De Passievrucht, een meeslepend verhaal over liefde en familiedrama.

Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme en het verschoningsrecht van advocaten

Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme en het verschoningsrecht van advocaten

De pilarenstructuur van Basel II

Dit artikel gaat uitgebreid in op de kenmerken en achtergrond van de pilarenstructuur van het Basel II akkoord

Chinese Muur spreekbeurt

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Chinese Muur (ook wel de grote muur genoemd).

De Amsterdamse handel rond 1550: Modern of Traditioneel?

Goede beschrijving van de Amsterdamse handel rond 1550

De Neus is vrij

Een artikel over de vrijlating van Willem Holleeder.

Rapporteren en verslagleggen

Wat zijn de algemene principes bij het rapporteren.

Volkenrecht - Het Nicaragua arrest deel 2

Het vervolg van: Volkenrecht - Het Nicaragua arrest

Ontwikkelingshulp moet stoppen

Ontwikkelingshulp geven we aan derde wereld landen opdat zij ook kans hebben om te groeien en een welvarend land te worden.

Wit licht - een filmverslag

Een zeer uitgebreid verslag over de film 'Wit Licht'

Vrouwen praten te veel

Een artikel over de stelling 'vrouwen praten te veel', geschreven voor mijn studie.

Sekseverschillen verklaren

Verschillende theorieën proberen sekseverschillen te verklaren.

Wat is de relatie tussen politiek en economie in de Romeinse Republiek?

In dit artikel wordt de samenhang tussen politiek en economie in de Romeinse Republiek beschreven

Uruzgan, een succes of niet?

Is het invallen van Afghanistan wel verstandig geweest. En had Nederland nou wel mee moeten doen? En wat hebben we nu eigenlijk bereikt in Uruzgan? Wat zijn precies de feiten? Dit zijn vragen die ik allemaal ga beantwoorden in mijn paper.