Analyse Herfstlied


Publicatie datum:

Analyse Herfstlied

Gesponsorde koppelingen

Herfstlied is een mooi boek van Simone van der Vlugt. Voor school moest ik in VWO 5 hier een analyse van maken. Hieronder lees je de analyse.

Gesponsorde koppelingen

Analyse Herfstlied

Thematiek

Het thema van het boek is obsessie en verlatingsangst.

De dader is duidelijk geobsedeerd door Nadine. Iedereen die iets te dicht in de buurt van Nadine komt, loopt de kans vermoord te worden. En ook wanneer Nadine op de kamer van de dader komt, vind ze heel foto's van zichzelf. Dit is ook een duidelijk teken van obsessie

De verlatingsangst blijkt uit dat de dader bang is door Nadine verlaten te worden, omdat deze vroeger ook vrij jong door de moeder verlaten was.

Personages

Nadine is de hoofdpersoon van het boek. Ze een 36 jaar en een journaliste bij het Leidsch Dagblad. Ze verzorgt daarvan de kunstpagina. Maar eigenlijk is haar droom om een beroemde schrijfster te worden.

In het boek wordt ze omschreven als een mooie vrouw. Ze heeft lang, glanzend bruin haar en hazelnootbruine ogen.

Marielle is de dochter van Nadine. Ze is 16 jaar en in de puberteit. Ze gaat lekker haar eigen gang, is eigenwijs, maar ook erg slim. Zij had namelijk al een tijdje iemand in gedachten wie de moorden gepleegd zou kunnen hebben, en later bleek ook dat ze gelijk had.

Eelco is de man die Nadine ontmoet via de schrijfcursus. Eelco is een uitgever en helpt Nadine om haar boek te publiceren. Later krijgen Eelco en Nadine een relatie. Eelco wordt omschreven als een knappe man, met donker haar, gebruinde huid en een goed gebouwd lichaam. 

Sigrid is een goede vriendin van Nadine. Ze doen van alles samen, zo gaan ze regelmatig shoppen of pakken een terrasje. Sigrid heeft nooit échte relaties gehad, maar meer one-nightstands. Hierin verschillen de vriendinnen wel erg, want voor Nadine heeft een kus al een diepere betekenis.

Joëlla is iemand die Nadine kent van het schrijfclubje. Ze is erg jaloers als Nadines boek wordt uitgegeven. Zij was daarvoor altijd de beste van het clubje. En maakt dan ook alleen maar vervelende opmerkingen over het boek van Nadine.

Tom is ook iemand die Nadine kent van het schrijfclubje. Met hem kan ze het beste opschieten. Hij is levendig en grappig en wordt later een beetje verliefd op Nadine.

Arnout is een collega en een goede vriend van Nadine. Hij is een verstandig man en heeft veel verstand van zaken. Hij heeft blond haar en heel lang.

Structuur

Het boek wordt voor het grootste gedeelte verteld in een personale vertelsituatie, uit de ogen van Nadine. Je komt zo veel te weten over haar gedachtes, acties en haar karakter. Van haar verleden kom je echter weinig te weten, want er wordt in deze stukken nauwelijks gebruik gemaakt van flashbacks. Maar het verhaal wordt verder gewoon chronologisch verteld

Enkele keren wordt dit verhaal over Nadine onderbroken door andere stukken in het boek. Deze stukken worden verteld uit de ogen van de dader, in het ik-perspectief. De dader vertelt hier het een en ander over zijn verleden en over z'n obsessie van Nadine. Wie deze persoon is wordt pas aan het eind van het verhaal duidelijk.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Er worden geen jaartallen of data gemaakt, maar doordat de personen sms'en en msn'en kun je opmaken dat het om deze tijd gaat.

Ruimte

Het grootste gedeelte van het boek speelt zich af in Leiden. Enkele gebeurtenissen spelen zich in Amsterdam. Zoals het boekenbal en de gesprekken met de uitgeverij, die Nadines boek willen gaan uitgeven.

 Taal

 Het verhaal is in een makkelijke en begrijpelijke stijl geschreven.

Titelverklaring

Eens in het verhaal komt Nadine een boom tegen waar een gedichtje op staat gekrast. Dit gedicht heet herfstlied. Ze vindt dit heel mooi. Maar verder in het boek komt dit niet meer voor.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie verslagen-scripties

Moet de A4 worden doorgetrokken van Delft naar Schiedam?

In dit werkstuk wordt bekeken of de A4 moet worden doorgetrokken van Delft naar Schiedam aan de hand van 3 deelvragen.

Diagnostiek van cognitieve functies

cognitieve functies kort omschreven met de daarbij behorende tests

Wat is jouw beeld van het schoonheidsideaal?

In dit opstel wordt beschreven hoe vrouwen en meisjes als lustobject worden neergezet en wat we daar aan zouden kunnen doen

Kant: transcendentale benadering

een korte beschrijving van Kants transcendentale benadering en Het Genie.

Loyaliteit als beleid

In dit artikel wordt gekeken naar de stelling: Het is een bedrijf (moreel) toegestaan om binnen het wettelijk kader onbeperkte toegang tot de gegevens van de consument te krijgen voor het gebruik van loyaliteitsprogramma�s. Dit wordt gedaan vanuit het oogpunt van de marketeer.